Skip to main content

Saroeas tips til kulturopplevelser i Bergen

Historiske severdigheter: Bergen har noen av landets mest kjente attraksjoner. Blant høydepunktene er Bryggen, som har sikret seg en plass på UNESCOs verdensarvliste, og Mariakirken fra 1100-tallet.

Kunst: KODE, med en av verdens største Munch-samlinger, og Bergen Kunsthall, en av landets fremste arenaer for samtidskunst, er et must! Hvis du liker å gå på kunstutstilling, bør du følge med på galleriene Tag Team Studio, Kunstgarasjen og Visningsrommet USF.

Teater: Den Nationale Scene, der en av verdens aller mest kjente dramatikere, Henrik Ibsen, faktisk var teatersjef i sin tid, er absolutt verdt å oppleve. Du bør også få med deg en danseforestilling med Norges nasjonale kompani for samtidsdans, Carte Blanche.

Litteratur: Stopp opp vis-à-vis Fisketorget og ta en titt på minnesmerket over byens egen sønn – Ludvig Holberg. På Poesidigg på Café Opera leser noen av Nordens fremste forfattere høyt og diskuterer med publikum.

Musikk: Bergens levende og internasjonalt anerkjente musikkmiljø spenner fra black metal til artister som Kygo, Alan Walker, Sigrid og Aurora. Her arrangeres det årlig en hel haug av festivaler, der Festspillene kanskje er den mest kjente. En tur til Ole Bulls eksentriske verdensstjernehjem fra 1873, Lysøen, anbefales. Det samme gjelder Troldhaugen, der Edvard Grieg en gang bodde. I tillegg bør du få med deg en konsert, enten det er med byens filharmoniske orkester i Grieghallen, jazz på Sardinen, rock og metall i Røkeriet eller indie på Landmark. På Østre går klubbmusikk og kunst hånd i hånd.

Mat og drikke: God kaffe – og stemning – venter på Colonialen på Litteraturhuset, Kaigaten Kaffebar, Det Lille Kaffekompaniet, Blom, Kaffemisjonen, Smakverket, Plassen og Amalies Hage på Bergen Offentlige Bibliotek. Blant byens mange hippe barer finner du Tipla Cocktailbar, Apollon Platebar, Legal, Muskedunder, HEM, Lampemannen Bar, Tennis, vinbaren Don Pippo og Colonialen Matbar. God mat får du på Bare Vestland, som ligger i et intimt kjellerlokale midt i byen, Allmuen ved Torgalmenningen og ikke minst Marg & Bein i universitetsområdet Nygårdshøyden.

Stjernerestauranter: For gastronomiske opplevelser i verdensklasse bør du sjekke ut Michelin-restauranten BARE, Lysverket, Colonialen 44 og 1877, som alle benytter lokale råvarer til å skape himmelske måltider.

Få også med deg: Det er også fint å oppleve Nygårdsparken, Bergen botaniske hage og de naturhistoriske samlingene på Universitetsmuseet i Bergen. Se hva som skjer i Bergen.

Bertelsens tips til «lokallørdag» i Bergen

På en solskinnsdag: Bergensere er som kjent ikke bortskjemte med finvær, men hvis solen plutselig skinner en lørdag, gjelder det å komme seg fortest mulig til sentrum for å «kjike litt». Og da er er det alt som gjelder (og gjerne samtidig): lunsj, utepils og iskrem, nesten uansett årstid. Men glem nå ikke paraplyen …

Utforsk koselige nabolag: Bergen er full av sjarmerende trehusbebyggelser og brosteinsbelagte gater. De mest besøkte nabolagene er Bryggen, Nøstet og Klosteret, men et annet koselig område er Indre Sandviken, med sjarmerende smug, gatekunst og gamle hus. Her bør du spise vaffel med brunost på hjemmekoselige Bar Barista i Øvregaten, som er full av pyntegjenstander og nips. På kveldstid spiller ofte eieren musikk fra den imponerende vinylsamlingen sin. Bod 24, som ligger i en gammel bod i Sandviken, er også et trivelig lunsjalternativ – spesielt når man kan sitte utendørs på bryggekanten. Ikke langt unna ligger Dr. Wiesener, et hyggelig vannhull kjent for sine gode raspeballer.

Dra på gatekunstjakt: Selv om det er gåavstand til det meste i Bergen, er det fint å leie en bysykkel eller el-sparkesykkel, for eksempel hvis du vil på gatekunstsafari. Bergen har hatt et aktivt gatekunstmiljø i en årrekke, så her er det mye å se. Hvis du vil beundre en ekte Dolk, Bergens svar på Banksy, er det ett verk ved Bergen Kino og ett bak gjerdet i smauet bak Stereo. Konsentrerte områder for gatekunst er Nygårdshøyden (bergensk: Høyden), Kong Oscarsgate og ved Sentralbadet.

På en regnværsdag: Skulle været være ordentlig rufsete, er Afternoon Tea i vakre og luksuriøse omgivelser på Hotel Opus XVI (lurt å forhåndsbestille) en sikker vinner.

Prøv lokale spesialiteter: Er det én ting du må prøve i Bergen, er det persetorsk! Dette er egentlig tradisjonell julemat fra Bergen, men på Bien Basar serveres den hele året. De holder til i Kjøttbasaren, en gammel markedshall med historisk sus, som serverer norsk mat med en liten spansk vri i form av «Norsk Tapas». Men godbitene er mange i Bergen. Hos Søstrene Hagelin kan du kjøpe varme «hjertekaker», hjerteformede fiskekaker som spises «rett fra neven». Gode fiskekaker – og Bergensk fiskesuppe – har de også på Cafe-Bergen på Strandkaien. Her kan du dessuten nyte noe godt i glasset, enten det er kaffe, eplemost fra Hardanger eller øl fra det lokale bryggeriet. En annen og litt mindre kjent perle er gastropuben Pingvinen, som serverer tradisjonelle norske retter som kjøttkaker og plukkfisk i tillegg til andre rustikke retter. Et hett stalltips er Pingvinens popcorn, som serveres med generøse mengder smeltet smør!

Barer og utesteder: For en lørdagskveld på lokalt vis er Skostredet stedet. Her finner du et utvalg av forskjellige barer. Besøk Roll & Rock for en tidsreise tilbake til 1950. Den amerikanske dineren er full av jukebokser, milkshaker, tøffe biler og kongen selv: Elvis! Folk & Røvere er også en perle, på lik linje med No Stress i den koselige Hollendergaten et steinkast unna Fisketorget. Sistnevnte er kjent for sine gode cocktails, og ble blant annet kåret til Norges Beste Bar i 2015. Får du plass ved TV-en, kan du slå deg løs med en runde Mario Cart på barens Nintendo. Og er du i skikkelig dansehumør, er det alltid gøy med Silent Disco på Vaskeriet!

Få også med deg: Bergen bugner av gastronomiske høydepunkter. Utforsk byens mange koselige kafeer, barer og restauranter.

Rosvolds tips til urbane søndagsturer

Stoltzekleiven: En bratt, men svært populær steinlagt tursti med drøye 700 trappetrinn opp mot Sandviksfjellet.

Over Vidden: Mellom byfjellene Fløyen og Ulriken ligger «Vidden». Turen har vakker fjordutsikt og tar rundt fem timer å gå.

Fløyen, turforslag 1: Hvis du foretrekker å gå på veier og grusveier, er det fint å ta Fløybanen opp til Fløyen, og rusle ned igjen via Tippetue-stien.

Fløyen, turforslag 2: På en finværsdag er stien fra Skomakerdiket på Fløyen og opp til Fjellhytten fantastisk. Herfra kan du velge å gå til venstre og møte grusveien tilbake til Fløyen, eller å gå rett fram og få med deg både Blåmanen og Rundemanen. Turen tar 2–3 timer å gå.

Fløyen, turforslag 3: En regnværsfavoritt er stien opp Skredderdalen fra Fjellveien og på grusvei til Fløyen. På våte dager er det ekstra grønt i denne eventyrskogen, og fossen er ekstra stor.

Gondolbanen opp til Ulriken: (nyåpning sommeren 2021). Her venter byens beste utsikt og et nettverk av stier. Og så kan du ta zipline ned igjen! For å få mer ut av turen, kan det være lurt å gå med en lokal guide.

Vinterturer: Siden det ofte ikke snør så mye i Bergen, kan mange sentrumsnære turer gås store deler av året. Men det mange ikke vet, er at du ikke skal så mange høydemeter opp før du finner vinteren på Fløyen eller Ulriken. Ta banen opp – gjerne med truger. Er det bra med snø, kan du ake fra Fløyen til Fjellveien!

Historisk byvandring: Det er også fint å bare rusle i koselige, bratte brosteinsgater mellom gamle trehus.

Få også med deg: Bergen Base Camp har laget et morsomt escape-spill om byens 950 års historie: Bergen GO, som du kan spille på din egen telefon. En aktiv søndag i Bergen kan også bestå av en padle-, sykkel- eller rib-tur.

Planlegg reisen til Bergen i dag! Få de beste tilbudene hos våre hotellpartnere Radisson Blu, Scandic, Strawberry og Thon Hotels.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt