VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Helgelandskysten
Helgelandskysten.
Photo: Terje Rakke/ Nordic life - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Hvis du liker fred, ro og følelsen av eksklusivitet når du er på ferie, finner du kanskje ditt neste reisemål på denne lista?

For en tid tilbake stilte reiselivsdirektør Bente Holm et spørsmål på Facebook: Hva er den mest undervurderte destinasjonen i Norge, som vi ikke har oppdaget helt enda, men som er verdt et besøk? Og hvorfor?

Anbefalingene fosset inn i kommentarfeltet, og her er noen av perlene:

Nord-Norge

«Et Lofoten uten turister» blir Steigen ofte kalt, der det ligger mellom Bodø og Narvik. Her er fullt av øyer og skjær, noe som frister mange til kajakkpadling. Flere av fjelltoppene i området er over 1000 meter høye, mange av dem velegnet for vandring og klatring. Øyene Manshausen og Naustholmen er de siste årene kjøpt av et par norske eventyrere og gjort om til opplevelsesdestinasjoner.

Nordkinnhalvøya er Europas nordligste stykke fastland. Her finner du ekstrem natur, spesielt fugleliv og fiskevær verdt et besøk i Kjøllefjord, Mehamn og Gamvik. Området er velegnet for turgåing og fiske, sistnevnte både i salt- og i ferskvann.

«Senja er et æææventyr», skriver en. Norges nest største øy ligger midt mellom Lofoten og Tromsø, og det sies at bussturister som besøker nabolaget pleier å glemme Senja. Yttersiden av øya har Nasjonal turistveg, som er «helt nydelig». Også Hamn er et sted som bør legges inn i reiseruta.

Vesterålen ble anbefalt av flere, med ord som «variert, vilt og vakkert». Området består av flere hundre små og store øyer, og her er fullt av hvite strender, spisse fjell og, ikke minst, hvaler. Du finner Vesterålen like nord for polarsirkelen, og ifølge tipserne bør øygruppen ut av skyggen til storebror Lofoten i sør.

Verangerhalvøya, Norges største halvøy, er en «makeløs plass». Dessuten er den visstnok altfor ukjent for nordmenn flest. Varangerhalvøya er det nærmeste du kommer arktisk landskap uten å forlate norsk fastland. Den har et helt unikt plante- og dyreliv, i tillegg til samiske kulturminner.

En dame står på Bergsbotn utkikkspunkt på yttersiden av Senja i Nord-Norge
Bergsbotn utkikkspunkt på yttersiden av Senja.
Photo: Werner Harstad / Statens vegvesen

Trøndelag

Flere mener at Frøya er en undervurdert perle, også av folk som bor i Trøndelag. Skjærgårdskommunen Frøya ligger på Trøndelagskysten, med godt over 5000 holmer og skjær. Et fantastisk område med gamle fiskevær langt ute i havgapet, skriver en, før hun oppsummerer: «For et liv man har hatt der – og fortsatt har.»

Kystriksveien starter i Trøndelag og tar deg nordover gjennom storslagent kystlandskap. I løpet av 650 kilometer får du se Namdalskysten og Helgelandskysten, før du til slutt ender opp i Bodø. Hun som tipset om veistrekningen trekker fram kombinasjonen av flotte landskap, aktiviteter, øyer og småsteder.

Røros en annen plass verdt å besøke, med gamle trehus, fjell og vidde og et stort utvalg lokalmat. «Det tette, gamle samfunnet som klorer seg fast på vidda. En utrolig historie og levende kulturminner overalt.», skriver tipseren. I 1644 ble den første kobberåren funnet i området, og snart var gruvebyen Røros grunnlagt. Den skulle bli en av Norges viktigste. I dag står den på UNESCOs verdensarvliste, og den er også sertifisert som Bærekraftig reisemål av Innovasjon Norge.

Vestlandet

Vestkapp er navnet på utsiktspunktet på Kjerringa, et fjell på halvøya Stad i Sogn og Fjordane. Med sine 496 meter regnes Kjerringa som det vestligste fjellplatået i Norge. Her skifter utsikten over fjord og hav med været, og det kan være alt fra speilblankt vann til storm og orkan. Vestkapp omtales som et utrolig vakkert kystlandskap, og fra området rundt tipses det om øyhopping i Bremanger, vandring opp Europas høyeste sjøklippe Hornelen, surfing på stranda i Vetvika og utforsking av kloster på øya Selje.

«Verdens vakreste og mest hemmelige plass», skriver han som tipser om Lodalen og Lovatnet i Stryn. Dalen har en rekke aktiviteter å by på, deriblant Via Ferrata Loen. Fjellheisen Loen Skylift tar deg fra dalbunnen til toppen av fjellet Hoven på fem minutter, og oppe i lufta får du god oversikt over Lodalen.

Eidsfjord i Hardanger har mye å se og gjøre, ifølge hun som har anbefalt stedet. Her er Europas største høyfjellsplatå Hardangervidda og imponerende Vøringsfossen som kaster seg ut fra vidda til Måbødalen nedenfor. Her finner du også Kjeåsen og Hardangervidda Natursenter. Du kan padle kajakk, sykle, gå på isbre og stoppe på et av mange spisesteder langs veien.

Halsnøy kloster i Kvinnherad kommune er en annen anbefaling. På øya ligger ruinene av et augustinerkloster bygget rundt år 1300, en veldig spesiell opplevelse ifølge hun som har anbefalt det. Det ligger vakkert til mellom fjord og fjell, med turløype, en liten kafé og kunstutstilling.

Østlandet

Fjellbygda Hemsedal er sterkt undervurdert om sommeren, mener flere. Her organiseres ulike aktiviteter, men det er også et velegnet sted for turer på egen hånd. En skriver at Hemsedal er tomt for turister om sommeren, noe som er synd ettersom det er magisk på denne tiden av året.

Det unike fjellandskapet, langgrunne strender, fiskerik innsjø og spennende kulturhistorie skal være noen av grunnene til å besøke fjellmassivet Sølen i Hedmark. Her er det visst også skogsbær, innlandsfiskevær og muligheter for deg som vil padle eller vandre. Mennesker er det eneste det ikke er så mye av her.

Landskapet rundt Mjøsa, Norges største innsjø, nevnes også av flere. Her finner du verdens eldste hjuldamper i rutetrafikk, Skibladner, eller «Mjøsas hvite svane». Storgårdenes gjestfrihet og flatbygdenes matkultur skal være verdt å få med seg, og de omtales som skjulte skatter.

«En liten idyll ytterst i Drammensfjorden», skriver hun som tipser om Holmsbu i Hurum. Man slipper å kjøre i kø, og bygda har mange hyggelige folk. Holmsbu har vært tilholdssted for mange kunstnere opp gjennom årene. Ett av stedets gallerier, Holmsbu Billedgalleri, ligger inne i skogen.

Hadeland nevnes av flere. Fruktbare, slake landskap med trivelige småveier og opplevelser, skriver en. Hadeland folkemuseum og middelalderkirkene og pilegrimsleden trekkes også fram. Her er også badeplasser og muligheter for å leie kano og padle i dagevis. En annen er mer spesifikk, og mener Granavolden er et smykke på grunn av søsterkirkene, Glasslåven kunstsenter, St. Petri kirke og gjestgiveriet.

Femundsmarka nasjonalpark byr på mye urørt villmark og er ikke så folksomt som andre turområder. Med mange elver og vann er fisking og kanopadling spesielt populært her.

Helvete naturpark har noen fantastiske jettegryter, mener han som har anbefalt nettopp dette området. Flere av dem er over 50 meter dype og 20 meter brede, noe som gjør dem til Nord-Europas største. Om du vil studere dem på nært hold, er det mulig å gå ned i dem. «Grytene» ble til ved slutten av siste istid, for 10 000 år siden, da vann og stein fra issmeltingen ble satt i rotasjon mot fjellet.

Sørlandet

Lista anbefales også flere ganger. Norges svar på Skagen, kalles det, ikke minst på grunn av landskapene og det spesielle lyset. Strendene er lange og kritthvite, flere av kulturminnene har en amerikansk historie og om du går de 134 trappetrinnene til toppen av fyrtårnet, kan du nyte utsikten over halvøya og havet. Forholdene på Lista er ideelle for surfing, vindsurfing og kitesurfing.

Finn stedene på kartet

De anbefalte stedene
På Nordkinnhalvøya, det nordligste området på det europeiske fastlandet, får du vill og vakker natur, havfiske i… Read more
Nordkyn
Padle kajakk og vandre under midnattssolen, stå på ski og kjør med hundespann under nordlyset, eller rett og slett bare slapp av og… Read more
Senja og Midt-Troms
Vesterålens øyer har alt fra hvite strender og idylliske gårder til takkete fjelltopper som stiger opp av havet, der hvalen boltrer… Read more
Vesterålen
Med ypperlig sjømat og et bredt spekter av aktiviteter både på sjø og land lever kysten av Trøndelag opp til… Read more
Hitra, Frøya og Fosen
Vegaøyene utenfor Helgelandskysten er kåret til en av 20 uoppdagede øyperler. Du bør også få med deg Svartisen… Read more
Helgeland
Den tradisjonelle gruvebyen Røros er et moderne samfunn der folk bor og jobber midt i et fredet verdensarvområde. Read more
Røros
I den vesle bygda Hemsedal blir du tatt imot av frodige fjellandskap og et av Norges beste områder for skikjøring og fluefiske. Read more
Hemsedal
Hadeland står på listen over nasjonale verdifulle kulturlandskaper og er stolt vert for noen av landets best besøkte museer… Read more
Hadeland
Sjørøverhistorier, tusenvis av fugler, milevis med strender og et lite stykke Amerika – det er Farsund og Lista i et… Read more
Farsund og Lista
Mjøsa renner gjennom hele tre fylker, og er Norges største innsjø. Her finner du 20 fiskearter. Særlig kjent og ettertraktet av sportsfiskere er den… Read more
Mjøsa
Mjøsa renner gjennom hele tre fylker, og er Norges største innsjø. Her finner du 20 fiskearter. Særlig kjent og ettertraktet av sportsfiskere er den… Read more
Steigen
Vestkapp
Vestkapp
Mjøsa renner gjennom hele tre fylker, og er Norges største innsjø. Her finner du 20 fiskearter. Særlig kjent og ettertraktet av sportsfiskere er den…
Vestkapp
Loen Skylift in Stryn
Loen
Mjøsa renner gjennom hele tre fylker, og er Norges største innsjø. Her finner du 20 fiskearter. Særlig kjent og ettertraktet av sportsfiskere er den…
Loen
Mjøsa renner gjennom hele tre fylker, og er Norges største innsjø. Her finner du 20 fiskearter. Særlig kjent og ettertraktet av sportsfiskere er den… Read more
Eidfjord
Mjøsa renner gjennom hele tre fylker, og er Norges største innsjø. Her finner du 20 fiskearter. Særlig kjent og ettertraktet av sportsfiskere er den… Read more
Sølen
Nasjonal turistveg Varanger går mellom Varangerbotn og Hamningberg og er 160 kilometer lang. Read more
Varanger
Jettegryte i Helvete naturpark
Helvete naturpark
Helvete naturpark har noen fantastiske jettegryter. Flere av dem er over 50 meter dype og 20 meter brede, noe som gjør dem til Nord-Europas største.…
Helvete naturpark
Nasjonale turistveger
Varanger handler om de lange linjene i landskapet, men også om de lange linjene bakover i historien. Varanger er ikke bare en fysisk opplevelse, du… Read more
Varanger
Vegen ut mot Havøysund er fascinerende variert, og selv om vegen bare er et par hundre meter over havet på det høyeste får du likevel følelsen av å… Read more
Havøysund
De bratte fjellene som stuper rett ned i havet er et overveldende syn, og det mest markante kjennetegnet på strekningen. Read more
Senja
På Andøya kan du vandre langs noen av Norges flotteste strender og se utover blikkstille hav med midnattssola som eneste selskap. Read more
Andøya
Uansett årstid er Lofoten en reise gjennom praktfull natur. Landskapet er både fascinerende og brutalt. Read more
Lofoten
Både de seks fergeturene, og kontrastene reisen byr på, gjør at det er viktig å sette av god tid til Helgelandskysten Read more
Helgelandskysten
Få steder bringer deg så nær havet og lar deg være en del av det på samme måte som Atlanterhavsvegen. Read more
Atlanterhavsvegen
Kjøreturen over Trollstigen er uten tvil litt mer dramatisk enn det de fleste er vant til, for det som kanskje er spesielt med å kjøre rundt i Norge,… Read more
Geiranger-Trollstigen
Noen ganger er selve veien målet. Slik er det med Gamle Strynefjellsvegen. Read more
Gamle Strynefjellsvegen
Lukk øynene og kjenn følelsen av fjellet. Over 2000-meter høye fjelltopper i et særegent landskap dekket av kritthvit snø, sola som henger lavt på… Read more
Rondane
Fra de grønne engene og det frodige kulturlandskapet i Bøverdalen kan du ane de mektige fjellene i det fjerne, og langsomt stiger veien opp gjennom… Read more
Sognefjellet
Å kjøre i det åpne fjellandskapet kan sammenliknes med følelsen av å fly. Veien svever og strekker seg ut i lange og duvende former. Read more
Valdresflye
Gaularfjellet er en godt bevart hemmelighet for de fleste, men for alle som har oppdaget veien, står den frem som noe helt spesielt. Read more
Gaularfjellet
Aurlandsfjellet fremstår med en perfekt dramaturgi dersom du starter i Lærdal og kjører mot Aurlandsvangen. Read more
Aurlandsfjellet
Det er ingen hemmelighet at Hardanger er som et eneste stort postkort, og nesten hvor du enn snur deg, ser du rett inn i en buldrende foss eller et… Read more
Hardanger
At veien går over det største høyfjellsplatået i Nord-Europa, sier noe om det du vil møte, men ikke alt. Read more
Hardangervidda
Reisen langs turistveien i Ryfylke er en reise i kontraster. Her møter du nakent høyfjell, frodige lier, stupbratte fjellsider og dype fjorder. Read more
Ryfylke
Dette er en vei som skiller seg litt ut fra mange av de andre turistveiene. Veien er rett og slett en real bruksvei. Read more
Jæren
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Se våre beste tilbud

  Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

  Planlegg reisen

  Her kan du søke etter opplevelser og overnattingsmuligheter. Start planleggingen i dag!

  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   TripAdvisor Symbol
   • Show More
   • No available filters
   • Show More
   • No available filters
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
  Back To Top

  Les også

  Tilbake til toppen

  Your Recently Viewed Pages