Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
  • Overnatting

    Scandic Hotels - i alle landets store byer

    Nordic Choice Hotels - en annerledes hotellkjede

    Thon Hotels - fantastisk frokost

    Radisson Blu Hotels - finn dine favorittreisemål

    Citybox - moderne lavprishotell med sentral beliggenhet

    Beitostølen - Eventyr og nytelse hele året

    DanCenter - din feriehusekspert i Norge

    Norgesbooking - finn en koselig hytte til norgesferien

    Campcation –  Bestill camping over hele Norge med Campcation

  • Transport

    Vy - det har aldri vært enklere å reise med tog

    SJ NORD - opplevelsen starter på toget

    Vy express - reis med buss over hele Norge

    NOR-WAY Bussekspress - bussreiser i hele Sør-Norge

    DFDS - ta den behagelige sjøveien fra København til Oslo

    AutoEurope - stort utvalg og uslåelige priser

    Rent-A-Wreck - det smarte leiebilvalget

    Arctic Campers - lei din bobil eller camper

    Cabin Campers - nasjonalromantisk opplevelse på fire hjul

  • Reiser og rundturer

    Hurtigruten - "Verdens vakreste sjøreise"

    Fjord Tours - opplev Norge i et nøtteskall® med kun én billett

    Authentic Scandinavia - spennende norgesreiser

    Up Norway - skreddersydde reiser

    Norrøna Hvitserk - ekspedisjoner og eventyrreiser

    Brim Explorer – Stille fjordturer med elektrisk katamaran

    Fjord Travel – Norge på sitt vakreste!

    Go Fjords - Turer og aktiviteter over hele Norge

    Discover Norway - opplevelser i Norge. Ferdigpakka ski-, sykkel- og fotturer

    Norwegian Holidays - pakkereiser til lave Norwegian-priser. Fly, hotell og leiebil

    Booknordics.com - aktiviteter, safarier, turer, hytter og opplevelseshotell

    Stromma - sightseeingturer og opplevelser med buss, båt og tog.

  • Offers

Search
or search all of Norway
Det norske laget i Bocuse D'or.
Det norske laget i Bocuse D'or.
Det norske laget Bocuse D'or.
Photo: Foto: Stian Broch
Det norske laget Bocuse D'or.
Photo: Foto: Stian Broch

Norge – mestvinnende land i Bocuse d'Or

Norge beholder sin posisjon som landet med flest Bocuse d'Or medaljer. Filip August Bendi vant bronsemedalje i den europeiske finalen i 2022 og er dermed Europas tredje beste kokk.

Norges kandidat i Bocuse d’Or Europe, Filip August Bendi, og hans lag vant bronse i Bocuse d'Or Europa 2022. Bronsemedaljen er også en billett til verdensfinalen i Lyon i januar 2023.

Norge har til sammen vunnet fem gull, tre sølv og fire bronsemedaljer i verdensfinalen. I Europafinalen har Norge alltid stått på pallen og er med det verdens mestvinnende land i antall pallplasser, og suveren i Europa.

Under konkurransen i Budapest ble det også kjent at neste europafinale i Bocuse d’Or, avholdes i Trondheim i 2024. Det er andre gang Norge er vertskap, sist var i 2008.

Det er første gang Filip August Bendi fra Sandnes, som vanligvis jobber som kreativ utvikler for Thon Hotel, deltar som kokk i Bocuse d’Or. Tidligere har han jobbet på flere av verdens beste restauranter, blant annet på Noma i København.

Med smaker av norsk vår kokkelerte Bendi seg til en bronsemedalje hvor potet var hovedråvaren i tallerkenretten, mens fatretten var basert på rådyr.

Rådyrrett fra Bocuse d'Or 2022
Bocuse d'Or 2022.
Photo: Tom Haga

En av verdens beste kokker

2021 var andre gang Christian André Pettersen representerte hjemlandet i verdensfinalen av Bocuse d’Or, og tok hjem sin andre bronsemedalje. I tillegg har Pettersen to gull fra Bocuse d'Or Europa. Dette gjorde han til en av de mestvinnende kokkene i konkurransens historie.

Oppveksten har påvirket hans kulinariske visjoner og teknikker, og han sier selv at «min identitet, min personlighet og min mat deler alle samme opphav: en sømløs blanding av øst og vest, Norge og Asia, det naturlige og det tekniske». Pettersen har også sagt at «konkurransen fremmer faget på en viktig måte, samtidig som den promoterer interesse for Norge som et reisemål for matelskere».

En kokk legger opp mat til Bocuse d’Or 2019
Bocuse d’Or 2019.
Photo: Tom Haga

Norge mestvinnende land

Annethvert år møtes 24 av verdens mest lovende kokker i Lyon i Frankrike for å delta i verdens mest prestisjefylte kulinariske mesterskap. Siden starten av konkurransen i 1987 har Norge vunnet fire gull, tre sølv og fire bronsemedaljer i den internasjonale konkurransen. Det gjør oss til landet med flest utmerkelser i den Bocuse d’Or, sammen med Frankrike.

De nyskapende, norske mesterkokkene har dessuten gjennom flere år vært pådrivere for en kulinarisk revolusjon i Norge.

Bent Stiansen var den første nordmannen som vant i 1993. Siden da har Norge vært representert i den internasjonale finalen 16 av 18 ganger.

Matkunst i verdensklasse

Stadig flere norske restauranter har de siste årene blitt tildelt stjerner i Michelin-guiden, og i 2016 ble Maaemo den første restauranten i Norge med hele tre av tre mulige stjerner i den prestisjetunge guiden. I tillegg kan vi skryte av å ha verdens største undervannsrestaurant. Under i Lindesnes, som åpnet i 2019 og fikk sin første michelinstjerne i 2020, gjorde at Norge rykket enda høyere opp på kravstore gourmeters bucketliste.

Bocuse d’Or er langt fra den eneste internasjonalen konkurransen der Norge har briljert. I november 2018 tok lokalosten Fanaosten fra ysteriet Ostegården gullmedaljen i Verdensmesterskapet i ost i Bergen, og en geitost fra Telemark kom på andreplass. Dette var andre gang en norsk ost gikk helt til topps i verdens største ostekonkurranse. I 2016 ble blåmuggosten Kraftkar fra den lille produsenten Tingvollost utpekt som mesternes mester – ganske enkelt tidenes beste ost.

Les mer om den norske osterevolusjonen og om norsk sider, som også høster internasjonale priser.

Den norske kokken Christian André Pettersen legger opp mat på en tallerken i Bocuse d’Or 2019
Bocuse d’Or 2019.
Photo: Tom Haga

Frisk, vittig og ujålete

Verdens mest innflytelsesrike matskribenter følger fornyelsen av norsk matkultur nøye. «Med et likestilt og oppriktig utgangspunkt er den nye, norske varianten av nordisk kjøkken frisk, vittig og upretensiøs», ifølge Alexander Lombrano i New York Times. Han bruker til og med merkelappen «relativt rimelig».

Lombrano påpeker også at norske restauranters økende appell «ikke er best definert av Michelin – hvor det dominerende genet er gallisk, gastronomisk finesse – men snarere en utsøkt, lokal matkultur basert på landets enestående sjømat og andre ingredienser, med smak av skiftende årstider».

Om Bocuse d'Or

Bocuse d’Or er et verdensmesterskap i kokkekunst som arrangeres annethvert år i Lyon i Frankrike. Kandidater fra 24 land gir alt de har i håp om å vinne verdens mest prestisjefylte kulinariske konkurranse.

Siden første mesterskap i 1987 har Norge oppnådd fem gullmedaljer, tre sølv og fire bronse.

TIDLIGERE BOCUSE D’OR-VINNERE OG RESTAURANTENE DERES

Bent Stiansen
Restaurant: Statholdergaarden i Oslo

Charles Tjessem
Restaurant: Villa Skeiene i Sandnes i Stavangerregionen

Geir Skeie
Restaurant: Brygga 11 i Sandefjord

Ørjan Johannessen
Restaurant: Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll kommune sør for Bergen.

Vår norske kokebok

Sjekk ut disse deilige oppskriftene og få inspirasjon til å lage tradisjonell norsk mat!

Food from the Trøndelag region .
Photo: Marius Rua/ Buckethuas / Trøndelag Reiseliv
Food from the Trøndelag region .
Photo: Marius Rua/ Buckethuas / Trøndelag Reiseliv

Sulten på mer?

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

×
  • Filters
    Filter Your Search
    TripAdvisor Symbol
    • Show More
    • No available filters
    • Show More
    • No available filters
    Clear Filters
  • View
  • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Nyt Norge

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen