Skip to main content

Lyst til å høre god musikk? Sulten på digg vegansk mat? Eller kanskje du vil se på kunst i verdensklasse, både innendørs og ute? Stavanger har noe for enhver smak, mener Katrine Lilleland.

Stavanger, en av Norges eldste byer, ligger fint til på Vestlandet, med fjell, endeløse strender og vide landbruksområder. Byen har utviklet seg til å bli et skikkelig kulturmekka og kan nå skilte med flere Michelin-restauranter og spennende kunst. En av dem som lever og ånder for kulturlivet i Stavanger, er Katrine Lilleland.

– Da jeg vokste opp, var det bare noen kulturtilbud i byen, som jazzscener og fantastiske Rogaland Teater. Men utviklingen de siste årene har vært helt enorm, forklarer Katrine.

Katrine har alltid elsket storbylivet, og selv om Stavanger ikke er den største byen, skjer det veldig mye her. 

– I dag blomstrer byen med alternative kunstscener, flotte museer og gallerier, i tillegg til at vi har et konserthus med et veldig talentfullt symfoniorkester. Det er også fint å se at mange av de lokale benytter seg av kulturtilbudene i byen, sier Katrine.

Katrine jobber som festivalsjef for den internasjonalt anerkjente Stavanger Kammermusikkfestival, i tillegg er hun også yogalærer og bareier. Med andre ord har hun god oversikt over hva som skjer i den koselige kystbyen.

Planlegger du en helgetur eller et lenger besøk? Få inspirasjon til hva du bør oppleve med Katrines supre tips:

Katrines kulturelle triangel

I hjertet av byen, rett ved havnen, finner du ærverdige Hotell Victoria, Katrines første kulturelle høydepunkt. Hotellet er lett synlig for dem som kommer med båt, og står som et landemerke i byen. Legg merke til den kunstferdige fasaden med mønstre av røde og gule mursteiner med hvite detaljer.

– Hotellet ser fantastisk ut og føles veldig luksuriøst, forteller Katrine.

Hotell Victoria åpnet i 1900 og har i senere år vært gjennom en omfattende renovering. Resultatet er en delikat blanding av moderne dekor og godt bevarte historiske elementer. I enkelte rom og suiter finner du også håndplukkede antikviteter.

I 2021 ble hotellet kåret til beste luksushotell i Skandinavia av World Luxury Hotel Awards.

– Her serverer de også en fantastisk lunsj og gode drinker. Når solen titter frem, liker jeg å sitte ute i solveggen, forteller Katrine.

Hotellets restaurant og bar, SALON du NORD, åpnet først som en barberer og frisør i 1900 – derav navnet. Nå er dette et sted for smakfulle drinker og god musikk på kveldstid, mens det på dagen serveres lunsj og middag.

Kunst møter natur

– Jeg vil gjerne vise dere et sted der natur og kunst er i skjønn forening, sier Katrine.

Tre kilometer fra Hotell Victoria finner du Katrines neste kulturelle høydepunkt, Stavanger Kunstmuseum. Hvis været er på din side, og du har på gode sko, er det en fin førti minutters gåtur gjennom byen. Du kan også enkelt komme deg dit med taxi eller buss.

Museet ligger vakkert til i et populært parkområde, rett ved Mosvatnet. Her finner du også en utendørs skulpturpark.

– Mange liker å dra på løpe- eller gåtur her. Det går en sti rundt hele vannet som er fin å følge. Da jeg var liten, pleide vi å ha gymtimer her ute, og om vinteren sto vi på skøyter på isen, forteller Katrine.

Museets flotte glasskuppel er lett å se fra stien. Inne i museumsbygningen kan du oppleve en imponerende kunstsamling med verk fra 1800-tallet og fram til i dag, inkludert landets største samling av Lars Hertervigs verker og malerier av Kitty Kielland.

– Kunsten her er alltid i øverste klasse, og kuratorene som jobber her, er virkelig flinke, sier Katrine.

I tillegg til den faste utstillingen har også museet midlertidige utstillinger. Da vi besøkte museet med Katrine, ble verker av Jan Groth vist frem i utstillingen Forløp og volum.

– Byens beste veganske restaurant

Det er vanskelig ikke å legge merke til Bellies, som lyser opp området med sin gule fasade. Bygningen var tidligere en hermetikkfabrikk, men er nå en av Stavangers beste veganske restauranter, ifølge Katrine.

– Det som er så fantastisk med Bellies, er at du ikke trenger å være vegetarianer eller veganer for å nyte maten her. Rettene kan imponere kjøttelskerne like mye som veganerne, sier Katrine.

Festivalsjefen har vært vegetarianer hele livet og forteller at det har vært utfordrende å finne skikkelig gode vegetariske og veganske alternativ.

– Da Øystein, eieren, åpnet dette stedet, ble det full jubel. Jeg pleier alltid å si at Stavanger har Norges beste veganske restaurant, sier Katrine og legger til at du om sommeren også kan nyte maten utendørs.

Leter du etter flere veganske og vegetariske alternativer? Sjekk ut Norges beste vegetarrestauranter.

Utforsk Stavangers kulturliv

– Fire minutters gange fra Bellies finner du Tou, min tidligere arbeidsplass. Tou er en kul, mer alternativ, uavhengig kulturinstitusjon. De har også musikkarrangementer, forteller Katrine.

I tillegg anbefaler Katrine et besøk til BGE, et galleri for samtidskunst, og Stavanger Konserthus, som er en av de største kulturarenaene i regionen.

– Så må vi ikke glemme alle de fantastiske festivalene som arrangeres! Sommer og høst er høyseong for festivaler, og du finner virkelig noe for enhver smak, sier festivalsjefen.

Sjekk ut Katrines favorittfestivaler

Mablis: En todagers musikkfestival som stelles i stand i den idylliske Vålandsskogen, rett utenfor Stavanger sentrum. Lytt til herlig musikk, utforsk kunst og smak lokal mat og drikke. Mablis arrangeres hver sommer.

Gladmat: En av Skandinavias mest populære matfestivaler, der du kan smake retter fra hele verden. Festivalen holdes i slutten av juni og tilbyr en rekke aktiviteter og arrangementer.

Stavanger Kammermusikkfestival: En av Norges mest anerkjente festivaler for kammermusikk, der Katrine jobber som direktør. Festivalen holdes i august.

Utopia: En musikkfestival i koselige Bjergstedparken, en kort spasertur fra sentrum, der flere av Norges mest populære artister spiller. Festivalen arrangeres hver høst.

Kapittel: Stavangers internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet. Festivalen varer en uke i september og er organisert av Sølvberget bibliotek og kulturhus. Kapittel er den nest største litteraturfestivalen i Norge.

For mer informasjon, besøk festivalenes nettsider, og sjekk ut flere kule arrangementer!

Kultur på kartet

Utforsk Katrines kulturperler

Bli inspirert

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt