Skip to main content

Opplev Bergen til fots

De beste byvandringene

– Jeg kunne gått på kunstmuseer dagen lang.

Naina

– Oi, både vinylplater og øl? Dette er episk!

Opplev det beste blant de syv fjell på under 10 000 skritt!

Bli med Naina på tur i Bergen! Hun har bodd flere steder enn det de fleste av oss kan skryte av –faktisk i hele syv land! Hun liker å fordype seg i historien, arkitekturen, maten og kulturen på de plassene hun besøker, og hun elsker lokalt, håndverksbrygget øl.

Naina liker hvordan det urbane livet i Norge møter naturen, og Bergen er selvfølgelig ikke noe unntak. Fløyen og Ulriken byr på en praktfull utsikt over byen, og de kan begge bestiges til fots eller via kabel- og taubane.

Å vandre rundt i Bergen er den fineste måten å utforske de mest sjarmerende stedene på. Her kan du rusle gjennom de smale bakgatene og forbi de koselige trehusene, som alle har sin unike historie å fortelle.

Stikk innom en av de mange hyggelige kafeene eller butikkene i byen, eller tilbring litt tid på kunstmuseet KODE og besøk hjemmene til de berømte bergenskomponistene Grieg og Sæverud.

Ikke slit ut beina helt før du har nådd Bryggen. Du vet vel at den er oppført på UNESCOs verdensarvliste? Bryggen var en gang et yrende sentrum for handel mellom Norge og resten av Europa. Du får tatt alle sansene i bruk når du går rundt i gamle bystrøk med røtter i middelalderen. Man kan fremdeles ane den svake eimen fra tørrfisken som ble eksportert ut av Bergen gjennom mange århundrer.

Gå så videre til Fisketorget og sett tennene i litt fersk, lokal sjømat!

Rute: EN URBAN SØNDAGSTUR

Lengde: 7 km

Start midt i sentrum ved Lille Lungegårdsvann. Stikk innom kunstmuseet KODE og få kulturelt påfyll fra både nasjonale og internasjonale kunstnere som Edvard Munch, Nikolai Astrup og Picasso.

Når du er ferdig med kunstutforskingen, kan du ta turen videre til Hotel Opus XVI. Nyt en afternoon tea med noe godt å bite i, mens du lytter til live jazzmusikk.

Etter et deilig måltid med avslappende tonefølge, kan du ta turen til Vetrlidsallmenningen og gå videre opp til den gamle brannstasjonen på Skansen.

Kryss Torget og gå videre mot Gågaten, som strekker seg utover mot Nordnes. Ta til venstre ved enden av gaten, og ta turen opp det bratte Cort Piil-smauet for å oppleve enda en sjarmerende gate.

Ta deg en velfortjent vaffelpause på Klosterhagen Hotel når du er på toppen. Følg gaten ut til Nordnesparken for å få en vakker utsikt over fjorden. Her kan du se en ti meter høy totempæl, som var en gave fra vennskapsbyen Seattle i anledning Bergens 900-årsjubileum. Avslutt søndagsturen på Bryggen og på restaurant Bryggeloftet for et deilig måltid.

Rute: HAVNELANGS

Lengde: 6,5 km

Start gåturen ved Turistinformasjonens kontor. Her kan du finne inspirasjon til ulike aktiviteter du kan være med på i Bergen, samt kjøpe et Bergenskort som gir deg gratis eller rabattert tilgang til de fleste aktivitetene langs denne ruten.

Ta turen over Bryggen og fortsett mot Storeblå visningssenter. Utforsk en levende utstilling som handler om av en av våre største næringer, nemlig havbruk. Deretter kan du rusle tilbake til sentrum. Bergenskortet gir deg mulighet til å reise gratis på lokalbussene, noe som er perfekt dersom du ønsker å spare noen skritt!

Bergens Sjøfartsmuseum viser norsk sjøfartshistorie og utviklingen opp gjennom årene. Utstillingene har et mangfold av ting relatert til livet på sjøen, som for eksempel detaljerte modeller av fartøyene som ble brukt, malerier og marinarkeologiske funn.

Begynner du å bli sulten, kan du stoppe innom Fisketorget for en rask matbit i forbifarten. Vi anbefaler fiskekakene! Fortsett deretter til seilbåten First Player, som gir deg muligheten til å oppleve byen fra fjorden.

Nyt et par timer til sjøs mens kapteinen forteller fra bergenshistorien og viser frem gamle festningsverk, verft og Gamle Bergen museum.

Avslutt dagen på Nordnes sjøbad for et forfriskende bad i fjorden eller i det oppvarmede sjøbadet. Blir du kald, kan du få varmen i deg igjen i en av badstuene.

Rute: FRA DET HISTORISKE TIL DET MODERNE BERGEN

Lengde: 3,6 km

Denne historiske rusleturen starter ved Bergenhus festning, som er en av de eldste og best bevarte festningene i landet. Ta innover deg den historiske atmosfæren, og tenk på at her satt faktisk de som en gang styrte landet vårt, da Bergen var hovedstaden. Besøkende kan ta turen innom både Håkonshallen og Rosenkrantztårnet.

Ta turen over til Mariakirken, som er den eldste bygningen i Bergen som fremdeles står og ble sannsynligvis bygget mellom 1130 og 1170. Fortsett videre mot Bryggen for å se på de gamle, sjarmerende sjøhusene. Her kan du også stikke innom en koselig nisjebutikk, et spennende galleri eller et hyggelig spisested.

Gå deretter til Bergen Domkirke. På vei gjennom Lille Øvregate kan du få med deg noe av den verdenskjente gatekunsten i Bergen. Domkirken kommer til syne mot enden av gaten.

Om du ser nøye nok, kan du se en kanonkule i kirkeveggen. Denne kan dateres tilbake til slaget om Vågen mellom engelskmennene og hollenderne i 1665.

Nå er det på tide at å sjekk ut kunsten i Bergen. Velg mellom et (eller flere) av KODE kunstmuseene, som ligger rett ved Lille Lungegårdsvann. Her kan du se både norsk og internasjonal kunst, deriblant Edvard Munch, Nikolai Astrup og Pablo Picasso. Gå så opp på Sydneshaugen, eller ta en omvei innom Nygårdsparken.

Kryss gangbrua Småpudden, for å komme over til andre siden av Puddefjorden. Dette var tidligere et industriområde, men har i dag et yrende byliv. Her finner du nye kontorer, leiligheter og restauranter.

Avslutt dagen med en forfriskning på Colonialen Kranen, mens du ser på solnedgangen (om været i Bergen tillater sola å titte frem).

Les også

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt