Chef Live in Palmehaven restaurant in Hotel Britannia.
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Chef Live in Palmehaven restaurant in Hotel Britannia.
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
– Jeg tror det er fordi vi har
noen av landets beste ingredienser.
– Fersk sjømat fra fjorden, lokalprodusert kjøtt og fantastiske grønnsaker.
Live Krangnes Edvardsen, kokk
Chef Live in the kitchen at Hotel Britannia
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Chef Live in the kitchen at Hotel Britannia
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Kokk Live Krangnes Edvardsens
Kulturtriangel i Trondheim
Nidelven in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Nidelven in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Takket være dedikerte kokker og smakfulle, lokale ingredienser har Trondheim utviklet seg til en gastronomisk hotspot i Norge. La Live Krangnes Edvardsen, en talentfull, ung kokk fra Michelin-restauranten Credo, gi deg en smak av byen.
– Restaurantene i byen har virkelig tatt matopplevelser til et helt nytt nivå. Det har jeg lagt merke til bare på de få årene jeg selv har jobbet som kokk. Det er veldig gøy å være en del av det, sier Live.
Trondheim har virkelig utviklet seg til å bli en kulinarisk destinasjon i Norge. I 2022 blir byen og TrøndelagEuropas gastronomi-region, eninternasjonal anerkjennelse av regionens dedikerte bønder og nyskapende kokker.
Du finner noe for enhver smak i Trondheim. Er du sulten på nordisk mat i toppklasse, besøk en av byens tre Michelin-restauranter. Eller kanskje frister det med ferske bakervarer fra en av de koselige kafeene? Uansett om du foretrekker søtt eller salt, byen byr på mye godt.
Bli med kokk Live på hennes tre kulturelle høydepunkt. Her er det første stedet hun ikke vil du skal gå glipp av:
Lives kulturelle triangel
I hjertet av Trondheim, i Midtbyen, finner du Streif Bakeri og Café. Kafeen ligger idyllisk til ved den vakre Nidelven, og er det perfekte stedet for få ned pulsen etter en lang dag.
Streif blir ofte kalt Trondheims lille hemmelighet ved elvebredden. Du finner kafeen i Nidaros Pilegrimsgård, et møtested for alle som har gått Pilegrimsleden.
Hva er Det kulturelle triangelet?
Det kulturelle triangelet er en serie der kjente kulturpersonligheter viser deg sine favorittsteder i storbyene, og guider deg til de beste og mest interessante stedene å sove, spise og oppleve.
Show MoreShow Less
– Jeg drar gjerne hit etter en lang dag på kjøkkenet. Jeg liker at man bare kan slappe helt av og kose seg med en kopp kaffe og en bolle.
Live outside of Streif bakery and café
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Live outside of Streif in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Nyt nystekte bakervarer og en varm kopp kaffe i den koselige kafeen ...
Live at Streif Bakery and Café
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Live at Streif Bakery and Café
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
... eller gjør som Live og ta med
godsakene ut i den sjarmerende hagen.
Live at Streif Bakery and Café
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Live at Streif Bakery and Café
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
– Fra hagen kan du se Bakklandet med sine tradisjonelle, fargerike trehus, i tillegg til Gamle Bybro og bryggene langs Nidelven.
Det er veldig vakre og avslappende omgivelser.
– Like ved Streif går det også en sti langs elven
som du kan følge rundt hele byen.
Nidelven river seen from Streif Bakery and Café
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Nidelven river seen from Streif Bakery and Café
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Fra søtt til salt
Lives kulinariske reise startet med kaker og bakst i barndomshjemmet i Surnadal, som ligger rundt to timers kjøring fra Trondheim.
– Planen var faktisk å bli konditor. Jeg pleide ofte å bake til klassekameratene mine, selv om jeg foretrekker å spise salt mat selv. Jeg tror interessen kom fra bestemor, som alltid har hjemmelaget kake når vi kommer på besøk. Resten av familien min har også vært en viktig del av karrierevalget, forklarer Live.
Som 16-åring flyttet Live til Trondheim for å gå kokkeskole. I studieløpet ble hun praktikant på den anerkjente restauranten Credo, der hun i dag jobber som kokk.
– Vi bruker fantastiske, lokale råvarer på Credo. Både melk, kjøtt, rømme og smør kommer fra dyrene på gården Skjølberg Søndre i Svorkmo, forklarer Live.
