Norge er det landet som har vunnet flest Bocuse d'Or-medaljer gjennom tidene! De norske kokkene fortsetter å imponere dommerne og 2025-laget vant den gjeve prisen for beste tallerkenrett.
Rekordmange medaljer
Annethvert år møtes 24 av verdens mest lovende kokker i Lyon i Frankrike for å delta i verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Siden starten av konkurransen i 1987 har Norge vunnet fem gull-, fire sølv- og fire bronsemedaljer i det globale mesterskapet. Dette gjør Norge til verdens mestvinnende land i antall medaljer, selv foran Frankrike.
Dette viser det ekstremt høye nivået på norske kokker og gastronomi.
I Bocuse d'Or Europa har Norge vunnet fire gull-, to sølv- og tre bronsemedaljer.
Håvard Werkland og laget hans konkurrerte i Lyon i 2025 etter at de kom på tredjeplass på hjemmebane i Trondheim, i Bocuse d'Or Europa-konkurransen for 2024. De mange timene med arbeid ga resultater i form av prisen for beste tallerkenrett og en fjerdeplass i konkurransen.
De ville hylle de norske smakene og retten bestod av ørnefisk og hummer, akkompagnert av ingredienser som sellerirot, trøffeltang, grønn selleri og fennikel.
Norge er en ledende sjømatnasjon med fisk og skalldyr i verdensklasse. Den lange kystlinjen har vært en viktig matressurs gjennom historien, og de kalde temperaturene gjør at sjømat vokser saktere- noe som gir enda bedre smak!
Når Werkland ikke konkurrerer, er han assisterende kjøkkensjef på den kjente Michelin-restauranten Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim.
Werkland var faktisk ikke sikker på om han ville bli kokk, og hans lidenskap i oppveksten var ikke matlaging, men gaming. Han bestemte seg for å fullføre tiden som lærling, og det var da han oppdaget at han hadde valgt riktig likevel.
En nordisk kulinarisk revolusjon
De nyskapende, norske mesterkokkene har dessuten gjennom flere år vært pådrivere for en kulinarisk revolusjon i Norge.
Bent Stiansen var den første nordmannen som vant i 1993. Siden da har Norge vært representert i den internasjonale finalen 16 av 20 ganger.
Det skjer noe spennende i Norden for tiden. I 2019 var alle på pallen fra Skandinavia, mens det samme skjedde med to av finalistene i 2025. Dette gjør regionen til et attraktivt reisemål for matentusiaster og den kulinariske revolusjonen slutter nok ikke med det første.
Matkunst i verdensklasse
Stadig flere norske kokker har oppnådd internasjonal anerkjennelse, og et økende antall norske restauranter er blitt tildelt stjerner i Michelin-guiden de siste årene.
Og ikke nok med det, norske oster har også høstet inn flere medaljer under Oste-VM.
Frisk, kvikk og ujålete
Verdens mest innflytelsesrike matskribenter følger fornyelsen av norsk matkultur nøye. «Med et likestilt og oppriktig utgangspunkt er den nye, norske varianten av nordisk kjøkken frisk, kvikk og upretensiøs», ifølge Alexander Lombrano i New York Times. Han bruker til og med merkelappen «relativt rimelig».
Lombrano påpeker også at norske restauranters økende appell «ikke er best definert av Michelin – hvor det dominerende genet er gallisk, gastronomisk finesse – men snarere en utsøkt, lokal matkultur basert på landets enestående sjømat og andre ingredienser, med smak av skiftende årstider».
Smaken av Norge
Tradisjonelle ingredienser og moderne metoder.
Vår norske kokebok
Sjekk ut disse deilige oppskriftene og få inspirasjon til å lage tradisjonell norsk mat!
Se våre beste tilbud
Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.
Spis deg gjennom Norge
Finn spennende restauranter og spisesteder rundt om i landet!