Skip to main content

INNSIDETIPS

til langhelg i Ålseund

Tenk deg – en hel by i jugendstil!

I hovedstaden på «Zenmøre» venter urbane padlemuligheter – midt i byen...

... koselige spisesteder og et av Norges mest kjente utsiktspunkter. Nevnte vi også at du er midt i toppturparadis?

Her får du ålesundernes egne tips til kulturfredag, lørdag med lokalbefolkningen og urbane søndagsturer.

Kulturfredag

– Jugendstilbyen Ålesund er en fantastisk vakker by, der du bare må gå på en byvandring, sier Natalie Sandtorv.

Den nyskapende, prisvinnende musikeren fra Ålesund har de siste årene etablert seg på den europeiske musikkscenen, og står blant annet bak albumet «Heart Echoes».

Natalie Sandtorv, musiker

Sandtorvs tips til kulturopplevelser i Ålesund

Jugendstilbyen: Mitt favorittbygg, Arbeideren kulturhus, ligger midt i byen. Det er et gammelt teater fra 1906 bygget i jugendstil. Her kan du få med deg en av Teatret Vårts oppsetninger eller festivalen Høstscena, som foregår i oktober. Jugendstilsenteret & KUBE har også spennende utstillinger, både faste og temporære.

Kunst: Jeg stikker alltid innom KHÅK Kunsthall for å shoppe keramikk. De har dessuten en herlig samling grafikk av norske kunstnere, blant annet Håkon Bleken, Bjarne Melgaard, og min lokale favoritt Ørnulf Opdahl.

Kul gate: Gå en tur gjennom Moloveien! Der kan du lete etter skatter i antikkbutikken Trankokeriet, eller få med deg en konsert på Teaterfabrikken, som er det mest unike bar/konsertstedet jeg noensinne har vært på. Se for deg en blanding av et gammelt kostymelager og den hippeste baren i Berlin.

Fisk på kaia: En ting som er ganske unikt, og som jeg alltid gjør med venner som er i Ålesund for første gang, er å stå opp tidlig og oppsøke de lokale fiskebåtene som ligger ved kaia. Da kjøper vi nykokt kreps eller krabbe. Men vær tidlig ute, for de blir fort utsolgt! Den beste sushien jeg har spist (bortsett fra da jeg var på turnè i Japan), finner du på Zuuma. Det er en moderne og kul restaurant ved kaia, med nydelig utsikt. Den lokale fiskesuppen på Fisketorget er også magisk, rett og slett en perfekt lunsj.

Kulturkveld: Få med deg en konsert på Terminalen Byscene. Det er et lokale som klarer å være hipt og koselig på samme tid, og de har alltid spennende artister på plakaten. Til tross for sin lille størrelse har de massevis av spennende teater- og musikkarrangementer, som konserter og små og store festivaler med både norske og internasjonale artister. Standup kan du se på Teaterfabrikken eller Parken kulturhus.

God mat: Jeg var nylig innom restauranten Bro og spiste et av de beste måltidene noensinne. De har et fantastisk vinkart med et godt utvalg av blant annet naturvin, og de serverer «kystgastronomi» med kremen av lokale råvarer. Det er som oftest her jeg ender opp også hvis jeg bare skal ta et glass vin eller en digg cocktail med noen venner på en fredag kveld.

Lørdag med lokalbefolkningen

– Det som er unikt for byen Ålesund, er at ingen dag er lik. Vi har ofte fire årstider på en dag. Så hver lørdag er forskjellig, sier Sebastian Brevik.

Brevik er en livsnytende sunnmøring med stor interesse for alt som kan spises eller drikkes. Han er også «bartender, glassblåser, samfunnskritisk pappa og full av nestekjærlighet», ifølge seg selv.

Sebastian Brevik, sunnmøring og livsnyter

Breviks tips til «lokallørdag» i Ålesund

God start: På en typisk finværslørdag ville jeg startet med en god frokostbit og en nydelig kaffe på Racoon i Kongens gate, og kjent byens puls øke idet den våkner til liv. Fungerer i all slags vær!

Hyggelige nabolag: Det er flott å vandre ut mot den ærverdige Brunholmen. Gå innom Butikken i Apotekergata No. 5. Ta en titt på kveldens meny i restauranten, plukk med deg en bolle og spaser videre for en merkverdig opplevelse av antikk og miljø ved Trankokeriet. Det er en antikkforretning med kjempegod kaffe! Digg å gjøre i fint vær, kult å gjøre i dårlig vær.