Bakevarer i kafehagen hos Streif.. Photo: Fredrik Ahlsen / Visit Norway
En Michelin-by
Credo er en av Trondheims tre Michelin-restauranter. Du finner den anerkjente restauranten i bydelen Lade.
I sentrum finner du Michelin-restauranten Fagn. Her kan du nyte en 10 eller 20-retters tasting-meny i første etasje, eller kose deg med enklere (men også fantastiske!) retter i bistroen i andre etasje.
– Når jeg ikke står på kjøkkenet selv, liker jeg å gå ut å spise i byen. Trondheim har så mange utrolige restauranter og kafeer å velge mellom. Croissantbakeriet Moulangeri er verdt et besøk. De spesialiserer seg i å lage croissanter og er veldig gode, forteller Live.
Ta med en kopp kaffe og en croissant fra bakeriet og bli med Live på hennes neste kulturelle høydepunkt.
Der storbyliv møter småbysjarm
Den kulinariske byen Trondheim ligger midt i smørøyet blant ferske råvarer fra sjø og land.
I byen er det en voksende trend å kombinere lokale ingredienser med nye ideer og presentasjoner, noe som gjør Trondheim til et matmekka.
Du finner hele tre Michelin-restauranter i Trondheim: Credo, Fagn og Speilsalen.
Live tar oss med videre inn i byen. En fem-minutters gåtur fra den "hemmelige kafeen" ved elven, står Trondheims største og mest berømte landemerke ...
Live in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Live in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
… Nidarosdomen, verdens nordligste gotiske katedral.
Nidarosdomen in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Nidarosdomen i Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
– Alle som besøker byen bør dra til Nidarosdomen. Den er vakker å se på fra utsiden, men det er enda mer å oppleve inne.
Nidarosdomen cathedral in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Nidarosdomen cathedral in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Legg merke til det skyhøye taket og de vakre glassmaleriene i domkirken. Bli med opp 172 trappetrinn for en fantastisk utsikt over byen.
Et besøk i katedralen oppleves forskjellig gjennom de ulike årstidene.
Live in Nidarosdomen cathedral in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Live in Nidarosdomen cathedral in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
På høsten og vinteren kan du studere alle de tusen skulpturene som gir domkirken et mystisk uttrykk ...
Sculptures in Nidarosdomen cathedral in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Sculptures in Nidarosdomen cathedral in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
... mens du på våren og sommeren får oppleve det fantastiske lyset når solen skinner inn gjennom det fargerike rosevinduet.
Nidarosdomen cathedral in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Nidarosdomen cathedral in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Nidarosdomen er bygd over graven til Olav den hellige, vikingkongen som innførte kristendommen i Norge. I middelalderen var dette et av Nord-Europas viktigste pilegrimsmål, noe katedralen fortsatt er for mange pilegrimer verden over.
Du kan følge den historiske St. Olavsleden hele veien fra Oslo til domkirken i Trondheim, eller du kan gå deler av leden om du ønsker. Pilegrimsreisen til Nidaros er en 1000-år gammel tradisjon, og mange pilegrimer utfører fortsatt det gamle ritualet å gå rundt hele katedralen tre ganger ved ankomst.
– Da jeg var barn besøkte vi krypten og kjelleren i katedralen. Det er noe av det jeg husker best, forteller Live.
Nidarosdomen i Trondheim. Photo: Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Du kan utforske kjelleren og krypen med en guide. Her nede finner du Norges største samling av gravsteiner fra middelalderen, i tillegg til et skjelett fra siste halvdel av 1000-tallet.
Etter en dag med mange inntrykk er det kanskje tid for avslapping og mer deilig mat? Lives siste kulturelle høydepunkt har alt du trenger.
8-minutters gange fra Nidarosdomen ligger et ærverdig og luksuriøst bygg.
Chef Live in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Chef Live in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Britannia Hotel in Trondheim
.
Photo:
Britannia Hotel / Will Lee-Wright
Britannia Hotel in Trondheim
.
Photo:
Britannia Hotel / Will Lee-Wright
– Jeg har alltid hatt lyst til å tilbringe en natt på Britannia. Hotellet er så lekkert og luksuriøst.
Hotel Britannia in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Hotel Britannia in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Britannia tilbyr 244 rom med femstjerners komfort. Hotellet ble etablert i 1870, men totalrenovert i 2019 og forvandlet til et førsteklasses hotell.
Den lyse fasaden har gitt hotellet kallenavnet Trondheims hvite svane.
– Bygningen er veldig elegant og hele hotellet oser luksus, sier Live.
Mange kjente personligheter har tilbrakt natten på Britannia, inkludert polfarer Fridtjof Nansen. I 1896, etter hans ekspedisjoner i Arktis, holdt Nansen foredrag for verdens geologiske selskap på hotellet:
Følg i Nansens fotspor og nyt noe godt å drikke eller spise i en av hotellets seks barer og restauranter.
Michelin-restauranten Speilsalen blir ledet av Christopher Davidsen, offisiell verdensmester i kokkekunst og Bocuse d ‘Or sølvmedaljør fra 2017. Besøker du Speilsalen på en lørdag kan du nyte en champagnelunsj med en spesiallaget fireretters meny.
– Palmehaven er også en fantastisk restaurant, sier Live.
En guidet tur med en kokk inkluderer selvsagt også et besøk på hotelletkjøkkenet.
Dagens meny består av delikatesser som kamskjell, andelever, hummer og epleterte til dessert – nam!
The restaurant kitchen at Hotel Britannia in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
The restaurant kitchen at Hotel Britannia in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
– Det høres helt fantastisk ut – og smaker skikkelig godt!
The restaurant kitchen at Hotel Britannia in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
The restaurant kitchen at Hotel Britannia in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Utsøkte viner som passer perfekt til måltidet?
Det sørger hotellets ansvarlige vinkelner, Henrik Dahl Jahnsen, som Michelinguiden kåret til årets nordiske sommelier i 2021, for.
Palmehaven restaurant at Hotel Britannia in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Palmehaven restaurant at Hotel Britannia in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
– Den kulinariske opplevelsen på Britannia er helt utrolig. Rettene er av meget høy kvalitet, og baren er kjent for sine gode drinker.
Palmehaven restaurant at Hotel Britannia in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Palmehaven restaurant at Hotel Britannia in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Sulten på mer?
Reiser du til Trondheim om sommeren, kan du bli med på feiringen av trøndersk mat- og drikkeopplevelser på Trøndersk Matfestival.
Palmehaven restaurant at Hotel Britannia in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Palmehaven restaurant at Hotel Britannia in Trondheim
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visit Norway
Live Krangnes Edvardsen ble født i Surnadal i Møre og Romsdal i 1998. Hun jobber som kokk på Michelin-restauranten Credo i Trondheim. I 2018 ble Live tildelt Kokkekarlas Legat, et stipend for unge og lovende kvinnelige kokker. Live er også dommer for MasterChef – Unge talenter.
Les mer om Live Krangnes EdvardsenShow Less
Lives kulturelle favoritter
Sjekk ut kokkens anbefalinger om attraksjoner, restauranter og hoteller.
En institusjon i Trondheim, for både kulinariske og kulturelle arrangementer. Husets storstue serverer hotellfrokost for hotellets gjester, flotte…
Read more
Nidaros Pilegrimsgård ligger idyllisk til mellom Nidelven og Nidaros Domkirke, ca 3 minutters gange fra Trondheim sentrum og i nærhet til byens andre…
Read more
To Rom og Kjøkken er en restaurant i Trondheim som satser på høy kvalitet i alle ledd – fra råvarer, lokaler, meny, bar og personale, til måten…
Read more
Britannia Hotel ble grunnlagt i 1870 og ble bygget for å tjene britiske aristokrater som besøkte Trondheim for det legendariske laksefisket. I dag…
Read more
Bonjour! Midt langs Trondheims eneste aveny ligger det franske spisestedet Le Bistro. Gled deg til god mat og drikke, inspirert av fransk matglede og…
Read more
Sellanraa Bok & Bar er en mat- kaffe- og bokbar som åpnet høsten 2016. De som står bak Sellanraa har bakgrunn fra restauranter i Oslo, Trondheim og…
Read more
Her kan man velge mellom alt fra en spennende 5-retters middag til en mer uformell og enklere barmeny. Alt er selvfølgelig laget av de ypperste lokale…
Read more
Med panoramautsikt over Nidelven ligger hotellets Brasseri Bakklandet, der kreative og innovative kokker i Norgestoppen har fått fritt spillerom. Her…
Read more
Jossa mat og drikke er lokalisert i de samme lokalene som storebroren Credo Restaurant på Lilleby, og har som fokus å tilby en meny bestående av mer…
Read more