Skip to main content

Vintereventyr

i Ålesund og Geiranger

Så stille, men likevel så majestetisk...

Hva skjuler seg rundt neste sving?

Den vakre Geirangerfjorden, som står på UNESCOs verdensarvliste, kledd i hvitt...

... snøfylte eventyr på Stranda skisenter ...

... og urbane vintereventyr i jugendbyen Ålesund.

Utforsk fjordene, øyene og fjellene på Sunnmøre og den vakre Geirangerfjorden om vinteren. Enten du ønsker å reise med offentlig transport eller med bil, her er noen utmerkede tips for en uforglemmelig tur.

Den sjarmerende jugendbyen Ålesund er omgitt av majestetiske fjorder og fjell. Det er en utmerket base for friluftsaktiviteter og for å oppleve den UNESCO-listede Geirangerfjorden i den rolige vintersesongen.

Sørg for å sette av nok tid til å oppleve alt det er å gjøre i området, fra skikjøring og andre vinteraktiviteter, cruise og fotturer, til spa og gourmetmat.

Du kan fly direkte til Ålesund fra mange byer i Norge. En annen populær rute er med sjøen, om bord på Hurtigruten og Havila, eller med en vakker togreise til Åndalsnes, kombinert med buss videre til Ålesund. Du kan også nyte en episk road trip gjennom nydelig landskap.

La oss begynne vår reise med den virkelig unike og ikoniske kystbyen Ålesund!

Tårn, spir og vakre arkitektoniske detaljer er overalt når du rusler gjennom de historiske gatene og langs Brosundet-stredet, som deler byen i to.

Byen har noen av de fineste arkitekturene i verden som et resultat av en massiv gjenoppbyggingsprosjekt etter en ødeleggende brann i 1904. Bygningenes design var påvirket av arkitekter som ble inspirert av Art Nouveau-bevegelsen som var populær i Europa på den tiden. På denne tiden hadde Norge også nylig blitt en selvstendig nasjon (1905), og det var mange som ønsket å bygge opp den nasjonale identiteten. Derfor kan du på flere av bygningene se ornament som ligner på det du finner på stavkirker og inspirasjon fra vikingtiden, osv.

Byen er omgitt av de majestetiske Sunnmørsalpene og ligger ved porten til flere av landets mest kjente fjorder, inkludert Hjørundfjorden og Geirangerfjorden

Bestig de 418 trappetrinnene til toppen av Aksla utsiktspunkt for å nyte den fantastiske utsikten over byen og fjordene!

Her finner du også restauranten Fjellstua, hvor du kan nyte et deilig måltid.

Kjøp en kopp kaffe i en av de søte kaffebarene og nyt utsikten fra vinduene.

Apotekergata No.5 er en sjarmerende liten perle som selger delikatesser fra produsenter i området.

Eller ta med deg kaffen og gå en tur.

Molja fyr er et fint sted for å ta en pause. Nyt utsikten mot kysten eller overnatt!

Føler du deg eventyrlysten? Utforsk kysten og byen fra en kajakk!

Bli med på en guidet tur med erfarne guider, og ta med badetøy fordi ...

... den varme SVAI-saunaen i Brosundet venter på deg!

Men vær klar over at temperaturen i vannet er for ekte vikinger! Hvor lenge klarer du å holde ut?

Den berømte fiskerivirksomheten som bygget byen

Denne fjorden er et svært spesielt sted, ikke bare for bading. Borgundfjordfisket har en lang historie som går tilbake til vikingtiden, og er fortsatt en viktig næring for lokaløkonomien og kulturen i Sunnmøre den dag i dag. I farvannene utenfor Ålesund gyter torsk i Borgundfjorden fra midten av januar til slutten av mars, noe den har gjort i utallige år. Torsken er kjent for å være stor og rik på smak, akkurat som sin "bror" i Nord-Norge, Skrei.

Fjorden er også kjent for sine rike bestander av arter som hyse og sei, og de rike kulinariske tradisjonene som har oppstått fra en slik overflod av fersk sjømat.

Selv om klippfisk er en av hovedingrediensene i den velkjente Bacalao-retten, som er populær over hele verden, brukes den også i mange andre lokale delikatesser.

Ønsker du å fiske selv? Kontakt visitalesund.com for informasjon om gruppeturer, som blant annet arrangeres under den årlige torskefiskefestivalen "ByTorsken". Du kan også bli med på fisketurer på fjorden og delta i konkurranser med fantastiske premier.

Kystgastronomi

Ålesund har et bredt utvalg av restauranter, fra gode nabolagsrestauranter til luksuriøse restauranter, som serverer lokale spesialiteter. Matentusiasten Helen Siverstøl hos Destinasjon Ålesund og Sunnmøre deler sine egne favorittsteder.

– Den ferske sjømaten i Ålesund er helt unik, og kommer ofte direkte fra fjorden til bordet, sier Helen.

– Kystgastronomien på Bro og Apotekergata No.5 er nyskapende og spennende! Bacalaoen på XL Diner er en velkjent klassiker. På Anno finner du deilige sprø pizzaer med lokale oster og spekemat. Torsketungen tacoen på T2 er et smakfullt valg nå om vinteren, og Zuuma er et klart valg for sushi. Tapas med lokale vrier på Bryt er et flott sted å møte venner. En annen favoritt er svele og kakao med utsikt over byen fra Fjellstua.

I tillegg anbefaler hun også Orient og Tajmahal.

Siden det er høysesong for Borgundfjord-fisket og lokale spesialiteter, Borgundfjord-torsk og Skrei, besøkte vi en av restaurantene som tilbyr dette: Den nordiske restauranten, Bro.


"To eller tre ganger i uken før servering, drar vi ut i skogen sammen for å plukke ingredienser som vi kan blande inn i eddik, sukker og salt for å gi smak til menyen gjennom hele året."

Skyler Milner, sjefskokk på Bro.

Restauranten ligger rett ved Brosundet, der noen av fiskebåtene kommer rett fra havet. Bro har stort fokus på alt kysten har å tilby, og menyen endres regelmessig for å gjenspeile årstiden. Kokkene gjør også en ekstra innsats for å skaffe unike ingredienser gjennom året, forteller den kanadiske sjefskokk, Skyler Milner.

– To eller tre ganger i uken før servering går vi ut i skogen sammen og bruker tid på å plukke ingredienser vi kan blande inn i eddik, sukker og salt for å smaksette menyen gjennom året. Så det er en veldig travel tid for oss om våren og sommeren når vi kan dra ut og hente disse smakene som er helt ville og helt lokale, som ramsløk, granskudd, bjørkeskudd, kantarell, steinsopp, rognebær, einer og mer.

Vintercruise

La oss reise videre til å utforske en virkelig magisk opplevelse, UNESCOs verdensarvsted Geirangerfjorden.

En av de beste måtene å utforske dette området på denne tiden av året er på en vintercruise. Geiranger Fjordservice tilbyr båtturer ledet av Fjord Rangers, som formidler interessante historier relatert til det unike fjellandskapet under turen. Vintermånedene er vanligvis roligere, noe som betyr at du kan nyte den fantastiske utsikten uten folkemengdene.

Båten kjører vanligvis to til tre turer i uken og går tilbake til Ålesund samme dag. Men hvis du virkelig vil utforske Geiranger, bør du definitivt legge til noen flere dager under besøket ditt.

Få et glimt inn i fortiden når den erfarne gjengen fra Fjord Rangers forteller historier om livet på de små og forlatte gårdene som klamrer seg til de bratte fjellsidene.

Ser du dem?

"Knivsflågården ligger på kanten av klippen, nær fossen De Syv Søstre. Her oppe var terrenget så bratt at de bandt fast barna for å sikre at de var trygge mens de voksne arbeidet."

Ioannis Hoel Zervas,
Fjord Ranger ved Det norske fjordsenteret.

Ikke glem å ha på deg varme klær, slik at du kan nyte den beste panoramautsikten fra dekket. Vinden kan bli ganske sterk der ute!

"Vi er bestevenner fra New York, og det er første gang vi besøker Norge. Den opprinnelige planen var å se nordlyset i Tromsø. Men så lette jeg etter andre ting å gjøre også, og tenkte å ta med Laura hit. Vi gleder oss til å se De Syv Søstre-fossen og kanskje gå en tur etterpå."

Victor Joel fra Puerto Rico og Laura Elizabeth Miller fra Greenwich, Connecticut.

"Jeg kom reisende fra Frankrike med min sønn. Vi er i Norge i en uke og var i Oslo og Bergen før vi kom hit. Vi ønsket virkelig å komme hit for å se fjordene og naturen, nyte landskapet og ta bilder!"

Aurelie Simon og hennes sønn, fra Frankrike.

"Vi er to venner fra Riga og Spania. Jeg elsker båter, sjø og fjell, og har ønsket å se denne fjorden lenge. Vi er veldig spente på å se fossefallene!"

Katerina Begunovich fra Riga og Aliia Muratova fra Spania.

Når du ankommer Geiranger, sjekk inn på hotellet ditt og dra ut for å oppleve ...

... en utrolig utsikt som denne, fra Flydalsjuvet utsiktspunkt!

Hvis du ankom med sightseeingbåten, kan du bli med på en guidet busstur hit opp.

Det er mange turområder her, men Fosseråsa er en av de mest populære. Den starter ved havnen i Geiranger, så tar stien deg forbi flere vakre fossefall og helt opp til Storsæterfossen.

Stien består av tre deler og er totalt rundt 3,9 kilometer lang. Etter første 0,9 kilometer kan du ta en pause og spise lunsj på Norsk Fjordsenter før du fortsetter!

Vil du se noe kult?

Bli med på Geiranger Lyskunstfestival i slutten av februar. Med utallige lysinstallasjoner langs elven og ved havnen, samt konserter og forestillinger, tilbyr den en virkelig unik atmosfære som rett og slett må oppleves!

Hva er vel bedre enn å synke ned i et varmt svømmebasseng med fantastiisk utsikt etter en lang dag?

På det historiske Hotel Union kan du nyte det herlige spaet, samt deilige måltider i de to restaurantene her.

Vinteropplevelser i Geiranger

Siden de fleste turistene besøker Geiranger om sommeren, er mange kafeer og restauranter kun åpne i høysesongen. Derfor bør du huske å dobbeltsjekke åpningstidene hvis du ønsker å besøke et spesifikt sted. En annen ting å merke seg er at noen av naturattraksjonene kan se litt annerledes ut nå enn i sommersesongen. Et eksempel er De syv søstrene, som noen ganger fryser til midtvinters, mens andre fossefall fortsatt renner.

Heldigvis tilbys det også en rekke aktiviteter på hotellene. På Hotel Union kan du besøke restauranter, bassenger, spa, barer og en nattklubb, og det er morsomme aktiviteter for barna hele året.

Det historiske hotellet, som ligger midt i Geiranger med en fantastisk utsikt over dalen, ble bygget i 1891 i den ikoniske sveitsiske stilen. Det opprinnelige hotellet ble revet i 1979, før det ble bygget opp igjen og utvidet til det det er i dag. Ikke gå glipp av hotellets utstilling av veteranbiler og utstillinger som lar deg lære alt om hotellets og Geirangers historie.

Å reise til Geiranger om vinteren

Sightseeingbåten fra Ålesund er bare et av fremkomstmiddelet du kan bruke for å komme deg til Geiranger. Du kan også ta buss, med tilkobling til større byer som Ålesund og Oslo.

Å kjøre til Geiranger om vinteren kan være en spennende opplevelse. Husk at kjøreforholdene om vinteren kan være svært utfordrende, så sørg for at bilen din er utstyrt med vinterdekk og sjekk værmeldingen for å være forberedt.

Det er en bilferge som kobler Geiranger til Hellesylt, hvor du kan reise videre til skiparadiset Strandafjellet, Ålesund og andre byer på Vestlandet. Fergeturen er også en opplevelse i seg selv, da den snor seg gjennom den vakre Geirangerfjorden. Nyt en kaffe og en svele mens du tar inn den vakre utsikten fra kafévinduet på båten.

Strandafjellet er bare en 30 minutters kjøretur fra Hellesylt. Hvis du har muligheten, bør du bli noen dager for å utforske alle aktivitetene i området ...

... som å kjøre gondol til toppen av Strandafjellet skisenter, mens du nyter den vakre utsikten!

Du kan også ta gondolen til Fjordrestauranten på toppen av fjellet, og returnere ned igjen samme vei.

Hvorfor ikke bestille en guidet tur på truger?

Eller ta på deg skiene og sus nedover et av Norges beste skiområder for off-piste!

Sunnmørsalpene, et snødekket paradis

Strandafjellet Skisenter er et av de mest populære skianleggene i de berømte Sunnmørsalpene. Anlegget ligger ved bredden av Storfjorden og tilbyr en unik kombinasjon av flotte skimuligheter og nydelig natur.

I tillegg til ski og snowboard, tilbyr Strandafjellet og det lokale guidesselskapet, Uteguiden, også en rekke andre vinteraktiviteter, som trugeturer, skøyter og langrenn. Det finnes mange spisemuligheter, inkludert restauranter, kafeer og barer, mange med fantastisk utsikt over fjell og fjord, som gir den perfekte rammen for et avslappende måltid eller après-ski-drink.

Du kan også ta gondolen opp og ned fjellet og bare nyte utsikten eller ha en matbit på restauranten Fjord Panorama, selvfølgelig!

Guidede turer i området

Hvis du vil være sikker på å finne de beste stedene for å utforske det fantastiske landskapet og utendørsaktivitetene i området, kan du bli med på en guidet tur! I tillegg til Uteguiden, tilbyr andre turarrangører, som Fjord Nature, Ræin og Offbeat Adventures, også en rekke guidede turer i området og aktiviteter for besøkende i alle aldre og evner.

Erlend, en av guidene fra Uteguiden, tok oss med på trugetur og skitur på Strandafjellet.

– Vi ønsker å tilby best mulig kvalitet gjennom å ha de beste guidene og de sikreste turene. Vi vil gi folk gode opplevelser, sier Erlend.

Uteguiden er kjent for sine erfarne guider og skreddersydde turer som imøtekommer behovene og preferansene til hver enkelt gruppe. Med dem kan du også gå på skitur, snowboard, fottur, klatre, rafting, coasteering og kajakkpadling, fra Ålesund til Geirangerfjorden og mange steder i Sunnmørsalpene.

Selv om det er noen perioder som er litt roligere, forsikrer han oss om at de har aktivitet året rundt, fordi som Erlend sier – det er alltid noe å gjøre så lenge du vil være aktiv.

– De travleste tidene om vinteren er i mars og april, mens høysesongen om sommeren er fra juni til august. Men vi har kontakter overalt, så vi prøver alltid å finne en løsning hvis en gjest ønsker en tur. Basen vår er på Sunnmøre, men vi jobber i hele Møre og Romsdal, i tillegg til Hemsedal, Bergen og Sogn. Min favoritt er Valldal, som ligger mellom Geiranger, Trollstigen og Åndalsnes.

Må du ta med eget utstyr for turen?

– Nei, vi leverer stort sett alt av utstyr, inkludert ski, skredutstyr, kajakker, snøsko, soveposer og telt. Selv om vi ikke har et stort lager fullt av klær, vil vi prøve å fikse noe hvis en gjest ber om det.

Hjemmet til norske matfavoritter

Området rundt Stranda er ikke bare kjent for å være et ski- og snøparadis. Det er også hjemmet til Grandiosa. Hvert år blir det konsumerer vi over 25 millioner Grandiosapizzaer. Pizzaen har til og med blitt kåret til en av våre nasjonalretter i flere undersøkelser.

Andre lokale favoritter, som kanskje er mer egnet for en gourmet-palette, inkluderer Stranda Skinke fra Stranda, Fenalår laget av Tind Spekevarer og siderne fra lokale Skarbø Gård, som også er kjent for sin prisvinnende ost.

Etter en kjøretur på omtrent halvannen time fra Stranda, er vi tilbake i Ålesund igjen.

Viktig notat: Ikke glem å plukke opp noen gaver til folkene hjemme (og til deg selv)!

Bare en 10 minutters båttur fra byen, vil du finne en av Norges største outlets, Devoldfabrikken, med massevis av norske og internasjonale merker som Devold, Bergans, Swims, Swix og andre!

Området har mer enn bare mote- og nisjebutikker. Den gamle fabrikken huser også keramikkverksteder for lokale kunstnere ...

... et museum, en innendørs aktivitetspark for barn og en kafé med et rikt utvalg av mat og drikke for når du og bankkontoen trenger en pause.

Er du klar for et uforglemmelig vintereventyr?
Sunnmøre venter på deg!

Vestlandet

Finn flere ting å gjøre og steder å bo på Vestlandet.

Les også

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.