Skip to main content

– Hver lørdag, klokken ni, er det dette som gjelder...

– ...mitt ukentlige energikick!

Siden 2015 har Anne Kristin Møller hatt dilla på isbading. Det er nå blitt et fast rituale hver lørdag morgen.

Ingen tvil om at det er iskaldt!
Hvorfor liker hun det da så godt?

Prøv deg på isbading

Kick garantert!

Søker du etter isbading på sosiale medier, skulle en tro at vi nordmenn ikke driver med annet om dagen. Det er faktisk ikke så langt fra sannheten – isbading er de siste årene blitt veldig populært. Men hvorfor? Kan man egentlig nyte isbading – eller gjør folk det mest for å tøffe seg?

En som kan svare på det er Anne Kristin Møller. Siden 2015 har hun vært en ivrig isbader, og etter å ha gitt ut en bok om isbading, er hun uten tvil en ekspert.

– Isbading gjør at du blir euforisk – jeg gleder meg mer og mer når jeg går utover på badebryggen. Samtidig blir jeg veldig fokusert og legger alt annet til side, forteller Anne, som har hatt isbading som ukentlig ritual de siste syv årene.

En hobby som passer de fleste

Det var da Anne Kristin var med på å sette ny norgesrekord i isbading på Tjuvholmen i Oslo i 2015, at hun ble bitt av isbadebasillen. Hun beskriver det som en kjempeforfriskende opplevelse – og det var ingen tvil om at hun hadde funnet seg en ny hobby.  

– Isbading har lært meg til å takle utfordringer bedre, bli enda mer fokusert og å være tilstede i øyeblikket. I tillegg gir isbading meg veldig mye glede og er lystbetont, sier Anne Kristin.

Og dette er noen av hovedgrunnene til at folk elsker isbading, tror Anne Kristin. I tillegg er det en spesiell måte å oppleve vår vakre natur på.

– Jeg blir alltid så overrasket over hvor nydelig naturen er vinterstid i vannet. Når man isbader forsterkes alle sansene og naturen og landskapet viser seg fra en ny side hver eneste gang, forteller hun.

Sjekk ut Anne Kristins topp fem isbadesteder!

En helt rå måte å oppleve byens miljø på!

Ifølge Psykologisk.no er det mange helsefordeler knyttet til isbading. Det kan blant annet redusere stress og hjelpe mot trøtthet.

Du vil også føle en enorm mestringsfølelse – et rush som gjør at du virkelig er tilstede i øyeblikket.

Dette på grunn av hormonene adrenalin og noradrenalin, som hjernen skiller ut for å takle kuldesjokket.

– Isbading er en sosial utendørsaktivitet som gir alle et skikkelig kick.

... og noen ganger krever det litt ekstra innsats, om du må hakke et hull for å kunne bade!

Å tilbringe tid i det iskalde vannet er det perfekte stedet å drive mindfulness  – hvor lenge klarer du å være uti?

Husk å ta med noe varmt å drikke til etter badet. Varmeflasker kan også brukes til å få liv i kalde fingre og tær. 

Å ha tilgang til en varm badstue er skikkelig luksus. Ta med en gjeng venner og lei en!

Den siste tiden har flere hete badstuer dukket opp over hele landet – mange av dem flytende på en fjord. 

I Oslo kan du booke private badstuer eller dra på drop-in hos Bademaschinen, Oslofjord Spa, Salt eller KOK.

Badeløver

Med den økende interessen for isbading har nye badeklubber sett dagens lys over hele Norge. I dag finner du mer enn 100 klubber fra nord til sør.  

– En undersøkelse viste at 1 av 5 planla å isbade nå i vinter – det er faktisk én million nordmenn det. For min del kan det aldri bli for mye isbading, og jeg tror flere har godt av å komme seg opp av sofaen og utfordre seg selv, sier Anne Kristin entusiastisk.

Isbading er en unik måte å få nye venner på, eller bli kjent med et nytt sted på en litt annen måte.

– Du finner badeklubber overalt og det er enkelt å finne dem. På nett, søk etter isbading og stedet du skal besøke eller er på, eller sjekk Facebook. De fleste steder kan du bli med og gjestebade, og etter hvert bli tatt opp i en klubb.

Isbading kan gi deg opplevelser du sent vil glemme. Et av Anne Kristins største badeøyeblikk fikk Anne Kristin da hun var på Svalbard.

– Da jeg jobbet med boken min, ønsket jeg å isbade i rå natur. Vi tok derfor M/S Polargirl ut til Nordenskiöldbreen i Billefjorden, en firetimers båttur fra Longyearbyen. Å bade der, midt mellom isflak, er den mest eksotiske badeopplevelsen jeg har hatt. Bare noen få dager senere ble det imidlertid observert isbjørner på det samme stedet, forteller hun. 

... så kanskje er det lurt å holde seg i nærheten av en av de tryggere badebryggene i byen.

Nysgjerrig, men vet ikke helt hvordan du skal starte?

Slapp av, det er helt normalt! Anne Kristin har flere gode råd til hvordan man sakte, men sikkert kan bli mer komfortabel med det sjokkerende kalde vannet og bli en ekte isbadeløve.

– Det beste er å ikke stoppe å bade når sommeren er på hell. Da vil du få en naturlig overgangen fra sommer til vinter og kroppen vil enklere tilvennes det kalde vannet, forklarer Anne Kristin.

Hun anbefaler også å finne seg en badevenn.

– Jeg anbefaler å ha en fast badedag sammen med en venn, både for det sosiale og med tanke på sikkerhet.

Under kan du lese Anne Kristins fem tips til å gjøre isbadeopplevelsen best mulig.

5 tips for en bedre isbadeopplevelse

1. Fortsett å bade ukentlig når sommeren er på hell, da venner du kroppen til kaldere og kaldere vann.

2. Øv hjemme i dusjen, avslutt med kaldt vann eller ta et kaldt fotbad rett før du legger deg.

3. Bad med lue, votter og sokker, da føles det litt varmere. Husk at du ikke trenger å dukke under med hodet.

4. Ta med noe varmt å drikke til etterpå, eller en balje du kan fylle med varmt vann for å varme føttene. (Pass på ikke å fylle for varmt vann!)

5. Finn et sted med badestige, slik at du kan gå sakte ned og rask opp igjen, dersom du trenger det. Ta et dypt pust før du går uti! 

Og husk – svøm alltid sammen med noen, i tilfelle det skulle skje noe!

Siden starten i 2015 reiser ikke Anne Kristin noe sted uten at badedrakten er pakket med. I løpet av disse syv årene har hun besøkt mange forskjellige badesteder i Norge.

Vi bad henne plukke ut fem favorittsteder for isbading.

Svalbard

– Det ultimate stedet er Svalbard. Det arktiske klimaet gjør naturen her til det mest uberørte i Norge – og du kan isbade hele året rundt.

– Vil du være litt ekstra eventyrlysten kan du isbade i det fri (bare pass på isbjørner). Eller book deg inn på den flytende, vedfyrte badstuen SvalBad i Longyearbyen, og ta dukkerten derfra.

Tromsø

– To grunner: Her finner du en av landets største og eldste isbadeklubber – Ishud. De rekrutterer, både turister og innfødte, og arrangerer i tillegg fellesturer til det populære badestedet Telegrafbukta i Tromsø.

– Den andre grunnen er den arkitekttegnede og prisvinnende badstuen Pust i Tromsø sentrum.

Bodø

– Et av de vakreste stedene jeg vet om! Bodø har fantastiske strender – rett og slett smellvakkert! Her finner du også den aktive badeklubben Bodø Penguins som ofte møtes for å bade året rundt i Kvalvika, rett utenfor sentrum.

Åfjord

– I Åfjord i Trøndelag arrangerer de et årlig isbadetreff, Vinterbadefestivalen, med svømming, badstu, foredrag og fest på kvelden. Åfjord ligger kun to timer i bil fra Trondheim og hotellene Kuringen Bryggehotell og Stokkøya Strandhotell, med både spa- og saunafasiliteter, står bak badedagene.

Karmøy

– Vakre Karmøy er en populær sommerdestinasjon og kan skilte med både litteratur- og kulturfestival, pluss isbading, om vinteren. For nå har de fått en flunkende ny og stilig badstue, Bade-Olena – som du finner i idylliske Skudeneshavn, helt sør på øya.

I tillegg til disse stedene finner du tusenvis av flotte badestrender langs norgeskysten eller i et av landets mange ferskvann.

Er du klar for en iskald utfordring?

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt