Skip to main content

Opplev Norge med bil

Å kjøre bil er trolig en av de beste måtene å oppleve Norge i ditt eget tempo på – men husk at noen smale veier ikke egner seg så godt for campingvogner og store bobiler. Her får du gode råd på veien!

Norge er fullt av naturskjønne veier! Unn deg selv en road trip i ro og mak, og kjør gjennom et vidt spekter av ulike landskaper, fra åpne, vide vidder og kulturlandskaper, til levende daler og smale fjellveier, eller med panoramautsikt til hav og fjord.

Bare husk å ikke legge opp til for lange etapper, og ikke minst å stoppe underveis! Det er fort gjort å kjøre forbi "godbitene". Gjør heller kjøreetappene om til en del av opplevelsesferien, og nyt turen.

Norge er også lengre og mer svingete enn det du kanskje tror, spesielt i vest og i nord. Her bør du derfor beregne ekstra god tid, og være obs på at det er en del veier som ikke egner seg så godt dersom du kjører bobil eller med campingvogn. Husk å kjøre rolig og aktsomt, og å bruke trafikklommene aktivt på smale veiene.

Spesielt anbefaler vi en tur langs Nasjonale turistveger, som er 18 veistrekninger preget av vakkert landskap, prisbelønt arkitektur og turistvennlig infrastruktur, som for eksempel rasteplasser og spektakulære utsiktspunkter langs veien. De Nasjonale turistvegene dekker totalt 2136 kilometerog finnes over store deler av landet.

Hvis du vurderer å leie bil, kan du gjøre det i de fleste byer og på flyplasser rundt om i landet. Vi anbefaler sterkt at du bestiller på forhånd, spesielt i sommermånedene.

Sikkerhet på veien

Om du kjører på to eller fire hjul – eller seksten, for den saks skyld – bør alle holdes trygt på veien. Her finner du noen tips som gjør trafikken tryggere for alle.

Fjelloverganger

Det er kjedelig å være på vei til hytta og møte på stengte fjelloverganger. Hos Statens Vegvesen finner du informasjon om når utvalgte strekninger stenges, åpnes eller innfører kolonnekjøring. Her kan du også se eventuelle veiarbeid og ferjetider.

Ferjebetaling

Skal du ta med deg bilen på ferja? De fleste ferjereisene betales gjennom AutoPASS, det norske systemet for innkreving av bompenger.

Ønsker du å betale med kreditt- eller debetkort per tur kan du registrere deg hos FerryPay, så slipper du å motta faktura med gebyr i posten.

Rutetider og informasjon om ferjer finner du hos Statens Vegvesen.

Ladestasjoner

Med mer enn 17 000 ladestasjoner og 3 000 hurtigladere rundt omkring i landet, trenger du ikke ha "rekkeviddeangst"! Flere og flere hoteller har nå lademuligheter, noen ganger gratis.

Den enkleste måten å finne en ladestasjon på er på ladestasjoner.no's kart.

AutoPASS / toll

Alle bomstasjoner i Norge er automatiske. AutoPASS er det norske systemet vi bruker for elektronisk betaling av bompenger, og som eies av Statens Vegvesen. 

Les mer om bompengeordningen her til lands.

Vært på handletur over grensa? Når det gjelder toll- og avgiftsregler for privatimport så har ulike varegrupper ulike regler som kan være kjekt å vite om.

Reisetid


Cirkatid basert på korteste reiserute på noen viktige kjørestrekninger:

Oslo-Trondheim (Østerdalen 6t 25m, Gudbrandsdalen 6t 45m)

Oslo-Bergen (7t)

Oslo-Kristiansand (3t 45m)

Oslo-Stavanger (7t)

Oslo-Nordkapp (25t)

Stavanger-Bergen (4t 50m)

Bergen-Ålesund (7t 30m)

Ålesund-Trondheim (5t 40m)

Trondheim-Bodø (9t 30m + 4t ferje til Lofoten) 

Trondheim-Bodø via Kystriksvegen (Du kan kjøre Kystriksveien på én dag eller to, men vi anbefaler ikke dette. Er du på ferie bør du ha minst 5-7 dager på å stoppe og utforske også!)

Trondheim-Tromsø (16t 20 min)

Bodø-Tromsø (8t 15m)

Tromsø-Nordkapp (9t)

Tromsø-Kirkenes (10t 15m)

Bruk NAF Reiseplanlegger for å få estimert reisetid til destinasjonen din. Du kan også bruke Google Maps eller Apple Maps.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Finn bilutleieselskaper i Norge

Filtrer søket og sjekk ut alternativene nedenfor.

Sider du nylig har besøkt