Skip to main content

– Hvorfor har Trondheim blitt et matmekka?

– Jeg tror det er fordi vi har
noen av landets beste ingredienser.

– Fersk sjømat fra fjorden, lokalprodusert kjøtt og fantastiske grønnsaker.

Live Krangnes Edvardsen, kokk

Kulturtriangel i Trondheim

Med kokk Live Krangnes Edvardsens

Takket være dedikerte kokker og smakfulle, lokale ingredienser har Trondheim utviklet seg til en gastronomisk hotspot i Norge. La Live Krangnes Edvardsen, en talentfull, ung kokk fra Michelin-restauranten Credo, gi deg en smak av byen.

– Restaurantene i byen har virkelig tatt matopplevelser til et helt nytt nivå. Det har jeg lagt merke til bare på de få årene jeg selv har jobbet som kokk. Det er veldig gøy å være en del av det, sier Live.

Trondheim har virkelig utviklet seg til å bli en kulinarisk destinasjon i Norge. I 2022 blir byen og Trøndelag Europas gastronomi-region, eninternasjonal anerkjennelse av regionens dedikerte bønder og nyskapende kokker.

Du finner noe for enhver smak i Trondheim. Er du sulten på nordisk mat i toppklasse, besøk en av byens tre Michelin-restauranter. Eller kanskje frister det med ferske bakervarer fra en av de koselige kafeene? Uansett om du foretrekker søtt eller salt, byen byr på mye godt.

Bli med kokk Live på hennes tre kulturelle høydepunkt. Her er det første stedet hun ikke vil du skal gå glipp av:

Lives kulturelle triangel

I hjertet av Trondheim, i Midtbyen, finner du Streif Bakeri og Café. Kafeen ligger idyllisk til ved den vakre Nidelven, og er det perfekte stedet for få ned pulsen etter en lang dag.

Streif blir ofte kalt Trondheims lille hemmelighet ved elvebredden. Du finner kafeen i Nidaros Pilegrimsgård, et møtested for alle som har gått Pilegrimsleden.

Jeg drar gjerne hit etter en lang dag på kjøkkenet. Jeg liker at man bare kan slappe helt av og kose seg med en kopp kaffe og en bolle.

Nyt nystekte bakervarer og en varm kopp kaffe i den koselige kafeen ...

... eller gjør som Live og ta med
godsakene ut i den sjarmerende hagen.

Fra hagen kan du se Bakklandet med sine tradisjonelle, fargerike trehus, i tillegg til 
Gamle Bybro og bryggene langs Nidelven.
Det er veldig vakre og avslappende omgivelser.

– Like ved Streif går det også en sti langs elven
som du kan følge rundt hele byen.

Fra søtt til salt

Lives kulinariske reise startet med kaker og bakst i barndomshjemmet i Surnadal, som ligger rundt to timers kjøring fra Trondheim.

– Planen var faktisk å bli konditor. Jeg pleide ofte å bake til klassekameratene mine, selv om jeg foretrekker å spise salt mat selv. Jeg tror interessen kom fra bestemor, som alltid har hjemmelaget kake når vi kommer på besøk. Resten av familien min har også vært en viktig del av karrierevalget, forklarer Live.

Som 16-åring flyttet Live til Trondheim for å gå kokkeskole. I studieløpet ble hun praktikant på den anerkjente restauranten Credo, der hun i dag jobber som kokk. Credo lå tidligere i Trondheim, men ble i 2024 flyttet til Nasjonalbiblioteket i Oslo.

En Michelin-by

Credo var tidligere en av Trondheims tre Michelin-restauranter, men i 2024 ble den flyttet til Nasjonalbiblioteket i Oslo.

I Trondheim sentrum finner du Michelin-restauranten Fagn. Her kan du nyte en 10 eller 20-retters tasting-meny i første etasje, eller kose deg med enklere (men også fantastiske!) retter i bistroen i andre etasje.

– Når jeg ikke står på kjøkkenet selv, liker jeg å gå ut å spise i byen. Trondheim har så mange utrolige restauranter og kafeer å velge mellom. Croissantbakeriet Moulangeri er verdt et besøk. De spesialiserer seg i å lage croissanter og er veldig gode, forteller Live. 

Ta med en kopp kaffe og en croissant fra bakeriet og bli med Live på hennes neste kulturelle høydepunkt.

Trondheim byr på mer enn bare god mat.

Live tar oss med videre inn i byen. En fem-minutters gåtur fra den "hemmelige kafeen" ved elven, står Trondheims største og mest berømte landemerke ...

Nidarosdomen, verdens nordligste gotiske katedral.

Alle som besøker byen bør dra til Nidarosdomen. Den er vakker å se på fra utsiden, men det er enda mer å oppleve inne.

Legg merke til det skyhøye taket og de vakre glassmaleriene i domkirken. Bli med opp 172 trappetrinn for en fantastisk utsikt over byen.

Et besøk i katedralen oppleves forskjellig gjennom de ulike årstidene.

På høsten og vinteren kan du studere alle de tusen skulpturene som gir domkirken et mystisk uttrykk ...

... mens du på våren og sommeren får oppleve det fantastiske lyset når solen skinner inn gjennom det fargerike rosevinduet.

Nidarosdomen er bygd over graven til Olav den hellige, vikingkongen som innførte kristendommen i Norge. I middelalderen var dette et av Nord-Europas viktigste pilegrimsmål, noe katedralen fortsatt er for mange pilegrimer verden over.

Du kan følge den historiske St. Olavsleden hele veien fra Oslo til domkirken i Trondheim, eller du kan gå deler av leden om du ønsker. Pilegrimsreisen til Nidaros er en 1000-år gammel tradisjon, og mange pilegrimer utfører fortsatt det gamle ritualet å gå rundt hele katedralen tre ganger ved ankomst.

– Da jeg var barn besøkte vi krypten og kjelleren i katedralen. Det er noe av det jeg husker best, forteller Live.

Du kan utforske kjelleren og krypen med en guide. Her nede finner du Norges største samling av gravsteiner fra middelalderen, i tillegg til et skjelett fra siste halvdel av 1000-tallet.

Etter en dag med mange inntrykk er det kanskje tid for avslapping og mer deilig mat? Lives siste kulturelle høydepunkt har alt du trenger.

8-minutters gange fra Nidarosdomen ligger et ærverdig og luksuriøst bygg.

Velkommen til femstjernes Britannia Hotel.

– Jeg har alltid hatt lyst til å tilbringe en natt på Britannia. Hotellet er så lekkert og luksuriøst.

Britannia tilbyr 244 rom med femstjerners komfort. Hotellet ble etablert i 1870, men totalrenovert i 2019 og forvandlet til et førsteklasses hotell.

Den lyse fasaden har gitt hotellet kallenavnet Trondheims hvite svane.

– Bygningen er veldig elegant og hele hotellet oser luksus, sier Live.

Mange kjente personligheter har tilbrakt natten på Britannia, inkludert polfarer Fridtjof Nansen. I 1896, etter hans ekspedisjoner i Arktis, holdt Nansen foredrag for verdens geologiske selskap på hotellet:

Følg i Nansens fotspor og nyt noe godt å drikke eller spise i en av hotellets seks barer og restauranter.

Michelin-restauranten Speilsalen blir ledet av Christopher Davidsen, offisiell verdensmester i kokkekunst og Bocuse d ‘Or sølvmedaljør fra 2017. Besøker du Speilsalen på en lørdag kan du nyte en champagnelunsj med en spesiallaget fireretters meny. 

Palmehaven er også en fantastisk restaurant, sier Live.

En guidet tur med en kokk inkluderer selvsagt også et besøk på hotelletkjøkkenet.

Dagens meny består av delikatesser som kamskjell, andelever, hummer og epleterte til dessert – nam!

Det høres helt fantastisk ut – og smaker skikkelig godt!

Utsøkte viner som passer perfekt til måltidet?

Det sørger hotellets ansvarlige vinkelner, Henrik Dahl Jahnsen, som Michelinguiden kåret til årets nordiske sommelier i 2021, for. 

Den kulinariske opplevelsen på Britannia er helt utrolig. Rettene er av meget høy kvalitet, og baren er kjent for sine gode drinker.

Sulten på mer?

Reiser du til Trondheim om sommeren, kan du bli med på feiringen av trøndersk mat- og drikkeopplevelser på Trøndersk Matfestival.

Kultur på kartet

Utforsk Lives kulturperler.

Les også

Sider du nylig har besøkt