Skip to main content

Kjetil Nordhus

Nordhus’ tips til kulturopplevelser i Kristiansand

Bra energi: Mange tilreisende har bemerket at energien i byen er helt unik. Kanskje Kristiansand er akkurat stor (les: liten) nok til at kunstnere og kulturarbeidere kan finne hverandre og sammen skape denne energien.

Fra sort hull til musikkmekka: Det er ikke så mange år siden Kristiansand ble omtalt som «den sorte flekk på det norske musikkartet». Det ble gjort et iherdig arbeid for å få byen på bena, og for rundt ti år siden snakket pressen om «Kristiansandsbølgen». De siste årene har Palmesus etablert seg som en av de beste norske musikkfestivalene, men det er i månedene uten sommerfestivaler vi virkelig merker at musikktilbudet har blitt mye bedre. Fra knøttlille Vaktbua, Kick og Teateret til byens storstue Kilden – i Kristiansand får du både lokale, regionale, nasjonale og internasjonale artister hele året.

Kunst på plakaten: Kunsttilbudet i byen har økt betraktelig. Ikke bare skal Sørlandets Kunstmuseum snart bli mye større, Kristiansand Kunsthall er en av landets mest progressive kunsthaller. Like i nærheten finner du også Agder Kunstsenter. Mange av byens kunstnere jobber på Odderøya, en kulturøy som ligger i sentrum. Det gjør at dette store friarealet blir ekstra spennende å utforske.

Kaffepausen: Cuba Life er en perle. Og kaffen på Camillo Bastrup har vært «top-notch» i mange år.

Barrunden: Det sies at utelivet i Kristiansand sentrum er størst i Norge, i forhold til folketallet. Bakgården Bar er kjent som en av de beste cocktail-barene i Norden, mens Vaktbua er byens lille, fantastiske indie-alibi. Mange barer viser også fotball. Og hvis du er heldig, kan du høre de innfødte synge Sørlandsviser på Telfords Pub mens du lesker ganen med brygg fra Qvart Ølkompani på Lund.

Mina Bondevik

Bondeviks tips til «lokallørdag» i Kristiansand

Ekte sørlandssommer: Sommeren i Kristiansand er synonym med skjærgård og sol, og byen er full av blide mennesker. De fine dagene tilbringer vi i båt eller liggende på flotte svaberg for å «nyde» solen. Fiskebrygga er det perfekte spisestedet, og her finner du byens beste sjømat-restauranter. For å blende inn med lokalbefolkningen kan du bestille en deilig tallerken med ferske «rægår» (reker).

Is i varmen: Jeg vil også anbefale en tur innom en av byens isbarer. Her selger de deilig is fra Hennig Olsen, som har lagd is i Kristiansand siden 1924. Det er virkelig kremen av iskrem!

Julebyen: I desember blir Kristiansand forvandlet til en juleby, med julemarked, skøytebane og show på Torvet. Magiske lys og juletrær sikrer julestemningen, og når snøen kommer, blir det skikkelig Skomakergata-stemning i Posebyen.

Byvandring:Jeg vil anbefale en tur til de hvite trehusene i Kristiansands eldste bydel, Posebyen. Vil du ha litt rask sightseeing, kan du også sitte på med byens «city-train», som kjører gjennom Kristiansands gater på 30 minutter.

Se og bli sett: «Hovedgada» Markens er den beste gata for å se og bli sett, både på dagtid og kveldstid. I denne gata ligger det butikker og restauranter hele veien fra kjøpesenteret Slottet og ned til sjøen, men du bør også ta avstikkere inn i de sjarmerende sidegatene.

Handlerunden: Det er rundt 400 butikker i sentrum, men de mest sjarmerende nisjebutikkene, bakeriene og kaffestedene ligger i Skippergata. Ønsker du en liten pause fra shoppingen, kan du ta turen innom en av de lokale kaféene, som Geheb, Innom og Dampbageriet.

Båttur:Er du i Kristiansand om sommeren, MÅ du ut på sjøen. Badebåten tilbyr øyhopping i skjærgården og stopper flere steder. Hopp av og tilbring dagen i solen, før du tar båten tilbake til fastlandet.

Badebyen: På bystranda kan du spille sandvolleyball, bade i sjøen eller lese en god bok. Odderøya ligger fem minutter fra bystranda og byr på idylliske turstier, ruiner fra andre verdenskrig, lange svaberg og en fantastisk utsikt mot havet.

Dårlig vær? Kos deg inne i varmen i Aquarama badeland og spa eller ta en shoppingdag på Sørlandssenteret.

Fisk & vilt: Reinhartsen leverer sjømat, vilt og spesialiteter på Fiskebrygga, og i fiskebasaren kan du kjøpe fersk fisk og skalldyr. I dette området finner du også et bredt utvalg av restauranter, og det er den beste plassen for å nyte ekte sjømat.

Spis godt: Hele året får du alt fra lokalmat til tapas, italiensk og syrisk. Spis kortreist på Bønder i Byen, hvor tar de vare på mattradisjoner og henter inspirasjon og råvarer fra gårdslivet. Kortreist og naturlig er også maten du får på Tilstede mat og mer, som ligger midt i Markens.

Bargata: Tollbodgata er Kristiansands egne bargate. Er du interessert i sport, anbefales Harvey’s Sportsbar, hvor kan du spille shuffleboard, beerpong, ri på mekanisk okse og følge med på sportskamper på store skjermer. Bakgården ligger like ved – en koselig og litt roligere plass som er kjent for å lage byens beste drinker.

Skybar: Club 21 ligger i gåavstand fra Tollbodgata og er en skybar på toppen av Radisson Blu Caledonien Hotel. Her kan du nye en deilig drink og byens beste utsikt.

Lokalt øl: På Brygghuset serverer de Kristiansands mest kortreise øl. Husets bryggeri er synlig inne i selve lokalet.

Lokaluttrykk: «Javel, se det!» (hilsen). «En smeigedag» (en fantastisk sommerdag).

Janne Johnsen

Johnsens tips til bynære søndagsturer

Odderøya: Det bynære turområdet har fine bukter og svaberg, sandstrender og en fyrlykt samt mange kultur- og krigsminner. Det er flott utsikt fra toppen av øya og en søndagsåpen kafé i Vaktmannsboligen på yttersiden. Museumshavna i Nodeviga tilbyr maritime aktiviteter og har fokus på plastbåtens historie og småbåtlivet etter andre verdenskrig. Der finner du også museumskaféen «Kabyssen».

Ravnedalen: Et utrolig vakkert parkanlegg og utgangspunkt for turer innover i Baneheia. Gå trappene opp til Ravneheia og nyt utsikten herfra, eller fortsett videre til Hellestønuten hvis du vil ha en litt lengre tur. Du kan også gå fra Ravneheia og ned rundt Bånetjønn og tilbake til Ravnedalen, der Cafe Generalen har en av byens beste burgere.

Promenadeturen:Vi har en utrolig fin strandpromenade i Kristiansand, der du kan gå langs sjøen på en god turvei. Start på Fiskebrygga og gå østover langs sjøen. På tre kilometer får du sett alt fra fontenene i «Nupenparken» og Christiansholm festning til bystranda og Tangen – og det er mange steder å stoppe for litt lunsj eller noe å drikke.

Lille Prekestolen: Fiskåvannet rundt med et besøk innom Lille Prekestolen på Bjørkedalsheia er en annen fin tur, litt vest for sentrum. Rundturen er på omtrent seks kilometer, og du kan starte flere steder, for eksempel fra Slettheia.

Tømmerrenna: Det er verdt å reise en halvtimes tid til Vennesla, der du kan gå en av Norges mest spesielle turer: Tømmerrenna fra Steinsfossen til Kringsjå. Dette er en spektakulær tur langs elva, gjennom tuneller og over høythengende bruer i en gammel tømmerrenne. Ruten går tett på sporet til museumsjernbanen, og i sesongen kan du oppleve at et damplokomotiv tøffer forbi. Du passerer også en nedlagt kraftstasjon og Paulen gård. Tømmerrenna er vernet, så vis hensyn. Og husk: All ferdsel er på eget ansvar.

Verdt et besøk: Ellers er det flott å besøke Kanonmuseet på Møvig, Friluftsmuseet på Kongsgård og Bragdøya kystkultursenteret, hvor det går rutebåt mandag til fredag. Sjekk nettstedene for åpningstider før du drar.

Andre aktiviteter: Det er veldig populært å padle rundt Kristiansand. Det er også gøy å klatre på Odderøya eller i klatreparken Høyt & Lavt. I sommersesongen kan du ta badebåten til blant annet Østre Randøya og Dvergsøya, og besøke koselige sommerkaféer i skjærgården.

Vinteraktiviteter: Om vinteren finner du flere langrennsløyper, lysløyper, skøytebaner og akebakker i områdene i rundt byen.

Planlegg reisen til Kristiansand i dag! Få de beste tilbudene hos våre hotellpartnere Radisson Blu, Scandic, Strawberry og Thon Hotels.

Finn flere ting å gjøre i Kristiansand

Her kan du søke etter aktiviteter og attraksjoner. Start planleggingen i dag!

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt