Skip to main content

Lett tilgjengelige områder kombinert med et unikt fugleliv, gjør Varanger til et av verdens beste steder for arktisk fuglekikking. Få tips til hvor du bør reise for å se søte lundefugler, fargerike stellerender og mange flere spennende fugler.

Fugleparadiset i nord

Varangerhalvøya ligger så langt nordøst du kommer i Nord-Norge. Her blir du møtt av vide horisonter og en dramatisk kystlinje mot Barentshavet. Varanger er faktisk også et av de få stedene på fastlandet med arktisk tundra.

Selv om naturen i seg selv er grunn nok til å besøke området, er definitivt fuglelivet den største attraksjonen. Den varme Golfstrømmen lager gode forhold for trekkfugler året rundt, noe som gjør at du kan oppleve arter du sjelden ser andre steder i landet.

Oppdag fuglene

Du kan dra på fuglekikking i Varanger året rundt, men artene du ser kan variere fra sesong til sesong.

I mars kommer sjøfugler som lomvi, alker, krykkjer, lundefugler og toppskarver til kysten, mens polarmåker og grønlandsmåker besøker Varanger om vinteren.

Havørn er et relativt vanlig syn i området, og det kan hende du faktisk ser et par av dem bare ved å kjøre rundt på halvøya!

Stelleranda trives godt i Varanger om vinteren, og flere tusen av dem overvintrer i Varangerfjorden. Havnene i Vardø og Vadsø er fine steder å se den fargerike fuglen.

Flere steder å besøke

Ekkerøy fuglereservat, som ligger rundt 15 kilometer øst for Vardø, er et annet populært område for fuglekikkere. Her finner du et av Europas største fuglefjell med over 50 fuglearter, inkludert hekkende krykkjer. Fuglefjellet ligger lett tilgjengelig til i vakre omgivelser.

Båtsfjord er en viktig fiskehavn i Finnmark, og om vinteren er dette et flott sted å besøke for å ta bilder av stelleranda. Fuglen kan også ofte sees i Kiberg, hvor store flokker pleier å samles fra januar til sent i april.

Hamningberg er et idyllisk sted, helt på enden (eller starten) av Nasjonal turistveg Varanger. I mai, når trekkfuglene migrerer, er dette et attraktivt område for fuglekikkere! Husk at veien ut mot Hamningberg stenges når snøen kommer om høsten.

Kirkenes og områdene rundt byen har flere flotte fulgekikkersteder, inkludert Munkefjord naturreservat. Her kan du se store flokker av svartstrupe og rødstrupe om våren.

Fuglekikkerskjul

Siden 2009 har Vardø-firmaet Biotope designet utrolige fuglekikkerskjul rundt om i Varanger. Ikke bare er de flotte å se på, men de ligger også fantastisk til i områder med yrende fugleliv.

Ta med kikkerten og let etter dine favoritter!

– Bygningene våre er ment å være små og strategisk plasserte. Naturen skal være hovedattraksjonen. Ingen design kan slå naturen selv, sier arkitekt Tormod Amundsen.

Søk ly

Du finner fuglekikkerskjul både i Vestre Jakobselv, Vadsø, Ekkerøy, Kiberg, Domen, Hornøya, Steilnesodden og Hamningberg. Kjører du Nasjonal turistveg Varanger kjører du forbi flere av dem!

Husk også at du ikke trenger å være fugleinteressert for å ta en pust i bakken i skjulene. Sett deg ned og nyt synet av midnattssolen om sommeren eller (om du er heldig) nordlyset om vinteren.

Bli med på fuglekikking

Finn flere fine områder for fuglekikking eller bli med på en guidet fuglesafari.

Fuglekikking i hele landet

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt