Topp 10 padlesteder

Norskekysten er et paradis for alle som elsker å trekke inn havluften mellom øyer, holmer og skjær fra en kajakk. Her er ti av de beste padleområdene i Norge, ifølge olympisk mester Eirik Verås Larsen.

Padlevettreglene

1. Velg båt som passer til dine ferdigheter og til turen.

2. Sjekk at utstyret er i orden.

3. Kle deg etter vanntemperaturen. Ta med ekstra tøy.

4. Ha alltid på deg godkjent padlevest.

5. Overvurder ikke dine egne ferdigheter. Øv deg på redningsteknikker.

6. Dersom du velter, forlat ikke båt eller åre.

7. Ha respekt for vær og vind, og sjekk værmeldingen før du går ut i kajakk eller kano.

8. Hold god avstand til andre båter. Sørg for å bli sett.

9. Lær deg livredning.

10. Vær miljøbevisst. Vis hensyn i naturen. Husk sporløs ferdsel.

Kilde: Sjøfarsdirektoratet

Fra sjarmerende småbyer på Sørlandet til Vestlandets fjordlandskap og Nord-Norges turkise vann – utsikten du får fra en kajakk kan ikke sammenliknes med noe annet. Men hvor skal du begynne å utforske? Tidligere proffpadler og olympisk mester Eirik Verås Larsen har padlet over hele verden. Her er hans norske padlefavoritter.

1. Vestfjorden i Oslofjorden

– Rett utenfor Oslo finner du mange øyer og holmer – perfekt for kajakkpadling. Tar du turen tidlig på morgenen, kan det oppleves som om du har hele fjorden for deg selv.

Vestfjorden i indre Oslofjord strekker seg fra Bærum til Drøbaksundet. Noen av øyene du kan utforske er Håøya, Bjerkøya, og Nordre og Søndre Kaholmen med Oscarsborg festning.

2. Sandefjord og Tønsberg

– Fra kajakken kan du utforske øyene og holmene i området i ditt eget tempo. Mange av øyene egner seg godt til overnatting i telt. Er du ekstra heldig, kan du treffe på en sel eller to mens du padler langs de mange vakre svabergene.

Øst for Sandefjord og Tønsberg finner du Tjøme og Nøtterøy, i tillegg til utallige små øyer og holmer. Kysten her er en del av Padleled Vestfold. Og helt ytterst på Tjøme ligger Verdens ende, som du absolutt ikke må gå glipp av!

3. Arendal til Tønsberg

– Har du tid og lyst, vil du neppe angre på å pakke et telt og litt provisjon ned i kajakken for en fantastisk to–tre dagers padletur langs den idylliske sørlandskysten fra Arendal og opp til Tønsberg. Nøyaktig hvor lang tid turen vil ta avhenger av vær og vind – og selvfølgelig padleferdighetene dine. Men hvorfor skynde seg? Du kan campe nesten hvor som helst, fiske eller bare nyte naturen.

På veien padler du forbi koselige sørlandsbyer som Tvedestrand og Risør samt Kragerø.

4. Hidra

– Det er lett å skjønne hvorfor mange kaller akkurat dette området for Norges riviera – her er det både slående vakker natur og kulturlandskap. Med kajakk kan du padle rundt hele øya, men du kan også padle tvers gjennom den. Den trange Eide-kanalen deler nemlig Hidra i to.

Hidra utenfor Flekkefjord er kjent som stedet hvor Sørlandet møter Vestlandet. Øya har omtrent 600 fastboende, men om sommeren nyter de mange sommergjestene late dager ved sjøen.

5. Flekkefjord

– Grisefjorden fra Flekkefjord og nordover ligger skjermet av høye fjell på begge sider, så her kan du padle i blikkstille vann. Fortsetter du innover fjorden kan du padle videre i en rekke sammenhengende små innsjøer, før du ender opp i den litt større Loja.

Hollenderbyen Flekkefjord ligger midt mellom Kristiansand og Stavanger og er kjent for koselige hvite trehus og kul gatekunst.

6. Skipnes i Vesterålen

– Det unike kystlandskapet i Vesterålen er absolutt verdt et besøk, og da gjerne fra kajakken. Et godt utgangspunkt er å innlosjere deg i en gammel rorbu og la vær og vind bestemme hvor og hvor langt du skal padle på din oppdagelsesferd.

Fiskelandsbyen Skipnes ligger på en bilfri øy mellom høye fjell i Vesterålen og har vært et populært padlested lenge. Her arrangerer de til og med det årlige Arctic Sea Kayak Race.

Sikkerhet på vannet

Rådfør deg alltid med lokale guider om strømmer, kyst- og værforhold før du padler i et nytt område.

Vær oppmerksom på at kaldt vann, spesielt i Nord-Norge, kan forårsake alvorlig nedkjøling, og at fralandsvind og strømmer kan være svært utfordrende. Hold deg nær land og unngå krysninger av åpent vann hvis du ikke er trent for det.

Sørg for du er uthvilt og edru. Ha alltid med deg solbriller, solkrem, vann og ekstra klær i en vanntett pose.

7. Helgelandskysten

– Helgelandskysten blir ofte omtalt som padleparadiset – og det er ikke uten grunn. Her finner du tusenvis av øyer, holmer, skjær og lune viker omgitt av spektakulære fjell og trange fjorder. Et ypperlig utgangspunkt for kajakkopplevelser helt utenom det vanlige.

Er du på jakt etter krystallklart vann, flotte sandstrender og et helt fantastisk landskap, er Helgelandskysten i Nordland stedet. Området er dessuten ypperlig for både sykling og bilferie, for eksempel langs Kystriksveien.

8. Sotra og Øygarden

– Utenfor Sotra er hundrevis av små øyer klare til å bli utforsket fra kajakken. Padler du nordover, finner du Øygarden – en øygruppe bestående av idylliske små og store øyer.

På Vestlandet vest for Bergen ligger øya Sotra som en buffer mot Nordsjøen. Innenfor finner du en flere kilometer lang skjærgård.

9. Finnøy og Boknafjorden

– Finnøy og sydenden av Boknafjorden egner seg svært godt for kajakkpadling. Rett sør for Finnøy ligger Vignesholmane – en fredet øygruppe med tusenvis av fugler. Her er det strengt forbudt å gå i land, men det hele kan nytes på nært hold fra kajakken.

Området mellom Stavanger og Haugesund har mange øyer, og hele 16 av dem er bebodd. Til Finnøy kommer dessuten sommergjestene for å kose seg ved sjøen, studere helleristninger og bli med på den årlige tomatfestivalen.

10. Vegaøyene

– Vega er et fascinerende verdensarvområde som består av over 6500 øyer, holmer og skjær.

Øyriket Vega på Helgelandskysten er også kjent for flotte strender, panoramautsikt, deilig lokalmat og sin store ærfuglkoloni. Øyene er enklest tilgjengelige mellom mai og august.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Bli inspirert

Et hav av muligheter

Velg blant en rekke kano- og kajakkaktiviteter i hele landet.

Nyt Norge

Sider du nylig har besøkt