There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels - i alle landets store byer
Nordic Choice Hotels - en annerledes hotellkjede
Thon Hotels - fantastisk frokost
Hostelling International Norge - sov komfortabelt og rimlig
Radisson Blu Hotels - finn dine favorittreisemål
Widerøe - Skandinavias største regionale flyselskap
AutoEurope - stort utvalg og uslåelige priser
Vy express - gjør det enkelt å reise grønt med buss
DFDS - ta den behagelige sjøveien fra København til Oslo
Rent-A-Wreck - det smarte leiebilvalget
Arctic Campers - lei din bobil eller camper
NOR-WAY Bussekspress - grønne bussreiser i hele Sør-Norge
Vy - å reise miljøvennlig skal være enkelt
Hurtigruten - "Verdens vakreste sjøreise"
Authentic Scandinavia - spennende norgesreiser
Up Norway - skreddersydde reiser
Norrøna Hvitserk - ekspedisjoner og eventyrreiser
Fjord Tours - opplev Norge i et nøtteskall® med kun én billett
Discover Norway - opplevelser i Norge. Ferdigpakka ski-, sykkel- og fotturer
Norwegian Holidays - pakkereiser til lave Norwegian-priser. Fly, hotell og leiebil
DanCenter - din feriehusekspert i Norge
Norgesbooking - finn en koselig hytte til norgesferien
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Friluftsliv er en flott del av norsk identitet. Vi har fra gammelt av hatt rett til å ferdes i skog og mark, etter elvene, på innsjøer, i skjærgården og til fjells. Så lenge du viser hensyn og tar med deg avfall, sørger allemannsretten for at du kan bevege deg fritt i naturen.
Du kan høste av naturen, slik som saltvannsfisk, bær, sopp og blomster, men det skal gjøres med måte. Hovedprinsippene i allemannsretten er lovfestet i friluftsloven av 1957. Grunnregelen er: Ta hensyn til naturen, privat eiendom og andre turgåere. Ikke gjør skade, og forlat naturen slik du gjerne vil finne den selv.
Du kan sette opp telt eller sove under stjernene hvor som helst i utmark, så lenge du er minst 150 meter fra nærmeste bebodde hus eller hytte. Sett opp teltet slik at det ikke skader ungskogen. Ved telting på samme sted i mer enn to netter, plikter du å spørre grunneieren om lov, bortsett fra på høyfjellet eller langt fra bosatte områder.
Å tenne bål i skog og utmark er forbudt mellom 15. april og 15. september, men lov på steder som i vannkanten og på godkjente bålplasser, der brannfaren er liten. Er det ekstrem tørke, er det også forbudt å grille eller bruke gassbrenner og stormkjøkken. Husk at du er juridisk ansvarlig for at ilden ikke sprer seg og for at den er helt slukket før du går. Sjekk skogbrannfaren på yr.no.
Hvis du lager bål ved sjøen, unngå å fyre opp rett på svaberget slik at berget sprekker. Vær skånsom med trær når du skal finne ved til bålet, bruk tørre kvister. Husk å rydde etter deg.
Regler ved bruk av åpen ild:
Ved brann må du ringe brannvesenet på nødnummer 110. Prøv så å slukke, men ikke sett deg selv i fare.
Allemannsretten gjelder i utmark, altså udyrket land. I Norge dekker dette mesteparten av kysten, myrområder, skog og fjell. Ubenyttet mindre areal i dyrket mark regnes ikke som utmark.
Innmark er all dyrket jord: åker, eng, kulturbeite, hage, gårdsplasser, hustomter og industriareal. På visse typer innmark som åker og eng kan du likevel ferdes på frossen eller snødekt mark i tidsrommet mellom 15. oktober og 30. april. Vær oppmerksom på at innmark ikke trenger å være inngjerdet.
I utmark kan du ferdes fritt til fots og på ski, ri eller sykle på stier og veier, og bade, padle, ro og bruke seilbåt. Du kan plukke bær, sopp, blomster og røtter av ville urter, men vær klar over at det er spesielle regler for å plukke multer i Nordland, Troms og Finnmark. Gjør deg kjent med vernereglene hvis du er i et naturvernområde, og ikke plukk truede og fredede plantearter.
Du kan fiske etter saltvannsfisk hele året, både fra båt og land, så lenge det er til eget bruk. Skal du fiske laks, sjøørret og sjørøye i elver og vassdrag, må du løse fiskeravgift til staten og vanligvis betale fiskekort til grunneieren.
I både innmark og utmark skal du alltid lukke grinder etter deg og ta hensyn til dyr som er på beite. Har du hund, må du respektere båndtvangen mellom 1. april og 20. august.
Allemannsretten gjelder i utmark, altså udyrket land. I Norge dekker dette mesteparten av kysten, myrområder, skog og fjell. Ubenyttet mindre areal i dyrket mark regnes ikke som utmark.
Innmark er all dyrket jord: åker, eng, kulturbeite, hage, gårdsplasser, hustomter og industriareal. På visse typer innmark som åker og eng kan du likevel ferdes på frossen eller snødekt mark i tidsrommet mellom 15. oktober og 30. april. Vær oppmerksom på at innmark ikke trenger å være inngjerdet.
Vær og vind snur fort i fjellet. Her får du nyttige klestips og gode råd om hvordan du får en tryggere – og hyggeligere – fjelltur.
Turer i norske fjell kan være utfordrende for selv de sprekeste av oss. Derfor er det viktig å være godt forberedt. Ha alltid med deg riktig utstyr og nok mat og drikke, og sjekk værmeldingen før du går.
Noen norske reisemål har et ekstra fokus på å ta godt vare på både miljøet, omgivelsene, sin særegne kultur – og deg!
Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.
God planlegging sikrer deg de opplevelsene du ønsker. Og hvis du ikke vet hva du leter etter, bidrar vi gjerne med noen ideer.
Store naturopplevelser er gratis, og det er mulig å reise på et beskjedent budsjett med litt ekstra planlegging.
Det er ingen grunn til å sitte stille på norgesferien. Finn ting å gjøre enten du er ved kysten, i fjellet eller et sted midt i mellom.
En nesten rekordsvak krone gjør at utenlandsferien blir ekstra dyr for tiden. Slik får du feriepengene til å vare lenger her hjemme.
Tilbake til toppen