Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

OPPSKRIFT:

Bacalao

Det høres ikke så norsk ut – men hovedrolleinnehaveren i denne retten er norsk!

Bacalao .
Photo: Matprat
Bacalao .
Photo: Matprat.no

Da norske handelsmenn begynte å eksportere klippfisk til Sør-Europa på 1800-tallet, mottok de blant annet krydder og en rik matkultur i retur – blant annet retten bacalao.

Visste du at bacalao rett og slett betyr torsk på spansk?

Clip fish export industry in Norway .
Photo: Møre og Romsdal Reiseliv
Clip fish export industry in Norway .
Photo: Møre og Romsdal Reiseliv

I dag serveres gjerne bacalao ved feiringer, og er en rett som fortsatt er sterkt knyttet til visse kystområder, spesielt Møreregionen på Nordvestlandet.

Traditional Norwegian Bacalao .
Photo: Møre og Romsdal Reiseliv
Bacalao at XL Diner in Ålesund .
Photo: Møre og Romsdal Reiseliv

Det er mange ulike oppskrifter på bacalao – den tomatbaserte utgaven er den mest poulære i Norge.

Bacalao er lett å lage og blir alltid vellykke​t – prøv selv!

Different Bacalao recipes .
Photo: Møre og Romsdal Reiseliv
Bacalao dishes at XL Diner Ålesund .
Photo: Møre og Romsdal Reiseliv

Klippfiskindustrien har spilt en stor rolle i byutviklingen av Ålesund og Kristiansund.

Byene på Mørekysten ble viktige fiskehandelsbyer, og er den dag i dag stolte av den populære eksportvaren og dens historie.

Ålesund and Kristiansund bacalao history .
Photo: Møre og Romsdal Reiseliv
Clip fish industry in Ålesund and Kristiansund .
Photo: Møre og Romsdal Reiseliv

Besøk Klippfiskmuseet på Gomalandet i Kristiansund for å lære mer om historien, eller bli med på den årlige Klippfiskfestivalen som vanligvis går av stabelen i juni.

Clip fish in Kristiansund .
Photo: Møre og Romsdal Reiseliv
Clip fish in Kristiansund .
Photo: Møre og Romsdal Reiseliv

I Ålesund ligger en av Europas største klippfiskrestauranter, XL Diner, som årlig serverer over 20 tonn smakfull klippfisk!

På menyen finner du flere typer bacalao og andre deilige klippfiskretter.

XL Diner in Ålesund .
Photo: Møre og Romsdal Reiseliv
XL Diner in Ålesund .
Photo: Møre og Romsdal Reiseliv

Visste du at Bacalao også lages av tørrfisk fra Nord-Norge?

Skreien dukker opp mellom januar og april og fiskes under det tradisjonelle lofotfisket.

Mens klippfisk tradisjonelt ble saltet og tørket på klipper og svaberg langs kysten (i dag gjøres dette innendørs), henges skreien i nord opp på hjeller til tørk.

I Lofoten er vinterklimaet helt perfekt: Ikke så kaldt at fisken fryser i stykker, og ikke så mildt at den råtner. Havluften salter den naturlig.

Clip fish industry in Norway .
Photo: Maverix AS
Stockfish in Norway .
Photo: Maverix AS

Sjømat i verdensklasse

Millioner av mennesker verden over nyter norsk sjømat.

Mat fra havet

Lag bacalao, kongekrabbe og andre delikatesser fra sjøen.

En smak av Norge

Få inspirasjon til spennende reisemål og smakfulle matopplevelser.

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen