Skip to main content

Norge – landet med flest Bocuse d'Or-medaljer

Den talentfulle norske kokken Håvard Werkland tok bronse i Bocuse d'Or Europa 2024 i Trondheim, og dyktige Filip August Bendi tok hjem sølv i finalen av Bocuse d'Or 2023 i Lyon, verdensmesterskapet i kokkekunst! Dette styrker Norges posisjon som landet med flest Bocuse d'Or-medaljer.

Bronse i Trondheim

Norges kandidat, Håvard Werkland, kom på tredjeplass i hjembyen sin, Trondheim, i Bocuse d'Or Europa-konkurransen for 2024. Det anerkjente reisemagasinet Condé Nast Traveler omtalte regionen Trondheim og Trøndelag som Europeisk Matregion i 2022, og som en av topp tre destinasjoner for matopplevelser

Kokker fra hele Europa måtte bruke lokale norske ingredienser i rettene sine. I den første utfordringen måtte de anvende skrei, kamskjell og tørrfisk, mens i den andre var det reinsdyrkjøtt og Lysholm Linie akevitt

Leder for Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig, forklarer hvorfor Trondheim fortjener en plass på det kulinariske kartet

– Trondheim har lange tradisjoner som et viktig møtepunkt helt tilbake til vikingtiden, men regionen er også en yndet matdestinasjon. Grunnet en rekke tilfeldigheter millioner av år tilbake i tid har Trøndelag fått et spesielt terroir med fruktbar jord, fjord og hav med sjømat og fjell med dyreliv. 

Norge mestvinnende land

Håvard Werkland og laget hans er Norges neste medaljehåp i Lyon i 2025. Når Werkland ikke konkurrerer, er han assisterende kjøkkensjef på den kjente Michelin-restauranten Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim. 

Werkland var faktisk ikke sikker på om han ville bli kokk, og hans lidenskap i oppveksten var ikke matlaging, men gaming. Han bestemte seg for å fullføre tiden som lærling, og det var da han oppdaget at han hadde valgt riktig likevel. 

Norges kandidat i Bocuse d’Or 2023, Filip August Bendi og hans team, nådde målet sitt om en pallplass i finalen i Lyon i Frankrike.

Annethvert år møtes 24 av verdens mest lovende kokker i Lyon i Frankrike for å delta i verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Siden starten av konkurransen i 1987 har Norge vunnet fem gull-, fire sølv- og fire bronsemedaljer i det globale mesterskapet. Dette gjør Norge til verdens mestvinnende land i antall medaljer, selv foran Frankrike.

Dette viser det ekstremt høye nivået på norske kokker og gastronomi. I tillegg gikk prisen «Best Commis Chef» til Norges Leon Haarberg Nilsen. En commis er et ungt kokketalent som assisterer kandidaten på kjøkkenet.

I Bocuse d'Or Europa har Norge vunnet fire gull-, to sølv- og tre bronsemedaljer.

«Killer instinct»

Filip August Bendi fra Sandnes beskrives som en svært kreativ kokk med et «killer instinct» og et konkurransemenneske av den uvanlige sorten. Bare 20 år gammel reiste Bendi til København og banket på døren til renommerte Noma. Han ble blankt avvist, og måtte vende tilbake tre ganger før de gikk lei, ga ham et forkle og ba han ta plass på kjøkkenet. Han ble der et helt år.

Derfra gikk turen til Stockholm hos Mathias Dahlgren, som beskrives som «kokkenes kokk» i Sverige. Norsk-italieneren har også jobbet på restaurant Daniel i New York, som har to stjerner i Michelin-guiden og i 2019 ble kåret til en av verdens 10 beste restauranter av Forbes.

Hjemme i Norge har han blant annet jobbet som kreativ utvikler på Hotel Bristol i Oslo, og for Thon Hotels, hvor han fortsatt jobber.

Noen fun facts:

● Favorittråvarene hans er potet og løk.
● Han har ikke hatt kjøkken hjemme hos seg selv på over et halvt år.
● En av hans signaturretter blant venner og familie er omelett (!).
● Han er også opptatt av poesi, og har skrevet dikt siden 12-13 årsalderen.

En av verdens beste kokker

Bendi er ikke den eneste norske kokken som har hentet hjem medaljer fra konkurransen. Christian André Pettersen representerte hjemlandet i verdensfinalen av Bocuse d’Or i 2021, og tok hjem sin andre bronsemedalje i verdensmesterskapet. I tillegg har Pettersen og laget hans to gull fra Bocuse d'Or Europa. Dette gjør ham til en av de mestvinnende kokkene i hele konkurransens historie!

Oppveksten har påvirket hans kulinariske visjoner og teknikker, og bodøværingen sier selv at «min identitet, min personlighet og min mat deler alle samme opphav: en sømløs blanding av øst og vest, Norge og Asia, det naturlige og det tekniske». Pettersen har også sagt at «konkurransen fremmer faget på en viktig måte, samtidig som den promoterer interesse for Norge som et reisemål for matelskere».

Pettersen driver Nord Matstudio, sammen med to av sine gode venner fra Nord-Norge, Rasmus Johnsen Skoglund og Simon Normann. Han er også hjernen bak konseptet for den nye restauranten med panoramautsikt i Wood Hotel som åpner i Bodø i mai 2024. 

En nordisk kulinarisk revolusjon

De nyskapende, norske mesterkokkene har dessuten gjennom flere år vært pådrivere for en kulinarisk revolusjon i Norge.

Bent Stiansen var den første nordmannen som vant i 1993. Siden da har Norge vært representert i den internasjonale finalen 16 av 18 ganger.

Det skjer noe spennende i Norden for tiden. I 2019 var alle på pallen fra Skandinavia, mens det samme skjedde med to av finalistene i 2021, 2022 og 2023. Dette gjør regionen til et attraktivt reisemål for matentusiaster og den kulinariske revolusjonen slutter nok ikke med det første.

Matkunst i verdensklasse

Stadig flere norske restauranter har de siste årene blitt tildelt stjerner i Michelin-guiden, og i 2016 ble Maaemo den første restauranten i Norge med hele tre av tre mulige stjerner i den prestisjetunge guiden. I tillegg kan vi skryte av å ha verdens største undervannsrestaurant. Under i Lindesnes, som åpnet i 2019 og fikk sin første Michelinstjerne i 2020, gjorde at Norge rykket enda høyere opp på kravstore gourmeters bucketliste.

Bocuse d’Or er langt fra den eneste internasjonale konkurransen der Norge har briljert. I november 2018 tok lokalosten Fanaosten fra ysteriet Ostegården gullmedaljen i Verdensmesterskapet i ost i Bergen, og en geitost fra Telemark kom på andreplass. Dette var andre gang en norsk ost gikk helt til topps i verdens største ostekonkurranse. I 2016 ble blåmuggosten Kraftkar fra den lille produsenten Tingvollost utpekt som mesternes mester – ganske enkelt tidenes beste ost.

Les mer om den norske osterevolusjonen og om norsk sider, som også høster internasjonale priser.


Frisk, kvikk og ujålete

Verdens mest innflytelsesrike matskribenter følger fornyelsen av norsk matkultur nøye. «Med et likestilt og oppriktig utgangspunkt er den nye, norske varianten av nordisk kjøkken frisk, kvikk og upretensiøs», ifølge Alexander Lombrano i New York Times. Han bruker til og med merkelappen «relativt rimelig».

Lombrano påpeker også at norske restauranters økende appell «ikke er best definert av Michelin – hvor det dominerende genet er gallisk, gastronomisk finesse – men snarere en utsøkt, lokal matkultur basert på landets enestående sjømat og andre ingredienser, med smak av skiftende årstider».

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt