Skip to main content

Landlig luksus

Gårdsperler ved Mjøsa

Ta med deg morgenkaffen ut på trappa. Nyt utsikten. Duften. Stillheten. Aaah!

En ferie på landet handler om å slappe helt av og nyte omgivelsene til det fulle.

... og om deilig mat, rett fra jord til bord – servert i usedvanlig hyggelige omgivelser, så klart.

Velkommen!

På Nes og Helgøya, midt ute i Mjøsa, finner du noen av Norges aller flotteste gårder, som byr på både gårdsmat, noen av Norges beste gårdsbutikker og overnatting i særklasse.

Og vet du hva det beste er? Her kan du enkelt reise fra ett gårdseventyr til det neste, med enten sykkel eller bil.

Så gjør deg klar for historiske hager, landlig luksus, koselige gårdsbutikker og vakre kulturlandskaper i Innlandet, kun en og en halv time nord for Oslo.

Biri, Nes og Helgøya, i midten av Mjøsa, er kjent for sitt flotte kulturlandskap og sine staselige, historiske herregårder. Drar du på gårdsferie hit, er du garantert uforglemmelige kultur- og matopplevelser! Få tips til hva du bør se, spise og utforske i området.

En hemmelig kulturperle

Du har sikkert kjørt forbi mange ganger – langs E6, nordover fra Oslo mot Trondheim. Neste gang bør du definitivt svinge av mot idylliske Nes og Helgøya – en halvøy og en liten omvei som er full av opplevelser, i fredelige, landlige omgivelser. 

Landskapet er åpent og fritt, og bak de de vide engene og åkrene glitrer Mjøsa, Norges største innsjø. Her finner du flere av Norges vakreste storgårder, nennsomt tatt vare på av generasjon etter generasjon. Dra innom herlige gårdsbutikker der du kan få en smak av lokale spesialiteter, hjemmelaget konfekt og lekker design, før du går løs på matopplevelser i toppklassen på gårdsrestaurantene. Flere stedet tilbyr også gårdsovernatting og ulike aktiviteter.

Det som er helt supert med området, er at det er lett å reise rundt både med sykkel, bil, kajakk eller til og med gå til fots. Og for et sted å utforske! Følg de smale veiene fra ett høydepunkt til det neste, langs Opplevelsesveien i Midt i Mjøsa!

Reiser du med din kjære, på tur med venneflokken, eller planlegger du en tur på egenhånd? Uansett vil du definitivt finne en opplevelse som passer!

Bli med på en rundtur i området!

La oss starte i hjertet av Mjøsa, Nes og Helgøya.

Området er kanskje ikke så stort, men det er likevel proppfullt av opplevelser.

Et sted du virkelig bør ta turen innom, er Hovelsrud Gård, en av de største gårdene i området.

Hovelsrud drives av Marianne Olssøn. Hun jobbet som jurist i flere år, men i 2009 overtok hun familiegården.

Det var tippoldefaren min, Nils Hoel, som bygde dette i 1840.

Marianne

På Hovelsrud finner du en av landets flotteste historiske hager.

Legg merke til de geometriske formene og stien som leder besøkende fra hovedbygningen og ned til Mjøsa.

Et imponerende syn!

Hovelsruds historiske hage

Hagen utenfor hovedhuset har ikke alltid vært like imponerende som den er i dag. Da Marianne overtok gården i 2009, var det lite igjen av tippoldefarens arbeid. Det ville Marianne gjøre noe med, og arbeidet med å tilbakeføre gården og hagen startet – et enormt prosjekt med et fantastisk resultat.

– For meg var det viktig å bygge opp hagen slik som den så ut i 1840. Det ligger så mye historie bak. I tillegg har det vært et morsomt prosjekt, forteller Marianne.

Noe av det Marianne liker godt, er at det er en nyttehage. Her kan du rusle mellom stikkelsbær- og solbærbusker og plukke både epler, pærer, plommer og mer.

– Jeg brukte mye tid på å finne de riktige plantene, slik at hagen kunne bli så autentisk som mulig. Heldigvis fant vi god dokumentasjon på hva som tidligere var plantet. I tillegg har jeg fått god hjelp fra eksperter på området, sier Marianne.

I 2012 ble Hovelsrud tildelt den nasjonale kulturlandskapsprisen for tilbakeføringen av hagen, og i 2014 fikk Marianne og familien også EUs kulturvernpris, Nostra Awards.

Vil du utforske hagen? Kommer du på besøk, kan du bli med på historisk hagevandring, og få en smak av hagen også! I gårdens egen gårdsbutikk finner du både juice og syltetøy laget av frukt og bær fra Hovelsrud.

Landlig overnatting

Det var ikke bare hagen som ble tilbakeført da Marianne og familien tok over. De har også restaurert et gammelt fjøs, et idyllisk sommerhus og en gammel husmannsplass. Gjennom sommeren kan du tilbringe natten i et av de fantastiske overnattingsstedene! Perfekt for dem som vil bruke litt mer tid på å utforske Helgøya.

Sommerfjøset er et unikt sted, like ved Mjøsa. I gamledager ble dette stedet brukt for å melke kyr om sommeren. Nå er det et avslappende overnattingssted, midt mellom innsjøen og kornåkrene. Når du våkner om morgenen, får du servert lokale spesialiteter på døra.

Villa Leonore er et sommerhus som ble bygd til sporveisdirektør Dybwads kone, Leonore, i 1908. Her er man helt for seg selv, med en hyggelig hage som går ned til en egen strand ved Mjøsa. I tillegg er det en liten kjøkkenhage man kan forsyne seg av!

Havrebakken er en gammel husmannsplass, som ble pusset opp i 2021. Stedet ligger usjenert til og har en vakker utsikt over Mjøsa og skogområdet.

Hvor vil du overnatte?

Kylling fra gården

Hovelsrud byr på mye mer enn bare en flott hage og landlig idyll. Gården er også en levende gård med dyrehold! I 2016 startet Marianne med kyllingdrift, og hun var aldri i tvil om hvordan hun ville gjøre det.

– Det måtte være økologisk. Som jurist har jeg jobbet mye med dyrevelferd, så for meg personlig har det vært en mål å sørge for at dyrene har hatt et godt liv. Derfor har vi valgt bare å ha sertifisert, økologisk kylling. Kyllingene har et stort uteområde som de kan leke i og utforske, i tillegg vokser de saktere enn de kyllingene man ofte finner i industriell drift. Resultatet er at smaken blir helt unik, sier Marianne.

Hovelsrud er den eneste gården i Norge som har fått Dyrevernmerket. Merket er en garanti for at dyrene har hatt mer plass, har sunnere kropper og er i mer aktivitet enn de kyllingen som ikke bærer merket.

Flere anerkjente restauranter har lagt merke til Mariannes måte å drive gård på. Både Michelin-restauranten Maaemo i Oslo og RE-NAA i Stavanger er noen av dem som bruker kylling fra gården.

– Det er morsomt å jobbe med folk som bryr seg om kvalitet, og som er opptatt av hvordan vi driver gården.

Marianne

Etter et hyggelig besøk på Hovelsrud er du kanskje klar for neste eventyr?

La oss dra videre til enda en herregård som er full av historie, der luksus og avslapning går hånd i hånd …

... velkommen til Hoel Gård!

Ærverdige Hoel Gård

– Det er kanskje litt klisjé å si, men dette stedet er virkelig unikt. Hver gang jeg kommer til gården, senker skuldrene seg. Og det er akkurat det vi ønsker at gjestene våre også skal kjenne, forteller Christian Fredrik Sandberg Hoel, eieren av Hoel Gård.

Christian Fredrik og kona Sabine er fjerde generasjon som drifter gården. Den eldste delen av gården er datert fra 1719, men funn av gjenstander i området tyder på at det kan ha vært bosetting her så tidlig som på 600-tallet. Gjennom århundrene har gården vært både kirkegods og krongods, men siden slutten av 1600-tallet har den vært i privat eie.

Hoel Gård ligger idyllisk til i landskapet og er lett gjenkjennelig med sine røde vegger og vakre klokketårn. Omgivelsene rundt kan kanskje minne om en litt mer sydlig plassering.

– Noen kaller området for «Norges Toscana», sier Christian Fredrik.

Rett fra jorda

Hoel Gård tar virkelig gårdsmat til et nytt nivå. Kjøkkensjefen på gården, Truls Evensen, har hele 15 års erfaring, og sammen med kokken Robert Petersen, som har erfaring fra fantastiske Noma i København, disker de opp utrolige retter basert på lokale råvarer.

– Alt vi serverer, kommer enten fra gårder i området eller fra vår egen gård. På Hoel har vi både urtehage, egne poteter, bygg, rabarbra og druer. Fisk får vi fra Mjøsa, og vi kan kjøpe kjøtt og vilt fra nabogårder. Vi produserer også opp til 190 000 kyllinger i året, forteller Christian Fredrik.

Har du lyst til å våkne opp her?

Og sove godt her? 

Med hele 37 flotte rom, spredt over flere bygninger på eiendommen, har du mye å velge blant på gården. Hvert eneste rom er unikt.

Nyt en deilig frokost med lokale spesialiteter, før du utforsker hagen.

Er eplene modne, tro? 

Tips: Hos Hoel kan du leie kajakk, robåt og kano – perfekt for å utforske området.

Norsk design

Nes og Helgøya byr ikke bare på landlig overnatting og gårdsdrift. Det er også et område fylt med personer som tør å følge drømmene sine, og som ikke er redde for å ta ukonvensjonelle valg. En av dem er Edel Urstad, kvinnen bak Edel Designet designgalleri på Alhaug Gard.

Hos Edel Design finner du kun klær laget av naturmateriale, designet av Edel. Hvert plagg er unikt og blir spesialtilpasset kunden. Dette er ikke stedet for rask mote, det er et sted for luksus og kvalitet. En av Edels spesialiteter er helårsull, som er et materiale som kjøler når det er varmt ute, og som varmer når det er kaldt. Hos Edel finner du også flere plagg laget av lin.

– Tanken er å lage klær man kan bruke over flere år, og som passer til ulike anledninger, forteller Edel.

Butikken og galleriet ligger i den gamle låven på Alhaug Gard, og prøverommet finner du i gårdens gamle silo – et sted som ofte er fylt av latter og varme, og som besøkende liker å bruke god tid i. Klærne blir sydd på loftet over butikken.

I tillegg til å være et designgalleri, driver også gården produksjon av økologiske solbær, som leveres til både Slottet og Michelin-restauranten Maaemo i Oslo, i tillegg til flere spisesteder i Trondheim.

Kle deg som Michelle Obama

Stadig flere har lagt sin elsk på klærne til Edel og hennes måte å drive klesbutikk på. I 2009 ble Edel tildelt den regionale og nasjonale Bedriftutviklingsprisen – en pris som blir gitt til de som har startet en vellykket og bærekraftig bedrift med basis i landbrukets og bygdenes ressurser.

Prisen førte også til at en spesiell gjest la merke til designgalleriet. Da Barack Obama ble tildelt Nobelsfredspris det samme året, kjøpte kona hans Michelle flere plagg fra Edel Design.

Er du størrelse Smekker, Midt i Blinken, Lekker, Xtra Lekker eller XtraXtra lekker? Edel Design begynte tidlig å fokusere på kroppspositivisme, og Edel synes det er viktig at alle kan feire utseende sitt, uavhengig av form og størrelse.

– Vi har til og med en komplimentgaranti. Den sier at dersom du ikke får en kompliment mens du har på deg et plagg fra meg, kan du returnere plagget, forteller Edel.

Men det er ikke bare på Nes og Helgøya at du får gårsdopplevelser med det litte ekstra.

Bli med på en avstikker til Biri, en liten bygd i Gjøvik kommune, på vestsiden av Mjøsa.

Her bli vi ønsket velkommen av Julie Sigstad, den 17. generasjonen som drifter Sigstad Gård.

En reise gjennom historien

– Før i tiden var dette en av de største gårdene i området. På 1800-tallet bodde det hele 54 familier på gården! Da jeg vokste opp, var det bare faren min og meg, så man kan si at mye har endret seg, forteller Julie Sigstad.

Det er ingen tvil om at det er historie i veggene på Sigstad gård. Gården i seg selv er fra rundt år 1000 og var opprinnelig en katolsk prestegård, noe som forklarer plasseringen rett ved Biri kirke. Fra cirka 1640 har gården vært i Sigstad-slekten, som sammen med mange andre familier drev gården med dyr, korn og skog. På denne tiden hadde også gården eget slakteri, snekkerverksted og et salmakeri.

