Skip to main content

På den lille øya Odderøya i Kristiansand står en stor silo, bygget i 1935. Nå er bygget åpent for allmennheten, men denne gang som Nord-Europas mest innovative senter for kunst- og kulturopplevelser.

Den er godt synlig på avstand, den 38 meter høye, hvite kornsiloen på Odderøya i Kristiansand. Siden 1935 har den vært et kjent landemerke i regionen, og i mange år har den gjort en viktig jobb som lager for 15 000 tonn korn. Etter å ha vært stengt siden 2008, har den nå blitt åpnet på ny. Denne gang som byens nye destinasjon og møtested for kulturelle opplevelser. 

Et ikon i byen

Da siloen ble bygget, var det den første bygningen som representerte funksjonalismens stil i Kristiansand. Faktisk var det den andre funksjonalistiske siloen i landet, bygget to måneder etter den første, på Vippetangen i Oslo.

I løpet av årene har bygget vært gjenstand for mange diskusjoner, men også blitt som et ikon å regne i området.

– En så stor og spesiell bygning betydde noe for byen. Historisk har det vært en av de mest interessante bygningene i Kristiansand. Et ikon for arkitekturen i byen, forteller historiker og tidligere direktør for Vest-Agder fylkesmuseum, Jan Henrik Munksgaard, i en uttalelse på Kunstsilos nettside.

Nytt liv

Siloen ble en stor suksess og tjente sin plikt som kornlager i mange år, for den nærliggende kornmøllen. Da møllen ble stengt for godt i 2008, bestemte bystyret to år senere at siloen skulle bevares for ettertiden. 

I 2015 donerte finansmannen Nicolai Tangen en generøs del av sin private kunstsamling, bestående av nordisk kunst fra 1930 til i dag, til hjembyen og Sørlandet kunstmuseum. Samtidig foreslo han at den da tomme kornsiloen kunne brukes som nytt kunstsenter i Kristiansand. Fire år senere startet arbeidet med rehabilitering av den store bygningen til det den har blitt i dag.

Kunstmuseet Kunstsilo åpnet 11. mai 2024.

Kunstsilo blir en av Nord-Europas mest innovative møtesteder for kunst og kulturelle opplevelser. Den rommer tre permanente utstillinger, bestående av blant annet samlingen til Tangen, verdens største samling av nordisk modernistisk kunst. Kunstmuseet stiller også ut regional kunst på tvers av ulike kunstuttrykk.

I tillegg til å være et kunstmuseum er der andre kulturelle opplevelser og innovativ digital kunstinteraksjon. Siloen arrangerer arrangementer, konserter, verksteder og debatter.

Når du trenger en pause etter mange timer med kulturelle opplevelser, er takterrassen på Kunstsilo perfekt. Herfra får du fantastisk utsikt over byen og den vakre Kristiansand-skjærgården og baren er åpen torsdag, fredag og lørdag fra kl 11.00 til 02.00. Museet har også en kafé og brasseri i første etasje, som serverer deilig mat og drikke hver dag fra kl 11.00 til 22.00.

En pulserende kulturregion

Det nye kunstmuseet føyes nå inn i rekken av mange andre museer, gallerier og kulturhus på Sørlandet. Bare noen meter unna ligger det spennende arkitektoniske teater- og konserthuset Kilden. Dette er det største kulturbygget som er reist på Sørlandet, og hjemmebane til Kilden Teater, Kristiansand Symfoniorkester og Kilden Opera. Pass også på å sette av nok tid til å besøke flere av de koselige og unike smågalleriene rundt omkring i regionen.

Kunstsiloen er plassert på Odderøya, som tidligere ble brukt som marinebase i Kristiansand. I senere år har øya vært et populært friareal med koselige badeplasser, idylliske turstier og gamle kanonstillinger, samt utkikkspunkter til både havet og havnen med blikkfanget Christiansholm Festning (bygget i 1692).

Noen kilometer lenger sør ligger den prisvinnende og tidligere Michelin-restauranten Under. Fra 2024 åpnet den med et nytt konsept – denne gang litt mer budsjettvennlig, men med like fantastisk opplevelse og nærhet til livet under havoverflaten.

Planlegg din kunstrute

Sider du nylig har besøkt