OPPSKRIFT:
Bacalao
Det høres ikke så norsk ut – men hovedrolleinnehaveren i denne retten er norsk!
Da norske handelsmenn begynte å eksportere klippfisk til Sør-Europa på 1800-tallet, mottok de blant annet krydder og en rik matkultur i retur – blant annet retten bacalao.
Visste du at bacalao rett og slett betyr torsk på spansk?
I dag serveres gjerne bacalao ved feiringer, og er en rett som fortsatt er sterkt knyttet til visse kystområder, spesielt Møreregionen på Nordvestlandet.
Det er mange ulike oppskrifter på bacalao – den tomatbaserte utgaven er den mest poulære i Norge.
Bacalao er lett å lage og blir alltid vellykket – prøv selv!
Klippfiskindustrien har spilt en stor rolle i byutviklingen av Ålesund og Kristiansund.
Byene på Mørekysten ble viktige fiskehandelsbyer, og er den dag i dag stolte av den populære eksportvaren og dens historie.
Besøk Klippfiskmuseet på Gomalandet i Kristiansund for å lære mer om historien, eller bli med på den årlige Klippfiskfestivalen som vanligvis går av stabelen i juni.
I Ålesund ligger en av Europas største klippfiskrestauranter, XL Diner, som årlig serverer over 20 tonn smakfull klippfisk!
På menyen finner du flere typer bacalao og andre deilige klippfiskretter.
Visste du atBacalao også lages av tørrfisk fra Nord-Norge?
Skreien dukker opp mellom januar og april og fiskes under det tradisjonelle lofotfisket.
Mens klippfisk tradisjonelt ble saltet og tørket på klipper og svaberg langs kysten (i dag gjøres dette innendørs), henges skreien i nord opp på hjeller til tørk.
I Lofoten er vinterklimaet helt perfekt: Ikke så kaldt at fisken fryser i stykker, og ikke så mildt at den råtner. Havluften salter den naturlig.