Da Julie og mannen overtok gården i 2015, hadde det ikke vært dyrehold på gården på flere år, men mange av bygningene fra 1600-tallet sto fortsatt støtt på eiendommen. Har du lyst til å bo i en av dem? Som gjest på gården kan du overnatte i hovedhuset, det mest staselige bygget på hele gården!

Når man går gjennom hovedhuset, er det nesten som et museumsbesøk. Huset er koselig og varmt, men også fullt av detaljer fra en annen tid. Hvert rom byr på nye overraskelser. Utenfor huset finner du en vakker, frodig hage og en innbydende vinterhage – det perfekte stedet for å slappe av med en kopp kaffe og en god bok.

Varmende måltid

En av hovedgrunnene til at Julie ønsket å åpne gården for gjester, er hennes lidenskap for matlaging. Med andre ord, gjør deg klar for en kulinarisk opplevelse!

– Jeg er selvlært på kjøkkenet. Da jeg vokste opp med pappa, var det ofte jeg som lagde mat, så det var på mange måter starten på lidenskapen. Jeg bruker det gården kan gi oss, og vi fermenterer, tørker og preserverer råvarene vi dyrker, forteller Julie.

Sigstad lever etter mantraet «kortreiste smaker servert med kjærlighet». Det legger du fort merke til når du setter deg ved bordet.

Lokale oster, nybakt brød, hjemmelaget syltetøy og mer!

For en start på dagen!

Og til middag: Gresskarsuppe med grønnsaker fra hagen som forrett …

... og langtidsstekt svin til hovedrett. Selvsagt også fra gården.

Glade griser

I 2017 brakte Sigstad-familien dyr tilbake til gården. På et stort uteområde, ikke langt fra hovedhuset, løper 25 utegriser fritt. Her leker de, spiser på røtter og utforsker naturen på Biri.

– Grisene våre går ute året rundt. Her kan de være aktive og frie, noe som etter min mening gir et bedre produkt. For meg er det også viktig å vite hvor kjøttet jeg bruker kommer fra, og at jeg vet at dyrene har hatt et godt liv, sier Julie.

Nordmenn er godt vant med å spise ribbe, spesielt rundt juletider. Men det er ikke lenger like sterk tradisjon for å bruke resten av dyret, slik man gjorde før i tiden. Det ønsker Julie å gjøre noe med.

– Vi har laget et abonnement på svin der man kjøper en halv gris. Svinekjøttet blir da levert på døren, fordelt over fem ganger i året. Sammen med kjøttet får man også en oppskrift på hvordan man kan bruke de ulike delene. Jeg startet med dette for å forhindre matsvinn, i tillegg til at jeg ønsker å vise fram gode, gamle tradisjonsoppskrifter. Folk har ikke lenger kunnskap om hvordan de for eksempel kan bruke leveren, og jeg ønsker å vise at man kan lage fantastiske måltider med de litt mer ukjente delene av dyret, forteller Julie.

Flere steder du bør utforske:

Reiser du i området rundt Mjøsa, bør du dra innom en av de mange gårdsbutikkene, fylt med lokale delikatesser.

Fredheim gårdsutsalg er faktisk blitt kåret til Norges beste gårdsbutikk.

Lyst på noe søtt og godt? Dra innom gårdsutsalget på Kvarstad gård.

Gårdens gamle potetkjeller er blitt til en koselig butikk og kafé. Her finner du alt mulig godt, som hjemmelaget konfekt, sjokoladekjeks og mer. Nam!

Du kan også overnatte på Kvarstad gård.

Eierne Helena og Hans Frogner er tredje generasjon her, og de tilbyr gjestene sine et koselig opphold med deilige, hjemmelagde måltider laget med gårdens egne produkter.

Reiser du med barn?

Kombiner landlig idyll med morsomme aktiviteter! I klatreparken på Helgøya kan også overnatte i Klatrehytta, en unik tretopphytte. 

Gårdsaktiviteter

Finn flere gårdsovernattinger og morsomme aktiviteter ved Mjøsa.

Les også

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt