Dynamic Variation:
Choose Language
Norway Now
Search
or search all of Norway
Dovre Dovre
Credits
Dovre.
Photo: CH/Visitnorway.com
Campaign
Partner

Opplevelsessenter i friluft

Å bruke noe er ikke det samme som å forbruke det, sa Arne Næss. Akkurat dette er Norges nasjonalparker perfekte eksempler på. 

Det er rart å tenke på nå, men man skal ikke lenger tilbake enn til 60-tallet da «miljøvern» var et helt fremmed ord i vokabularet til mange nordmenn. Så kom økofilosofer som Arne Næss og organisasjoner som Framtiden i våre hender og Norges Naturvernforbund, som fikk stadig større gjennomslag i den politiske debatten

Opprettelsen av nasjonalparker var en tidlig kampsak for miljøvernerne, og i 1962 seiret de grønne aktivistene da Rondane fikk status som den første nasjonalparken i Norge. I tillegg til å bevare sjelden vegetasjon og dyreliv, var formålet med nasjonalparker å skape rom for rekreasjon, samt å bevare landskapet for fremtidige generasjoner.  

I dag har vi 44 nasjonalparker i Norge, hvorav syv av dem ligger på Svalbard. Mange av parkene, som Rondane, Jotunheimen og Hardangervidda, byr på et mangfold av muligheter og opplevelser med et nettverk av merkede stier, løyper og overnattingsmuligheter – enten du ønsker å bo i en betjent eller selvbetjente hytte.

I mer sårbare områder derimot, kan mulighetene for opplevelser og overnatting være mer begrenset, for å redusere konsekvensene turisme kan ha på naturen. Nesten 85 prosent av Norges nasjonalparker består av fjell, raviner og isbreer.

 

Rondane
Rondane
CH / Visitnorway.com
Dovrefjell-Sunndalsfjella
Dovrefjell-Sunndalsfjella
Asgeir Helgestad/Artic Light AS/visitnorway.com
Guided gacier hike with Folgefonni Glacier Team
Folgefonna Glacier
Reisemål Hardanger Fjord/Désiré Weststrate
Finsehytta
Finse
Anders Gjengedal - Visitnorway.com
Ad

Se video fra Rondane nasjonalpark

Noen av Norges nasjonalparker

Forlat stedet som du fant det

Ta kun bilder, etterlat deg bare fotspor

At bevaring av naturen er et felles ansvar, er en grunnholdning som har stått fast i generasjoner. Å nyte naturen og friluftslivet er regnet for å være en del av det norske arvestoffet, og det reflekteres også i våre holdninger.

At vi stoler på hverandre, og på at vi tar et felles ansvar for naturen, kommer blant annet til uttrykk i form av allemannsretten. Selv om store deler av innlandet består av nasjonalparker og andre beskyttede områder, har vi muligheten til å nyte friluftsområdene som vi vil - også i disse sårbare områdene.

Bærekraft handler om å beskytte natur, samfunn, landskap, og samtidig sørge for at lokalsamfunn har noe å leve av. Perspektivet er langsiktig: Den naturen vi har i dag skal også kunne nytes av framtidige generasjoner, og det er vår jobb å sikre at den fremdeles er like vakker, spektakulær og levedyktig når det er deres tur til å bruke den.

Allemannsretten

Fribillett til naturen

Friluftsliv er en viktig del av den norske identiteten, og en av grunnene til det er at vi kan gå hvor vi vil. Så lenge vi er i utmark – udyrket mark – sørger allemannsretten for at vi kan bevege oss fritt i naturen. Vi har fra gammelt av hatt rett til å ferdes i skog og mark, etter elvene, på innsjøer, i skjærgården og til fjells. Vi kan høste av naturen – ikke bare saltvannsfisk, bær, sopp og blomster, men også inntrykk og opplevelser.

Grunnregelen er: Ta hensyn til naturen, privat eiendom og andre turgåere. Ikke gjør skade, og forlat naturen slik du gjerne vil finne den selv. Enkelt, ikke sant?

Sikkerhet i fjellet

Husk fjellvettreglene når du planlegger eller går tur i fjellet:

  1. Planlegg turen og meld fra hvor du går
  2. Tilpass turen etter evne og forhold 
  3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel
  4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer
  5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre
  6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is
  7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er
  8. Vend i tide, det er ingen skam å snu
  9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad