Skip to main content

Med mer enn 1000 flotte fjorder langs kysten, kan det være vanskelig å velge hvilken man skal besøke. La fjordviter Øyvind Heen guide deg til de mest kjente høydepunktene, og finn din favoritt.

Bli bedre kjent med fjordene

Fjordviter og -entusiast Øyvind Heen vokste opp ved en fjord og har brukt mye av voksenlivet på å utforske det spennende landskapet, både til fots, fra fjellveggen og med kajakk. Med så mye fjorderfaring, har han mange gode tips til dem som vil ta turen til fjordene!

– Jeg forstår godt hvorfor reisende på Vestlandet blir litt forvirret. Vi har mange fjorder, og de er lange, dype og har utallige sidearmer med egne navn. Det blir ikke lettere av at flere av armene er mer kjente enn moderfjordene, sier Heen.

Ifølge Heen er noen av de mest dramatiske fjordene slike forgreninger: Geiranger, Aurlandsfjorden, Nærøyfjorden og Lysefjorden. I hans egen favorittliste finner vi også Romsdalsfjorden, Nordfjorden, Sognefjorden, Hardangerfjorden og den svært trange Trollfjorden i nord.

Visste du forresten at "Fjord" opprinnelig er et helnorsk ord som for lengst er tatt inn i engelsk og mange andre språk? Kimen har sitt opphav i vikingspråk – der man ferder over – som vi også finner i begrep som "ferge".

Formet av isbreer

Fjordene ble skapt av ismasser som beveget seg under havnivået. I løpet av hele 2,5 millioner år ble de U-formede dalene stadig dypere som følge av flere istider. Med andre ord ble fjordene formet av isbreer, forklarer Heen.

Man kan godt sammenligne fjordene med hovedveier med mange sidegater og trange smug, og typisk for fjordene er det skiftende været.

– For reisende som kommer fra varme og solrike steder, blir det skiftene været også en attraksjon i seg selv, sier Heen.

Heen planlegger selv å utforske enda flere kriker og kroker av fjorduniverset. Her er hans guide til noen av de viktigste fjordene fra sør til nord:

Opplev fjordene med offentlig transport

Du kan også utforske de mest kjente fjordene med tog, buss eller båt! Disse turforslagene på Vestlandet byr på rikelig med fjordutsikt, fantastiske naturopplevelser og smakfulle sideropplevelser.

Lysefjorden

Lysefjorden er den sørligste av fjordene på Vestlandet, og her finner du flere verdensberømte turmål, som for eksempel Kjerag og Preikestolen. Disse og mange andre steder kan besøkes på dagstur fra Stavanger. Det er også populært å bli med på fjordcruise.

Det er ikke bilvei langs denne fjorden, men det går en bilferge til den innerste delen av Lysebotn. Fergen stopper på Flørli, og der kan du sove, spise og gå tur opp Flørlitrappene, som er blant verdens lengste tretrapper.

Finn aktiviteter og overnattingssteder ved Lysefjorden.

Hardangerfjorden

Den nest lengste norske fjorden strekker seg helt fra Atlanterhavet, rett sør for Bergen, og hele veien til Hardangervidda, midt i landet. Hardangerfjorden regnes som et nasjonalikon, med vakre epletrær som vokser på bratte, fjordnære skrenter. Her er det også stor produksjon av norsk juice.

De viktigste og lengste sidefjordene er Sørfjorden, der Trolltunga ligger, og Eidfjord, i nærheten av Vøringsfossen.

Finn aktiviteter og overnattingssteder ved Hardangerfjorden.

Sognefjorden

Sognefjorden, ofte kalt «Kongen av fjordene», er en av landets lengste fjorder. Den strekker seg mer enn 200 kilometer inn i landet og måler 1308 meter på det dypeste. Sognefjorden er også blant de videste i sitt slag og har utallige sidearmer med langt smalere passasjer enn moderfjorden.

Det ligger flere koselige bygder langs fjorden, som Balestrand, Lærdal, Flåm, Solvorn, Sogndalsfjøra og Fjærland. I området kan du også besøke isbreer, vikinglandsbyer og gårder, gå tur, sykle eller padle i kajakk. Her er det også flere fjordcruise du kan ta.

Finn aktiviteter og overnattingssteder ved Sognefjorden.

Aurlandsfjorden

Aurlandsfjorden er en trang og frodig arm av landets lengste fjord, Sognefjorden. For å komme seg hit, er det populært å ta Bergensbanen og Flåmsbana, som er blant verdens vakreste togturer.

Fra den lille fjordbygda Flåm kan du ta et fjordcruise, gå tur, padle eller prøve en av Europas lengste zipliner!

Dersom du har lyst til å besøke fjorden på et tidspunkt med litt færre turister, bør du reise fra Bergen til Flåm på vinteren.

Book rundturen Norge i et nøtteskall, fra Voss, Bergen eller Oslo.

Nærøyfjorden

Nærøyfjorden er listet i UNESCOs Verdensarv og har mange fysiske fellestrekk med Geirangerfjorden. For eksempel har den passasjer som er langt trangere (om lag 250 meter enkelte steder) enn Aurlandsfjorden og Sognefjorden, som den er forbundet med, og den er omgitt av stupbratte fjellsider og fossefall. Midt i dette vakre, dramatiske landskapet finnes utrolig nok fremdeles små, tradisjonelle gårdsbruk.

Bli med på fjordcruise, rib-tur eller padle i kajakk for den beste utsikten.

Finn aktiviteter og overnattingssteder ved Nærøyfjorden. Du kan også utforske fjorden med rundturen Norge i et nøtteskall.

Geirangerfjorden

Geirangerfjorden, som også står på UNESCOS verdensarvliste, regnes gjerne som den visuelt mest spektakulære av fjordene. Besøkende får oppleve nærmest loddrette fjellsider som er dekorert med utallige fossefall og snøkledde fjelltopper, som ser ut som gigantiske Krone-is året rundt. Tre fossefall er spesielt velkjente: De syv søstre, Friaren og Brudesløret. Geirangerfjorden er den innerste armen til Storfjorden.

Det er enkelt å komme seg fra Ålesund til Geiranger. Husk å sette av god tid til turen, for her er det mye å oppleve, som fjellturer, unike hotell og spa.

Finn aktiviteter og overnattingssteder ved Geirangerfjorden, og sjekk ut hvor vakkert det er å besøke Geirangerfjorden om vinteren!

Hjørundfjorden

Hjørundfjorden har mange av de samme flotte, dramatiske naturfenomenene som Geirangerfjorden, men med langt færre turister og mer urørt natur. Her er også flere hyggelige småsteder og bygder.

Her er du også i et av landets beste turterreng, med mange spektakulære og tøffe turer som Urkeegga, Skåla og Saksa. Topp turen med et avslappende badstuebesøk etterpå, eller et deilig opphold på Hotel Union Øye.

Du kan kjøre fra Ålesund til Hjørundfjorden, og om sommeren går det også dagscruise på fjorden.

Finn aktiviteter ved Hjørundfjorden.

Romsdalsfjorden

Romsdal og omegn er kjent for variert natur, og mens områdene i vest har kystlandskap med en bråte småøyer, domineres innlandet av langstrakte fjorder og stupbratte fjellsider.

Tre velkjente turistattraksjoner er fjellveien Trollstigen og Trollveggen, utsiktspunktet Rampestreken, som ligger rett over Åndalsnes, og turstien over Romsdalseggen, som er populær blant vandreentusiaster.

Fjellet Kirketaket er også populært, og har blitt kåret til et av landets toppsteder for skikjøring. Her kommer uttrykket «fjordutsikt» virkelig til sin rett.

Finn aktiviteter og overnattingssteder i Åndalsnes.

Trollfjorden

Trollfjorden i Lofoten/Vesterålen måler knapt 100 meter på sitt smaleste punkt, men om sommeren seiler mange cruiseskip som Hurtigruten likevel igjennom.

I 2016 fikk Trollfjorden mye oppmerksomhet i internasjonale medier da innspillingen av den amerikanske storfilmen Downsizing med skuespilleren Matt Damon skjedde nettopp her.

Fra Svolvær går det dagscruise inn til fjorden, og er man heldig, ser man ørn på turen!

Bli med på fjordsafari eller ta turen med Hurtigruten.

Få gode ferietilbud

Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.

Sider du nylig har besøkt