Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Sverd i fjell, Hafrsfjord Sverd i fjell, Hafrsfjord
Credits
Sverd i fjell, Hafrsfjord.
Photo: Richard Larssen/visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Den bereiste journalisten og eventyreren Jens A. Riisnæs har listet opp sine 25 favorittsteder i Norge.

Østlandet og Sørlandet

En eksotisk avstikker fra Setesdalen

Strekningen fra Tovdal til Åraksbø byr på Sør-Norges skogkledde åser på sitt aller vakreste. Tovdal er en av de mest varierte skog- og lavtliggende fjellbiotoper i Sør-Norge. Turen fra Dale via Rjukanfossen, Stuvestøyl, Videstøyl, langs Juvasselva, over Skuggefjellet og ned til Åraksbø i Setesdal, som også er hjem til en av Norges eldste bygninger - Haugeburet fra 1219 - er en av de fineste fotturene i hele innlandet. 

Velmunden

Velmunden/Fjorda, mellom Randsfjorden og Sperillen-elvene, er Øst-Norges kanoparadis. Her kan de yngste i familien leke indianere i et nesten helt uberørt landskap av øyer og innsjøer. Utallige kanoruter i varierte omgivelser er tilgjengelig, cirka 400 meter over havet. De som er interesserte i kulturhistorie, kan besøke de gamle finske bosetningene. Hungersnøden i Finland førte til masseimmigrasjon fra øst for cirka 400 år siden.

Car driving in Setesdal
Credits
Setesdal.
Photo: Anders Martinsen (c) Visit Sørlandet AS

Setesdal

Credits
Setesdal.
Photo: Anders Martinsen (c) Visit Sørlandet AS

Kystveien fra Mandal til Hafrsfjord

Kystveien fra Mandal til Hafrsfjord er en del av North Sea Cycle Route (Shetland, Orknøyene, Skottland, England, Belgia, Nederland, Tyskland, Danmark, Sverige, Norge). Ruta er mer enn 6000 kilometer lang, noe som gjør den til verdens lengste merkede sykkelrute. Med sitt vakre og varierte kystlandskap er den 155 mil lange strekningen fra Mandal, via Lindesnes og Lista, Hauge og Egersund, indrefileten av North Sea Cycle Route.

Sørlandets skjærgård

Sørlandets skjærgård, fra Ryvingen fyr til Jomfruland, består av tusenvis av små og store øyer, holmer og skjær, med bokstavelig talt titusenvis av svaberg som lokker soltilbedere om sommeren. Området er ideelt for kajakkpadling – både for nybegynnere og for mer erfarne. Øyene er godt skjermet fra havet, noe som også gjør kano er en super måte å ta seg rundt på. 

Oscarsborg festning

Opplev militærhistorie midt i Oslofjorden. Oscarsborg festning har beliggenhet på en idyllisk øy midt i den smaleste delen av Oslofjorden, men er først og fremst et interessant monument fra Norges militærhistorie. Det var fra denne festningen at kanoner og torpedoer senket det tyske flaggskipet «Blücher» ved daggry 9. april 1940. Forsinkelsen dette førte med seg, gjorde det mulig for den norske statsmakten å evakuere viktige personer fra Oslo. Kong Haakon VII og regjeringen fikk dermed tid til å flykte lenger nord hvor de ble evakuert til London for å fortsette kampen mot den nazistiske okkupasjonen.

Femundsmarka

Femundsmarka nær svenskegrensa byr på villere villmarksopplevelse enn Velmunden, og er et slags nordisk svar på Alaska og Yukon. Tilsammen former nasjonalparkene Femundsmarka og Gutulia, og Töfsingdalen i Sverige, en av de mest karakteristiske fjellbiotoper i Skandinavia. 

Rivingen Lighthouse by Grimstad, Southern Norway
Credits
Rivingen Lighthouse by Grimstad, Southern Norway.
Photo: Johan Wildhagen - Visitnorway.com

Ryvingen lighthouse

Credits
Rivingen Lighthouse by Grimstad, Southern Norway.
Photo: Johan Wildhagen - Visitnorway.com

Rjukan med kraftstasjonen og tungtvannsmuseet

Den dramatiske og vakre Rjukandalen med sine kraftverk og fossefall, som lenge har vært temmet og gjort om til vannkraft, er et bilde på den moderne industrinasjonen Norge. Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork Kraftstasjon viser hvordan fossen ble lagt i rør, og slik la grunnlaget for at Norge på bare noen få generasjoner gikk fra å være en nasjon av fattige fiskere og bønder til å bli et rikt og velstående land.

Telemarkskanalen

Telemarkskanalen fra Skien, Henrik Ibsens fødested, til Dalen, «inngangen» til Vest-Telemark, er en kanalreise utenom det vanlige. I løpet av noen få timer blir du ført med båt gjennom et klassisk system av sluser fra en av Norges store industribyer, Porsgrunn/Skien, til Dalen i enden av Bandak – en av Telemarks mange innsjøer. Derifra er det ikke langt til steder som Morgedal – «skisportens vugge», Nutheim Gjestgiveri i Flatdal eller til den sørlige inngangen til Hardangervidda, via Møsvatn. 

Vestlandet

Ålfotbreen og Nordfjord

Turen fra Vingen, Norges største helleristningsfelt i Norden (nær Norges høyeste sjøklippe, Hornelen, 860 m), opp gjennom særegne geologiske formasjoner fra devontiden, over Ålforbreen (Norges vestligste bre), via fjellhyttene Blåbrebu og Gjegnabu og ned til Hyefjord, er en av de fineste turene i verden (som mange andre turer i Norge som tar deg fra kysten og fjordene over høye fjell og isbreer). Dette er Norges våteste område, med 10 ganger så mye regn som i Bergen! (NB: En guidet isbretur anbefales på det varmeste). 

På kysten nord for Sognefjorden 

Solund og Værlandet. Hvis det er ett område i Norge hvor begrepet «øyhopping» virkelig kommer til sin fulle rett, så er det her. Området har fantastisk natur og består av mange små samfunn, og ferger gjør det enkelt å ta seg rundt. Men det aller beste med området er padlemulighetene! Kajakkentusiaster fra hele verden har for lengst oppdaget øyparadiset ved munningen av Sognefjorden. Om sommeren konkurrerer de om plassen med mange andre båter i områder. 

Selje, Nordfjord
Credits
Selje, Nordfjord.
Photo: Thomas Bickhardt / Bickfoto

Selje, Nordfjord

Credits
Selje, Nordfjord.
Photo: Thomas Bickhardt / Bickfoto

Dalene som leder til Trollheimen og Dovrefjell

Dalene i Todalen, Innerdalen, Sunndalen, Litjdalen, Grødalen og Eikesdalen. En klynge av daler som strekker seg hele veien fra havet i høyfjelleslandet (Trollheimen og Dovre). Her venter supre muligheter for fotturer og klatring, men også for fantastisk sykling, blant annet på grusveien fra Eikesdalen via Aursjøen ned Litjadalen til den lille byen Sunndalsøra.

Innerst i Sognefjorden

Lustrafjorden med Norges fjellklatringssenter på Turtagrø og Hurrungane, og med Veitastrond og Jostedalen «gjemt bak» Jostadalsbreen. Området kan skryte av å tilby Norges eldste stavkirke, Urnes, som har en naturskjønn beliggenhet på en odde i Lustrafjorden. Her venter det beste av Sognefjorden med muligheter for utallige utendørsaktiviteter mellom fjord og bre.

 

 

Fra toppen av Hardangervidda og ned til fjorden

Hårteigen og Husedalen/ Munketrappene. Dette er en naturskjønn tur som inkluderer både fjell og fjorder. Fra Eidfjord, innerst i Hardangerfjorden, opp den ville og vakre Hjølodalen til fjellhyttene Viveli, Hedlo og Hadlaskard, via Hårteigen – et av Hardangerviddas høyeste punkt –  til fjellhyttene Torehytte og Stavali, og deretter ned en av Norges vakreste daler – Husedalen – som har tre store, men likevel svært forskjellige fossefall. 

Norge best bevarte seilskuteby, Skudeneshavn

Skudeneshavn er den kystbyen i Norge som har lykkes best i å bevare sine gamle hvite trehus og bygninger. Byen blomstret under den store seilskutetida på 1900-tallet. Skudeneshavns mer enn 200 trehusbebyggelser fra 1850-tallet er nydelig restaurert og vedlikeholdt av sine stolte eiere, hvorav mange er fra Stavanger, bare en fergetur unna. 

From Svaene, approaching Store Skagastølsting, Hurungane
Credits
From Svaene, approaching Store Skagastølsting, Hurungane.
Photo: Håvard Myklebust/visitnorway.com

Hurungane

Credits
From Svaene, approaching Store Skagastølsting, Hurungane.
Photo: Håvard Myklebust/visitnorway.com

Stadtlandet og Vågsøy

Et paradis for surfere hvor du også finner Norges eldste klosterruiner, samt tre fyr du kan overnatte i. Hoddevika har fått et rykte på seg for å være et av de mest eksotiske stedene å surfe i verden (her er konkurransen sterk!). På øya Vågsøy finnes det tre forskjellige fyr du kan bo i: Hendanes, Kråkenes og Skogsnes fyr – alle med spektakulær panoramautsikt.  

 

Lysefjorden med Preikestolen og Kjeragbolten 

I tillegg til Geirangerfjorden og Nærøyfjorden er Lysefjorden Norges mest fotograferte fjord, spesielt på grunn av den spektakulære fjellformasjonen Preikestolen og den imponerende Kjeragbolten, som trolig er verdens beste destinasjon for basehoppere. Den mest fascinerende veien og fergeruta mellom Kristiansand og Stavanger går via hårnålssvingene ned til Lysefjorden.

En hilsen fra våre sponsorer

Trøndelag

Trondheim
Credits
Trondheim.
Photo: Øyvind Blomstereng

Nidarosdomen, Trondheim

Credits
Trondheim.
Photo: Øyvind Blomstereng

Røros og området rundt

Et gruvesamfunn på et høyfjellsplatå. Her ligger en av Europas største kobbergruver, som sørget for stor rikdom, særlig i København. Der endte nemlig det meste av kobberet opp som tak på mange viktige bygg, deriblant Børsen, hvis berømte dragespir også er kledt med kobber. Røros er sannsynligvis den eneste gruvebyen i verden som er bygd opp av nesten bare trehus.

 

 

Nidarosdomen

Som Santiago de Compostela, var Nidarosdomen et av verdens viktigste pilegrimsmål i middelalderen. Interiøret i katedralen ble fratatt mange av sine kunstskatter i forbindelse med reformasjonen, men det er utvilsomt den største katedralen i Europa med beliggenhet så langt fra Roma. Selve bygningen opptar derfor en spesiell plass blant Europas katedraler. 

Horse and sleigh at Røros
Credits
Horse and sleigh at Røros.
Photo: Thomas Rasmus Skaug - visitnorway.com

Røros

Credits
Horse and sleigh at Røros.
Photo: Thomas Rasmus Skaug - visitnorway.com

Nord-Norge

Grenselandet 

Området som grenser til Russland, med sine kirker (Kong Oscar IIs kapell i Grense Jakobselv, protestantkirken og Sankt Georgs kapell i Neiden), den finsk-norske fiskelandsbyen Bugøynes, grenseveien fra Bjørvatn til Øvre Pasvik nasjonalpark og Treriksrøysa hvor de tre landene møtes. I Ytre Jarfjord venter spennende naturopplevelser som blant annet kongekrabbesafari. 

Fiskeværet Gjesvær

Dette er et klassisk Finnmark-fiskevær med tre karakteristiske fuglefjell (Stappane), inkludert Norges største lundefuglkoloni bestående av over 350.000 fugler. Gjesvær har vært et viktig landemerke for sjøfarere så lang tilbake i tid som vikingtiden. Dette er Norges nordligste skjærgård bestående av mer enn 100 øyer og holmer. Den nordligste punktet er nevnt i Snorres saga om de norrøne konger.

De ytterste Lofotøyene: Reine Sørvågen, Å. Værøy og Røst

Her kan du oppleve en unik blanding av storslått natur (formet av fiskeres aktivitet gjennom tusenvis av år) og de kosmopolitiske kravene til dagens turisme. Her vil du finne kunstgallerier, samt fersk chili, ingefær og hvitløk. 

Træna og Myken-øyene 

Øyriker langt til havs. Her kan du oppleve overnatting i et fyr (Myken med panoramautsikt), fisk og en festival (Træna). Øyene har vært bosatt i mer enn 6000 år og er rike på kulturarv og historiske monumenter. Og fra moderne tid: Suksesshistorien om lakseoppdrett i Nord-Norge startet på Træna. Trænafestivalen har oppnådd internasjonal kultstatus.

Puffins at Gjesværstappan Nesting Cliffs, Nordkapp
Credits
Puffins at Gjesværstappan Nesting Cliffs, Nordkapp.
Photo: Asgeir Helgestad/Artic Light AS/visitnorway.com

Gjesværstappan

Credits
Puffins at Gjesværstappan Nesting Cliffs, Nordkapp.
Photo: Asgeir Helgestad/Artic Light AS/visitnorway.com

Lyngen

«Alpene i havet» er et paradis for både tradisjonelle og mer moderne måter å nyte villmakra på; fra fiske, jakt og klassisk fjellkjøring til ekstrem skikjøring, dykking og hanggliding. Lyngsalpene er et av de villeste landskapene i verden og har en etablert plass på det internasjonale ekstrem villmark-kartet. 

Hamn i Senja

Hamn i Senja er en pittoresk fiskelandsby med en industrihistorie. Elektrisitet ble innført her så tidlig som i 1882. Den ble levert av en av verdens to første vannkraftverk, bygget for de lokale nikkelgruvene. Det gamle fiskeværet er et flott utgangspunkt for å utforske øya Senja.

Vistenfjorden

«Den ukjente fjord» på kysten av Helgeland, mellom den berømte Vega-øya og de syv søstre, er en av Nord-Europas mest varierte naturlige biotoper, med spor av jakt og fiske datert 9000 år tilbake i tid, og permanente bosetninger ikke bare nær munningen av fjorden, men også på Bønå, der en lokal sauebonde og hans familie driver et villmarksenter som tilbyr en rekke utendørsaktiviteter.

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad