VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Den norske kokken Christian André Pettersen legger opp mat i Bocuse d’Or 2019
Den norske kokken Christian André Pettersen legger opp mat i Bocuse d’Or 2019
Bocuse d’Or 2019.
Photo: Tom Haga
Bocuse d’Or 2019.
Photo: Tom Haga

Norge – mestvinnende land i Bocuse d’Or

Med Christian André Pettersens førsteplass i Bocuse d’Or Europe er Norge nok en gang klar for verdensfinalen i det anerkjente kokkemesterskapet. Mens vi venter på Bocuse d’Or 2021, ser vi tilbake på de prisvinnende smakene av Norge.

Sist oppdatert: 21. oktober 2020

Nyskapende norske mesterkokker er pådrivere for en kulinarisk revolusjon i Norge. Annethvert år møtes 24 av verdens mest lovende kokker i Lyon i Frankrike for å delta i verdens mest prestisjefylte kulinariske mesterskap. Siden starten av konkurransen i 1987 har Norge vunnet fire gull, tre sølv og tre bronsemedaljer. Det gjør oss til landet med flest utmerkelser i Bocuse d’Or.

Arktisk-asiatisk kjøkken

For andre gang på rad skal Pettersen representere hjemlandet i verdensfinalen av Bocuse d’Or. Da han tok hjem bronsemedaljen i 2019, overbeviste han dommerne med en delikat og original arktisk meny inspirert av barndommen i Bodøs robuste innland. Der vokste han opp med en filippinsk mor og norsk far, som begge var kokker. Oppveksten har påvirket hans kulinariske visjoner og teknikker, og han sier selv at «min identitet, min personlighet og min mat deler alle samme opphav: en sømløs blanding av øst og vest, Norge og Asia, det naturlige og det tekniske». Pettersen har også sagt at «konkurransen fremmer faget på en viktig måte, samtidig som den promoterer interesse for Norge som et reisemål for matelskere».

Matkunst i verdensklasse

Stadig flere norske restauranter har de siste årene blitt tildelt stjerner i Michelin-guiden, og i 2016 ble Maaemo den første restauranten i Norge med hele tre av tre mulige stjerner i den prestisjetunge guiden. I tillegg kan vi skryte av å ha verdens største undervannsrestaurant. Under i Lindesnes, som åpnet i 2019 og fikk sin første michelinstjerne i 2020, gjorde at Norge rykket enda høyere opp på kravstore gourmeters bucketliste.

Bocuse d’Or er langt fra den eneste internasjonale konkurransen der Norge har briljert. I november 2018 tok lokalosten Fanaosten fra ysteriet Ostegården gullmedaljen i Verdensmesterskapet i ost i Bergen, og en geitost fra Telemark kom på andreplass. Dette var andre gang en norsk ost gikk helt til topps i verdens største ostekonkurranse. I 2016 ble blåmuggosten Kraftkar fra den lille produsenten Tingvollost utpekt som mesternes mester – ganske enkelt tidenes beste ost.

Den norske kokken Christian André Pettersen legger opp mat på en tallerken i Bocuse d’Or 2019
Bocuse d’Or 2019.
Photo: Tom Haga

Frisk, vittig og ujålete

Verdens mest innflytelsesrike matskribenter følger fornyelsen av norsk matkultur nøye. «Med et likestilt og oppriktig utgangspunkt er den nye, norske varianten av nordisk kjøkken frisk, vittig og upretensiøs», ifølge Alexander Lombrano i New York Times. Han bruker til og med merkelappen «relativt rimelig». Lombrano påpeker også at norske restauranters økende appell «ikke er best definert av Michelin – hvor det dominerende genet er gallisk, gastronomisk finesse – men snarere en utsøkt, lokal matkultur basert på landets enestående sjømat og andre ingredienser, med smak av skiftende årstider».

Om Bocuse d’Or

Bocuse d’Or er et verdensmesterskap i kokkekunst som arrangeres annethvert år i Lyon i Frankrike. Kandidater fra 24 land gir alt de har i håp om å vinne verdens mest prestisjefylte kulinariske konkurranse.

Siden første mesterskap i 1987 har Norge oppnådd fem gullmedaljer, tre sølv og tre bronse.

Tidligere Bocuse d’Or-vinnere og restaurantene deres

Bent Stiansen
Restaurant: Statholdergaarden i Oslo

Charles Tjessem
Restaurant: Villa Skeiene i Sandnes i Stavangerregionen

Geir Skeie
Restaurant: Brygga 11 i Sandefjord

Ørjan Johannessen
Restaurant: Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll kommune sør for Bergen.

Fremdeles sulten?

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Nyt Norge

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen