Det finnes mat som gjør deg mett – og det finnes mat som tar deg til himmelen.
Og ikke minst finnes det stadig flere fabelaktige restauranter og matprodusenter i Norge, som kan gi deg gastronomiske opplevelser i verdensklasse:
Maaemo, Oslo
.
Photo:
Esben Holmboe Bang
Maaemo, Oslo
.
Photo:
Esben Holmboe Bang
MAAEMO
Sikter du etter et spisested i internasjonal toppklasse i Oslo, så er Maaemo stedet for deg! I 2018 ble restauranten rangert til verdens 35. beste restaurant.
Som den første i Norge har Maaemo tre stjerner i Michelinguiden. Her gjelder det altså å være tidlig ute med å sikre seg bord!
Restauranten ligger i Stavanger, helt ut på vestkysten av Norge. Her blir du servert en kulinarisk forestilling med lokal forankring på fatet.
Hvis du har appetitt for Stavanger, så har de flere topprestauranter.
Re-naa in Stavanger
.
Photo:
Lars Petter Pettersen
Re-naa in Stavanger
.
Photo:
Lars Petter Pettersen
UNDER
Restaurant Under sørget for at Sørlandet ble satt på Michelin-kartet i 2020, med sin ene stjerne.
Den spektakulære undervannsrestauranten er den største av sitt slag i verden og ligger fem meter under havets overflate — så her mangler det ikke på middagsunderholdning!
Under restaurant in Lindesnes, Southern Norway
.
Photo:
Karl Erik Brøndbo / Drone: Vi Duc Trong
Under restaurant in Lindesnes, Southern Norway
.
Photo:
Karl Erik Brøndbo / Drone: Vi Duc Trong
CORNELIUS
Hørt om "Meteorologisk meny"? På Cornelius bestemmes nemlig menyen av været akkurat den dagen. Uavhengig av vær og vind er den en av Norges beste sjømatrestauranter, og båtturen ut dit, fra Bryggen i Bergen, er en opplevelse i seg selv!
Cornelius Bergen
.
Photo:
Giovanni Tagini / Visit Norway
Cornelius Bergen
.
Photo:
Giovanni Tagini / Visit Norway
Som matdestinasjon er Oslo et populært besøksmål. Hovedstadens restaurantscene er stor og mangfoldig — her får du alt fra rimelig verdensmat i trendy mathaller til det beste av det nordiske kjøkkenet.
Mathallen, Oslo
.
Photo:
Fredrikke Wiheden / Visitnorway.com
Mathallen, Oslo
.
Photo:
Fredrikke Wiheden / Visitnorway.com
SPEILSALEN BRITANNIA
Stadig flere får smaken på trøndersk mat og matkultur og i 2022 får regionen gjev status som Europas gastronomi-region.
I elegante omgivelser i Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim, vil du kunne oppleve en stjernepremiert matreise, skapt av Christopher Davidsen, som er offisiell verdensmester i kokkekunst.
Speilsalen in Trondheim
.
Photo:
Dreyer and Hensley
Speilsalen in Trondheim
.
Photo:
Dreyer and Hensley
CREDO
Credo i Trondheim kan juble dobbelt, da de i 2019 fikk Michelins første pris for bærekraft ved siden av stjernen som fortsatt står.
Under et måltid her blir du tatt med på en tur gjennom trønderske gårder, fiskevann og hager hvor råvarene vokser.
For det er nettopp det at maten går rett fra jord til bord som er noe av det mest unike ved norsk mattradisjon.
Kvitnes farm in Vesterålen
.
Photo:
Magga og Anders AS
Kvitnes farm in Vesterålen
.
Photo:
Magga og Anders AS
Kvitnes Gård
På Kvitnes Gård i Vesterålen, for eksempel, får du skikkelig luksus på landet. Med noen av de beste råvarene i verden og en av Norges beste kokker, Halvar Ellingsen, ved kniven, vil du få et måltid du trolig vil huske i lang tid.
For flere luksuriøse matopplevelser i landlige omgivelser kan du for eksempel booke bord på Boen Gård eller Engø Gård.
Food at Kvitnes gård in Vesterålen
.
Photo:
Magga og Anders AS
Food at Kvitnes gård in Vesterålen
.
Photo:
Magga og Anders AS
På de fleste Norges historiske, særegne og tradisjonsrike hoteller og spisesteder kan du også oppleve lokale mattradisjoner på høyt nivå, i form av førsteklasses sjømat, kortreiste spesialiteter eller med smak av fjell og vidde.
For eksempel hos noen av Norges mest kjente kokker, som fjellmat-kongen Arne Brimi på Vianvang i Lom (bildet) eller hos gullmedaljevinner i Bocuse d´Or Lyon 2015, Ørjan Johannessen, på vakre Bekkjarvik i Austervoll.
Vianvang
.
Photo:
Brimi.no
Vianvang
.
Photo:
Brimi.no
Takket være våre syrlige og friske epler har Norge på få år dessuten blitt ett av verdens beste land på sider.
Du finner spesielt mange fremadstormende siderprodusenter i Hardanger, der deres "Sider frå Hardanger" er en beskyttet betegnelse på linje med Champagne.
Cider from Hardanger
.
Photo:
Visit Hardangerfjord / Anders og Magga AS / Trigger Oslo / Visitnorway.com
Cider from Hardanger
.
Photo:
Visit Hardangerfjord / Anders og Magga AS / Trigger Oslo / Visitnorway.com
I vårt langstrakte land er det nemlig mulig å få unike matopplevelser som du ikke får andre steder i verden.
Bli med på kongekrabbefiske og spis dem nykokte i Kirkenes, eller nyt nytrukken skrei i Lofoten og Vesterålen.