På toppen av byen: Byen flotteste og kanskje mest instagramvennlige aktivitet er turen opp til byfjellet Aksla. Følg trappene som går fra byparken opp på fjellet, der du får utsikt over hele den vakre jugendstilbyen. Samme om du er herfra eller bare er på gjennomreise, er dette noe du bør gjøre – ofte! Etterpå går du ned på Kipperviktorget, byen herligste lunsjplass, der det er masse liv og fantastiske foodtrucks. Evergreens quesadilla er en favoritt! Er det en skikkelig drittværsdag, er akvariet Atlanterhavsparken et unikum å vandre rundt i, både innendørs og i det flotte uteområdet.

Lokal barrunde: Byen har et mangfold av muligheter hvis du vil smake og utforske. Liker du druer, er VinoBar en perle. Er det lokalt du vil ha, er Molo brew det lokale brygghuset, med burger og god plass. Og vil du møte lokalbefolkningen, er bakgården på Piano den absolutt beste plassen. Sist, men ikke minst, finner du byens beste cocktails på Arkivet bar. Ellers har du også gamle og veldig brune Smutthullet «pub and dancing». Ingenting slår denne gamle puben på de stikkordene der! Den må ses og oppleves selv, men helst ikke for sent om kvelden.

God mat: Restaurantene Apotekergata no. 5 og Bro representerer på best mulig vis hva Ålesundregionen har å tilby. Begge stedene har tilhørende barer som leverer håndlagde cocktails, ofte av lokal brennevin og lokale råvarer, og gode viner. Pris trenger du ikke bekymre deg for, for i disse menyene finnes det noe for alle.

Lokalt uttrykk: Nauta bra! Det betyr kjempebra og kan brukes i mange sammenhenger.

Få også med deg: Ålesund har massevis av deilig mat og drikke å by på. Utforsk byens koselige kafeer, barer og restauranter.

Tursøndag

– Ålesunds flotte natur og fantastiske beliggenhet blant fjorder, fjell og hav gir uendelige muligheter for en aktiv tilværelse hele året, sier Karsten Gefle.

Gefle er profesjonell skikjører, konsulent og pappa til to, og har bodd i Ålesund siden 2012.

Karsten Gefle, profesjonell skikjører

Gefles tips til urbane søndagsturer

Bynære turer: Det finnes mange godt tilrettelagte og merkede turstier i nærområdet. Fra sentrum kan du ta trappene opp fra byen til Fjellstua og nyte den fantastiske utsikten. Hvis du ønsker en litt lengre tur, kan du fortsette videre i et stort nettverk av stier på byfjellet Aksla. Ellers er Sukkertoppen (314 meter over havet) også en fin tur med minst like god utsikt, litt vest for sentrum på Hessa – men her er det ofte mye folk. Høgenakken ligger omtrent 15 minutter østover med buss fra sentrum. Der får du flott utsikt mot byen, havet og Sunnmørsalpene.

Øytur: Det er fantastisk å gå turen opp på Godøyfjellet (497 meter over havet) ute på vakre Godøya. Her finnes det mange stialternativer. Noen byr på brattere stigninger eller godt tilrettelagte stier med steinheller. Gå for eksempel fra Alnes eller Godøya skole. Dra også gjerne innom Alnes fyr, der det er både restaurant, café og kunstutstilling. Er du heldig, kan du se dyktige surfere boltre seg i bølgene utenfor den fine sandstranden her. Det går buss ut til Godøya fra byen.

Aktiv søndag: Du kan leie både kajakk og SUP hos Uteguiden og padle rundt midt i sentrum, gjennom det flotte Brosundet. De har også sykkelutleie. Har du lyst på litt mer fart og spenning, kan du dra på RIB-tur.

Vinteraktiviteter: Ålesund er et fantastisk utgangspunkt for ski. Her er det kort vei til uendelige muligheter i et av verdens flotteste toppturterreng – Sunnmørsalpene. Strandafjellet byr på landets beste heisbaserte pudderkjøring. Dit kan du kjøre bil eller ta buss, og du får leid nødvendig utstyr på fjellet. Det hender også at det går skibåt til Stranda. En annen stor vinteropplevelse er å bli med ut på «Borgundfjordfiske», og i februar/mars 2021 blir det fiskefestival.

Utelunsj: Vi spiser som regel lunsj i det fri. På de bynære turene er det mange fine rasteplasser og utkikkspunkter. For en kaffe og noe lett å bite i, er Racoon i gågata et perfekt stoppested, både hvis du vil sette deg ned og hvis du vil kjøpe med deg noe til turen.

Få også med deg: Bruk gjerne dagen på en tur til fugleøya Runde. Øya er populær hele året, men er spesielt spennende om sommeren på grunn av det yrende fuglelivet der.

Planlegg reisen til Ålesund i dag! Få de beste tilbudene hos våre hotellpartnere Scandic, Strawberry og Thon Hotels.

Utforsk Sunnmøre

Finn spennende aktiviteter og flotte overnattingssteder

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt