Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnatting

  Scandic Hotels - i alle landets store byer

  Nordic Choice Hotels - en annerledes hotellkjede

  Thon Hotels - fantastisk frokost

  Radisson Blu Hotels - finn dine favorittreisemål

  Citybox - moderne lavprishotell med sentral beliggenhet

  Beitostølen - Eventyr og nytelse hele året

  DanCenter - din feriehusekspert i Norge

  Norgesbooking - finn en koselig hytte til norgesferien

  Campcation –  Bestill camping over hele Norge med Campcation

 • Transport

  Vy - det har aldri vært enklere å reise med tog

  SJ NORD - opplevelsen starter på toget

  Vy express - reis med buss over hele Norge

  NOR-WAY Bussekspress - bussreiser i hele Sør-Norge

  DFDS - ta den behagelige sjøveien fra København til Oslo

  AutoEurope - stort utvalg og uslåelige priser

  Rent-A-Wreck - det smarte leiebilvalget

  Arctic Campers - lei din bobil eller camper

  Cabin Campers - nasjonalromantisk opplevelse på fire hjul

 • Reiser og rundturer

  Hurtigruten - "Verdens vakreste sjøreise"

  Fjord Tours - opplev Norge i et nøtteskall® med kun én billett

  Authentic Scandinavia - spennende norgesreiser

  Up Norway - skreddersydde reiser

  Norrøna Hvitserk - ekspedisjoner og eventyrreiser

  Brim Explorer – Stille fjordturer med elektrisk katamaran

  Fjord Travel – Norge på sitt vakreste!

  Go Fjords - Turer og aktiviteter over hele Norge

  Discover Norway - opplevelser i Norge. Ferdigpakka ski-, sykkel- og fotturer

  Norwegian Holidays - pakkereiser til lave Norwegian-priser. Fly, hotell og leiebil

  Booknordics.com - aktiviteter, safarier, turer, hytter og opplevelseshotell

  Stromma - sightseeingturer og opplevelser med buss, båt og tog.

 • Offers

Search
or search all of Norway
The Nærøyfjord in Fjord Norway on a sunny summer day
The Nærøyfjord.
Photo: Katrin Moe

Med mer enn 1000 flotte fjorder langs kysten, hvorav 10 ofte får besøk av cruiseskip, er det lite overraskende at reisende kan bli lettere forvirret når turen skal planlegges. Lær de viktigste forskjellene mellom de mest kjente fjordene ved hjelp av fjord-viter Øyvind Breen.

Bli nærmere kjent med fjordene

La deg ikke lure av ansiktet som ser ut som det er meislet ut av flotte, bratte fjordfjell. Når fjordviter og -entusiast Øyvind Heen får prate om sitt favorittemne, sprekker det samme ansiktet opp i et stort smil.

«Fjord er et heilnorsk ord som har blitt internasjonalt».

Øyvind vokste opp ved en fjord og har siden tilbrakt livet med å utforske de uvanlige landskapene. Ved å vandre, klatre og ta kajakken fatt har han dokumentert dem gjennom tekst og bilder.

– Jeg forstår godt hvorfor reisende på Vestlandet blir litt forvirret. Vi har mange fjorder, og de er lange, dype og har utallige sidearmer med egne navn. Det blir ikke lettere av at flere av armene er mer kjente enn moderfjordene, sier Heen.

Ifølge Heen er noen av de mest dramatiske fjordene slike forgreninger: Geirangerfjorden, Aurlandsfjorden, Nærøyfjorden og Lysefjorden. Hans egen favorittliste har også plass til navn som Romsdalsfjorden, Nordfjorden, Sognefjorden, Hardangerfjorden og den svært trange Trollfjorden i nord.

’Fjord’ er opprinnelig et heilnorsk ord som for lengst er opptatt i engelsk og mange andre språk. Kimen har sitt opphav i vikingspråk – der man ferder over – som vi også finner i begrep som ’ferge’.

Fjordene ble skapt av ismasser som beveget seg under havnivået. I løpet av hele 2,5 millioner år ble de u-formede dalene stadig dypere som følge av flere istider. Med andre ord ble fjordene formet av isbreer, forklarer Heen.

Tenk på norske fjorder som hovedveier med sidegater og trange smug – eller som Venezias kanaler i størrelse XXL. Og apropos turisme – mange som besøker fjordene for første gang begeistres av det typiske, skiftende været.

– For reisende som kommer fra varme og solrike steder blir været en attraksjon i seg selv, mener Heen.

Selv planlegger han å utforske enda flere kroker og kriker av fjorduniverset som har preget han siden han var en liten pjokk. Her gir han en kjapp guide til de han mener er de viktigste fjordene fra sør til nord:

Utforsk de mest kjente fjordene
Preikestolen, Kjeragbolten eller Flørlitrappene? Eller bare et avslappende cruise? Lysefjorden venter på deg! Read more
Lysefjorden
Fra Trolltunga og Folgefonna til prisvinnende sider og Vøringfossen – i Hardanger står opplevelsene i kø. Read more
Hardanger
Aurlandsfjorden er en trang og frodig arm av landets lengste fjord, Sognefjorden. Bygda Flåm er kanskje mest kjent for Flåmsbanen, en reise på skinner… Read more
Aurlandsfjorden
Nærøyfjorden er listet i UNESCOs Verdensarv og har mange fysiske fellestrekk med Geirangerfjorden. Read more
Nærøyfjorden
Sognefjorden er Norges lengste fjord og ligger i storslåtte omgivelser på Vestlandet. Opplev fjordsafari, Nærøyfjorden,… Read more
Sognefjorden
Den dype, blå Geirangerfjorden står på UNESCOs verdensarvliste og er omkranset av majestetiske fjelltopper, ville fossefall og… Read more
Geirangerfjorden
En alpinist på vei ned fjellet mot Hjørundfjorden på Vestlandet
Hjørundfjorden
Hjørundfjorden har mange av de samme flotte, dramatiske naturfenomenene som Geirangfjorden, men med langt færre turister og mer urørt natur.
Hjørundfjorden
Romsdal og omegn er kjent for variert natur, og mens områdene i vest har kystlandskap med en bråte småøyer, domineres innlandet av langstrakte fjorder… Read more
Romsdalsfjorden
Et Hurtigrutenskip i den trange Trollfjorden i Nord-Norge
Trollfjorden
Trollfjorden i Lofoten/Vesterålen måler knapt 100 meter på sitt smaleste punkt, men om sommeren seiler mange cruiseskip som Hurtigruten likevel…
Trollfjorden
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
  • Samling i sør: Lysefjorden

  • Lysefjorden er den sørligste av fjordene på Vestlandet, og her finner du flere verdensberømte turmål, som for eksempel Kjerag og Preikestolen. Disse og mange andre steder kan besøkes på dagstur fra Stavanger.
   Lengde: 42 kilometer.

  • Epletrær i blomst: Hardangerfjorden

  • Den nest lengste norske fjorden strekker seg helt fra Atlanterhavet, rett sør for Bergen, og hele veien til Hardangervidda, midt i landet. Hardangerfjorden regnes som et nasjonalikon, delvis takket være epletrærnes smellvakre, vårlige blomstring på fjordnære, bratte skrenter. De viktigste og lengste sidefjordene er Sørfjorden og Eidfjord, og på rekke og rad ligger historiske industribyer som Odda.
   Lengde: 179 kilometer.

  • Vandring i vill natur: Aurlandsfjorden

  • Aurlandsfjorden er en trang og frodig arm av landets lengste fjord, Sognefjorden. Bygda Flåm er kanskje mest kjent for Flåmsbanen, en reise på skinner hvor du kan se naturen i all sin prakt fra togvinduet.
   Lengde: 29 kilometer.

  • En del av verdensarven: Nærøyfjorden

  • Nærøyfjorden er listet i UNESCOs Verdensarv og har mange fysiske fellestrekk med Geirangerfjorden. For eksempel har den passasjer som er langt trangere (omlag 250 meter på enkelte steder) enn Aurlandsfjorden og Sognefjorden, som den er forbundet med, og den er omgitt av stupbratte fjellsider og fossefall. Midt i dette vakre, dramatiske landskapet finnes utrolig nok fremdeles små, tradisjonelle gårdsbruk.
   Lengde: 18 kilometer.

  • Moder fjord: Sognefjorden

  • Sognefjorden kalles ofte «Kongen av fjordene» av flere grunner. Den ligger vakkert til og er den lengste av de norske fjordene. Den strekker seg mer enn 200 kilometer inn i landet og måler 1.308 meter på det dypeste. Sognefjorden er også blant de videste i sitt slag og har utallige sidearmer med langt smalere passasjer enn moderfjorden.
   Lengde: 204 kilometer.

  • Vegger av fossefall: Geirangerfjorden

  • Geirangerfjorden, som også står på UNESCOS liste over verdensarven, regnes gjerne som den visuelt mest spektakulære av fjordene. Besøkende får oppleve nærmest loddrette fjellsider som er dekorert med utallige fossefall og snøkledde fjelltopper, som ser ut som gigantiske Kroneis året rundt. Tre fossefall er spesielt velkjente: De syv søstre, Friaren og Brudesløret. Geirangerfjorden er den innerste armen til Storfjorden.
   Lengde: 15 kilometer.

  • Produserer sjelero: Hjørundfjorden

  • Hjørundfjorden har mange av de samme flotte, dramatiske naturfenomenene som Geirangfjorden, men med langt færre turister og mer urørt natur. Her er også flere hyggelige småsteder og bygder som speiler seg i naturens ro.
   Lengde: 35 kilometer.

  • Rock og reis: Romsdalsfjorden

  • Romsdal og omegn er kjent for variert natur, og mens områdene i vest har kystlandskap med en bråte småøyer, domineres innlandet av langstrakte fjorder og stupbratte fjellsider. Tre velkjente turistattraksjoner er fjellveien Trollstigen, utsiktspunktet Rampestreken som ligger rett over Åndalsnes og turstien over Romsdalseggen, som er populær blant vandreentusiaster. Fjellet Kirketaket har blitt kåret til en av landets toppsteder for skikjøring, hvor uttrykket «fjordutsikt» kommer til sin rett.
   Lengde: 88 kilometer.

  • Populært for filminnspilling: Trollfjorden

  • Trollfjorden i Lofoten/Vesterålen måler knapt 100 meter på sitt smaleste punkt, men om sommeren seiler mange cruiseskip som Hurtigruten likevel igjennom. I 2016 fikk Trollfjorden mye oppmerksomhet i internasjonale media da innspillingen av den amerikanske storfilmen Downsizing med skuespilleren Matt Damon skjedde nettopp her.
   Lengde: 3 kilometer.

  Fem fakta om fjordene

  1. Det norske fjordlandskapet, med Geirangerfjorden og Nærøyfjorden i spissen, har fått plass på UNESCOs prestisjefylte verdensarvliste.

  2. Fjordene beskrives ofte som «naturens eget kunstverk». De ble formet da isbreene trakk seg tilbake og de u-formete dalene ble oversvømmet av vann fra havet.

  3. Gudvangen og Geiranger, som ligger lengst inne i Nærøyfjorden og Geirangerfjorden, er blant de mest besøkte havnene for cruiseskip i Skandinavia.

  4. Fjordene og kysten har et relativt mildt klima takket være Golfstrømmen, og de forblir stort sett isfrie også om vinteren. Sel, niser og ulike fiskearter koser seg, mens ørn og annen fugl svever under himmelen.

  5. Fjordene er ofte svært dype, og Sognefjorden er den dypeste med sine 1 308 meter. Dybden gjør at store skip kan seile inn, slik at du kan oppleve det vakre fjordlandskapet på nært hold.

  Slik tar du deg til fjordene

  Å komme til fjordene der hvor det går tog er en storslått opplevelse og ofte en enkel reisemåte.

  Den klassiske sjøreisen ombord i Hurtigruten stopper i mange havner på Vestlandet.

  Både korte og mer omfattende guidede turer og rundturer tilbys i de fleste byer og steder, og er ofte tidsbesparende og givende for å utforske landskap og kultur, også om vinteren.

  Elektrisk drevne ferger og andre fergetilbud er operative året rundt.

  Et stadig bedre nett av tunneler og broer binder Vestlandet sammen og gjør reiser med buss, bobiler og biler enkelt.

  Enkelte større byer har innenriks og utenriks flyplassforbindelser.

  Se våre beste tilbud

  Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

  Les også

  Your Recently Viewed Pages

  Tilbake til toppen