Skip to main content

INNSIDETIPS:
LANGHELG I TROMSØ

Nordens Paris. Ishavsbyen. Studentmetropolen. Tromsø har en helt egen vibe! Den arktiske festivalbyen byr på noe av det heftigste nattelivet nord for polarsirkelen, ikke bare inne, men også ute, under nordlyset og midnattssolen.

Her får du tromsøværingenes egne tips til kulturfredag, lørdag med lokalbefolkningen og urbane søndagsturer.

Kulturfredag

– Det koker av kulturelle tilbud i Tromsø året rundt, men det er helt klart at vinterhalvåret er spesielt heftig. Jo kaldere det er ute, jo mer intenst blir det inne, på alle måter, sier Martha Otte.

Hun er født i California, men har vært bosatt i Tromsø siden 1982. I mange år var hun festivalsjef for Tromsø internasjonale filmfestival, men nå er hun stolt medeier av Backbeat Kaffe & Vinyl.

Martha Otte

Se Ottes tips til kulturopplevelser i Tromsø:

Finn en festival: Det mye mer på gang i denne byen enn antall innbyggere skulle tilsi, uansett årstid. Det finnes en rekke sentrale kulturinstitusjoner på toppnivå, som det er lett for en turist å finne fram til – men Tromsø er mer en festivalby enn noe annet. Tilbringer du noen dager i Tromsø, er det stor sjanse for at du kan tilbringe kulturfredagen på en festival! De finnes i alle sjangre – fra film, musikk og scenekunst til mat og litteratur – og alle foregår midt i byen.

Urfolk: Det er imidlertid kun én fredag i året du kan oppleve Norges kanskje mest unike festival, Riddu Riđđu. Den blir arrangert i juli i Manndalen, omtrent halvannen time i bil fra Tromsø. Det er en urfolksfestival med utgangspunkt i den lokale sjøsamiske kulturen.

Hopp i havet: Få med deg byens heteste attraksjon: Pust. Den flytende badstuen er formet som en fiskehjell og ligger sentralt i havnebassenget.

Favorittmåltid: Det er ikke vanskelig å finne et fantastisk måltid i Tromsø, for byen bugner av spennende spisesteder. Byens minste restaurant, Bardus bistro, er et utsøkt sted som serverer sesongbasert, kortreist mat. Topp kjøkken og topp service! Det er lokalisert i et bittelite, gammelt trehus med en uanselig inngang. Bistroen ligger vis-à-vis det spektakulære Tromsø Bibliotek og vegg i vegg med Bardus Bar, der du finner de byens beste drinker.

Cocktail hour: Det er imidlertid restaurant/bar Hildr i Skippergata har den aller beste drinken i hele verden: ginger daiquiri! Hildr er også en kul, intim restaurant i et gammelt trehus, de har en vanvittig spennende original meny som er i stadig bevegelse.

Siste runde: Kvelden bør avsluttes på byens kuleste utested: Storgata Camping. Der finner du en konsert eller en DJ som gjør det umulig å sitte i ro. Eller du kan ta en runde mini-golf for å roe ned, om det trengs.

Få også med deg: Er du i Tromsø, bør du også få med deg mer om den samiske kulturen. Byen har også mange spennende kunstmuseer, og et besøk i Ishavskatedralen er også på manges topplister. Sjekk ut flere museer og gallerier i Tromsø.

Lørdag med de lokale

– Nord er annerledes. Hverdagen her er tilpasset mørketid og midnattssol, som gir byen og folka en ubestemmelig x-faktor. Tromsø har en magisk kombinasjon av fjell, sjø og byliv, og er stor nok til at du ikke rekker å runde den, og liten nok til at du fort føler at du hører til, sier Siri Børs-Lind.

Hun flyttet fra Østlandet til Tromsø for mange år siden, og har jobbet innenfor festival- og kulturbransjen, blant annet med Rakettnatt, Vårscenefest og Kulturnatt.



 Siri Børs-Lind

Se Børs-Linds tips til «lokallørdag» i Tromsø

Festivalbyen: Det første du må sjekke ut, er om det er en festival på gang. De er hjertet av Tromsøs kulturliv, og gir deg en umiddelbar snarvei til kjernen av tromsølivet.

Les og lær: Les Cora Sandels bok «Alberta og Jacob» mens du planlegger turen, og få en (kald) skjønnlitterær tilnærming til byen. I Tromsø bør du dra innom Perspektivet Museum, huset der Cora Sandel bodde i sin tid. Ta deg tid til å vandre rundt i samlingene, og husk å sjekke ut de gamle bybildene i 3. etasje.

Samisk kultur: Besøk Norges arktiske universitetsmuseum. Det anbefales å sette av flere timer til å se de etnografiske utstillingene av samisk kulturutvikling fra førhistorisk tid og fram til samisk identitet i moderne tid.

Fangstkulturen: Dra til Polarmuseet og få et innblikk i fangstlivet og - historien, som også er en svært viktig del av Tromsøs identitet. Da har du opplevd noe du ikke kan oppleve andre steder i verden.

Snurr film: Få med deg en filmvisning i den imponerende salen på Verdensteatret (cinemateket), den eldste kinoen som fortsatt er i drift i Nord-Europa.

Gå på teater: Sjekk ut programmet på Rådstua teaterhus. Empirebygget fra 1865 har tidligere vært både Rådhus og fengsel, men siden 70-tallet har det vært tilholdssted for Hålogaland teater og deretter det frie scenekunstfeltet.

Bytur med handlestopp: Start gåturen ved bryggerilokalene til Mack, som har brygget øl i Arktis siden de startet opp som verdens nordligste bryggeri i 1877. Deretter kan du gå innom Wabi Sabi for lokalt designede smykker, se utstillingene på Galleri Nord og Krane galleri, og lete etter tegneserier, brettspill eller lego på Legoloftet. For å se byen fra et nytt perspektiv: Kryss broa og ta Fjellheisen opp på fjellet.

Frokost: Finn en vindusplass på Helmersen til frokost for å kombinere mat med folkekikking.

Kaffe eller te: Spis lunsj med fjong kaffe på Risø eller stikk innom hagen til Hildr for en kopp te hvis været er bra.

Småsulten? På Amtmandens kan du få en fjøl med ost eller skinke og et glass vin.

Spillkveld: Om du trenger tid til å planlegge dagen eller vil spille brettspill, er Cafe Sånn et bra valg. Om du vil kombinere øl og aktivitet, er minigolf på Storgata camping stedet å gå.

Helaften: Lokalbrygget øl får du på knøttlille Tromsø mikrobryggeri, mens Bardus Bistro og 1920-talls inspirerte Nitty Gritty serverer god mat og noen av byens beste cocktails.

Siste runde: Avslutt kvelden med jam eller konsert på Barstad Bar.

Få også med deg: Vertshuset Skarven er en annen tromsøinstitusjon som byr på lokale mattradisjoner, med arktisk kjøkken og grillet tørrfisk som spesialitet i restauranten Arctandria. Kongekrabbe får du servert hos Fiskekompaniet. Sjekk ut flere kulinariske opplevelser i Tromsø.

Søndagsturen

– Det jeg elsker med Tromsø er at naturen er rett utenfor døren. Nesten uansett hvor du drar er det fantastisk utsikt i alle retninger, og mulighetene er mange. I nærområdet kan du kan dra på lange og tunge turer eller korte ettermiddagsturer, både til fots, på sykkel og på ski, sier Regine Igesund.

Tromsøværingen er en stor fan av å bruke naturen uansett årstid, enten nordlyset flammer over himmelen, eller byen ligger badet i midnattssol. Hun studerer i dag på Universitetet i Tromsø.

Regine Igesund

Se Igesunds tips til urbane søndagsturer:

Turen du bare må ta: Til tross for at den er den mest populære turen, er Fjellheisen en av mine favoritter. Utsikten over byen og fjellene er helt fantastisk! Avhengig av hvor lang tid jeg har, og hvor langt jeg ønsker å gå, gir Fjellheisen mange muligheter. Sherpatrappa er flott for en kjapp ettermiddagstur, mens «sørstien» tar litt lengre tid. Du kan eventuelt haike med gondolheisen opp eller ned igjen. En annen mulighet er å ta bussen (nr. 28) til Solligården og gå hele fjellkjeden på omtrent 15 kilometer. Da går du via Sollidalsaksla, Bønntuva og Fløya før du kommer til Fjellheisen.

Lysløyper: Du finner lyslagte turstier flere steder rundt Tromsø, uansett om du tar turen til Tromsøya, Tromsdalen eller Kvaløya. Følger du lysløypa på Tromsøya, der sentrum av Tromsø ligger, kan du besøke Skihytta og ta turen til øyas høyeste punkt, Varden. Når man besøker dette området er moloen, badeplassen Telegrafbukta og brygga naturlige stoppesteder på turen.

Fjordtur: For å komme seg litt ut fra byen, men fortsatt med god bussforbindelse, anbefales Ersfjordbotn. Det er et koselig og utrolig flott tettsted i bunnen av en liten fjord. De nærmeste turmulighetene er to fjell, Nattmålsfjellet og Buren. Turene starter fra samme sted (fotballbanen), bare på hver sin side av veien. Nattmålsfjellet er en kortere tur som gir fantastisk utsikt over Ersfjorden og Kaldfjorden. Buren er for dem som vil gå litt lenger.

På to hjul: Det er også veldig fint å dra på sykkeltur rundt i Tromsø, og du kan leie både vanlig sykkel og el-sykkel. Om sommeren kan du for eksempel dra og bade i Telegrafbukta (garantert forfriskende)!

Vinteraktiviteter: Det sies i Tromsø at vintersesongen varer i åtte måneder, så vinteraktiviteter er en daglig del av livet i nord. Det kan være alt fra å lage snømann til toppturer på ski, eller å ake ved Bak-Olsen eller på Charlottenlund. En skitur i lysløypene er absolutt noe du bør prøve. Lysløypa på Tromsøya er sentrumsnær, lysløypa på Kvaløya har best utsikt, og lysløypa i Tromsdalen har minst folk – så her velger du den som passer dine ønsker best. Er du glad i å gå på skøyter, er isbanen som lages på Charlottenlund utrolig fin. Hvis været er dårlig, kan du stå på skøyter inne i Tromsø Ishall.

Turmat: Stikk innom Fjellstua Café hvis du besøker Fjellheisen. Ingenting slår noen velfortjente vafler etter å ha gått opp fjellet! Hvis du besøker Ersfjordbotn, har den koselige caféen Bryggejentene utsikt over fjorden. På vei til eller fra Ersfjordbotn er Eide Handel også verdt et stopp. De har et stort utvalg av fersk lokalprodusert mat, og i kaféen serveres nydelig mat laget av lokale produkter.

Få også med deg: Kjør en tur ut til Lyngen, et populært sted for både toppturer og terrengsykling. Eller kanskje du vil vandre på Kvaløya? De hvite strendene på Sommarøy er også verdt et besøk, spesielt for lange sommerkvelder under midnattssola. Kule vinteraktiviteter inkluderer også nordlysjakt, hundekjøring og hvalsafari.

Planlegg reisen til Tromsø i dag! Få de beste tilbudene hos våre hotellpartnere Radisson Blu, Scandic, Nordic Choice og Thon Hotels.

Finn flere ting å gjøre i Tromsø

Her kan du søke etter aktiviteter og attraksjoner. Start planleggingen i dag!

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt