Skip to main content

Mat og drikke i Trondheim

Den lokale matkulturen i Trondheim har dype røtter som vokser og finner nye veier. Byen er et kulinarisk episenter med god tilgang til råvarer fra både sjø og land.

En pilegrimsreise for matelskeren

Folk har reist til Trondheim siden lenge før vikingtiden. Ikke bare var det Norges vikinghovedstad og senere et høytidelig pilegrimsmål, regionen var også en yndet matdestinasjon. Her oppdaget folket både fjorden og fjellet, med sjømat og dyreliv i overflod. Jorda rundt Trondheim er også blant den mest fruktbare i landet – den perfekte grobunn for råvarer i verdensklasse. Dette er virkelig «the home of Nordic flavours».

De som jobber med mat og drikke i Trondheim i dag, er nytenkende.

– Vi er ikke er den største byen, og derfor jobber vi hardt for å gi deg det beste vi har å by på, sier Renée Fagerhøi, som er kokk og eier av Bula Neobistro.

Renée vokste opp i utkanten av sentrum og lærte seg tidlig alt fra baking og høsting til slakting av fjørfe. Hun har kalt spisestedet sitt Bula fordi hun vil at det skal være et avslappet sted der man kan treffe venner, ta en matbit og få seg noe noe å drikke.

– Trondheim er et supert sted å dra til hvis du vil ha litt av alt, sier Renée.

Overalt i byen blir lokale råvarer og mattradisjoner mikset med nye ideer. Det ser man særlig på steder som To Rom og Kjøkken, 73 Bar & Restaurant og michelinrestaurantene Fagn og Speilsalen på Britannia. 

Sellanraa Bok & Bar lager mat som hyller de lokale matprodusentene – en typisk mattrend her i Trondheim. Spesialitetene i regionen er små- og storvilt, lam, bær, skalldyr og annen sjømat.

En bølge av nye mikrobryggerier og kaffebarer viderefører Trondheims lange bryggeritradisjon. På Torvet er det bondens market flere ganger i året, og i begynnelsen av august hvert år kan du fråtse i god mat på Trøndersk Matfestival.

I 2022 blir dessuten byen europeisk gastromoniregion, noe som vil glede matelskere fra hele verden. 

– Trondheim er stedet å være. Jeg håper vi sees snart, avslutter Renée på Bula Neobistro.

Finn mer inspirasjon på Trondheims offisielle nettsted.

Gourmetmat på trøndersk vis

Steder som To Rom og Kjøkken har bidratt til fremveksten av mange nye flotte restauranter, som Fagn, Speilsalen og Bula Neobistro.

Prøv en trønderburger

Lokale råvarer er hovedingrediensen i hamburgerne som trylles frem av kokkene i burgersjapper som Bror, Cowsea og Døgnvill.

Lokal mat i historiske omgivelser

Kombiner et besøk på et av Trondheims mange historiske steder med en lunsj eller brunsj. Prøv Café To Tårn i besøkssenteret i Nidarosdomen, eller velg et av de tre spisestedene på Sverresborg Folkemuseum. Det finnes også kafeer og restauranter i historiske bygninger, som Café Ni Muser.

Slukk tørsten

Trondheim er en ølby med lange, lokale bryggeritradisjoner. Den skummende drikken produseres på nye og gamle bryggeripuber som Trondhjem Mikrobryggeri (Trondheims eldste) og ØX Taproom, og i mer tradisjonsrike bryggerier som E.C. Dahls.

Sjømat som får tennene til å løpe i vann

Rusle langs Nidelva eller ta Kystekspressen ut i havgapet for å oppleve nærheten til vannet, været og den fantastiske sjømaten som plukkes i Trondheimsfjorden og på resten av Trøndelagskysten.

Bli inspirert

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Fremdeles sulten?

Søk og sjekk ut tilbudene nedenfor.

Les også

Sider du nylig har besøkt