Skip to main content

OPPSKRIFT:
Biđus

Samisk reinkjøttsuppe

Reinkjøtt, gulrøtter og poteter er hovedingrediensene i denne langtidskokte suppen. Den serveres ofte sammen med brød, f.eks. Gáhkku (samiske småbrød) eller flatbrød.

Bidus er en tradisjonell samisk rett som ofte blir servert i konfirmasjoner, bryllup og andre festlige anledninger.

Ann-Kristine Bongo

Sami Siida i Alta

Retten er basert på en enkel oppskrift, men biđus blir alltid litt forskjellig fra gang til gang. Det avhenger av personen som lager den og dagen den lages.

Ann-Kristine Bongo

Sami Siida i Alta

Biđus

Ingredienser:

(4 porsjoner)

500 gr. skavet reinkjøtt

1,3 l vann

3 ts salt

1 løk

3 gulrøtter

3 store poteter


Bruning:

1 ss margarin

1 ss hvetemel


Meljevning:

2 dl kaldt vann

3 ss hvetemel

Slik gjør du

1. Kok opp kjøtt og salt. Tilsett hakket løk, bruning og jevning. Småkok i 20 minutter.

2. Tilsett gulrøtter i skiver og kok i 15 minutter.

3. Tilsett poteter i terninger og kok videre i 15 minutter eller til potetene blir møre.

Tips: Purreløk og 2 ts brunt sukker kan tilsettes for smak. Reguler konsistensen med meljevningen. Tilsett sukkerkulør for å få fin farge på bidusen. Litt tørket reintalg eller tørket kjøtt gir en kraftigere smak. Server med brød.

Reinsdyr går fritt i naturen hele livet.

De har alltid vært en del av den samiske kulturen og det samiske matfatet.

Mange samer driver fremdeles reindrift, som Nils Henrik Sara på Sami Siida, i nærheten av Alta.

Om du besøker en siida i Nord-Norge, kan det hende du får smake på deilig, hjemmelaget bidus.

Det er ikke hver dag du får sitte ved bålet i en lavvo og høre historier fra den samiske kulturen.

Den norske kokeboken

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt