Skip to main content

Fottur over Besseggen

Besseggen er en av Norges mest kjente fjellturer. Hvert år vandrer rundt 60 000 turister opp eggen, som byr på fantastisk utsikt.

Sesong

Om vinteren er Besseggen full av snø og is, og snøen kan bli liggende helt til midten av juni. Du kan vanligvis gå turen over eggen i det samme tidsrommet om båtene trafikkerer Gjende – fra midten av juni til midten av oktober.

6-8 timers tur

Turen tar fra seks til åtte timer inkludert pauser inkludert pauser, og anbefales for erfarne turgåere. Eggen er både bratt, krevende og vindfull, så hvis dette er din første tur i fjellet, kan det være lurt å velge et lettere alternativ. Du kan selv sørge for at turen blir en god opplevelse ved å være godt forberedt. Vi anbefaler at du setter av minst to dager for å øke muligheten for pent turvær.

Guidede turer

Hvis du er uerfaren med fjellturer eller føler deg usikker på å gå en slik tur uten følge, anbefaler vi at du deltar på en guidet tur. En god guide kan gjøre en dårlig dag til en fantastisk opplevelse.

Sikkerhet

Hvert år rykker frivillige redningsmannskaper ut for å hente turister i fjellet. Noen er slitne, skadd og usikre på veien videre, mens andre har mistet retningen på grunn av mørket. Disse turistene er ofte tynt kledd og mangler passende utstyr. Derfor bør du lese deg opp på sikkerhet i fjellet før du legger ut på tur, slik at ikke du støter på de samme problemene.

Gjør dette:

Undersøk lengde, varighet og anbefalt fysisk form for fotturen du vil legge ut på.

Sjekk værforholdene, og lytt alltid til råd fra lokale fjellfolk.

Kjøp eller lei riktig utstyr til turen.

Ta alltid med nok mat, drikke og ekstra klær i ryggsekken.

Sjekk mulighetene for å delta på en guidet tur.

Unngå dette:

Velg aldri jeans, joggesko eller andre hverdagsklær.

Start turen tidlig på dagen for ikke å risikere å bli overrasket av mørket.

Ikke gå turen hvis du ikke er i god fysisk form.

Ikke belag deg på kart på mobil, da det sjelden er god dekning i fjellet.

Ikke legg igjen noe på veien. Alt du tar med deg skal være med tilbake til start, også søppel.

Vanlige feil

Værforhold i fjellene

Selv når det er meldt sol og fint vær, kan værforholdene endres raskt. Derfor bør du alltid sjekke værmeldingen og spørre lokalkjente til råds før turstart. Ikke legg ut på tur hvis det er meldt sterk vind, mye regn eller tåke.

Riktig turutstyr

Pakk en solid 30-liters ryggsekk for å få plass til alt du trenger. Kart og kompass, førstehjelpsutstyr, fulladet mobiltelefon og hodelykt er bare noen av tingene vi anbefaler at du tar med i sekken. Lenger ned på siden finner du en fin pakkevideo med hele listen.

Passende og varme klær

Med 1000 meter stigning er gode turstøvler avgjørende for at du skal klare turen. La lett tøy som joggesko bli igjen på overnattingsstedet. På Besseggen kan du oppleve sterke vindkast, så kle deg i vind- og vanntett yttertøy. Et ekstra klesskift, inkludert lue, votter og skjerf, må være med i ryggsekken din.

Nok mat og drikke

Ta alltid med nok mat og drikke til turen. Husk også at det er langt fra eggen til hytta.

Pakkeliste om sommeren

Toaletter

Det er ingen toaletter langs stiene, så bruk gjør ditt fornødne før du starter turen. Hvis du må gå underveis, hold deg på nedsiden av stiene, med god avstand fra bekker og innsjøer. Ta med søpla tilbake til en søppelkasse.

Hvordan du kommer deg til Besseggen

Du har to alternativer for å komme til Besseggen. Du kan enten starte fotturen fra Gjendesheim turisthytte eller ta båten fra Gjendesheim til Memurubu og begynne turen derfra. Sistnevnte er den enkleste ruten. For å sikre plass på båten, er det lurt å reservere billetter på forhånd. Du kan overnatte på Gjendesheim eller Memurubu og starte neste dag frisk og opplagt.

Andre fotturer i nærheten

Det er flere muligheter for fotturer i området rundt Besseggen. Se informasjon om ;andre og/eller enklere vandreturer i Jotunheimen.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Bli inspirert

Vi har samlet noen artikler vi tror du også vil like.

Sider du nylig har besøkt