Skip to main content

Arktisk fuglekikking i Varanger

Wow, se på den!

Tar du med deg telelinsen på tur, er det gode muligheter for spektakulære fuglebilder, som dette, tatt på Hornøya utenfor Vardø i Nord-Norge.

Varanger er virkelig et paradis for fuglekikkere.

Søk ly i et av de mange, flotte fuglekikkerskjulene og let etter dine favoritter.

Er du på rett sted til rett tid, kan det være bare deg og fuglene.

Lett tilgjengelige områder kombinert med et unikt fugleliv, gjør Varanger til et av verdens beste steder for arktisk fuglekikking. Få tips til hvor du bør reise for å se søte lundefugler, fargerike stellerender og mange flere spennende fugler.

Fugleparadiset i nord

Varangerhalvøya ligger så langt nordøst du kommer i Nord-Norge. Her blir du møtt av vide horisonter og en dramatisk kystlinje mot Barentshavet. Varanger er faktisk også et av de få stedene på fastlandet med arktisk tundra.

Selv om naturen i seg selv er grunn nok til å besøke området, er definitivt fuglelivet den største attraksjonen. Den varme Golfstrømmen lager gode forhold for trekkfugler året rundt, noe som gjør at du kan oppleve arter du sjelden ser andre steder i landet.

Oppdag fuglene

Du kan dra på fuglekikking i Varanger året rundt, men artene du ser kan variere fra sesong til sesong.

I mars kommer sjøfugler som lomvi, alker, krykkjer, lundefugler og toppskarver til kysten, mens polarmåker og grønlandsmåker besøker Varanger om vinteren.

Havørn er et relativt vanlig syn i området, og det kan hende du faktisk ser et par av dem bare ved å kjøre rundt på halvøya!

Stelleranda trives godt i Varanger om vinteren, og flere tusen av dem overvintrer i Varangerfjorden. Havnene i Vardø og Vadsø er fine steder å se den fargerike fuglen.

Er du fugleinteressert, er det likevel et sted i Varanger du virkelig ikke kan gå glipp av.

For å komme deg dit, må du ta en kort båttur fra havnen i Vardø.

Velkommen til Hornøya, Norges østligste fredede naturreservat og hjemmet til landets største sjøfuglkoloni!

Se alker, toppskarv, lomvi og krykkjer (for å nevne noen), og selvfølgelig ...

... denne søte fuglen!

På Hornøya kan du møte så mange som 7800 par lundefugler. Etter å ha tilbrakt vinteren på havet, samles de her på øya for å hekke.

Visste du forresten at lundene har samme partner livet ut? Både søte og romantiske!

Jeg var ikke forberedt på hva jeg skulle møte. Da jeg kom hit på morgnene var det titusener av fugler, både på himmelen og i vannet.

Dr Barend Van Gemerden

Global Flyways Programme Coordinator hos Birdlife International, turist fra Nederland

Jeg er fotograf, så det var nesten umulig å velge hva jeg skulle ta bilde av. Uansett hvor jeg så var det spennende motiver å fange.

Mens du følger stien oppover på nordsiden av øya, er det stadig nye fugler som titter frem.

Når du kommer helt til toppen, møter du på et stort fyr.

Vardø fyr er Norges østligste fyr, og om sommeren er det mulig å overnatte her, i fyrvokterboligen!

Bare husk at reservasjoner må gjøres tidlig. Vardø Havn hjelper deg med bookingen.

Frister det med en tur til Hornøya?

Båten fra Vardø går hver dag mellom 1. april og 31. august.

Husk at både Hornøya og naboøyen Reinøya er naturreservat. Følg naturvettreglene, hold deg til merkede stier og ikke forstyrr fuglene.

Flere steder å besøke

Ekkerøy fuglereservat, som ligger rundt 15 kilometer øst for Vardø, er et annet populært område for fuglekikkere. Her finner du et av Europas største fuglefjell med over 50 fuglearter, inkludert hekkende krykkjer. Fuglefjellet ligger lett tilgjengelig til i vakre omgivelser.

Båtsfjord er en viktig fiskehavn i Finnmark, og om vinteren er dette et flott sted å besøke for å ta bilder av stelleranda. Fuglen kan også ofte sees i Kiberg, hvor store flokker pleier å samles fra januar til sent i april.

Hamningberg er et idyllisk sted, helt på enden (eller starten) av Nasjonal turistveg Varanger. I mai, når trekkfuglene migrerer, er dette et attraktivt område for fuglekikkere! Husk at veien ut mot Hamningberg stenges når snøen kommer om høsten.

Kirkenes og områdene rundt byen har flere flotte fulgekikkersteder, inkludert Munkefjord naturreservat. Her kan du se store flokker av svartstrupe og rødstrupe om våren.

Fuglekikkerskjul

Siden 2009 har Vardø-firmaet Biotope designet utrolige fuglekikkerskjul rundt om i Varanger. Ikke bare er de flotte å se på, men de ligger også fantastisk til i områder med yrende fugleliv.

Ta med kikkerten og let etter dine favoritter!

– Bygningene våre er ment å være små og strategisk plasserte. Naturen skal være hovedattraksjonen. Ingen design kan slå naturen selv, sier arkitekt Tormod Amundsen.

Søk ly

Du finner fuglekikkerskjul både i Vestre Jakobselv, Vadsø, Ekkerøy, Kiberg, Domen, Hornøya, Steilnesodden og Hamningberg. Kjører du Nasjonal turistveg Varanger kjører du forbi flere av dem!

Husk også at du ikke trenger å være fugleinteressert for å ta en pust i bakken i skjulene. Sett deg ned og nyt synet av midnattssolen om sommeren eller (om du er heldig) nordlyset om vinteren.

Bli med på fuglekikking

Finn flere fine områder for fuglekikking eller bli med på en guidet fuglesafari.

Fuglekikking i hele landet

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt