Skip to main content

Fottur til Preikestolen

Preikestolen ligger 604 meter over Lysefjorden, og turen opp er blant Norges mest kjente fjellturer. Hvert år øker interessen for Preikestolen, og i 2019 gikk mer enn 330 000 tur til den spesielle fjellformasjonen.

Denne middels krevende rundturen – som starter ved Preikestolen Fjellstue – er åtte kilometer lang, og du bør beregne fire timer på å fullføre. Du kan bli med på en av de guidede turene som går daglig fra april til oktober (avhengig av værforhold), beundre klippen fra en sightseeingbåt på fjorden, eller gjør begge deler – noen turoperatører tilbyr en kombinasjon av fjelltur og cruise.

Ønsker du å oppleve Preikestolen uten store folkemengder, kan du starte turen om natten og samtidig få med deg en spektakulær soloppgang. Eller du kan gå litt utpå ettermiddagen.

De nærmeste overnattingsmulighetene er Preikestolen Fjellstue og Lilland Hotell. Du kan også overnatte i Stavanger. Derfra kan du dra på dagscruise på Lysefjorden.

Sesong

Du kan gå til Preikestolen. Sommersesongen strekker seg fra april til oktober/november. I vinterhalvåret og på dager med dårlig vær er det viktig å følge rådene fra vertene på parkeringsplassen.

En tur på fire timer

Turen til Preikestolen tar fire timer opp og ned igjen, og er totalt åtte kilometer lang. Strekningen har en stigning på 500 meter, og enkelte partier er bratte. Turen har middels vanskelighetsgrad, og du bør ha litt erfaring med vandring i røft terreng.

Guidede turer

Hvis du er uerfaren med fjellturer eller føler deg usikker på å gå en slik tur uten følge, anbefaler vi at du deltar på en guidet tur – spesielt om vinteren. En god guide sørger for at du får en fantastisk (og trygg) opplevelse.

Sikkerhet

Hvert år rykker frivillige redningsmannskaper ut for å hente turister i fjellet. Noen er slitne, skadd og usikre på veien videre, mens andre har mistet retningen på grunn av mørket. Disse turistene er ofte tynt kledd og mangler passende utstyr. Derfor bør du lese deg opp på sikkerhet i fjellet før du legger ut på tur, slik at ikke du støter på de samme problemene.

Gjør dette:

Undersøk lengde, varighet og anbefalt fysisk form for fotturen du vil legge ut på.

Sjekk værforholdene, og lytt alltid til råd fra lokale fjellfolk.

Kjøp eller lei riktig utstyr til turen.

Ta alltid med nok mat, drikke og ekstra klær i ryggsekken.

Sjekk mulighetene for å delta på en guidet tur.

Unngå dette:

Velg aldri jeans, joggesko eller andre hverdagsklær.

Start turen tidlig på dagen for ikke å risikere å bli overrasket av mørket.

Ikke gå turen hvis du ikke er i god fysisk form.

Ikke belag deg på kart på mobil, da det sjelden er god dekning i fjellet.

Ikke legg igjen noe på veien. Alt du tar med deg skal være med tilbake til start, også søppel.

Værforhold i fjellene

Selv når det er meldt sol og godt vær, kan værforholdene endres raskt. Derfor bør du alltid sjekke værmeldingen og spørre lokalkjente til råds før turstart. Ikke legg ut på tur hvis det er meldt sterk vind, mye regn eller tåke.

Riktig turutstyr

Pakk en solid 30-liters ryggsekk for å få plass til alt du trenger. Kart og kompass, førstehjelpsutstyr, fulladet mobiltelefon og hodelykt er bare noen av tingene vi anbefaler at du tar med i sekken. Lenger ned på siden finner du en fin pakkevideo med hele listen.

Passende og varme klær

Ta alltid med riktig fottøy. Turstøvler anbefales. Deler av turen til Preikestolen går i røft terreng, og du vil trenge solid fot- og ankelstøtte. Det kan være sterke vindkast på Preikestolen, så kle deg i vind- og vanntett yttertøy. Et ekstra klesskift, inkludert lue, votter og skjerf, må være med i ryggsekken din.

Nok mat og drikke

Ta alltid med nok mat og drikke til turen. Husk at du må orke å gå hele turen tilbake også.

Toaletter

Det er ingen toaletter langs stiene, så bruk fasilitetene på parkeringsplassen før du starter turen. Hvis du må gå underveis, hold deg på nedsiden av stiene, med god avstand fra bekker og innsjøer. Ta med søpla tilbake til parkeringsplassen.

Transport

Turen starter på Preikestolen fjellstue. Fra mars til november er det bussforbindelse daglig fra Stavanger via Jørpeland sentrum og videre til Preikestolen. Du kan kjøre bil fra Stavanger til Preikestolen Fjellstue via en undersjøisk tunnel som tar deg til Solbakk. Herfra følger du skilting til Preikestolen.

Hvis du kommer fra Sandnes, kan du ta fergen fra Lauvvik til Oanes og kjøre videre opp til Preikestolen fjellstue.

Avgiftsbelagt parkering ved Preikestolen fjellstue.

Se andre transportalternativer til Preikestolen.

Turalternativer i nærheten

Det er mange muligheter for vandring i nærheten av Preikestolen og i områdene rundt Stavanger og Ryfylke.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Bli inspirert

Vi har samlet noen artikler vi tror du også vil like.

Sider du nylig har besøkt