Skip to main content

OPPSKRIFT: 
Juleribbe

Lyden av kniven som skjærer gjennom den sprø svoren, er til å få vann i munnen av...

...og ja, kampen om å få den beste og sprøeste svoren er jo nesten like tradisjonell som julen selv for veldig mange nordmenn.

Når svoren er sikret, kan man endelig sette seg til bords for å nyte maten.

Ribbe, med sitt karakteristiske tilbehør, er sammen med pinnekjøtt den mest populære julematen i Norge, tett etterfulgt av lutefisk.

Det mest vanlige tilbehøret er medisterkaker, sosisser, rødkål og poteter.

Juleribbe

Ingredienser:

(4 porsjoner)

2 kg svineribbe

3 ts salt

2 ts pepper

2 dl vann


Kilde: Matprat.no

Slik gjør du:

1. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbeina blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking. Gni ribba godt inn med salt og pepper. Masser gjerne saltblandingen godt ned i sprekkene i svoren. Pakk ribba inn i folie og la den stå i kjøleskap i 2-3 dager.

2. Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett opp ned under ribba, slik at den blir litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet av ribba). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat. Du kan også bruke en ball av folie til å støtte opp ribba. Hell på vann og dekk formen med aluminiumfolie. Pass på at folien ikke hviler mot ribba, da kan den sette seg fast. Det er viktig at folien er helt tett for at dampingen skal bli vellykket.

3. Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og damp i 45-60 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren spriker.

4. ​Fjern folien og reduser temperaturen til 200 °C. Sett ribba tilbake midt i ovnen og stek videre i ca. 1-1 1/2 time. Fyll gjerne på litt vann i langpannen underveis. Uansett om ribba veier lite eller mye, er steketiden like lang. Dette kommer av at tykkelsen er omtrent den samme om ribba er stor eller liten. La ribba hvile i 20 minutter før du skjærer i den.

Tips: Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C, eller bruk ovnens grill. Følg nøye med så du ikke brenner svoren, ikke forlat ovnen, for dette går raskt. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumfolie, slik at de ikke blir brent.

5. Vi har valgt å servere sammen med en tradisjonell julesaus, rødkål, medisterkaker, søtede tyttebær og kokte eller moste poteter.

Julesaus

Ingredienser:

2.5 ss smør

2.5 ss mel

500 ml storfekraft (fortynnet)

¼ appelsin, i biter

¼ eple, i biter

5 svisker

2 hele nellik

1 klype malt allehånde  

750 ml Norsk juleøl eller annet mørkt øl

1 klype salt

1 klype pepper

1 dråpe sukkerkulør


Kilde: Matprat.no

Slik gjør du:

1. Smelt smør. Med en gang smøret har sluttet å boble, ha i mel og rør godt. Brun miksturen til det får en nøtteaktig farge. Rør konstant.

2. Hell i varm kraft litt om litt, rør godt mellom hver gang du heller.

3. Del appelsinen og eplet i skiver. Tilsett sausen sammen med svisker, hele nellik , allehånde og juleøl (eller et annet mørkt øl). La småkoke i ca. 20 minutter.

4. Filtrer sausen gjennom et dørslag og smak til med salt og pepper. Du kan justere fargen ved å tilsette noen dråper sukkerkulør

For en ekstra god smak på sausen, tilsett litt sky fra ribben, steken eller kalkunen. Kok sausen i noen minutter til du har en fyldig, tykk saus. Pisk inn en spiseskje kaldt smør før servering hvis du ønsker, for en skinnende, smakfull saus. 

En deilig smak av jul er klar til servering! For å sette din egen "touch" på julesausen kan du tilsette sennep, hvitløk, urter, kanelstenger, kardemomme, stjerneanis, sirup eller andre ingredienser du liker, som har en smak som passer til hovedingrediensen din.

Hjemmelaget rødkål

Ingredienser:

750 g rødkål

2 epler 

1 ts salt

250 ml storfekraft

2 ts eddik, 7 %

2 ts sukker


Kilde: Matprat.no

Slik gjør du:

1. Del kålen i tynne skiver og kutt eplene i biter.

2. Plasser kål og epler lag på lag i en gryte, sammen med salt.

3. Ha i storfekraft og eddik. Kok opp og la det siden småkoke i rundt 45 minutter. Rør i blant og smak til med sukker mot slutten av koketiden.  

Du har nå en nydelig hjemmelaget rødkål klar til servering!

Tips: Rør inn litt sky fra juleribben like før servering for ekstra god smak. Noen spiseskjeer med ripsgele kan også være veldig smakfullt. 

Du kan også kjøpe ferdig juleribbe på mange restauranter i førjulstiden, og den er en viktig del av de fleste norske julebord. 

Noen norske byer er også ekstra gode på å skape julestemning. Sjekk ut de koseligste julereisemålene i Norge!

Smaken av jul

Ribbe, julesild, gløgg og alt annet du trenger til jul!

Vår norske kokebok

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt