Skip to main content

Nyksund

Fra spøkelsesby til kreativt tilfluktssted

Nyksund var en gang et av de mest hektiske fiskeværene i Vesterålen. Et velstående sted med en lys framtid. Inntil ...

... det ble en spøkelsesby på 1970-tallet.

Landsbyen ble stort sett overlatt til å gå tapt til havet.

I dag, mer enn femti år senere, har Nyksund blitt gjenfødt som et hipt, kreativt tilfluktssted.

Kom og smak på altdenne overraskende perlen i Nord-Norge har å by på.

«Byen i havet»

Nyksund-opplevelsen starter allerede før du når landsbyen. En smal vei slynger seg mellom fjellvegger på den ene siden og havet på den andre, og gir en smakebit på hva som venter deg. I enden av det som føles som et øde strekk av veien, dukker de små, fargerike bygningene plutselig opp. De popper mot det dramatiske landskapet.

– Det er virkelig unikt. Kombinasjonen av denne tette, urbane beliggenheten, satt i en så rå og brutal natur.

Sven Erik Tøien, lokal arkitekt

Hvert eneste hus har sin egen distinkte karakter, og noen er bygget oppover åssiden grunnet mangel på plass  – det bor tross alt 30 mennesker her permanent!

Opp- og nedgang

Nyksund var ett av de største og viktigste fiskeværene i Vesterålen for rundt hundre år siden. Med beliggenhet nord for Lofoten, på yttersiden av ville og vakre Vesterålen, gjorde Nyksunds nærhet til fiskegrunnene det til et attraktivt fiskevær.

I løpet av skreisesongen om vinteren, økte befolkningen i Nyksund til flere hundre. Det travle livet langs kaien førte til et behov for mer plass til å bearbeide fisken, ettersom Nyksund er bygd på to små øyer, Nyksundøya og Ungsmaløya, forbundet av en smal molo.

– Det var lite plass på disse øyene for bygninger. Da aktivitetene krevde mer plass, ble produksjonen presset inn på den tilgjengelige plassen, forteller Tøien.

I dag kan du fremdeles se rester av hvordan kaianleggene ble bygget i to og tre etasjer for lasting og lossing av fisk – bevis på at Nyksund en gang hadde en blomstrende økonomi.

Men det gikk nedoverbakke med ting på 1900-tallet. Ny teknologi ble innført i form av motorer og større fartøy, og havnen i Nyksund ble for liten. Fiskeværet Myre tok over som den viktigste havnen i området, mens landsbyen ble helt forlatt på begynnelsen av 1970-tallet. Nyksund ble en spøkelsesby.

En ny start

Det gamle fiskeværet er på mange måter fortsatt et levende museum, mye takket være en gruppe idérike tyskere som kom til Nyksund på 80-tallet. En av dem, Karl Heinz Nickel, ble så forelsket i stedet at han skapte ny aktivitet med ulike prosjekter for å gjenbygge det.

Nyksund har vært gjennom flere byggefaser gjennom årene. Rundt 2000-tallet ble Ssemjon Gerlitz fra Düsseldorf 'nyksunder' frivillig, da han ble med i byggeprosjektet. De brukte mye tid på å redde materialer fra den gamle fiskeæraen, og startet restaureringen av gjestehuset Holmvik Brygge på kaien. I dag er stedet som et lite levende museum hvor du kan oppleve 100 års fiskehistorie. 

– Det tok flere år før folk skjønte at det ikke var søppel vi samlet, men en kultur, sier Ssemjon.

Originale antikke dører blir nå gjenbrukt i gjestehuset på Holmvik Brygge, et miljøsertifisert overnattingssted som tilbyr rom i det historiske gjestehuset, separate studioleiligheter og til og med leie av et helt hus (ideelt for grupper).

– Den største ressursen stedet her er faktisk energien, som gir deg mye støtte hvis du vil jobbe kreativt.

Ssemjon Gerlitz, guide og eier av Holmvik Brygge

Et paradis for digitale nomader

Femti år etter at fiskeværet ble en spøkelsesby, fremstår Nyksund i dag som trendy og urbant.

Det lille samfunnet er kjent for sin helt unike, kreative stemning, og de tilbyr flerecoworking-områder, gode restauranter, kunstgallerier og til og med et musikkstudio. Så hvis du noen gang har drømt om å ta med jobben på ferie, er Nyksund et trygt valg! Anders Megafon Frantzen eier Arthur-Brygga, stedets legendariske intime musikkarena og pub. Drømmen hans var å skape et sted der folk kunne samles, hvor kunstnere kunne komme og bo i lengre perioder for å jobbe kreativt.

Hør ham snakke om livet i Nyksund nedenfor:

Trenger du et stille, rolig sted? Dette treskjulet, så vakkert integrert i landskapet, er ikke bare en arkitektonisk perle. Ta med deg laptopen hit og du vil mest sannsynlig føle inspirasjonen strømme som aldri før. Eller bare kom og nyt den fantastiske utsikten med en kopp kaffe.

Ting å gjøre

Du vil bli overrasket over hvor mye som skjer i den lille landsbyen. Her kan du delta på alt fra konserter til meditative turer.

Stopp ved et av kunstgalleriene – ja, de finnes her også! Eller dykk ned i nordnorsk litteratur og beundre den originale innredningen på antikvitetsbutikken og kafeen Delpen Bokcafe.

Merk at noen steder og arrangementer bare er tilgjengelige om sommeren eller ved forespørsel.

Veien til hjertet

I Nord-Norge finner du noe av verdens beste sjømat, og Nyksund har flere restauranter og små kafeer som serverer deilige måltider – med utsikt!

På Holmvik Brygge serverer Ssemjon og hans team hjertevarme tradisjonelle måltider som bacalao, torsk, kjøttgryter og lokale delikatesser som arktisk ørret fra Sigerfjord og reinsdyrkjøtt fra området. Er du ute etter en mer festlig kveld, kan du dra over til Nyksund Ekspedisjonen på den andre siden av kaien. Folk reiser langt for å spise på dette stedet, som selvfølgelig er drevet av et tysk par. På menyen finner du alt fra hjemmelagde kaker og kaffe til mer avanserte, moderne retter, inkludert fersk sjømat fra området.

Vil du fange din egen middag? Du vil fortsatt se mange fiskebåter og trålere som drar ut til de rike fiskegrunnene. Bli gjerne med på en fisketur!

Kjenn på de mektige naturkreftene

Mange besøker Nyksund for ren avslapning i vakker natur. Her kan du virkelig sitte i timevis og se på bølgene, kose deg i sofaen mens du ser en storm herje utenfor vinduet, eller være oppe bare litt lenger for å se på stjernehimmelen – kanskje nordlyset danser for deg og! For ikke å snakke om lange midnattssolnetter om sommeren ...

De få innbyggerne i Nyksund har bestemt seg for å skru av gatelysene på klare netter, slik at lokalbefolkningen og besøkende kan se nordlyset bedre!

Dronningruta fra Nyksund til Stø

Vesterålen er kjent for å være et vandreparadis der himmel og hav møtes i nesten alle retninger. Nyksund er intet unntak.

Den mest kjente turstien i dette området er Dronningruta – og ja, den er oppkalt etter Hennes Majestet Dronning Sonja, som innviet stien i 1994.

Følg i hennes fotspor på en rundtur fra Nyksund til Stø, et annet sjarmerende fiskevær i Vesterålen. Den merkede stien er omtrent 15 km lang og går langs kysten, over fjelltopper og myrlandskap og forbi en hvit sandstrand.

I Stø kan du bli med på hvalsafari på en katamaran, eller fugl- og selsafari med RIB.

Ikke gå glipp av disse fiskeværene

Nyksund er et av mange fiskevær og handelssteder i Vesterålen i Nord-Norge. I tillegg til Stø, har du de små perlene Skipsnes og Tinden, som begge er nydelige å besøke om sommeren, og Myre, en mer moderne fiskehavn. Ikke gå glipp av Bleik, med sin fine hvite sandstrand. Herfra kan du bli med på båttur ut til en av Norges mest kjente fuglekolonier på Bleiksøya.

Du kan også dra på hvalsafari fra Andenes, en liten fiskerlandsby full av aktiviteter og attraksjoner – til og med et romsenter!

Utforsk flere fiskevær i Norge:

Få gode ferietilbud

Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.