Det høres ikke så norsk ut – men hovedrolleinnehaveren i denne retten er norsk!
Bacalao
.
Photo:
Matprat
Bacalao
.
Photo:
Matprat.no
Da norske handelsmenn begynte å eksportere klippfisk til Sør-Europa på 1800-tallet, mottok de blant annet krydder og en rik matkultur i retur – blant annet retten bacalao.
Visste du at bacalao rett og slett betyr torsk på spansk?
Clip fish export industry in Norway
.
Photo:
Møre og Romsdal Reiseliv
Clip fish export industry in Norway
.
Photo:
Møre og Romsdal Reiseliv
I dag serveres gjerne bacalao ved feiringer, og er en rett som fortsatt er sterkt knyttet til visse kystområder, spesielt Møreregionen på Nordvestlandet.
Traditional Norwegian Bacalao
.
Photo:
Møre og Romsdal Reiseliv
Bacalao at XL Diner in Ålesund
.
Photo:
Møre og Romsdal Reiseliv
Det er mange ulike oppskrifter på bacalao – den tomatbaserte utgaven er den mest poulære i Norge.
Bacalao er lett å lage og blir alltid vellykket – prøv selv!
Different Bacalao recipes
.
Photo:
Møre og Romsdal Reiseliv
Bacalao dishes at XL Diner Ålesund
.
Photo:
Møre og Romsdal Reiseliv
Bacalao
Slik gjør du:
1. Rens klippfisken for skinn og bein, og skjær den i ca. 2 cm tykke skiver.
Husk: Hvis du skal vanne ut klippfisken selv kan du beregne at vekten øker med ca. 35 %. Man kan også få kjøpt ferdig utvannet klippfisk i velassorterte butikker. Beregn da ca. 250 gram per porsjon.
2. Skjær poteter og løk i ca. ½ cm tykke skiver.
3. Legg fisk, poteter og løk lagvis i en stor kjele.
4. Del chili på langs, skrap ut frøene og kutt den fint (bruk frøene også om du vil ha bacalaoen sterkere). Grovhakk hvitløk og legg i gryta sammen med laurbærblad, chili, oliven, tomater og olivenolje. Kok opp, senk varmen og sett på lokk. La bacalaoen småkoke i ca. 1 time. Smak til med litt salt og pepper. Dryss over litt hakket persille ved servering.
Dette er en rett som man kan spise helt alene uten tilbehør, men mange serverer gjerne med ferskt, godt brød.
Klippfiskindustrien har spilt en stor rolle i byutviklingen av Ålesund og Kristiansund.
Byene på Mørekysten ble viktige fiskehandelsbyer, og er den dag i dag stolte av den populære eksportvaren og dens historie.
Ålesund and Kristiansund bacalao history
.
Photo:
Møre og Romsdal Reiseliv
Clip fish industry in Ålesund and Kristiansund
.
Photo:
Møre og Romsdal Reiseliv
Besøk Klippfiskmuseet på Gomalandet i Kristiansund for å lære mer om historien, eller bli med på den årlige Klippfiskfestivalen som vanligvis går av stabelen i juni.
Clip fish in Kristiansund
.
Photo:
Møre og Romsdal Reiseliv
Clip fish in Kristiansund
.
Photo:
Møre og Romsdal Reiseliv
I Ålesund ligger en av Europas største klippfiskrestauranter, XL Diner, som årlig serverer over 20 tonn smakfull klippfisk!
På menyen finner du flere typer bacalao og andre deilige klippfiskretter.
XL Diner in Ålesund
.
Photo:
Møre og Romsdal Reiseliv
XL Diner in Ålesund
.
Photo:
Møre og Romsdal Reiseliv
Visste du atBacalao også lages av tørrfisk fra Nord-Norge?
Skreien dukker opp mellom januar og april og fiskes under det tradisjonelle lofotfisket.
Mens klippfisk tradisjonelt ble saltet og tørket på klipper og svaberg langs kysten (i dag gjøres dette innendørs), henges skreien i nord opp på hjeller til tørk.
I Lofoten er vinterklimaet helt perfekt: Ikke så kaldt at fisken fryser i stykker, og ikke så mildt at den råtner. Havluften salter den naturlig.
Clip fish industry in Norway
.
Photo:
Maverix AS
Stockfish in Norway
.
Photo:
Maverix AS
Sjømat i verdensklasse
Millioner av mennesker verden over nyter norsk sjømat.