Skip to main content

Bli med Pierre og Myriam på deres 10-dagerstur i Nord-Norge med rullestol. Dette eventyrlystne paret flytter grenser for å vise hva som er mulig for andre som sitter i rullestol!

– Jeg får en følelse av frihet når jeg reiser. Det er fint å ha muligheten til å utforske og besøke steder, møte nye folk og oppleve spennende kulturer, forteller Pierre.

Myriam og Pierre hadde lenge tenkt på å besøke Nord-Norge, og da spesielt om vinteren for å finne ut av hva som er mulig å få til med rullestol, i snø og ekstreme temperaturer.

– Vi synes det er veldig interessant å utforske og oppleve tilrettelagte muligheter som finnes i ulike land, for å kunne dele dem med andre. Vi gjør dette for at andre rullestolbrukere, eller personer med ulike funksjonsnedsettelser, skal få en trygg og fin opplevelse når de reiser utenlands, sier Myriam.

Pierre valgte å ha med seg en manuell rullestol med crossdekk og små ski til å plassere på forhjulene for å gjøre det enklere å bevege seg på snøen. For humpete veier med mye stein brukte han et ekstrahjul som løftet opp rullestolen fremme.

10 dager i Nord-Norge

Fra Henningsvær til Tromsø kjørte paretpå en 10-dagers biltur hvor de stoppet langs vakre steder som Skagsanden, Å, Reine, Nusfjord, Vikten, Stokmarknes, Storheia, Nyksund og Andøya!

– Landskapet var så vakkert, endelig fikk vi oppleve det! forteller Pierre.

Vi visste ikke hva vi kunne forvente. Vi hadde hørt at de nordiske landene kunne være noe vanskeligere å ferdes med rullestol, men tilgjengeligheten her er faktisk veldig bra!

Myriam og Pierre

Pierre og Myriams reisetips for Nord-Norge om vinteren

TUREN: 10 dager, fra slutten av februar til starten av mars.

HVOR: Fra Lofoten til Tromsø via Vesterålen i Nord-Norge.

HVORDAN: Den nærmeste flyplassen til Lofoten er Harstad-Narvik (2,5 timer med bil fra Svolvær). Ta kontakt med flyselskapet når du bestiller for å be om assistanse. Pass på at stolen din er om bord før avgang.

BILUTLEIE: Det står flere biler man kan leie på flyplassene. Hvis du leier gjennom Hertz og flyet ditt ankommer utenom billettskrankens åpningstider, må du bruke en billettautomat hvor du skanner førerkortet. De godkjenner bare førerkort i EØS-modell og det må være av plast.

NÅR: Den beste tiden å besøke Nord-Norge på vinteren er etter mørketid, som er fra midten av november til slutten av januar. Etter dette blir det mer dagslys. Snøen ligger som oftest til slutten av mars, så den går du ikke glipp av. Noe av det som er positivt ved å reise om vinteren er at det er mindre turister og billigere overnatting.

HVORFOR: Fjordene, sjøene og det varierte landskapet i Lofoten, Vesterålen og Tromsø skaper bare en helt utrolig, unik og fantastisk opplevelse!

Kilde: Wheeled World

Inkluderende miljø

Myriam og Pierre valgte å kjøre bil fordi det gjorde det lettere for dem å komme seg til de stedene de ønsket å besøke.

– Snø er selvfølgelig et problem når man sitter i rullestol. Myke underlag er heller ikke lett for en rullestolbruker å bevege seg rundt på, akkurat som sand er vanskelig å sykle på. Men om vi noen gang fikk problemer på snø eller is, var det alltid noen som var villige til å hjelpe oss! forteller Pierre.

– Tilgjengeligheten i Norge var overraskende bra! Jeg føler at nordmenn har et inkluderende tankesett som vil si at folk er ivrige etter å forbedre tilgjengeligheten for alle, sier Myriam.

Pierre og Myriams anbefalinger fra Tromsø

Tromsø Accessible Tours tilbyr ulike aktiviteter og har egnede kjøretøy for å gjøre reisen enklere.

Flere båtselskaper tilbyr nordlysturer på fjorden. Vi tok Brim Explorer, og da vi så nordlyset, ble båten liggende der i 2 timer for å nyte utsikten!

Sider du nylig har besøkt