Skip to main content

Topp 25 steder utenfor allfarvei

Trenger du tips til hvor du skal legge norgesferien? Her er den bereiste journalisten og reiseguruen Jens A. Riisnæs sine 25 favorittsteder i Norge!

– Jeg ville lage en liste over noen av Norges mindre opplagte reisemål, som jeg mener er like givende som de mer kjente stedene. Jeg har vært på alle turene selv, og har lyst til å ta dem igjen, sier Riisnæs.

Grunnen til at journalisten er så begeistret for Norge, bunner blant annet i at landet er et høyteknologisk samfunn, og et slags laboratorium for fremtidsløsninger. Samtidig er det hjem for historiske levninger fra helt tilbake til steinalderen.

– Når det gjelder naturlig skjønnhet, konkurrerer vi med svært få andre land. Vi har unike ting som fjordene, lyse sommernetter, nordlyset, golfstrømmen og tydelige sesongskifter. Samene deler tradisjonelt inn året i hele åtte sesonger. Selv mener jeg vi har minst elleve av dem, ler han.

Riisnæs beskriver Norge som et levende folkemuseum, som alltid er åpent for alle.

– Norge er det perfekte landet for reisende som er opptatt av bærekraft og nytenkning. Turister skal også spise godt, og det norske kjøkken er ofte basert på lokale, naturlige ingredienser. Nå vet vi også hvordan vi skal tilberede dem, sier han.

Bli kjent med Riisnæs’ 25 favorittsteder i Norge (listet opp i tilfeldig rekkefølge):

1. Stadtlandet og Vågsøy

Vestlandet

Dette værharde området er et paradis for surfere, der du også finner Norges eldste klosterruiner i Selje og tre fyr du kan overnatte i. Hoddevika har fått rykte på seg for å være et av de mest eksotiske stedene å surfe i verden (og her er konkurransen sterk)! På Vågsøy kan du bo i Hendanes, Kråkenes og Skogsnes fyr – alle med spektakulær panoramautsikt.

2. Kysten nord for Sognefjorden

Vestlandet

Hvis det er ett område i Norge hvor begrepet «øyhopping» virkelig kommer til sin fulle rett, så er det langs kysten av Sogn og Fjordane. Solundskjærgården og Værlandet har fantastisk natur og består av mange små samfunn, og ferger gjør det enkelt å komme seg rundt. Men det aller beste med området er padlemulighetene! Kajakkentusiaster fra hele verden har for lengst oppdaget øyparadiset ved munningen av Sognefjorden. Om sommeren konkurrerer de om plassen med mange andre båter.

3. Dalene som leder til Trollheimen og Dovrefjell

Vestlandet

Todalen, Innerdalen, Sunndalen, Litjdalen, Grødalen og Eikesdalen er en klynge av daler som strekker seg hele veien fra fjorden til Trollheimen og Dovre. Her venter supre muligheter for fotturer og klatring, men også for fantastisk sykling – blant annet på den spektakulære grusveien Aursjøvegen over fjellet fra naturskjønne Eikesdalen via Aursjøen og ned Litjadalen til den lille byen Sunndalsøra.

4. Lysefjorden med Preikestolen og Kjerag

Vestlandet

I tillegg til Geirangerfjorden og Nærøyfjorden er Lysefjorden Norges mest fotograferte fjord, spesielt på grunn av fjellformasjonen Preikestolen og den imponerende Kjeragbolten. Kjerag er også en av verdens beste destinasjoner for basehoppere. Den mest fascinerende veien mellom Kristiansand og Stavanger går via hårnålssvingene ned til Lysebotn innerst i Lysefjorden, der du kan ta ferje videre.

5. Ålfotbreen og Nordfjord

Vestlandet

Vingen i Nordfjord er Norges største helleristningsfelt og ligger dessuten nær Norges høyeste sjøklippe, Hornelen, som rager 860 meter over havet. Turen herfra og opp gjennom særegne geologiske formasjoner fra devontiden, over Ålfotbreen (Norges vestligste bre), via fjellhyttene Blåbrebu og Gjegnabu og ned til Hyefjord, er en av de fineste i verden. Dette er Norges våteste område, med ti ganger så mye regn som i Bergen! (NB: En guidet isbretur anbefales på det varmeste.)

6. Fra toppen av Hardangervidda ned til fjorden

Vestlandet

Dette er en naturskjønn tur som inkluderer både fjell og fjord i Hardanger. Fra Eidfjord innerst i Hardangerfjorden går du opp vakre Hjølodalen til fjellhyttene Viveli, Hedlo og Hadlaskard. Videre via Hårteigen – et av Hardangerviddas høyeste punkt – til fjellhyttene Torehytte og Stavali, og deretter ned vakre Husedalen, som har fire store fossefall, til den idylliske bygda Kinsarvik. I nabobygda Lofthus kan du klatre til toppen av Munketreppene, Norges eldste steintrapp, og eventuelt fortsette videre på Dronning Sonjas panoramarute. 

7. Innerst i Sognefjorden

Vestlandet

I den indre delen av Sognefjorden venter muligheter for utallige utendørsaktiviteter mellom fjord og bre. I Luster kan du nyte den vakre Lustrafjorden og de flotte dalførene Veitastrond og Jostedalen, med Jostadalsbreen mellom seg. Området kan skryte av å ha Norges eldste stavkirke, Urnes, som har en naturskjønn beliggenhet på en odde i Lustrafjorden. Det er kort vei opp til noen av Norges villeste fjellandskaper, Hurrungane, og til Norges fjellklatringssenter på Turtagrø.

8. Norge best bevarte seilskuteby: Skudeneshavn

Vestlandet

Skudeneshavn er den kystbyen i Norge som har lykkes best i å bevare sine gamle hvite trehus og bygninger. Byen blomstret under den store seilskutetida på 1900-tallet. Skudeneshavns mer enn 200 trehus fra 1850-tallet er nydelig restaurert og vedlikeholdt av sine stolte eiere, hvorav mange er fra Stavanger, som ligger bare en fergetur unna.

9. Eventyrlige Lyngen

Nord-Norge

«Alpene i havet» er et paradis for både tradisjonelle og mer moderne måter å nyte villmakra på; fra fiske, jakt og klassiske fjellturer til ekstrem skikjøring, stisykling, dykking og hanggliding. Lyngsalpene er et av de villeste landskapene i verden og har en etablert plass på det internasjonale ekstremvillmark-kartet.

10. Fiskeværet Hamn i Senja

Nord-Norge

Hamn i Senja er en pittoresk fiskevær med industrihistorie. Elektrisitet ble innført her så tidlig som i 1882. Den ble levert av en av verdens to første vannkraftverk, bygget for de lokale nikkelgruvene. Det gamle fiskeværet er i dag et aktivitetsmekka der du kan padle, fiske, gå på tur til Sukkertoppen eller flyte med tidevannsstrømmen i flytedrakt (!), og et flott utgangspunkt når du skal utforske eventyrøya Senja.

11. Grenselandet

Nord-Norge

Dette området i Finnmark, som grenser til Russland, er veldig spennende. Opplev kirkene Kong Oscar IIs kapell i Grense Jakobselv, Neiden kirke og Sankt Georgs kapell (også i Neiden), samt det finsk-norske fiskeværet Bugøynes. Fra grensebyen Kirkenes kan du kjøre den unike grenseveien gjennom Pasvikdalen fra Bjørvatn til Øvre Pasvik nasjonalpark og Treriksrøysa hvor Norge, Finnland og Russland møtes. I Ytre Jarfjord venter spennende naturopplevelser, som blant annet kongekrabbesafari.

12. De ytterste øyene i Lofoten

Nord-Norge

På Moskenesøya, Værøy og Røst i Lofoten kan du oppleve en fascinerende blanding av storslått natur og små, levende fiskevær, formet av fiskeres aktivitet gjennom tusenvis av år. Kom gjerne mellom februar og april, når det årlige Lofotfisket etter skreien er på sitt mest intense. Om sommeren skinner midnattsola, og i vinterhalvåret kan du se nordlyset danse. 

13. Træna og Myken

Nord-Norge

Lenger til havs er det nesten ikke mulig å komme i Norge! Øyene har vært bosatt i mer enn 6000 år og Træna, 61 kilometer utenfor Helgelandskysten, er et livskraftig samfunn med kunstinstallasjoner, kulturarv, saunaer og koselige kafeer. Ta rutebåten til tur-favoritten Sanna, der den magiske fjellformasjonen Trænstaven stikker opp av havet.  Suksesshistorien om lakseoppdrett i Nord-Norge startet også her, og den årlige Trænafestivalen har oppnådd internasjonal kultstatus. Enda lenger ut ligger Myken, med 11 innbyggere og et moderne Whisky-destilleri (!). 

14. Fiskeværet Gjesvær

Nord-Norge

Dette er et klassisk Finnmark-fiskevær med tre karakteristiske fuglefjell (Stappane), inkludert Norges største lundefuglkoloni med over 350 000 fugler. Gjesvær har vært et viktig landemerke for sjøfarere så langt tilbake som til vikingtiden. Norges nordligste skjærgård består av mer enn 100 øyer og holmer. Den nordligste punktet er nevnt i Snorres sagaer om de norrøne konger.

15. «Den ukjente fjord»: Vistenfjorden

Nord-Norge

Vistenfjorden på Helgelandskysten, mellom den berømte øya Vega og fjellkjeden De syv søstre, er en av Nord-Europas mest varierte naturlige biotoper. Her er det funnet spor av jakt og fiske datert 9000 år tilbake i tid, og permanente bosetninger ikke bare nær munningen av fjorden, men også på Bønå. Nå driver en lokal sauebonde og familien hans et villmarksenter der, og de tilbyr en rekke utendørsaktiviteter.

16. Røros og området rundt

Trøndelag

På dette høyfjellsplatået ble en av Europas største kobbergruver anlagt. Det sørget for stor rikdom, spesielt i København (!) - og ikke minst la det grunnlaget for den lille, koselige bergstaden Røros, som kanskje er den eneste gruvebyen i verden som er bygd opp av nesten bare trehus. Bli med på guidede vandringer både i gruvene og i byen. Røros er for øvrig blant de beste i landet på lokalmat, og du kan delta på en smakfull matsafari.

17. Nidarosdomen i Trondheim

Trøndelag

Som Santiago de Compostela var Nidarosdomen i Trondheim et av verdens viktigste pilegrimsmål i middelalderen. Katedralen ble fratatt mange av sine kunstskatter i forbindelse med reformasjonen, men det er utvilsomt den største katedralen i Europa med beliggenhet så langt fra Roma. Selve bygningen opptar derfor en spesiell plass blant Europas katedraler.

18. En eksotisk avstikker fra Setesdalen

Sørlandet

På strekningen fra Tovdal til Åraksbø får du Sør-Norges skogkledde åser på sitt aller vakreste. Tovdal er en av de mest varierte skog- og lavtliggende fjellbiotoper i Sør-Norge. Turen fra Dale via Rjukanfossen, Stuvestøyl og Videstøyl og videre langs Juvasselva, over Skuggefjellet og ned til Åraksbø i Setesdal, er en av de fineste fotturene i hele innlandet. I Setesdal finner du også en av Norges eldste bygninger – Haugeburet fra 1219

19. Sørlandets skjærgård

Sørlandet

Skjærgården fra Ryvingen fyr til Jomfruland på Sørlandet består av tusenvis av små og store øyer, holmer og skjær, med bokstavelig talt titusenvis av svaberg som lokker til seg soltilbedere om sommeren. Området er ideelt for kajakkpadling, både for nybegynnere og mer erfarne. Øyene er godt skjermet fra havet, så kano er også en super måte å ta seg rundt på.

20. Kystveien fra Mandal til Hafrsfjord

Sørlandet

Kystveien fra Mandal til Hafrsfjord er en del av sykkelveien Nordsjøruta (Shetland, Orknøyene, Skottland, England, Belgia, Nederland, Tyskland, Danmark, Sverige, Norge). Ruta er mer enn 6000 kilometer lang, noe som gjør den til verdens lengste merkede sykkelrute. Med sitt vakre og varierte kystlandskap er den 250 kilometer lange strekningen fra Mandal via Lindesnes og Lista, Hauge og Egersund, indrefileten av Nordsjøruta.

21. Norsk industrihistorie på Rjukan

Telemark

Den dramatiske og vakre Rjukandalen med sine kraftverk og fossefall, er et bilde på den moderne industrinasjonen Norge. Det flotte Norsk industriarbeidermuseum på Vemork kraftstasjon viser hvordan fossen ble lagt i rør, og slik la grunnlaget for at Norge på kort tid gikk fra å være en nasjon av fattige fiskere og bønder til å bli et rikt og velstående land. Her får du også den dramatiske historien om tungtvannaksjonen under andre verdenskrig. 

22. Kanoparadiset Velmunden

Østlandet

Velmunden/Fjorda, mellom Randsfjorden og Sperillen-elvene, er Østlandets kanoparadis. Her kan de yngste i familien leke indianere i et nesten helt uberørt landskap av øyer og innsjøer. Utallige kanoruter i varierte omgivelser er tilgjengelig, cirka 400 meter over havet. De som er interesserte i kulturhistorie, kan besøke de gamle finske bosetningene. Hungersnøden i Finland førte til masseimmigrasjon fra øst for cirka 400 år siden.

23. Oscarsborg festning

Østlandet

Oscarsborg festning ligger på en idyllisk øy midt i Oslofjorden, men er først og fremst et interessant monument over norsk militærhistorie. Det var fra denne festningen kanoner og torpedoer senket det tyske flaggskipet «Blücher» ved daggry 9. april 1940. Det førte som kjent til at Kong Haakon VII og regjeringen fikk tid til å flykte lengre nord, for så å bli evakuert til London for å fortsette kampen mot den nazistiske okkupasjonen.

24. Femundsmarka

Østlandet

Nær svenskegrensa byr Femundsmarka på villere villmarksopplevelser enn Velmunden, og er et slags nordisk svar på Alaska og Yukon. Til sammen former nasjonalparkene Femundsmarka og Gutulia, sammen med Töfsingdalen i Sverige, en av de mest karakteristiske fjellbiotoper i Skandinavia.

25. Telemarkskanalen

Østlandet

Den unike Telemarkskanalen strekker seg fra fra Skien til tettstedet Dalen, «inngangen» til Vest-Telemark. De fleste velger imidlertid å starte et kanalcruise i Ulefoss. Klassiske båter tar deg gjennom et sinnrikt system av sluser. Hopp av i Lunde, eller fortsett helttil Dalen i enden av Bandak – en av Telemarks mange innsjøer. Du kan ta kanalbuss tilbake. I nærheten funner du også fine steder som «skisportens vugge» Morgedal, Nutheim gjestgiveri i Flatdal eller den sørlige inngangen til Hardangervidda via Møsvatn.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Flere reisetips

Sider du nylig har besøkt