Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Allemannsrettens gleder og plikter

Fribillett under ansvar
Tenk, så heldige vi er: Allemannsretten er et gratis fellesgode og en del av kulturarven. Den gir deg rett til å bruke utmarka, uavhengig av grunneier.
Two persons sitting next to their tents whilst enjoying the view
Camping in Kåfjord.
Photo: Magnus Ström/ www.nordnorge.com / Kåfjord

Friluftsliv er en flott del av norsk identitet. Vi har fra gammelt av hatt rett til å ferdes i skog og mark, etter elvene, på innsjøer, i skjærgården og til fjells. Så lenge du viser naturvett og tar med deg avfall, sørger allemannsretten for at du kan bevege deg fritt i naturen.

Du kan høste av naturen, slik som saltvannsfisk, bær, sopp og blomster, men det skal gjøres med måte. Hovedprinsippene i allemannsretten er lovfestet i friluftsloven av 1957. Grunnregelen er: Ta hensyn til naturen, privat eiendom og andre turgåere. Ikke gjør skade, og forlat naturen slik du gjerne vil finne den selv.

Allemannsrettens muligheter og regler

Du kan sette opp telt eller sove under stjernene hvor som helst i utmark, så lenge du er minst 150 meter fra nærmeste bebodde hus eller hytte. Sett opp teltet slik at det ikke skader ungskogen. Ved telting på samme sted i mer enn to netter, plikter du å spørre grunneieren om lov, bortsett fra på høyfjellet eller langt fra bosatte områder.

Ved skogbrannfare – bål og stormkjøkken

Å tenne bål i skog og utmark er forbudt mellom 15. april og 15. september, men lov på steder som i vannkanten og på godkjente bålplasser, der brannfaren er liten. Er det ekstrem tørke, er det også forbudt å grille eller bruke gassbrenner og stormkjøkken. Husk at du er juridisk ansvarlig for at ilden ikke sprer seg og for at den er helt slukket før du går. Sjekk skogbrannfaren på yr.no.

Hvis du lager bål ved sjøen, unngå å fyre opp rett på svaberget slik at berget sprekker. Vær skånsom med trær når du skal finne ved til bålet, bruk tørre kvister. Husk å rydde etter deg.

Regler ved bruk av åpen ild:

  • Vær sikker på at det er lov å tenne bål der du er.
  • Undersøk om det er bålforbud, og sjekk at vinden ikke er for sterk.
  • Legg den ekstra veden i god avstand fra bålet, og slik at det ikke kan blåse gnister på den.
  • Hiv den brukte fyrstikken i bålet.
  • Aldri gå fra åpen ild.
  • Ha vann og en spade i nærheten.
  • Sørg for at bålet er ordentlig slukket før du går. Bruk vann, og rot rundt i restene med en spade. Bålplassen skal være kald før du forlater den.

Ved brann må du ringe brannvesenet på nødnummer 110. Prøv så å slukke, men ikke sett deg selv i fare.

Selvberging

I utmark kan du ferdes fritt til fots og på ski, ri eller sykle på stier og veier, og bade, padle, ro og bruke seilbåt. Du kan plukke bær, sopp, blomster og røtter av ville urter, men vær klar over at det er spesielle regler for å plukke multer i Nordland, Troms og Finnmark. Gjør deg kjent med vernereglene hvis du er i et naturvernområde, og ikke plukk truede og fredede plantearter.

Du kan fiske etter saltvannsfisk hele året, både fra båt og land, så lenge det er til eget bruk. Skal du fiske laks, sjøørret og sjørøye i elver og vassdrag, må du løse fiskeravgift til staten og vanligvis betale fiskekort til grunneieren.

I både innmark og utmark skal du alltid lukke grinder etter deg og ta hensyn til dyr som er på beite. Har du hund, må du respektere båndtvangen mellom 1. april og 20. august.

La deg inspirere

Aktiviteter i naturen

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Les også

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen