Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Den norske kokken Christian André Pettersen legger opp mat i Bocuse d’Or 2019
Den norske kokken Christian André Pettersen legger opp mat i Bocuse d’Or 2019
Bocuse d’Or 2019.
Photo: Tom Haga
Bocuse d’Or 2019.
Photo: Tom Haga

Norge – mestvinnende land i Bocuse d’Or

Med sine to førsteplasser i Bocuse d’Or Europe og nå to bronsemedaljer i den internasjonale utgaven, befester Christian André Pettersen sin posisjon som en av verdens aller beste kokker. Og Norge beholder topplasseringen som mestvinnende land, sammen med Frankrike. 

Sist oppdatert: 28. september 2021

Mesternes mester

To europamesterskapsgull i 2018 og 2020, og én bronsjemedalje i "kokke-VM", Bocuse d'Or i 2019, var ikke nok for perfeksjonistiske Pettersen. For da faren hans lå for døden etter et hjerteinfarkt i 2013, lovte Pettersen ham én ting: Jeg gir meg ikke før jeg står på toppen av pallen

Pettersen måtte riktignok nøye seg med et trinn lenger ned på pallen denne gangen også, med en ny bronsemedalje i 2021. Men uansett viser dette at den talentfulle, norske kokken leverer en helt vanvittig høy kvalitet gjennom mange år, og i forhold til svært mange kulinariske oppgaver. 

–  Man er jo litt skuffet, men det er jo fantastisk å komme på pallen hver eneste gang, sier han til TV 2.

Nå gleder vi oss til at han forhåpentligvis bruker tid og kulinariske krefter på å skape noen uforglemmelige menyer og måltidsopplevelser for oss vanlige folk også! 

Christian André Pettersens bidrag i Bocuse d'Or 2021, en treretters meny med tomat i alle rettene
Christian André Pettersens treretter med tomat i Bocuse d'Or 2021.
Photo: Tom Haga

Arktisk-asiatisk kjøkken

2021 var andre gang Pettersen representerte hjemlandet i verdensfinalen av Bocuse d’Or. Da han tok hjem bronsemedaljen i 2019, overbeviste han dommerne med en delikat og original arktisk meny inspirert av barndommen i Bodøs robuste innland. Der vokste han opp med en filippinsk mor og norsk far, som begge var kokker.

Oppveksten har påvirket hans kulinariske visjoner og teknikker, og han sier selv at «min identitet, min personlighet og min mat deler alle samme opphav: en sømløs blanding av øst og vest, Norge og Asia, det naturlige og det tekniske». Pettersen har også sagt at «konkurransen fremmer faget på en viktig måte, samtidig som den promoterer interesse for Norge som et reisemål for matelskere».

Norge mestvinnende land

Annethvert år møtes 24 av verdens mest lovende kokker i Lyon i Frankrike for å delta i verdens mest prestisjefylte kulinariske mesterskap. Siden starten av konkurransen i 1987 har Norge vunnet fire gull, tre sølv og fire bronsemedaljer. Det gjør oss til landet med flest utmerkelser i Bocuse d’Or, sammen med Frankrike. 

De nyskapende, norske mesterkokkene har dessuten gjennom flere år vært pådrivere for en kulinarisk revolusjon i Norge.

Matkunst i verdensklasse

Stadig flere norske restauranter har de siste årene blitt tildelt stjerner i Michelin-guiden, og i 2016 ble Maaemo den første restauranten i Norge med hele tre av tre mulige stjerner i den prestisjetunge guiden. I tillegg kan vi skryte av å ha verdens største undervannsrestaurant. Under i Lindesnes, som åpnet i 2019 og fikk sin første michelinstjerne i 2020, gjorde at Norge rykket enda høyere opp på kravstore gourmeters bucketliste.

Bocuse d’Or er langt fra den eneste internasjonalen konkurransen der Norge har briljert. I november 2018 tok lokalosten Fanaosten fra ysteriet Ostegården gullmedaljen i Verdensmesterskapet i ost i Bergen, og en geitost fra Telemark kom på andreplass. Dette var andre gang en norsk ost gikk helt til topps i verdens største ostekonkurranse. I 2016 ble blåmuggosten Kraftkar fra den lille produsenten Tingvollost utpekt som mesternes mester – ganske enkelt tidenes beste ost. 

Les mer om den norske osterevolusjonen og om norsk sider, som også høster internasjonale priser. 

Den norske kokken Christian André Pettersen legger opp mat på en tallerken i Bocuse d’Or 2019
Bocuse d’Or 2019.
Photo: Tom Haga

"Frisk, vittig og ujålete"

Verdens mest innflytelsesrike matskribenter følger fornyelsen av norsk matkultur nøye. «Med et likestilt og oppriktig utgangspunkt er den nye, norske varianten av nordisk kjøkken frisk, vittig og upretensiøs», ifølge Alexander Lombrano i New York Times. Han bruker til og med merkelappen «relativt rimelig».

Lombrano påpeker også at norske restauranters økende appell «ikke er best definert av Michelin – hvor det dominerende genet er gallisk, gastronomisk finesse – men snarere en utsøkt, lokal matkultur basert på landets enestående sjømat og andre ingredienser, med smak av skiftende årstider».

Om Bocuse d’Or

Bocuse d’Or er et verdensmesterskap i kokkekunst som arrangeres annethvert år i Lyon i Frankrike. Kandidater fra 24 land gir alt de har i håp om å vinne verdens mest prestisjefylte kulinariske konkurranse.

Siden første mesterskap i 1987 har Norge oppnådd fem gullmedaljer, tre sølv og fire bronse.

Tidligere Bocuse d’Or-vinnere og restaurantene deres

Bent Stiansen
Restaurant: Statholdergaarden i Oslo

Charles Tjessem
Restaurant: Villa Skeiene i Sandnes i Stavangerregionen

Geir Skeie
Restaurant: Brygga 11 i Sandefjord

Ørjan Johannessen
Restaurant: Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll kommune sør for Bergen.

Fremdeles sulten?

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Nyt Norge

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen