Skip to main content

SØLV TIL NORGE I BOCUSE D'OR 2023

Den talentfulle norske kokken Filip August Bendi og hans fantastiske team tok hjem sølv i finalen av Bocuse d'Or 2023 i Lyon, verdensmesterskapet i kokkekunst!

Norges kandidat i årets Bocuse d’Or, Filip August Bendi og hans team, nådde målet sitt om en pallplass i finalen av Bocuse d'Or 2023 i Lyon, Frankrike.

Dette gjør Norge til verdens mestvinnende land i antall medaljer gjennom historien, selv foran Frankrike. Dette viser det ekstremt høye nivået på norske kokker og gastronomi. I tillegg gikk prisen «Best Commis Chef» til Norges Leon Haarberg Nilsen. En commis er et ungt kokketalent som assisterer kandidaten på kjøkkenet.

Neste år er det Trondheim som skal være vertskap for Bocuse d'Or 2024. Trondheim og Trøndelag var Europeisk Matregion i 2022 og regnes som Norges fremste kulinariske region.

De viktigste ingrediensene for Bocuse d'Or 2024 i Trondheim er nå kunngjort. Ifølge arrangørene av Bocuse d'Or er disse ingrediensene som følger:

«Skrei, kamskjell og tørket fisk er obligatoriske råvarer for det tematiske oppdraget kalt 'tønneutfordringen'. I dag ble to ekstra ingredienser kunngjort for utfordringen med tallerkentilberedning: reinsdyrkjøtt og Lysholm LINIE Aquavit. Vi ser frem til å se disse tradisjonelle norske delikatessene skinne i arrangementet som ofte omtales som gastronomiens svar på de olympiske leker.»

«Killer instinkt»

Filip August Bendi fra Sandnes beskrives som en svært kreativ kokk med et «killer instinkt» og et konkurransemenneske av den uvanlige sorten. Bare 20 år gammel reiste Bendi til København og banket på døren til renommerte Noma. Han ble blankt avist, og måtte vende tilbake tre ganger før de gikk lei, ga ham et forklede og ba han ta plass på kjøkkenet. Han ble der et helt år.

Derfra gikk turen til Stockholm hos Mathias Dahlgren, som beskrives som «kokkenes kokk» i Sverige. Norsk-italieneren har også jobbet på restaurant Daniel i New York, som har to stjerner i Michelin-guiden og i 2019 ble kåret til en av verdens 10 beste restauranter av Forbes.

Hjemme i Norge har han blant annet jobbet som kreativ utvikler på Hotel Bristol i Oslo, og for Thon Hotels, hvor han fortsatt jobber.

Noen fun facts:

● Hans favorittråvarer er potet og løk.
● Han har ikke hatt kjøkken hjemme hos seg selv på over et halvt år.
● En av hans signaturretter blant venner og familie er omelett (!).
● Han er også opptatt av poesi, og har skrevet dikt siden 12-13 årsalderen.

En av verdens beste kokker

Bendi er ikke den eneste norske kokken som har brakt hjem medaljer fra konkurransen. Christian André Pettersen representerte hjemlandet i verdensfinalen av Bocuse d’Or i 2021, og tok hjem sin andre bronsemedalje i verdensmesterskapet. I tillegg har Pettersen og laget hans to gull fra Bocuse d'Or Europa. Dette gjør ham til en av de mestvinnende kokkene i hele konkurransens historie!

Oppveksten har påvirket hans kulinariske visjoner og teknikker, og Bodøværingen sier selv at «min identitet, min personlighet og min mat deler alle samme opphav: en sømløs blanding av øst og vest, Norge og Asia, det naturlige og det tekniske». Pettersen har også sagt at «konkurransen fremmer faget på en viktig måte, samtidig som den promoterer interesse for Norge som et reisemål for matelskere».

Norge mestvinnende land

Annethvert år møtes 24 av verdens mest lovende kokker i Lyon i Frankrike for å delta i verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Siden starten av konkurransen i 1987 har Norge vunnet fem gull, fire sølv og fire bronsemedaljer i det internasjonale mesterskapet. Det gjør oss til landet med flest utmerkelser i Bocuse d’Or, suverent i Europa.

De nyskapende, norske mesterkokkene har dessuten gjennom flere år vært pådrivere for en kulinarisk revolusjon i Norge.

Bent Stiansen var den første nordmannen som vant i 1993. Siden da har Norge vært representert i den internasjonale finalen 16 av 18 ganger.

Matkunst i verdensklasse

Stadig flere norske restauranter har de siste årene blitt tildelt stjerner i Michelin-guiden, og i 2016 ble Maaemo den første restauranten i Norge med hele tre av tre mulige stjerner i den prestisjetunge guiden. I tillegg kan vi skryte av å ha verdens største undervannsrestaurant. Under i Lindesnes, som åpnet i 2019 og fikk sin første michelinstjerne i 2020, gjorde at Norge rykket enda høyere opp på kravstore gourmeters bucketliste.

Bocuse d’Or er langt fra den eneste internasjonalen konkurransen der Norge har briljert. I november 2018 tok lokalosten Fanaosten fra ysteriet Ostegården gullmedaljen i Verdensmesterskapet i ost i Bergen, og en geitost fra Telemark kom på andreplass. Dette var andre gang en norsk ost gikk helt til topps i verdens største ostekonkurranse. I 2016 ble blåmuggosten Kraftkar fra den lille produsenten Tingvollost utpekt som mesternes mester – ganske enkelt tidenes beste ost.

Les mer om den norske osterevolusjonen og om norsk sider, som også høster internasjonale priser.

Frisk, vittig og ujålete

Verdens mest innflytelsesrike matskribenter følger fornyelsen av norsk matkultur nøye. «Med et likestilt og oppriktig utgangspunkt er den nye, norske varianten av nordisk kjøkken frisk, vittig og upretensiøs», ifølge Alexander Lombrano i New York Times. Han bruker til og med merkelappen «relativt rimelig».

Lombrano påpeker også at norske restauranters økende appell «ikke er best definert av Michelin – hvor det dominerende genet er gallisk, gastronomisk finesse – men snarere en utsøkt, lokal matkultur basert på landets enestående sjømat og andre ingredienser, med smak av skiftende årstider».

Vår norske kokebok

Sjekk ut disse deilige oppskriftene og få inspirasjon til å lage tradisjonell norsk mat!

Start matlagingen

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt