Skip to main content

Nasjonal turistveg Varanger

Bli med til verdens ende

Landskapet langs Nasjonal turistveg Varanger, en av våre 18 nasjonale turistveier, vil gi deg bakoversveis!

Her finner du arkitektur i verdensklasse, kombinert med rå natur og et yrende dyreliv. Stopp langs ruten for å utforske!

Få tips til hva du bør få med deg, og oppdag spennende opplevelser i nærheten, inkludert noen av verdens beste områder for arktisk fuglekikking.

Bli med oss til Varanger og til Norges nordligste nasjonale turistvei. Finn spennende fuglefjell og fuglekikkerskjul, se gatekunst, historiske steder og mye mer!

Til verdens ende

Den nasjonale turistveien tar deg gjennom et flatt, steinete landskap mot det som føles som en endeløs havhorisont. Omgivelsene skiller seg på mange måter ut fra det man vanligvis tenker på som et typisk norsk landskap med høye fjell og dype daler. Derfor er det kanskje ikke så rart at veien ut mot Hamningberg ofte blir kalt veien til verdens ende. Men den unike naturen er bare en liten del av hvorfor det er verdt å ta turen til Norges mest nordøstlige område.

Nasjonal turistveg Varanger strekker seg 160 kilometer mellom Varangerbotn og HamningbergVarangerhalvøya.

Det er vanligst å starte turen i Varangerbotn. For å komme deg dit kan du enten fly til Kirkenes, eller ta Hurtigruten til Kirkenes, Vardø eller Vadsø for så å fortsette med bil.

Du kan booke flybilletter med Norwegian, Widerøe eller SAS.

Lokalguide til ruten 

Ottar Zahl Jonassen, daglig leder av Visit Varanger, vokste opp i området og bor nå i Vardø, på sørsiden av Varangerhalvøya.

– Det flate landskapet og de endeløse horisontene gjør området helt unikt. Her kan man være helt alene i naturen om man vil. Jeg pleier ofte å si at den eneste man møter på her ute er seg selv, forteller Ottar.

Ottar har en brennende lidenskap for å vise frem hva Varanger har å by på. Bli med på en reise langs turistveien sammen med Ottar og få tips til høydepunktene langs ruten.

Turen starter i Varangerbotn, innerst i Varangerfjorden. Etter fem minutters kjøring dukker denne rasteplassen opp, kalt Gornitak (som betyr oppstigning).

Her finner du et toalett bygd i et gammelt, restaurert steinhus som tidligere var ammunisjonslager under andre verdenskrig.

Følger du veien videre østover kommer du snart til Nesseby, der denne flotte kirken står tett mot fjorden.

Nesseby kirke er et landemerke i området og har en ganske spennende historie. Under andre verdenskrig ble nemlig store deler av området brent ned, men kirken sto støtt.

Dette er et ganske spesielt sted. Du kan nesten føle at det prøver å kommunisere med deg. I tillegg er beliggenheten like ved fjorden helt magisk.

Ottar

Det er flere historiske steder å se langs ruten, så husk å ta med gode sko og klær for et skiftende vær, så er du alltid klar for å hoppe ut av bilen for å utforske!

Når du har kjørt rundt 10 minutter fra kirken kommer du til Mortensnes kulturminneområde. Her kan du se spor etter steinalderboplasser, samiske offerplasser og graver.

Gå rundt på området på egen hånd, eller book en guidet tur via Várjjat Varanger Sámi musea (må forhåndsbestilles).

Ta også turen innom museumsbygningen!

Samisk kultur i Varanger

Fjordfiske og ferskvannsfiske, flatmark og tilgjengeligheten av vilt og bær tiltrakk de første menneskene til Varanger for 10000 år siden. Siden den gang har den vært en kontinuerlig strøm av ulike kulturer til området.

De tidligste sporene etter samisk kultur i Varanger er de samiske gravene på Mortensnes kulturminnested. Disse kan spores så langt som 3000 år tilbake i tid.

Den samiske kulturen står fortsatt sterkt i Varanger, og Nesseby er en samisk kommune.

Når du kjører langs turistveien vil du se at alle veiskilt er skrevet på både norsk og nordsamisk, og reinsdyr er heller ikke et sjeldent syn.

Lær mer om den samiske kulturen i området:

Norskfinner

I Varanger finner du også en norsk-finsk kultur.

På 1800-tallet var det en massiv innvandring fra Nord-Finland og Sverige. Disse innvandrerne ble kalt kvener i Norge, eller norskfinner som de fleste foretrekker å bli kalt i dag. En av årsakene til at mange endte opp i Varanger var på grunn av de gode mulighetene for å kombinere jordbruk og fiske.

Vestre Jakobselv, Vadsø og Skallelv var noen av de områdene som ble mest påvirket av den finske kulturen. På 1860-tallet hadde Vadsø til og med flest finskspråklige innbyggere, og flere som bor her i dag snakker finsk eller kvensk. Vadsø er også i dag kjent som "Kvenbyen".

– Midt i Vadsø er det satt opp et innvandrermonument til minne om den finske/kvenske innvandringen, sier Ottar.

Vadsø

Vadsø er en av de største byene langs Nasjonal turistveg Varanger og er en flott by å ha som base når du skal utforske området. Her finner du både et leiebilfirma, et hotell og flere andre overnattingsmuligheten, som for eksempel Ishuset.

Byen ligger langs fjorden på sørsiden av Varangerhalvøya, på Vadsøya.

I Vadsø arrangeres også den årlige Varangerfestivalen, og du finner også flere andre morsomme kulturelle arrangementer i området. Finn ut mer hos turistinformasjonen i Vadsø.

Fra Vadsø forsetter ruten nordøst langs fjorden. Legg merke til alle de idylliske, små fiskeværene bestående av fargerike hus. Disse var, frem til 60-tallet, viktige fiskehavner i området.

En av disse er Ekkerøy. Her er det kanskje bare 20 fastboende, men ...

... dette er også hjemmet til veldig mange fugler!

Varanger er et arktisk fuglekikkerparadis, og du finner flere lett tilgjengelige områder for fuglekikking, som på Ekkerøy.

Parker bilen like ved fuglefjellet og gjør deg klar for synet av 4000 hekkende krykkjer!

Nyt naturen og fuglelivet i fuglereservatet, men husk naturvettreglene.

Flere idylliske steder

Fra Ekkerøy går veien videre østover, og du passerer flere steder på veien. Hvert sted har en helt egen sjarm og historie.

Skallelv er en av de få bygdene i Finnmark som ikke ble ødelagt under andre verdenskrig. Her kan du dermed se trebygninger som stammer fra 1860-tallet og eldre, inkludert Varangerhus.

– Varangerhus er hus som er typisk for Varanger-området. De er bygd med hus og fjøs i en enhet. Årsaken for at man bygde hus sånn, var rett og slett for å unngå å gå ut når været sto på som verst. Du finner disse husene over hele Varanger, forteller Ottar.

Skallelv er også kjent for elven Skallelv, et populært sted å fiske, i tillegg til en nydelig sandstrand som blir hyppig brukt av lokalbefolkningen.

– De lokale kaller området for «Skallorca» som et ordspill på Mallorca. Dette er virkelig et paradis om sommeren, sier Ottar.

Komagvær er en av innfallsportene til Varangerhalvøya Nasjonalpark. Her kan du gå fine fotturer, og selvfølgelig nyte synet av et rikt dyreliv.

Kiberg ligger ved Barentshavet, på østsiden av Varangerhalvøya. Her finner du Norges østligste punkt, Østkapp! I tillegg ligger Partisanmuseet i Kiberg.

Når du først er så langt nord i landet, må du selvsagt også få med deg en kongekrabbesafari! De fleste organiserte turene inkluderer ofte fisking og et deilig kongekrabbemåltid. Du kan bli med på guidet tur fra havnen i Kiberg.

Når du kjører videre fra Kiberg mot Vardø, må du legge inn et stopp her, på Domen Viewpoint.

Vadsø-firmaet Biotope har designet flere fantastiske fuglekikkerskjul rundt om i Varanger.

Ikke bare er de flotte å se på, de gir også godt med ly, slik at man kan nyte naturen og fuglelivet uten å måtte tenke på vær og vind.

Nyt en kopp med medbrakt kaffe i domen før du drar videre til Vardø, der flere eventyr venter!

Nord-Norges eldste by

En historisk festning, rå gatekunst, utrolige fuglekikkerområder og stedet for noen av Nord-Europas verste heksejakter. Du har nå kommet til Vardø, den eneste norske byen i arktisk klimasone.

Som du kanskje allerede har forstått, kan det være lurt å planlegge for noen dager i Vardø, for her er det mye å oppleve!

Fuglene på Hornøya

Er du en fuglekikker, naturfotograf eller generelt en som er ute etter en kul naturopplevelse? Da bør du planlegge en tur til Hornøya, like utenfor Vardø.

Hornøya er Norges østligste naturreservat og tilholdssted for rundt 80000 sjøfugler, inkludert søte lundefugler!

For å komme deg dit tar du båten fra havnen i Vardø. Denne går hver dag mellom 1. april og 31. august.

Gatekunst i Vardø

I 2012 inviterte den anerkjente gatekunstneren Pøbel 11 av verdens ledende street art kunstnere til festivalen Komafest. Resultatet kan du se rundt om på bygninger i Vardø. Nesten hvor enn man går kan man oppdage gatekunst i verdensklasse!

Gå på vandring i byen og få med deg verker av blant annet E.B. Itso, Ken Sortais, Pøbel, Steve Powers, Husk mit navn, Atle Østrem, Roa, Remed og Vhils, for å nevne noen.

Vardøhus festning

Er du historieinteressert? Da bør du ta turen til landets nordligste festning, Vardøhus! Festningen ble bygd mellom 1734 og 1738, og deler av den har vært urørt siden 1738.

I dag er festningen under forsvarets kommandantskap. Om sommeren kan du besøke festningsmuseet som driftes av Festningens venneforening.

Minnesmerket Steilneset

Noen deler av historien er mørkere enn andre. Hekseforfølgelsene i Europa, som også foregikk i Finnmark, er en av dem.

Fra 1600 til 1692 ble 91 personer i Finnmark, både nordmenn og samer, dømt til døden etter anklager om hekseri. Mange av dem kom fra Vardø, Vadsø og områdene rundt.

I Vardø, ved kysten, er det laget en minnehall for de som ble dømt til døden, «Heksemonumentet» Steilneset.

Minneshallen er designet av arkitekten Peter Zumthor. Inne i glassboksen er det en installasjon av kunstneren Louise Bourgeois.

Ottar

Når du går gjennom monumentet på Steilneset, kan du lese historiene til de 91 ofrene for hekseforfølgelsene i Finnmark. Tekstene er skrevet av historikeren Liv Helene Willumsen.

Ved enden av hallen, utendørs, kommer du til kunstinstallasjonen til Bourgeois, «The Damned, the Possessed and the Beloved».

Vardø byr på mange kunstopplevelser, inkludert denne store treskulpturen «Drakkar-Leviathan» av Taibola Assemble.

Du finner den på Skagen på Vardøya.

Fra menneskeskapt til naturens eget kunstverk. Er du klar for den siste delen av Nasjonal turistveg Varanger?

Se på dette landskapet!

Den siste delen fra Vardø til Hamningberg tar rundt en time å kjøre. Her tar veien deg langs Persfjorden før du kommer til et månelignende landskap.

Her kan du fort se både ørn og reinsdyr langs veien.

Hamningberg

Etter et lite stykke på den smale og svingete veien kommer du til siste stoppestedet (eller første!) på turen langs Nasjonal turistveg Varanger. Og for et sted!

– Hamningberg er virkelig en perle med sjarmerende hus på en fantastisk beliggenhet. Noen kaller dette stedet for «Europas ende», forteller Ottar.

Hamningberg er en gammel fiskelandsby på nordkysten av Varangerhalvøya. Her vil du bli møtt av fargerike hus og en utrolig utsikt utover Barentshavet.

– Det er ikke lenger noen fastboende i Hamningberg, men flere av husene blir i dag brukt som feriehus, og om sommeren er det skikkelig liv her, sier Ottar.

Her finner du også et flott fuglekikkerskjul av Biotope. Området er spesielt populært for fuglekikkere i mai, når trekkfuglene kommer innom. Er du heldig, kan du også se niser, spekkhoggere og vågehval fra fuglekikkerskjulet.

– Det finnes overnattingsmuligheter i Hamningberg. Her kan du til og med leie et tradisjonelt Varangerhus, sier Ottar.

Veien ut til Hamningberg er stengt om vinteren. Vanligvis åpner den midt i mai og holdes åpen til snøen kommer om høsten.

Les også

Få gode ferietilbud

Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.