Skip to main content

Planlegg reisen til Svalbard

Kun noen få timers flyreise fra fastlandet, og du lander i mektige, arktiske landskaper på Svalbard. Opplev rå naturopplevelser i polare strøk, et unikt dyreliv og bo og spis godt i livlige Longyearbyen.

Svalbards polare klima, rike dyreliv, ville natur og gruvesamfunn har fascinert reisende i lang tid. Fra Longyearbyen kan du dra på spennende turer med båt, kajakk, snøskuter eller hundeslede. Du kan også vandre eller gå på ski til en av de nærliggende isbreene og vakre fjellene. Men ikke gå noe sted uten en profesjonell guide, for i tillegg til rundt 3000 innbyggere, er Svalbard også hjem til den mektige isbjørnen.

Internasjonale Longyearbyen byr på et levende kulturliv med konserter, forestillinger, festivaler og utstillinger. Smak arktisk matkultur som sel, hval, reinsdyr, rype og røye hos en rekke restauranter med høy standard. Svalbard har også sitt eget lokale ølbryggeri og et av Norges største utvalg av Champagne.

«Svalbard er så nært folk flest kan komme Nordpolen.» — Lonely Planet

«Svalbard» betyr «landet med de kalde kyster», og har arktisk klima, men med betydelig høyere temperaturer enn andre områder på samme breddegrad. Store deler av året preges av midnattssol eller mørketid. Polarnatta er spesiell for Svalbard — det er den mørkeste perioden av mørketida fra rundt den 14. november til 29. januar, da er det mørkt nok til at du kan se dagsnordlyset danse over himmelen.

Historisk var hvalfangst og gruvedrift viktig på øygruppen, men i dag står polarforskning og reiseliv i sentrum. Naturen er hardfør, men samtidig sårbar for påvirkning. Nesten to tredjedeler av Svalbards landområder er fredet, og det er viktig å ta hensyn til de ville dyrene som bor der.

Longyearbyen har oppnådd merket for Bærekraftig reisemål – som ikke betyr at destinasjonen er bærekraftig, men at de har forpliktet seg til å jobbe systematisk for å redusere turismens negative påvirkning og for å styrke de positive ringvirkningene.

Den vanligste måten å reise til Svalbard på er med fly. Finn mer inspirasjon på Svalbards offisielle nettsted.

Utforsk tilbudene under, eller gå rett til:
Hundeslede og aktiviteter | Safari og sightseeing | Mat og drikke | Overnatting | Transport

Hundeslede og aktiviteter

Vær aktiv å utforsk Svalbard med hundeslede, på ski eller til fots!

Safari og sightseeing

Bli med på guidede turer for å lære om kulturen, se naturen og de ville dyrene!

Overnatting

Fra komfortable hoteller til koselige gjestehus — finn ditt krypinn på Svalbard.

Mat og drikke

Fra tradisjonsrike spisesteder til moderne luksusrestauranter — få smaken på Svalbard.

Svalbard tilbyr også ...

Her kan du søke etter opplevelser og overnattingsmuligheter. Start planleggingen i dag!

Reiseinformasjon

Husk at Svalbard ikke er en del av Schengenområdet, så alle som ikke har norsk pass må vise pass. Dette gjelder også besøkende fra de nordiske landene. Se detaljert reiseinformasjon på Svalbards offisielle nettsted.

Planlegg reisen med Entur, som gir deg reiseforslag basert på alle offentlige transportmidler i landet.

Vær og klima

Svalbard har et relativt mildt klima sammenlignet med områder på samme breddegrad. I Longyearbyen er gjennomsnittstemperaturen -14°C om vinteren og +6°C om sommeren.

Det er ikke uvanlig med lange perioder med temperaturer mellom -20 og -30°C om vinteren.

Om sommeren er det vanlig med perioder med mye tåke. Når det gjelder nedbør, derimot, kan Svalbard beskrives som en «arktisk ørken» med en årlig nedbørsmengde på kun 200–300 millimeter.

I Longyearbyen er det polarnatt – helt mørkt – fra 11. november til 30. januar. På klare dager blir mørket ofte lyst opp av nordlys.

Været på Svalbard kan skifte svært raskt. Se siste værvarsel på yr.no.

Bli inspirert

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt