Skip to main content

Allemannsretten

Rettigheter og plikter

Tenk, så heldige vi er: Allemannsretten er et gratis fellesgode og en del av kulturarven vår.

Den gir deg rett til å bruke utmarka, uavhengig av grunneier.

...så lenge du behandler områdene med respekt og ikke etterlater spor!

Her er retningslinjene for allemannsretten.

Friluftsliv er en flott del av norsk identitet. Vi har fra gammelt av hatt rett til å ferdes i skog og mark, etter elvene, på innsjøer, i skjærgården og til fjells. Så lenge du viser naturvett og tar med deg avfall, sørger allemannsretten for at du kan bevege deg fritt i naturen.

Du kan høste av naturen, slik som saltvannsfisk, bær, sopp og blomster, men det skal gjøres med måte. Hovedprinsippene i allemannsretten er lovfestet i friluftsloven av 1957. Grunnregelen er: Ta hensyn til naturen, privat eiendom og andre turgåere. Ikke gjør skade, og forlat naturen slik du gjerne vil finne den selv.

Slik skal det ikke gjøres!

Norge har store villmarksområder som ligger klare til å utforskes. Det anbefales likevel å følge merkede stier, som det finnes mer enn nok av. Da unngår du slitasje på naturen, samtidig som du slipper å gå deg bort!

Disse vet hvordan man tar vare på naturen!

Allemannsrettens muligheter og regler

Du kan sette opp telt eller sove under stjernene hvor som helst i utmark, så lenge du er minst 150 meter fra nærmeste bebodde hus eller hytte. Sett opp teltet slik at det ikke skader ungskogen.

Ved telting på samme sted i mer enn to netter, plikter du å spørre grunneieren om lov, bortsett fra på høyfjellet eller langt fra bosatte områder. Denne regelen gjelder også for campingvogner og bobiler.

Det finnes egne steder for tømming av toaletter, disse er skiltet. Å gjøre dette andre steder er strengt forbudt.

Norge har enorme villmarksområder, klare til å utforskes! Likevel, et godt tips er å følge oppmerkede stier dersom du ikke er kjent i området. Det er fort gjort å gå seg vill! Samtidig bør vi alltid prøve å spare naturen for slitasje dersom det er mulig.

Den perfekte campingplassen finnes ikk...

...Joda, det gjør den faktisk! Hvis du ønsker enkel adkomst til sanitære fasiliteter, kjøkken osv. – da er en campingplass alt du trenger! Det er mer enn tusen campingplasser over hele landet, ofte på idylliske steder med nærhet til fjell, fjorder eller innsjøer.

Her kan du finne en plass for teltet ditt, bobilen eller campingvognen. De fleste campingplasser har også små hytter av varierende standard og pris. Kanskje har campingplassen også morsomme aktiviteter å tilby for hele familien!

Dersom du reiser til noen av de mest populære turistattraksjonene, vær obs på at det kan være restriksjoner på fri camping, særlig om sommeren. Det kan bety at du er nødt til å sette opp teltet på en campingplass, i stedet for ute i det fri. Dette gjelder særlig noen områder i Lofoten i Nord-Norge og noen steder langs fjordene på Vestlandet. Spør alltid en lokalkjent dersom du er usikker, og alltid respekter "INGEN CAMPING"-skiltene!

Finn en idyllisk campingplass

Camping i det fri

Skogbrannfare og båltenning

Å tenne bål i skog og utmark er forbudt mellom 15. april og 15. september. Det er derimot mulig dersom det gjøres på steder som i vannkanten eller på godkjente bålplasser, der brannfaren er liten. Dersom du velger å tenne bål på slike steder bør du i denne perioden uansett ha god kunnskap om båltenning og være sikker på at det ikke er farlig. Prøv i tillegg å ta med ved hjemmefra eller bruke tørre kvister fra bakken. Unngå å sage eller knekke friske grener av trær.

Sist men ikke minst: Er det ekstrem tørke, er det også forbudt å grille eller bruke gassbrenner og stormkjøkken. Husk at du er juridisk ansvarlig for at ilden ikke sprer seg og for at den er helt slukket før du går. Sjekk skogbrannfaren på meteorologisk institutt.

Hvis du lager bål ved sjøen, unngå å fyre opp rett på svaberget slik at berget sprekker.

Regler ved bruk av åpen ild:

  • Vær sikker på at det er lov å tenne bål der du er.
  • Undersøk om det er bålforbud, og sjekk at vinden ikke er for sterk.
  • Legg den ekstra veden i god avstand fra bålet, og slik at det ikke kan blåse gnister på den.
  • Kast den brukte fyrstikken i bålet.
  • Aldri gå fra åpen ild.
  • Ha vann og en spade i nærheten.
  • Sørg for at bålet er ordentlig slukket før du går. Bruk vann, og rot rundt i restene med en spade. Bålplassen skal være kald før du forlater. den.
  • Husk å rydde etter deg.

Ved brann må du ringe brannvesenet på nødnummer 110. Prøv så å slukke, men ikke sett deg selv i fare.

Se hvordan du IKKE skal brenne bål på tur!

Selvberging

I utmark kan du ferdes fritt til fots og på ski, ri eller sykle på stier og veier, og bade, padle, ro og bruke seilbåt. Du kan plukke bær, sopp, blomster og røtter av ville urter, men vær klar over at det er spesielle regler for å plukke multer i Nordland, Troms og Finnmark. Gjør deg kjent med vernereglene hvis du er i et naturvernområde, og ikke plukk truede og fredede plantearter.

Du kan fiske etter saltvannsfisk hele året, både fra båt og land, så lenge det er til eget bruk. Skal du fiske laks, sjøørret og sjørøye i ferskvann, elver og vassdrag, må du løse fiskeravgift til staten og vanligvis betale fiskekort til grunneieren. Husk også å desinfisere fiskerutstyret dersom du fisker i flere fiskevann, for å begrense spredningen av fiskesykdommer.

I både innmark og utmark skal du alltid lukke grinder etter deg og ta hensyn til dyr som er på beite. Har du hund, må du respektere båndtvangen mellom 1. april og 20. august.

Ønsker du en aktiv ferie?
Sjekk ut disse tipsene!

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt