Skip to main content

Opplev det beste fra to verdener – spektakulær natur og et heftig kulturliv. La den talentfulle sangeren og låtskriveren Ida Tolou vise deg Tromsøs beste kulturelle høydepunkter!

Rå natur og fantastisk nordlys trekker både nordmenn og utenlandske turister til denne vakre, arktiske byen, inkludert verdensstjernen Wyclef Jean. Ida forteller om da hun møtte den berømte sangeren og produsenten for første gang,  noe som ble starten på et godt musikksamarbeid.  
– Han kom hit fordi Tromsø er en eksotisk og spesiell by, forteller Ida. 
Om du planlegger en lengre ferie eller et helgebesøk til Tromsø, har Ida flere gode tips hun gjerne vil dele fra hjembyen sin:

Ida Tolous kulturelle triangel

Fra havnen ser vi rett over på en kjent, trekantet fasade som skiller seg ut foran de snødekte fjellene. Ishavskatedralen er Tromsøs mest kjente landemerke og det første av Idas tre kulturelle høydepunkt.

– Ishavskatedralen er det første stedet du bør besøke når du kommer til Tromsø. Det er en helt unik kirke med spesiell arkitektur, sier Ida. 

Ishavskatedralen fra 1965 er inspirert av arktisk natur, og interiøret domineres av glassmosaikken «Kristi gjenkomst» som utstråler et magisk lys. 11 aluminiumsbelagte betongplater gir katedralen den karakteristiske isfjellformen.

Ida vokste opp i Tromsdalen, kun et steinkast fra Ishavskatedralen. 

– Da Ishavskatedralen ble bygd i 1965, var det uten glassmaleriet og med vinduer på begge sider. Men på grunn av de lave, sterke solstrålene, måtte kirkegjengerne sitte med solbriller på inne. Det likte ikke presten, han trodde jo at folk sov under gudstjenesten! Så da bygde de glassmaleriet, forteller Ida. 

I tillegg til å være en stor turistattraksjon, har akustikken gjort Ishavskatedralen til en favorittarena for konserter – og her starter Idas historie.   

– Jeg startet å synge i kirkekoret da jeg var 10 år gammel. Jeg har også vært dirigent for ungdomskoret og jobbet som vikar for kirketjeneren da jeg var yngre, forklarer Ida.

Scandic Ishavshotell er bare et av mange overnattingssteder i Tromsø. Du kan velge mellom hotell midt i byen, omringet av kafeer, restauranter og attraksjoner, eller leie en hytte og tilbringe natten ute i naturen.

Hør Ida synge 'Nordnorsk julesalme' av Trygve Hoff i Ishavskatedralen – en av norges mest kjente julesanger.

Nordens Paris

Vi forlater hotellet og rusler nedover Tromsøs hovedgate, Storgata, akkurat i det den magiske blå timen svøper byen i blått.

–Folk bruker byen veldig mye. Vi har barer og kafeer på hvert gatehjørne, sier Ida og peker på en favoritt.

– Kaffebønna er liksom Tromsøs «Kaffebrenneriet», kan man si. Det er der folk henger, forklarer Ida.

For den shoppingglade finner du både lokalt håndverk, suvenirer og designerbutikker med det siste innen mote.

– Postludium er en kul brukthandel der de har mye vintageklær, -møbler og -interiør. Det er både bra for miljøet å handle der, og overskuddet går til Kirkens Bymisjon – det synes jeg er veldig fint, forteller Ida. 

Tromsø har også flere kjøpesentre med alt du behøver. Ida anbefaler Nerstranda Senter og Jekta Storsenter, med over 130 butikker. 

Besøk også den nye bydelen Vervet som ligger rett ved Tromsøbrua. Sving innom Vervet bakeri og nyt nybakte bakervarer med utsikt til sjø og fjell.

Arktisk meny

I Tromsø finner du nesten flere restauranter enn innbyggere, Mange serverer autentisk nordnorsk sjømat og arktiske retter – og vi fortsetter til Idas tredje og siste kulturelle høydepunkt. Restaurant Skirri på Kystens Mathus ligger idyllisk til ved havnen. Bestill dagens fangst – og gled deg!

– Det er fantastisk at kokken kan gå og hente sprellende ferske råvarer i fiskedisken. Maten er derfor veldig variert og det gjør stedet veldig levende, sier Ida.

Kultur på kartet

Sjekk ut musikerens anbefalte attraksjoner, restauranter og hoteller.

Planlegg turen din

Sulten på flere opplevelser i Tromsø? Få innsidetips fra lokalbefolkningen og planlegg reisen til Tromsø nå!

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt