Skip to main content

Norges beste maraton og andre løp

Løp forbi isbjørner og isbreer, langs glitrende fjorder, høye fjell eller i midnattssol! Jimmy «The Runner» Vika deler sine seks norske favorittmaraton og andre løp.

Mens den etiopiske verdensmesteren Haile Gebrselassie hyller Knarvikmila i Bergen, har den hardbarka friluftsentusiasten Jimmy Vika flere andre norske løp på topplisten sin.

I 2017 løp Vika seg gjennom Norge. For å skape oppmerksomhet rundt den humanitære organisasjonen Right to Play, løp han 20 maratondistanser på 20 dager, noe som tilsvarer svimlende 844 kilometer.

– Løping åpner sansene og forsterker naturopplevelsen. Når du løper, ser du steder du ellers ikke ville hatt tilgang til med bil eller buss, og du får med deg mange områder og attraksjoner på kort tid, sier Jimmy.

Over hele landet arrangeres det hvert år løp og maraton som inviterer til storslåtte naturopplevelser i flott terreng.

Flere av løpene som nevnes nedenfor tilbyr også barneløyper, kulturarrangementer og mye annen moro. De fleste har også kortere etapper for voksne som ikke vil ta den helt ut.

1. Midnight Sun Marathon i Tromsø

– Å løpe gjennom den lyse sommernatten i Tromsø i slutten av juni er noe alle løpeglade bør få med seg. Fantastisk stemning og flott natur gjør Midnight Sun Marathon til en sportsbegivenhet av de sjeldne.

2. Spitsbergen Marathon på Svalbard

– Det er noe helt eget ved å løpe på Svalbard. Med joggesko på bena kommer enda tettere på den rå og uberørte naturen. Hele lokalsamfunnet jobber iherdig for at alle tilreisende skal få en opplevelse utenom det vanlige. Og er du heldig, får du kanskje øye på en isbjørn underveis.

3. Hardangervidda Marathon

– Start i pittoreske Eidfjord i Hardanger, og løp gjennom vakkert landskap og forbi naturlige høydepunkter som Hardangerjøkulen og Vøringsfossen.

4. Blefjells Beste i Buskerud

– Dette sjarmerende fjelløpet i Telemark har blitt en av mine favoritter. Du kan velge blant distanser fra 6 til 57 kilometer i vakkert fjellterreng. De lengste distansene går over flere topper med fantastisk utsikt. Du har med mat selv, og drikker vann fra bekkene underveis. Et ekte fjelløp!

5. Fjellmaraton på Beitostølen i Valdres

– Jeg har hatt noen av mine beste løpsopplevelser på Beitostølen i Valdres. Å løpe over Valdresflya som bader i sol en tidlig morgen, er noe du aldri vil glemme. Da kan du oppleve alt fra høye brøytekanter på begge sider av veien til 20 grader og shortsvær på Beitostølen etter løpet. Du kan velge mellom distanser fra 1 til 42 kilometer.

6. Oslo Maraton

– Jeg elsker å utforske hovedstaden med løpeskoene på. Hvis du løper halv- eller helmaratonet, får du se nesten alle bydelene rundt Oslo sentrum. Hvert år deltar rundt 20 000 mennesker i Oslo Maraton, og underveis står tusenvis av tilskuere og heier deg frem til medaljen.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt