Skip to main content

Utforsk Norge med elektrisk bil

Elbil på norgesferie? Ikke noe problem i verdens elbil-hovedstad! Stadig lengre rekkevidde per lading og mange ladestasjoner Norge rundt gjør at du fint kan velge elektrisk i bilferien.

I 2023 var 82,38 prosent av nye bilder solgt i Norge, elbiler.

Det uttalte politiske målet er at alle nye solgte biler skal være nullutslipskjøretøyer (elbiler og hydrogenbiler) innen 2025. Men Norge er faktisk allerede det landet i verden som har flest elbiler i forhold til folketallet.

Noen av grunnene til det, er at elbilførere allerede har fått massevis av fordeler: fritak fra engangsavgift og moms, billigere bompenger, parkering og fergebilletter, og tilgang til kollektivfelt for å øke elbilsalget.

– Men det aller viktigste grunnen er at det er høye avgifter på bensin- og dieselbiler, forklarer Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Også er jo elektriske biler kule, da. De lukter ikke vondt, de bråker ikke, og du kan kjøre flere hundre kilometer før du må lade. Ikke at lading er noe problem – det finnes nemlig over 3000 offentlige ladestasjoner i Norge, og 7753 hurtigladere. Så ingen grunn til rekkeviddeangst.

– Selv i Finnmark, der distansene er enorme og det bor flere reinsdyr enn mennesker, er det uproblematisk å kjøre elbil, sier Christina Bu.

Den letteste måten å finne ladepunkter på, er ved hjelp av kartet på ladestasjoner.no. Du må registrere deg hos leverandøren av ladepunktet du har tenkt å bruke på forhånd. Det kan også være nyttig å ha Elbilforeningens ladebrikke.

De fleste bilutleiefirmaene tilbyr elektriske biler, og du kan også bruke den populære bildelingstjenesten Nabobil, der du kan leie elbiler av privatpersoner. Eller du kan komme deg dit du skal med kollektivtransport, og så leie elbil der. Dermed er grønn norgesferie i boks!

I Geiranger og Flåm leier selskapet eMobility ut toseters elektriske bil/moped-hybrider. Perfekt til bratt sightseeing!

Men hvorfor stoppe der? Flere og flere fremkomstmidler blir elektriske her i landet – du kan for eksempel dra på fjordcruise eller hvalsafari med el-båt. Sjekk disse 10 smarte måtene å reise mer bærekraftig på, eller legg ferien til et reisemål har merket for Bærekraftig reisemål.

Fremtiden er uansett elektrisk!

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Finn grønne reisealternativer

For å finne bærekraftige alternativer velger du «Reis grønt – Miljøsertifiserte tilbydere».

Bli inspirert

Vi har samlet noen artikler vi tror du også vil like.

Sider du nylig har besøkt