Skip to main content

OPPSKRIFT:
Bacalao

Det høres ikke så norsk ut – men hovedrolleinnehaveren i denne retten er norsk!

Da norske handelsmenn begynte å eksportere klippfisk til Sør-Europa på 1800-tallet, mottok de blant annet krydder og en rik matkultur i retur – blant annet retten bacalao.

Visste du at bacalao rett og slett betyr torsk på spansk?

I dag serveres gjerne bacalao ved feiringer, og er en rett som fortsatt er sterkt knyttet til visse kystområder, spesielt Møreregionen på Nordvestlandet.

Det er mange ulike oppskrifter på bacalao – den tomatbaserte utgaven er den mest poulære i Norge.

Bacalao er lett å lage og blir alltid vellykke​t – prøv selv!

Bacalao

Ingredienser

(6 porsjoner)

1 kg utvannet klippfisk

1 kg løk

1 kg potet

2 stk. rød chili

4 båter hvitløk

3 bokser hakkede hermetiske tomater

4 stk. laurbærblad

30 stk. sorte oliven

3 dl olivenolje

2 ss hakket bladpersille


Kilde: Matprat.no

Slik gjør du

1. Rens klippfisken for skinn og bein, og skjær den i ca. 2 cm tykke skiver. 

Husk: Hvis du skal vanne ut klippfisken selv kan du beregne at vekten øker med ca. 35 %. Man kan også få kjøpt ferdig utvannet klippfisk i velassorterte butikker. Beregn da ca. 250 gram per porsjon.

2. Skjær poteter og løk i ca. ½ cm tykke skiver.

3. Legg fisk, poteter og løk lagvis i en stor kjele.

4. Del chili på langs, skrap ut frøene og kutt den fint (bruk frøene også om du vil ha bacalaoen sterkere). Grovhakk hvitløk og legg i gryta sammen med laurbærblad, chili, oliven, tomater og olivenolje. Kok opp, senk varmen og sett på lokk. La bacalaoen småkoke  i ca. 1 time. Smak til med litt salt og pepper. Dryss over litt hakket persille ved servering.

Dette er en rett som man kan spise helt alene uten tilbehør, men mange serverer gjerne med ferskt, godt brød.

Klippfiskindustrien har spilt en stor rolle i byutviklingen av Ålesund og Kristiansund.

Byene på Mørekysten ble viktige fiskehandelsbyer, og er den dag i dag stolte av den populære eksportvaren og dens historie.

Besøk Klippfiskmuseet på Gomalandet i Kristiansund for å lære mer om historien, eller bli med på den årlige Klippfiskfestivalen som vanligvis går av stabelen i juni.

I Ålesund ligger en av Europas største klippfiskrestauranter, XL Diner, som årlig serverer over 20 tonn smakfull klippfisk!

På menyen finner du flere typer bacalao og andre deilige klippfiskretter.

Visste du atBacalao også lages av tørrfisk fra Nord-Norge?

Skreien dukker opp mellom januar og april og fiskes under det tradisjonelle lofotfisket.

Mens klippfisk tradisjonelt ble saltet og tørket på klipper og svaberg langs kysten (i dag gjøres dette innendørs), henges skreien i nord opp på hjeller til tørk.

I Lofoten er vinterklimaet helt perfekt: Ikke så kaldt at fisken fryser i stykker, og ikke så mildt at den råtner. Havluften salter den naturlig.

Mat fra havet

Lag bacalao, kongekrabbe og andre delikatesser fra sjøen.

Vår norske kokebok

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt