Skip to main content

Opplev fjordene på Vestlandet

med offentlig transport

Besøk Vestlandet og noen av landets flotteste fjorder med buss, tog og hurtigbåt! Gjør deg klar for fantastiske utsiktspunkter, smakfulle sideropplevelser og en tur med Flåmsbana, kåret til en av verdens mest spektakulære togreiser! Her er de beste turforslagene våre:

Bergen er det perfekte stedet å starte vestlandsferien på. Besøk verdenskjente Bryggen, smak på lokale spesialiteter på det livlige fisketorget, opplev fantastisk kunst på KODE og nyt panoramautsikt over byen fra Fløyen eller Ulriken. Ta føttene fatt eller ta gondolen/kabelbanen!

Den vakre jugendstilbyen Ålesund er et annet viktig transportknutepunkt for å reise rundt i den nordvestlige delen av regionen.

Bruk reiseplanleggeren

Rutetidene endres ofte, og det kan være stor variasjon mellom sommerruter, helgeruter, helligdager og hverdager. Derfor anbefaler vi deg å bruke en reiseplanlegger, slik som appen Entur når du planlegger reisen. Husk å plott inn eksakte datoer!

Viktige knutepunkter for offentlig transport

Bergen lufthavn Flesland har direkteflygninger fra alle de største byene i Norge og er et godt knutepunkt for videre transport. Stavanger, Ålesund, Molde og Kristiansund har også egne flyplasser, samt at flere mindre flyplasser på Vestlandet betjenes av Widerøe.

Foreslåtte ruter:

1.Bergen og Sognefjorden

2.Bergen og Hardangerfjorden

3.Bergen – Ålesund

4.Ålesund – Nordvest  – Trondheim

5.Bergen – Stord – Haugesund – Stavanger

Merk: Tidsanslagene for turene nedenfor er basert på den kortest mulige forbindelsen. Noen turer kan ta lengre tid.

1. Bergen og Sognefjorden

Denne ruten går fra Bergen til hjertet av Norges fjordlandskap, Sognefjorden. Ved Norges lengste fjord kan du oppleve noen av landets mest populære turterreng, smake på deilige kulinariske tradisjoner og oppleve imponerende verdensarvsteder.

Bergen – Voss – Myrdal – Flåm

Ta Bergensbanen (1 t 20 min) fra Bergen til fjellbyen Voss, adrenalinhovedstaden i Norge, der du kan prøve rafting, fallskjermhopping, sykling eller ta gondolen til toppen av Hanguren - direkte fra togstasjonen!

Fortsett med tog til Myrdal stasjon (50 min), der Bergenbanen og Flåmsbana møtes. Den historiske 20 kilometer lange Flåmsbana tar deg ned til fjordlandsbyen Flåm og er blitt kåret som en av verdens vakreste togreiser. Et av høydepunktene på reisen er den majestetiske Kjosfossen, der toget gjør et kort stopp slik at passasjerene kan beundre den vakre fossen og gå ut for å ta bilder.

Når du ankommer Flåm stasjon, gå av og bruk litt tid på å oppdage alt Flåm har å tilby! Prøv Flåm Zipline, Skandinavias lengste zipline, eller bli med på et avslappende fjordcruise om bord på den prisbelønte elektriske katamaranen Legacy of The Fjords på UNESCO-listede Nærøyfjord.

Før du forlater Flåm, bør du også besøke vikinglandsbyen Njardarheim i Gudvangen, der du kan møte moderne vikinger! Det går en shuttlebuss mellom Flåm og Gudvangen (20 min).

Tips 1: Mange velger å kombinere sykling og togreise på denne turen. Rallarvegen har blitt kåret til Norges vakreste sykkelrute. Du kan starte enten ved Haugastøl eller Finse stasjon og passere Hallingskeid og Myrdal før du fortsetter langs Flåmsbana til Flåm.

Tips 2: Bestill alltid togbillettene dine på forhånd, spesielt i høysesongen om sommeren. Du kan også starte denne reisen fra Oslo. Bestill billetter med Vy eller kjøp den berømte rundturen Norge i et nøtteskall fra Bergen, Voss eller Oslo.

Tips 3: Opplev en vill og vakker vinterreise fra Bergen til Flåm med Norge i et nøtteskall vintertur.


Flåm – Aurland – Lærdal

Fra Flåm kan du ta bussen videre til bygda Aurland ved Aurlandsfjorden, bare en 10-minutters busstur fra Flåm. Besøk det økologiske bakeriet og flere sjarmerende, lokale bedrifter. For luftig utsikt, besøk utsiktspunktet Stegastein, 650 meter over Aurlandsfjorden.

Sognefjordekspressen tar deg fra Flåm eller Aurland til Lærdal, fjordlandsbyen i hjertet av Sognefjorden (1 t). Opplev Borgund Stavkyrkje, Norges best bevarte stavkirke, og utforsk de sjarmerende trehusene i den koselige fruktbyen Lærdalsøyri.

Tips: Du kan også ta bussen til Oslo fra Lærdal.

Fra Lærdal kan du reise med buss til Sogndal (1 t), regionens sentrum i Sogn. Nyt deilige lokale retter på en av kafeene eller ta en spasertur med vakker utsikt over Sogndalsfjorden.

Fra Sogndal er det enkelt å nå flere spennende attraksjoner med lokalbuss, inkludert Jostedalsbreen Nasjonalpark, der du kan delta i brevandringer og besøke bremuseer. «Brebussen» har daglige avganger fra Sogndal til Nigardsbreen i Jostedal.

Bli lenger: Det er mange andre idylliske landsbyer rundt Sognefjorden. Tilbring noen netter i den kunstneriske landsbyen Balestrand (reis med hurtigbåt eller lokalbuss, 50 min - 1 t 20 min), og nyt førsteklasses, håndlaget fruktjuice og sider. Herfra kan du dra på en båttur med vakker utsikt til den pittoreske bokbyen Fjærland.

Tilbake til Bergen

Sognefjordekspressen er navnet på hurtigbåten som tar deg helt tilbake til Bergen fra Sogndal (4 t 45 min) eller fra Balestrand (4 t).

Tips 1: Du kan også reise mellom Bergen, Flåm, Aurland, Lærdal og Sogndal, og tilbake til Bergen med hurtigbåten Bergen-Sogn-Flåm-Bergen (Nordled RUTE 23501).

Tips 2: Gjør det enkelt! Bestill en ferdigpakket Sognefjorden i et nøtteskall-tur for å oppleve høydepunktene!

2. Bergen og Hardangerfjorden

Fra Bergen kan du reise sørøstover for å oppleve Hardanger med idyllisk fjordlandskap, frodige frukthager, prisbelønt eplesider, verdensberømte turer, dramatiske fossefall og mektige isbreer.

Bergen – Rosendal – Odda

Start reisen din i Bergen med et 2-timers fjordcruise om bord på hurtigbåten Hardangerfjordekspressen. Den tar deg til Rosendal i Sunnhordland, gjennom vill og fantastisk natur. En opplevelse i seg selv!

Tilbring noen dager i Rosendal og utforsk de vakre rosehagene og slottet Baroniet Rosendal, og besøk verdens største flytende kunstinstallasjon, bærekraftsenteret Salmon Eye for bærekraftig lakseoppdrett. Se Folgefonnabreen på nært hold og gli mellom isfjell på en unik kajakktur. Nede ved havnen kan du lære om livet i Hardangerfjorden og temaer som klima gjennom interaktive utstillinger på Folgefonnsenteret.

Fortsett fra Rosendal med lokalbuss til Odda (1 t) i Hardangerregionen. Odda er et knutepunkt for eventyrlystne, og er kjent for sin nærhet til Trolltunga, en av de mest spektakulære fjellformasjonene i Norge. Shuttlebusser fra Odda tar deg til startpunktet.

Alternativ rute: Du kan også ta bussen fra Bergen til Norheimsund (1 t 30 min), derfra kan du ta forskjellige lokale busser og båtturer inn i Hardangerfjordområdet og besøke koselige landsbyer underveis, eller du kan ta toget fra Bergen til Voss og deretter buss til Hardanger.

Tips: Fra Odda kan du også fortsette vestover til Stavanger, østover til Oslo eller sørover til Kristiansand. Ta en titt på 3 idylliske turer på Sørlandet med buss, tog og båt, inkludert en gjennom vakre Setesdal, vuggen av norske folketradisjoner.

Odda – Lofthus – Eidfjord

Bare en 40-minutters busstur fra Odda ligger vandreparadiset Lofthus, ofte omtalt som 'Hardangers frukthage' på grunn av de mange epletrærne og den utrolige blomstringen. Sider fra Hardanger har vunnet utallige internasjonale priser, så sørg for å besøke en av fruktgårdene! For en minneverdig overnatting, sjekk inn på det ærverdige Hotel Ullensvang.

Fortsett med buss til Kinsarvik og Eidfjord (1 t), en fjordlandsby med mange hoteller og aktiviteter. Et av høydepunktene i området er den imponerende Vøringsfossen, bare en kort busstur unna. Eidfjord er den innerste byen i Hardangerfjorden og en inngangsport til mange flotte turer og Hardangervidda Nasjonalpark.

For å reise fra Eidfjord tilbake til Bergen, er det best å ta buss fra Eidfjord til Voss (ett eller to bussbytter) og deretter bytte til Bergensbanen for å komme til Bergen (totalt 3 timer).

Tips 1: Bestill turen Hardangerfjorden i et nøtteskall for å oppleve høydepunktene, inkludert Vøringsfossen!

Tips 2: Det er også veldig enkelt å reise langs kysten fra Bergen til Stavanger med buss (4 t 25 min). Om sommeren kan du også reise mellom Trolltunga og Preikestolen med direktebuss.

3. Bergen – Ålesund

Fra Bergen kan du reise med buss til jugendstilbyen Ålesund, en bra base for å utforske den nordvestlige delen av regionen. Hvis du velger å reise direkte til Ålesund så tar det 9 timer og 45 minutter med Vy ekspresstog. Men du bør absolutt hoppe av og besøke noen spennende steder underveis! Her er noen forslag:

Opplev Sunnfjord, Nordfjord og Stryn

Besøk Skei (ca. 4 t 50 min fra Bergen) for å oppleve Jølster og Sunnfjord.

Hopp på bussen igjen og dra til Nordfjordeid (1 t 30 min) – hjemmet til den norske fjordhesten og den perfekte basen for eventyr i Nordfjord-området, med flotte turer og det moderne Sagastad Vikingsenter.

Flere spektakulære attraksjoner venter hvis du bytter buss mot Stryn, lenger inn i landet (40 min med buss). Ta en taxi eller ta lokalbussen for å kose deg i bakkene på legendariske Stryn Sommerski, dra på kajakkpadling på det smaragdgrønne Lovatnet eller på fjorden. Hvis du er klar for et luftig eventyr, er det morsomt for hele familien å klatre Via Ferrata Loen, eller ta Loen Skylift til toppen av fjellet for fugleperspektiv over fjorden!

Fra Stryn kan du ta bussen til Ålesund (ca. 3 t 30 min).

Alternativ rute: Fra Stryn kan du fortsette østover med Vy-ekspresstog til fjell- og aktivitetsparadiset Lom i Jotunheimen og resten av Østlandet. Fra Lom kan du ta bussen til Otta stasjon (ca. 1 t), der du kan ta Dovrebanen i retning Trondheim eller Oslo.


Reis sjøveien til Måløy og Selje

En mer eventyrlig måte å reise nordover fra Bergen på er å ta hurtigbåten langs kysten til Måløy og Selje. Båten går tur/retur Bergen to ganger om dagen, mandag til fredag. På lørdager og søndager går båten én gang om dagen.

På vei fra Bergen kan du stoppe i Askvoll, hvor du kan hoppe fra øy til øy med den lokale postbåten til Bulandet og Værlandet, eller stoppe i Florø, Norges vestligste by, hvor du kan nyte småbyatmosfæren og det livlige øyriket.

Etter 4 t og 40 minutter med båt fra Bergen, kommer du til Måløy, der du kan oppleve alt fra idylliske steder til mektige naturopplevelser – helst fra et sykkelsete! Måløy er veldig egnet for sykling,og du kan ta med deg sykkelen på båten hele veien fra Bergen (du må kanskje bestille på forhånd). Ikke gå glipp av de mest populære attraksjonene som den hvite sandstranden Refviksanden og den naturlige steinformasjonen Kannesteinen. Måløy er også et godt utgangspunkt for turer i Bremanger-regionen.

Fra Måløy kan du koble deg på bussen til Nordfjordeid (1 t 15 min) og reise videre med buss til Stryn, dra til Ålesund eller reise tilbake til Bergen. Du kan alternativt fortsette med båt til den lille perlen Selje (30 min) og tilbringe en natt der. Utforsk det unike middelalderske klosteret Selja Kloster eller slapp av på den hvite sandstranden Seljesanden.

Tips: Florø og Måløy er også anløpshavner for Hurtigruten på ruten mellom Bergen og Kirkenes i Nord-Norge.

4. Ålesund – Nordvest – Trondheim

Ålesund er et godt utgangspunkt for flere turer i den vilt vakre sunnmørsregionen, inkludert et cruise til UNESCO-listede Geirangerfjorden. Du kan også legge ut på fjordcruise fra Ålesund til Hjørundfjorden blant Sunnmørsalpene, hvor toppene reiser seg så mye som 1 600 meter over fjorden, eller dra på en dagsutflukt med buss og hurtigbåt til lundefuglkoloniene på fugleøya Runde.

Ålesund –​ Geirangerfjorden

Fra mai til slutten av september går det et fjordcruise fra Ålesund inn i Geirangerfjorden, eller du kan reise med lokalbuss fra Ålesund, gjennom Sykkylven, Stranda og Hellesylt, der et fjordcruise til Geiranger starter.

Geiranger er eventyraktig, med brusende fossefall, majestetiske fjelltopper og et flott spahotell. Når du ankommer Geiranger, har du noen timer til å utforske landsbyen på egen hånd hvis du reiser tilbake samme dag, men vi anbefaler å tilbringe noen dager på dette fantastiske stedet!

Tips 1: Bestill en Geirangerfjorden i et Nøtteskall-tur, der du kan oppleve både Ålesund, Geirangerfjorden og fjellklatringshovedstaden Åndalsnes på én billett!

Tips 2: Fjordene er også vakre om vinteren! Dra på en vintertur fra Ålesund til Geiranger.
 

Ålesund/Geiranger til Åndalsnes (og Østlandet)

Fra Ålesund kan du også reise til Åndalsnes i Romsdalen med buss (1 t 30 min). Tindehovedstaden er et knutepunkt for utendørs- og innendørsaktiviteter. Start med å ta Romsdalsgondolen til toppen av Nesaksla og fortsett eventuelt med en fottur til utsiktspunktet Rampestreken (537 moh.)

Om sommeren kan du også ta Gullruten fra Geiranger til Ånsdalsnes, for å oppleve kjente attraksjoner underveis, som Ørnesvingen og den verdenskjente Trollstigen, med sine 11 hårnålssvinger på en fantastisk fjellvei.

Fra Åndalsnes kan du hoppe på Raumabanen, som er blitt kåret til Europas vakreste jernbanestrekning, til Dombås (1 t 25 min), hvor du kan utforske Dovrefjellområdet før du fortsetter videre med Dovrebanen til Trondheim eller Oslo.

Ålesund/Åndalsnes –​ Trondheim:

Det er også noen ruter i Nordvest som du ikke bør gå glipp av, som fører deg mot gourmetbyen Trondheim. Besøk byene Molde og Kristiansund med buss fra Ålesund eller Åndalsnes.

Hvis du vil kjøre langs den vilt vakre Atlanterhavsveien, er det også en busstur for det, mellom Molde og Kristiansund.

Fra Kristiansund finnes det flere alternativer for å reise videre til Trondheim.

Klikk nedenfor for å lese alt om å reise sjøveien (eller med buss) mellom Kristiansund og Trondheim.

5. Bergen – Stord – Haugesund – Stavanger

Med Kystbussen får du en naturskjønn busstur langs vestkysten mellom Bergen, vikingbyen Haugesund og Stavanger. Reisetiden er totalt 4 timer og 20 minutter. Underveis kan du nyte synet av glitrende fjorder og idylliske smågårder, og ta en tur innom Stord.

Tips 1: Denne ruten inkluderer to ferjeturer. Bussbillettene inkluderer ferjereisene, og den totale reisetiden inkluderer både bussreisen og ferjekryssingene.

Tips 2: Kystbussen har flere daglige avganger mellom Bergen og Stavanger. Bestill turen din med Kystbussen gjennom NOR-WAY Bussekspress. Vy express kjører også på denne ruten, og går helt til Oslo.

Se våre beste tilbud

Opplev våre spektakulære fjorder og fosser og sjarmerende bygder. Bestill norgesferien her.

Sider du nylig har besøkt