Skip to main content

Fottur til Trolltunga

Trolltunga er helt klart en av Norges mest spektakulære fjellformasjoner, der den svever omtrent 700 meter over Ringedalsvatnet.

Lengst vest på Hardangervidda, ikke så langt fra tettstedet Odda, stikker Trolltunga rett ut av fjellet. Både selve fjellplatået og dalen nedenfor ble formet av isen som dekket store deler av Skandinavia gjennom flere istider. Hvert år kommer det tusenvis av folk hit fra hele verden, for å ta et bilde av seg selv på eller foran den verdenberømte fjellformasjonen.

Sesong

Sommersesongen varer fra 1. juni til 30. september. Vi anbefaler at du blir med på en guidet tur. Hvis du er fjellvant, kan du gå på egen hånd – men start turen før klokken åtte om morgenen, slik at du er sikker på å rekke tilbake før det blir mørkt.

I vintersesongen fra 1. oktober til 31. mai må du alltid gå sammen med en guide. Flere selskaper i området tilbyr guidede truge- eller skiturer, slik at du kan beundre Trolltunga når den er dekket av snø.

Trolltunga

10–12 timers tur

Turen opp til Trolltunga (1180 meter over havet) går for det meste i høyfjellsterreng og er lang og krevende. Skal du gå den, må du være i god form og ha skikkelig turutstyr. Men du får lønn for strevet – utsikten som venter er intet mindre enn praktfull!

Fra hovedstartstedet i Skjeggedal er turen frem og tilbake 27 kilometer, med en høydeforskjell på 800 meter. Turen tar 8–12 timer inkludert pauser.

Starter du fra Mågelitopp, er rundturen 20 kilometer lang, med en stigning på 320 høydemeter. Normalt tar den 7–10 timer.

Stien er solid og god, og skilt langs stien viser hvor langt du har gått og hvor langt det er igjen til Trolltunga.

Vi anbefaler at du setter av minst to dager, slik at du øker sjansen for å få en dag med fint vær. Og vi at området rundt Trolltunga består av bratte klipper uten gjerder, så pass godt på hvor du trår!

Det er 4G-dekning på store deler av turen. I sommersesongen er fjellvakthytten bemannet hele døgnet. Det er to redningshytter langs stien – disse er kun for nødstilfeller og er ikke ment for overnatting.

Informasjon om turen til Trolltunga, parkering og transport finner du på: www.trolltunga.com.

Guidede turer

Hvis du har lite erfaring med fjellturer, eller er usikker på å gå en så lang og krevende tur uten følge, anbefaler vi at du går sammen med en guide. Erfarne guider har viktig kunnskap om lokale forhold og vet hvordan de skal takle skiftende værforhold.

Værforhold i fjellene

Selv når det er meldt sol og godt vær, kan værforholdene endres raskt. Derfor bør du alltid sjekke værmeldingen og spørre lokalkjente til råds før turstart. Ikke legg ut på tur hvis det er meldt sterk vind, mye regn eller tåke.

Riktig turutstyr

Pakk en solid 30-liters ryggsekk for å få plass til alt du trenger. Kart og kompass, førstehjelpsutstyr, fulladet mobiltelefon og hodelykt er bare noen av tingene vi anbefaler at du tar med i sekken.

Egnede og varme klær

I fjellet er passende fottøy helt avgjørende. Bruk turstøvler og la joggeskoene stå igjen på overnattingsstedet. Været i fjellet kan endre seg raskt, og det er alltid kaldere på høyfjellet enn nede ved fjorden. Så ta med deg varme klær, også om sommeren. Bruk vind- og vanntett yttertøy, og pakk alltid et ekstra skift i ryggsekken, inkludert lue, skjerf og votter.

Nok mat og drikke

På den lange turen til Trolltunga trenger du rikelig med mat og drikke. Sørg for å ta med turmat, og gjerne også energibarer, sjokolade og frukt. Vannflasker kan du fylle på parkeringsplassen i Skjeggedal.

Toaletter

Det er ingen toaletter langs stien på fjellet, så bruk de du finner på parkeringsplassene i Skjeggedal eller Tyssedal. Av hensyn til helse og sikkerhet for alle turgåere, må du legge toalettbesøkene dine til nedenfor stien, og langt unna fra bekker og vann. Ta med deg alt søppel, også toalettpapir, tilbake til søppelkassene på parkeringsplassen.

Transport og parkering

Det er tre parkeringsplasser i området: Tyssedal, Skjeggedal og Mågelitopp.

Det går skyttelbusser mellom Odda, Tyssedal og Skjeggedal. Fra Skjeggedal går det skyttelbuss videre til Mågelitopp.

Andre turer og aktiviteter i området

I Hardanger får du både vakker natur og en levende kultur, og området er supert for både aktivitetsferier og late dager i solen. Her kan du klatre i via ferrata eller padle på Hardangerfjorden, stå på sommerski eller bli med på bretur på Folgefonna.

Dessuten finner du noen av de flotteste fotturene i Norge her i Hardanger. Ikke bare Trolltunga, men også turen for å se de fire fossene i Husedalen, H.M. Dronning Sonjas panoramasti og selvsagt alle turmulighetene på Hardangervidda. Finn mer informasjon under.

Få gode ferietilbud

Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.

Les også

Sider du nylig har besøkt