Skip to main content

Kautokeino

Livet på vidda Bli med på snøskutersafari, lær å kaste med lasso og opplev samenes kultur på nært hold.

Kautokeino er den kommunen i Norge med flest samisktalende innbyggere, og her har hele ni av ti samisk som førstespråk. Stedet ligger i et svært tynt befolket område sør på Finnmarksvidda, og reindrift har vært hovednæring i hundrevis av år. Den tradisjonelle levemåten står fremdeles sterkt.

Kautokeino bygdetun har torvgammer og konstruksjoner fra reindrift og utmarksboplasser, og museets permanente utstilling presenterer lokal samisk kultur. På en høyde over Kautokeino, med førsteklasses utsikt over byen, finner du Juhls Silvergallery – et iøynefallende bygg der du kan kjøpe tradisjonelle samiske sølvsmykker og ting med mer moderne design.

Om sommeren kan du prøve fiskelykken i de mange tusen fiskevannene og innsjøene. Om vinteren kan du ta en drink i en naturlig avkjølt isbar, spille minigolf på baner av is eller se en kortfilm på en drive-in-kino for snøskutere, der lerretet er av snø.

Samisk Påskefestival går av stabelen hvert år før vårflyttinga av reinsdyrene. Festivalen er en stor samisk kulturmønstring med VM i reinkappkjøring, Sámi Grand Prix, stort konsertprogram samt konfirmasjoner og gigantbryllup med opp til tusen gjester.

Er du i Kautokeino, bør du også prøve safari med snøskuter, lære å kaste lasso og oppleve en reindriftsames hverdag på fjellet. På turen får du besøke en lavvo, og du blir servert joik og tradisjonell samisk mat og drikke.

Kautokeino har stadig landets laveste vintertemperaturer, og det har vært målt under -50 grader her. Det tørre vinterklimaet med mye klarvær sikrer gode nordlyssjanser om vinteren, og om sommeren måles det av og til tropiske temperaturer. Det finnes flere muligheter for å reise til Kautokeino.

Finn mer inspirasjon på Nord-Norges offisielle nettsted.

Reiseinformasjon

Se detaljert reiseinformasjon på Nord-Norges offisielle nettsted.

Planlegg reisen med Entur, som gir deg reiseforslag basert på alle offentlige transportmidler i landet.

Vær og klima

Juli er den varmeste måneden med en gjennomsnittstemperatur på rundt 13 °C.

Om vinteren (desember til februar) kan det bli så kaldt som -45 °C.

Den årlige gjennomsnittstemperaturen har de siste 30 årene ligget på rundt -2,7 °C.

I løpet av fem uker om sommeren går solen aldri ned, og i løpet av seks uker om vinteren går solen aldri opp.

Gjennomsnittlig nedbørsmengde er 360 millimeter per år.

Se siste værvarsel på yr.no.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Kautokeino tilbyr også …

Her kan du søke etter opplevelser og overnattingsmuligheter. Start planleggingen i dag!

Sider du nylig har besøkt