Skip to main content

Carl Martin Faurby

Faurbys tips til kulturopplevelser i Trondheim

Gotisk øyeblikk: Et glimt av Nidarosdomen, verdens nordligste gotiske katedral, er et must. Kombiner gjerne et besøk hit med en spasertur langs marinaen.

Gratis kunstopplevelser: Både Trøndelag senter for samtidskunst og Kunsthall Trondheim har høyaktuelle samtidskunstutstillinger og gratis inngang. På Trondheim kunstmuseum, en av landets ledende kunstinstitusjoner, venter en god miks av aktuell samtidskunst og storslåtte kunstverk fra regionens viktigste kunstnere.

Urban kunst: Trondheim huser masse fin utendørskunst, blant annet i Ilsvika, ti minutters gange fra sentrum. Her ligger også kunstnerkollektivet Atelier Ilsvika, i en nedlagt spikerfabrikk.

Scenekunst: På Trondheims nyeste teaterscene, Rosendal Teater, kan du oppleve fantastiske teaterforestillinger. De har også en superkoselig kafé med god mat til rimelige priser. Trykkeriet scene på Folkets hus er også en av byens nyeste kulturarenaer, med alt fra improteater og standup til konserter på programmet.

Kulturkvartalet: Dra på en kulturell safari i Kulturkvartalet, som består av Litteraturhuset, Kunsthall Trondheim, Trondheim Folkebibliotek og SELLANRAA Bok & Bar. Sistnevnte serverer lokalproduserte retter og trolig byens beste kaffe.

Få også med deg: Trondheim har et stort og variert arrangementstilbud gjennom hele året. Sjekk ut vår arrangementskalender (husk å filtrere på Trondheim).

Ida Vie

Vies tips til «lokallørdag» i Trondheim

Svartlamoen: Et av Trondheims mest interessante nabolag er Svartlamon. Her bør du besøke «Gratisbutikken», se på de nye eksperimentboligene og ta en matbit på koselige Ramp Pub & Spiseri.

Bakklandet: Fra Svartlamon er det fint å gå videre til Bakklandet, som er selve hjertet i Trondheim. På Baklandet Skydsstasjon kan du nyte deilig mat og drikke i koselige omgivelser.

Kulturkvartalet: Gamle bybro forbinder Bakklandet med Kulturkvartalet, som består av en klynge kulturelle institusjoner. Her kan du ta en pause på SELLANRAA Bok & Bar, som blant annet serverer ulike brødvarer bakt på urkorn, te i verdensklasse og byens beste hjemmelagde brus!

Sentrum: I sentrum bør du titte innom den lokale platesjappa Crispin Glover Record Store, Prisløs – en vintagebutikk som drives av byens hyggeligste kjærestepar – og Trondhjemsbaserte «LIVID jeans», som leverer denim av ypperste kvalitet. På Hevd håndverksbakeri kan du sikre deg de deiligste søtsaker.

Ila: Fra sentrum går du videre til Industriområdet Ila. I smuget mellom den gamle spikerfabrikken og Smith Stål kan du se resultatet av gatekunstfestivalen i Trondheim. Her venter fargesprakende veggmalerier signert av både lokale og internasjonale kunstnere.

Lokale ølbryggerier: Trondheim er kjent for sine mange mikrobryggerier, deriblant Monkey Brew, ØX og Austmann. På de to sistnevnte kan du se på selve bryggingen og møte verdens hyggeligste bryggere!

Digg mat: Matkulturen står sterkt i Trondheim, og byen er full av spisesteder som satser på lokal mat og kortreiste råvarer. Hvis du ønsker et måltid utenom det vanlige, bør du besøke steder som Spontan, Bula bistro og – ikke minst – michelinrestauranten Fagn.

En kveld på byen: Takket være byens mange studenter har Trondheim et stort utvalg av barer og utesteder. På Antikvariatet holdes det ofte konserter og andre kulturelle arrangementer. Spontan Vinbar har byens mest spennene vinkart, mens Tyven byr på høykvalitetsmusikk, naturvin og cocktails basert på lokale råvarer. Stedet Lokal som har cocktailbar, scene og nattklubb, er også et hett tips. Og hvis du er ølentusiast, vil du elske Habitat, som er som en jungel av planter og spennende øl.

Få også med deg: Trondheim satser stort på lokalprodusert mat og drikke, og byr på mange muligheter for å smake kortreise spesialiteter. Utforsk byens kafeer, barer og spisesteder.

Solveig Davies Vittersø

Vittersøs tips til urbane søndagsturer

Langs Nidelva: Hvis du er ny i byen og ønsker å orientere deg litt, er dette turen for deg. Følg Nidelva via Bakklandet, Øya, Skansen og til Kalvskinnet, der du får øye på «hagen med det rare i» – en oase full av påfugler, høns og alle slags rariteter. Her selger de også kaffe og bakevarer på søndager. Flere steder langs Nidelva er det satt opp koselige benker der du kan hvile bena og nyte utsikten.

Ladestien: Dette er en av Trondheims mest populære turstier, full av fine pausemuligheter underveis. Hvis du ikke har med deg egen niste, er både Ladekaia og Sponhuset koselige lunsjsteder. Husk å ta et bilde i Talerøret, Trondheims mest Instagram-vennlige tunnel. Når du ankommer Rotvollfjæra, kan du enten fortsette turen til Botanisk hage på Ringve, eller observere planter og skulpturer på veien tilbake til Lade og bykjernen.

Kuhaugen: En lavterskel tur som byr på en fantastisk utsikt over byen! Du trenger ikke rusle i mer enn 20 minutter fra sentrum før du plutselig befinner deg i et vakkert postkort. Ta med deg en kopp kaffe i hånda fra nærmeste kafé, eller en termos du kan dele med en god venn. Utsikten fra Kuhaugen legger grunnlaget for den gode samtalen.

Baklidammen og Geitfjellet: Turen til Theisendammen og videre opp til Baklidammen er en super, mellomlang søndagstur, enten du vil plukke sopp, ta med lunsjen ut eller nyte roen i en hengekøye. Her er gården Lavollen åpen for servering i helgene. Fra Lavollen kan du følge stien opp til Geitfjellet, som byr på en mektig 360-graders utsikt over Fosen, Frosta, Stjørdal og Selbufjellene.

På vinterstid: Trondheim er et langrennparadis! Hopp på trikken i sentrum og gå av på Lian. Herfra har du et hav av valgmuligheter. En sikker vinner er lavterkselturen til Grønlia, der du er garantert en velsmakende belønning i form av fersk gjærbakst. Alternativt kan du legge turen til Elgsethytta, som også har servering.

Få også med deg: Trondheim har mange fine badeplasser. På den mest sentrale, nemlig Sjøbadet, kan du stupe rett ut i Trondheimsfjorden – hele året! Herfra er det fint å gå langs piren. Starter du ved Brattørkaia, kan du ende opp på Ila Brainnstasjon for en deilig runde søndagsjazz.

Planlegg reisen til Trondheim i dag! Få de beste tilbudene hos våre hotellpartnere Radisson Blu, Scandic, Strawberry og Thon Hotels.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt