Skip to main content

Hvordan reise i Norge med bobil

Planlegger du en bobilferie i Norge, men lurer på hvor du bør dra og hvor du kan stoppe? Bobilekspert Stine Mari Velsvik gir deg gode, praktiske tips til hva du bør tenke på, både i forkant av bobilferien og underveis.

I 2014 kjøpte Stine Mari Velsvik og familien sin første bobil. Siden da har de reist over hele landet, både vinter, vår, sommer og høst. Med mye erfaring under beltet vet Velsvik godt hva man bør tenke på når man skal ut og kjøre på norske veier.

– En stor fordel med å reise med bobil eller campingvogn er at du er veldig fri. Du har muligheten til å utforske flere steder og kan reise i ditt eget tempo, forklarer hun.

Hennes erfaring som bobileier ble foreviget i Bobil - Opplevelser for livet, publisert i 2022. Boken er full av praktiske tips, inspirasjon til reisemål og har i tillegg en oversikt over de viktigste reglene man bør vite om som bobileier.

– Norge er et veldig trygt sted å reise, og det er god plass! Spesielt om du reiser utenom høysesongen, som jeg anbefaler på det sterkeste, sier Stine Mari.

Gjør deg klar for en bobilferie i Norge med hennes beste tips. Her er alt du trenger å vite:

Kjøretips for bobil

– Det er ingen tvil om at vi har mange smale, svingete veier i Norge. Du må derfor være ekstra forsiktig når du kjører bobil, spesielt på litt ukjente veier, sier Stine Mari.

Vær oppmerksom på at det på en del veistrekninger ikke er lov til, eller lurt, å kjøre med bobiler og campingvogner, så følg nøye med på skilting. Dette inkluderer også noen Nasjonale turistveger. Broer kan også være stengt i perioder med sterk vind, spesielt på høsten og vinteren.

– Pass på at bobilen din tåler norske veier og vær. Ikke alle bobiler er laget for å kjøre opp bratte bakker eller snirkle seg ned småveier. Ta heller ikke med for mye vekt. Både bagasje og passasjerer må sitte godt fastspent før man begynner å kjøre, forklarer hun.

Kjører du på smale veier? Husk å bruke forbikjøringslommene aktivt, forsøk å se eventuell trafikk lengre framme, kjør sakte og la andre passere deg, om det danner seg kø bak deg. Dette sikrer best mulig trafikkflyt. Du må ikke parkere i disse lommene, eller på andre steder som hindrer veitrafikken. 

En tommelfingerregel er at du kan kjøre på alle veier der biler er tillatt, som betyr alle offentlige veier. Du kan også kjøre langs privat vei i utmark, dersom grunneier ikke forbyr det. Vær obs på at noen tunneler har maks tillatt høyde og noen broer maks tillatt vekt, så les informasjonen på veiskiltene nøye.

Finn den perfekte campingplassen

Du finner campingplasser for bobiler og campingvogner over hele landet, inkludert mange barnevennlige campingplasser.

– Jeg ringer alltid til campingplassen i forveien, for å dobbeltsjekke at de har plass. Det er ikke alltid nødvendig, men hvis du reiser i høysesongen (sommer) eller til populære campingplasser, er det en veldig god ide å sjekke først, sier forfatteren, og legger til at hvis du planlegger å bli værende et sted i lengre perioder, bør du reservere en plass på forhånd.

Du bør som hovedregel benytte deg av campingplasser og egnede parkeringsplasser for bobiler, spesielt i høysesong og i populære turistområder. De største byene og enkelte turistkommuner har restriksjoner på bobilparkering, der du er pålagt å å parkere på egnede offentlige plasser. 

Bobiltrafikken har økt kraftig de siste årene, så det er viktig at du tar hensyn til lokalbefolkningen, både når du kjører og når du skal parkere. Å bruke campingplassene og å handle hos lokale aktører er bra for den lokale økonomien og generer lokale arbeidsplasser. Alt dette bidrar til mer bærekraftig reising

Det er også mulig å parkere utenfor campingplasser, takket være allemannsretten. Den gir deg også rett til å parkere ved siden av veien i åpent landskap.

Husk at du må parkere minst 150 meter fra bebodde hus og hytter. Unngå privat eiendom, dyrket mark og vise hensyn til omgivelsene. 

– Nettsiden bobilplassen.no har informasjon om både bobilparkering og avfallshåndtering, så jeg anbefaler å sjekke den ut, sier Stine Mari.

Bobilferie om vinteren

– Du kan reise på bobilferie på vinteren også, men norske vinterveier krever selvsagt litt ekstra av både bilen og sjåfører, sier Stine Mari. Hun anbefaler å alltid ha et varmt teppe og varme klær tilgjengelige, i tilfelle noe skjer.

– Pass på at kjøretøyet ditt er rustet for vinteren. Den bør være bra isolert, hvis ikke blir det kaldt om natta, forklarer Stine Mari. 

Så lenge du er godt forberedt, byr vinteren på mange unike opplevelser, mener forfatteren. 

– Nå tilbyr også stadig flere skianlegg parkering for bobil, som gjør at du kan overnatte rett ved siden av anlegget, sier Stine Mari.

Vær oppmerksom på at noen campingplasser er stengt utenom høysesongen, så sjekk alltid i forveien. Dette gjelder også for fasiliteter for avfallshåndtering.

Jeg elsker å reise utenom høysesong. Da er det færre folk, og du får en mer eksklusiv opplevelse.

Stine Mari Velsvik

Bobil parkering og campingplasser

Få gode ferietilbud

Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.

Sider du nylig har besøkt