Skip to main content

Lillelands tips til kulturopplevelser i Stavanger

Gatekunstjakt: Stavanger har en av Europas største samlinger av gatekunst, særlig i østre bydel. Ofte kan du være med på omvisning.

Kunst: Byen har et variert og bredt kulturliv med mange museer og gallerier – alt fra et av Europas beste symfoniorkestre i et fantastisk konserthus til Stavanger bymuseum. Stavanger kunstmuseum har både en fast samling med norsk kunst og skiftende utstillinger. Det ligger ved Mosvannet, så etter besøket kan du ta en spasertur rundt innsjøen. I tillegg bør du sjekke ut hva som skjer på Stavangers kunstfabrikk TOU. Og det flotte kunstgalleriet BGE må bare oppleves!

Arkitektur: Stavanger museum viser ikke bare kultur- og naturhistoriske utstillinger, de tar også hånd om noen utrolig vakre historiske bygninger du bør besøke – særlig kongeboligen Ledaal og redervilllaen Breidablikk fra 1800-tallet. Har du tid, bør du også ta en tur ut til Mosterøy og magiske Utstein kloster.

Mat og drikke: Matkatedralen Ostehuset ved domkirken har skikkelig deilig lunsj og god kaffe, og selger lekre oster, delikatesser og brød. Det er dessuten en stor glede at en av Nordens beste veganrestauranter, Bellies, ligger i Stavanger.

Konserter: Lille, sjarmerende Blyge Harry i Østervåg byr på kvalitetskonserter i ulike sjangre. Folken er en kul rocke- og studentscene, og TOU arrangerer en del fine konserter. De større stjernene finner du i Stavanger konserthus.

Stjernerestauranter: To restauranter i Stavanger har Michelinstjerner. Så hvis du vil ha en helaften, bør du unne deg et måltid på RE-NAA (to stjerner), Sabi Omakase (en stjerne) – eller Tango, som også er en helt fantastisk restaurant. Bestill i god tid, det kan være flere måneders ventetid på å få bord.

En kveld på byen: Ta en barrunde i Fargegaten, Stavangers mest kjente og avfotograferte gate, som er malt i glade knallfarger. Her finner du barer for enhver smak. En favoritt er kule Hanekam, hvor byens minste dansegulv kjapt fylles opp.

Få også med deg: Ta turen til Hafrsfjord rett utenfor byen og se Fritz Røeds enorme monument Sverd i fjell. Hå gamle prestegård på Jæren stiller ut samtidskunst, og Rogaland teater er et av landets beste.

Pallesens tips til «lokallørdag» i Stavanger

Se på livet: Hvis du vil observere Stavangers internasjonale atmosfære, er det helt fantastisk å sitte på Martinique med noe godt i glasset, og se på folk fra ulike kulturer gå forbi.

Utforsk kule nabolag: Det er veldig kjekt at det nå utvikles flere og flere nye og hyggelige nabolag i Stavanger. For eksempel Eiganes, der du finner landemerket Hermetikken, det deilige lunjsstedet Eg&du, Lervig Local bryggeripub i Ledaal Park og Stavanger Mikrobryggeri.

Fersk fisk: Fisket, og spesielt sildefisket, har vært viktig for Stavanger i mange år. Og du kan få servert mange retter og mye historie basert på silda, som gjerne serveres som kryddersild. Fisketorget er kjent for sin gode fiskesuppe og fiskeretter basert på sesongens råvarer. Men i sesongen får du også gode, ferske fiskeretter på Fish & Cow og Eg&Du.

Bønder i byen: Stavanger har et eget bymeieri, Stavanger Ysteri. Sjefen sjøl leverer ostene sine med sykkel til byens restauranter, der du kan smake på dem.

Flere godbiter: Andre gode matsteder er kule restauranter som Söl, K2 og ikke minst RE-NAA! Lokalbefolkningen elsker dessuten Gladmat, som er Nordens største matfestival. Det vil du også gjøre, hvis du er her i slutten av juli.

En øl med en siddis: I cocktailbaren Pjolter & punsj får du himmelske drinker, og stedet oser av personlighet. Ellers er Gimlet en sinnssykt deilig plass for drikke øst i byen. Du får også godt øl på Lervig Local, og på Cardinal, som har Nord-Europas største ølutvalg.

Lokalt uttrykk: Salikatt, det var godt!

Få også med deg: Stavanger har mange andre restauranter, kafeer og barer på høyt nivå.

Løvsets tips til urbane søndagsturer

Reis kollektivt: Det som er fint i Stavanger, er at det er kort vei fra byen til naturen med både buss, båt og sykkel.

Urban kysttur: En favoritturene til familien vår er å tusle fra Stavanger øst og følge turstien som går langs Gandsfjorden via Emmausbukta og Goddalen, inn til båthavnen i Paradis på Storhaug. Turen kan forlenges inn til Stavanger sentrum, der du få deg en hyggelig kafétur som en bonus.

Preikestolen: Du rekker faktisk å gå til en av Norges mest kjente fjellformasjoner, nemlig Preikestolen, på en søndagstur. Med tunnelen er det kun en 30 minutters kjøretur med bil eller buss fra Stavanger. De fleste tar denne turen om sommeren, men for meg er en klar og kald vinterdag mye bedre. Da er det nesten ingen andre der, og naturen og fjorden virker enda villere og råere. For de med liten erfaring fra vinterfjellet anbefaler jeg å gå med en guide. Det går guidede turer dit daglig , og da er du sikker på å få en fin og trygg tur.

Etter turen: Du blir sulten av å gå på tur, og da anbefaler jeg kjøttkakene og/eller vaflene på Preikestolen BaseCamp, eller noe godt å drikke og spise ved peisen på Preikestolen Fjellstue. Det er vel fortjent!

Lysefjorden med båt: En ekstra kul måte å oppleve Lysefjorden på, er å bli med på en RIB-safari fra havna i Stavanger sentrum. Været spiller ingen rolle, denne turen er fantastisk uansett! Det går også flere dagscruisebåter inn til Lysefjorden, hvis du helst vil nyte søndagen på dekk.

Selvikstakken: Det fineste utkikkspunktet i Sandnes! Fra denne spisse fjelltoppen er det en helt fantastisk utsikt over Høgsfjorden, Lysefjorden og Strandalandet. Bare merk at du må forsere en bratt og steinete ur som kan være litt vanskelig å gå i. Hvis du vil ha en lengre tur, kan du gå over Bynuten først. Sett i så fall av hele dagen, for det er en lang og tøff fottur.

Jærstrendene: Hvis du foretrekker flatere terreng, er en tur på de kilometerlange, kritthvite Jærstrendene rett utenfor byen et godt valg for både kropp og sjel. Noen av dem ligger bare fem minutter å gå fra flyplassen på Sola. Der ligger alt til rette for korte eller lengre fotturer, bading, drageflyging, vind- og bølgesurfing, kajakk, og kiting. Blir du sulten, er både restauranten på Sola Strandhotell, kafeen på Solastranden Gård, og Strandhuset og kiosken på Ølberg gode valg.

Skibåt: Om vinteren kan du få en helt unik skiopplevelse! Ta skibåten fra havna i Stavanger til skianlegget i Sauda – en superbehagelig og innholdsrik tur der du får både kule naturopplevelser og skikjøring i sørvestlandets beste skianlegg.

Få også med deg: I Sørmarka finner du åtte kilometer med turveier. Det høyeste punktet er Ullandhaug, der du får en nydelig utsikt over Jæren og Ryfylke fra Ullandhaugtårnet.

Planlegg reisen til Stavanger i dag! Få de beste tilbudene hos våre hotellpartnere Radisson Blu, Scandic, Strawberry og Thon Hotels.

Vinterweekend?

Stavanger-regionen er også den perfekte destinasjonen om du vil reise på en helgetur i vinter!

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt