Skip to main content

Når hodet er fullt av tanker og kroppen er anspent, kan yoga hjelpe deg å spenne av. Trekk deg tilbake med et yogaopphold i fjellheimen eller ved kysten, eller book en yogatime for å senke skuldrene i byen.

A woman, Rutt-Lovise are doing yoga, a warriors pose at Skongenes light house in Fjord Norway

Rutt-Lovise Strand i kriger II stilling på Skongenes fyr.

Yoga har blitt populært som en motvekt til en hektisk og stressende hverdag.

– Yoga er en intelligent bevegelsesform som består av ulike typer fysiske stillinger, pusteøvelser, meditasjon, avspenning og tilstedeværelse, forklarer yogainstruktør Rutt-Lovise Strand.

Rutt-Lovise var utbrent og måtte ta grep for å få det bedre. Hun bodde i Bergen da hun først ble introdusert for yoga og meditasjon. Etter hvert ble hun instruktør i friluftsyoga og flyttet tilbake til hjembyen Måløy på Fjordkysten. Sammen med mannen driver hun nå Sjøbris Adventure, som tilbyr kajakk- og yogakurs og opphold.

– I Norge er yoga mest vanlig i storbyene, men flere og flere, inkludert meg selv, tar det med seg for å starte yogastudio og opphold på mindre steder rundt i landet, forklarer Rutt-Lovise.

Yoga ved fjorden

For Rutt-Lovise​ har det å flytte ut av storbyen for å komme tettere på naturen, vært veldig viktig.

– Jeg praktiserer og underviser i yoga utendørs. Naturen gir en ekstra dimensjon til den fysiske praksisen. Kombinasjonen yoga og natur, i vinden ved bølgene, er veldig mektig. Jeg har en genuin tro på at naturopplevelser er viktig for folkehelsa og livsmestring, sier Rutt-Lovise.

I dagens digitale samfunn blir vi fôret med informasjon hele tiden. Før eller senere, får folk flest et behov for å ta et skritt tilbake og reflektere og bearbeide alle inntrykkene.

– Stadig mer dokumentasjon viser effekten yoga har på stressmestring, konsentrasjon og fokus, sier Rutt-Lovise.

Det finnes ulike typer yoga. Rutt-Lovise underviser i Vinyasa yoga, som er en fysisk praksis som består av flere flytende bevegelser, som for eksempel en solhilsen. Bevegelsene og pusten skal være synkronisert. Yogastillingen skal kun holdes i noen sekunder før du skifter til den neste, konstant i bevegelse.

Yoga er også ettertraktet blant surfere siden det forbedrer smidighet, styrke, stabilitet og fleksibilitet. Det er mange former for yoga. Et utvalg er listet opp nedenfor:

Namaste = Lyset i meg ser lyset i deg.

Yoga til fjells

Bestill en yogatime på din neste storbyferie eller dra utenfor allfarvei til et jordnært yogaopphold.

Blant fjell som rager 1700 meter over havet på det høyeste, i vill og vakker natur i Valdres, ligger Nøsen Yoga og Fjellhotell, tre timer fra Oslo.

Her kan du delta på yogatimer både innendørs og utendørs og bruke den omkringliggende naturen for å øve, eller meditere. Pust inn den friske, rene fjelluften og føl det skiftende været mot kinnet ditt. I tillegg serverer fjellhotellet nærende og vegetarisk lokalmat.

– Jeg pleide å praktisere yoga i Oslo før jeg kom hit. Det er mye enklere å finne en skikkelig ro her oppe. Uten støyen fra byen er det enklere å fokusere. I så fine omgivelser kan man nyte naturen resten av dagen. Man senker skuldrene helt her, forteller Joakim Herolvsen, som er yogastudent og jobber som barista og rengjører på Nøsen Yoga.

Ta et forfriskende bad i det kjølende, klare fjellvannet, eller lei et SUP-brett eller en kano hvis du er lysten på flere naturopplevelser når du først er der.

Yoga og skikjøring? Ikke glem at Nøsen ligger kun 30 minutter unna skimekkaene Hemsedal og Fagernes dersom du vil kombinere ski og yoga.

Yoga og riding? Liker du hester kan du dra til Venabygdsfjellet i Gudbrandsdalen for en ride- og yogaferie. De har kurs for både for erfarne og uerfarne ryttere.

Yogafilosofien

Nøsen Yoga tilbyr mange ulike opphold, inkludert stillhets-retreat, stress ned-retreat og feminin yoga-retreat, så vel som ski- og yogahelger. Personalet som bor der, praktiserer for det meste Ashtanga yoga.

– Jeg vil si at Ashtanga yoga er meditasjon i bevegelse. Det er en veldig dynamisk type yoga. Det er de samme posisjonene vi praktiserer hver dag, og hver dag er forskjellig. Så vi prøver å finne et anker i hverdagen, sier daglig leder Eva Antonie Brozova.

Den tredje personen i rommet, May Rita Sætervoll, kan fortelle at yoga reddet livet hennes.

– Jeg kom hit med det utgangspunktet at jeg var ordentlig heroinist i Brugata i Oslo, forteller hun.

May Rita kom til Nøsen Yoga gjennom programmet Back in the ring, som tilbyr yoga til de som vil bli rusfrie og trenger en ny start i livet. I dag er May Rita assisterende daglig leder på Nøsen.

– De fysiske øvelsene, konsentrasjon og meditasjon er kun en del av yogaen, men i bunnen ligger det også en livsfilosofi, som handler om å finne veien til et verdig liv, sier May Rita.

– Å bli bedre mennesker, legger Eva til. Helt mot slutten av yogatimen folder de hendene sammen og sier Namaste, lyset i meg ser lyset i deg.

Yogaopphold og timer

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt