Skip to main content

Fem og en halv meter under havoverflaten utenfor Lindesnes ligger et av verdens mest unike spisesteder – gourmetrestauranten Under.

På Båly i Lindesnes venter en helt unik restaurant. Joda, det finnes andre steder der du kan spise under vann, men de blir som små akvarier sammenliknet med Under.

Med plass til 90 gjester på 500 kvadratmeter er Under verdens største undervannsrestaurant. Slående arkitektur, vakkert interiør og mat på toppnivå har gjort restauranten til en verdenssensasjon.

Det prestisjetunge magasinet Forbes kaller den «en av de mest bemerkelsesverdige restaurantene i nyere tid», og skrøt voldsomt av den «18-retters menyen som består av de beste nordiske råvarer» da den åpnet i 2019. Forbs satte den også på sin liste over de 10 kuleste stedene å spise i 2020.

En opplevelse for alle årstider

Under er, i likhet med flere andre spektakulære bygninger, tegnet av det norske arkitektkontoret Snøhetta. Rune Grasdal, Snøhettas prosjektleder i arbeidet med Under, forteller at den mest tidkrevende delen av planleggingsprosessen handlet om å skrelle bort det unødvendige.

– Vi brukte mye tid å gjøre det enkelt. Bygningens funksjon er å føre folk fra land og ned i havet på en trygg og enkel måte. Også må den tåle naturkreftene – vanntrykk, bølger og dårlig vær. I tillegg har Snøhetta stått for møbler, fargepalett, tekstiler og annet interiør, forteller Grasdal.

Ikke rart restauranten vant Wallpaper* Design Awards 2020 for Beste nye restaurant.

Gjennom en svær glassvegg kan du se fiskestimer som svømmer rundt bygningen. I dårlig vær får du også oppleve regn som pisker opp vannoverflaten – sett nedenfra!

– Det blir en opplevelse uansett sesong og vær. Det er selvsagt tøft å være der når det stormer utenfor, men også veldig vakkert når det er fint vær og sollyset skaper fantastiske fargespill. Alt vil jo variere etter døgnet og årstidene, sier Grasdal.

Lokale delikatesser

Inni restauranten er stemningen trygg, god og varm. Lokal eik dominerer interiøret.

Under sin kjøkkensjef, Bernt Sætre, er en ekspert på å fange essensen av nære ting – de små elementene rett utenfor vinduene. Han nærmer seg omgivelsene og råvarene med et lærerikt perspektiv og verdsetter tilstedeværelse, mangfold og tradisjoner. En «kikkert-tilnærming», som om man titter inn i naturens eget spiskammer.

Etter å ha hatt vinterstengt i 2023, åpner Under igjen restauranten fra våren 2024. Ambisjonsnivået til kjøkkensjefen er høyt, og fra april, vil du kunne smake et nytt meny-konsept.

– Vi skal gi gjestene unike opplevelser og vise frem det fantastiske matfatet vi har er i sør på en god måte. Antall serveringer i set-menyen vil være 10-12 retter og menyen vil være sesongbasert. Vi skifter ut enkelte retter basert på sesong og hva vi har tilgang til, forklarer Sætre.

Norges eldste fyr

Selv om Under absolutt er verdt turen i seg selv, er det mye annet å gjøre i Lindesnes også.

En av de aller største attraksjonene er Lindesnes fyr, som ligger så langt sør som du kan komme i Norge. Hvis du liker å bryne deg på naturkreftene – eller vil oppleve nydelige solnedganger – bør du ta turen hit. Stikk innom besøkssenteret, eller bestill en overnatting eller to for hele familien.

Du bør også stoppe i den koselige byen Mandal, som har hvitmalte trehus, trange smug og noen av landets beste strender – alt du ønsker deg av en liten by på paradisiske Sørlandet.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Lindesnes tilbyr også …

Her kan du søke etter opplevelser og overnattingsmuligheter. Start planleggingen i dag!

Les også

Sider du nylig har besøkt