VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Sverd i fjell-monumentet i Hafrsfjord. Kunstner: Fritz Røed
Sverd i fjell, Hafrsfjord.
Photo: Richard Larssen / Visitnorway.com

Topp 25 steder utenfor allfarvei

Campaign
Partner

Den bereiste journalisten Jens A. Riisnæs har listet opp sine 25 favorittsteder i Norge.

– Jeg ville lage en liste med noen av Norges mindre opplagte reisemål, som jeg mener er like givende som de mer kjente stedene. Jeg har vært på alle turene selv, og har lyst til å gjøre dem igjen, sier Riisnæs.

Journalisten forteller at hans begeistring for Norge blant annet ligger i at landet er et høyteknologisk samfunn og et slags laboratorium for fremtidsløsninger, samtidig som det er hjem til historiske levninger fra helt tilbake til Steinalderen.

– Når det gjelder naturlig skjønnhet, konkurrerer vi med svært få andre land. Vi har unike ting som fjordene, lyse sommernetter, nordlyset, golfstrømmen, og tydelig sesongskifte. Samene deler tradisjonelt året i hele åtte sesonger. Selv mener jeg vi har minst elleve av dem, ler han.

Riisnæs beskriver Norge som et levende folkemuseum, som alltid er åpent for alle.

– Norge er det ideelle landet for reisende som er opptatt av bærekraft og nytenking. Turister skal også spise godt, og norsk kjøkken har ofte vært basert på lokale, naturlige ingredienser. Nå vet vi også hvordan vi skal tilberede dem, sier han.

Jens A. Riisnæs
Jens A. Riisnæs.
Photo: Private

Østlandet og Sørlandet

 1. En eksotisk avstikker fra Setesdalen

 2. Strekningen fra Tovdal til Åraksbø byr på Sør-Norges skogkledde åser på sitt aller vakreste. Tovdal er en av de mest varierte skog- og lavtliggende fjellbiotoper i Sør-Norge. Turen fra Dale via Rjukanfossen, Stuvestøyl, Videstøyl, langs Juvasselva, over Skuggefjellet og ned til Åraksbø i Setesdal, som også er hjem til en av Norges eldste bygninger – Haugeburet fra 1219 &ndash er en av de fineste fotturene i hele innlandet.

 3. Kanoparadiset Velmunden

 4. Velmunden/Fjorda, mellom Randsfjorden og Sperillen-elvene, er Øst-Norges kanoparadis. Her kan de yngste i familien leke indianere i et nesten helt uberørt landskap av øyer og innsjøer. Utallige kanoruter i varierte omgivelser er tilgjengelig, cirka 400 meter over havet. De som er interesserte i kulturhistorie, kan besøke de gamle finske bosetningene. Hungersnøden i Finland førte til masseimmigrasjon fra øst for cirka 400 år siden.

 5. Kystveien fra Mandal til Hafrsfjord

 6. Kystveien fra Mandal til Hafrsfjord er en del av North Sea Cycle Route (Shetland, Orknøyene, Skottland, England, Belgia, Nederland, Tyskland, Danmark, Sverige, Norge). Ruta er mer enn 6000 kilometer lang, noe som gjør den til verdens lengste merkede sykkelrute. Med sitt vakre og varierte kystlandskap er den 155 mil lange strekningen fra Mandal, via Lindesnes og Lista, Hauge og Egersund, indrefileten av North Sea Cycle Route.

 7. Militærhistorie på Oscarsborg festning

 8. Oscarsborg festning har beliggenhet på en idyllisk øy midt i Oslofjorden, men er først og fremst et interessant monument fra Norges militærhistorie. Det var fra denne festningen at kanoner og torpedoer senket det tyske flaggskipet «Blücher» ved daggry 9. april 1940. Dette førte til at Kong Haakon VII og regjeringen fikk tid til å flykte lenger nord hvor de ble evakuert til London for å fortsette kampen mot den nazistiske okkupasjonen.

 9. Sørlandets skjærgård

 10. Sørlandets skjærgård, fra Ryvingen fyr til Jomfruland, består av tusenvis av små og store øyer, holmer og skjær, med bokstavelig talt titusenvis av svaberg som lokker soltilbedere om sommeren. Området er ideelt for kajakkpadling – både for nybegynnere og for mer erfarne. Øyene er godt skjermet fra havet, noe som også gjør at kano er en super måte å ta seg rundt på.

 11. Vilt og vakkert i Femundsmarka

 12. Femundsmarka nær svenskegrensa byr på villere villmarksopplevelse enn Velmunden, og er et slags nordisk svar på Alaska og Yukon. Tilsammen former nasjonalparkene Femundsmarka og Gutulia, og Töfsingdalen i Sverige, en av de mest karakteristiske fjellbiotoper i Skandinavia.

 13. Norsk industrihistorie på Rjukan

 14. Den dramatiske og vakre Rjukandalen med sine kraftverk og fossefall, som lenge har vært temmet og gjort om til vannkraft, er et bilde på den moderne industrinasjonen Norge. Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork Kraftstasjon viser hvordan fossen ble lagt i rør, og slik la grunnlaget for at Norge på bare noen få generasjoner gikk fra å være en nasjon av fattige fiskere og bønder til å bli et rikt og velstående land.

 15. En kanalreise utenom det vanlige

 16. Telemarkskanalen strekker seg fra fra Skien, Henrik Ibsens fødested, til Dalen, «inngangen» til Vest-Telemark. I løpet av noen få timer blir du ført med båt gjennom et klassisk system av sluser fra en av Norges store industribyer, Porsgrunn/Skien, til Dalen i enden av Bandak – en av Telemarks mange innsjøer. Derifra er det ikke langt til steder som Morgedal – «skisportens vugge», Nutheim Gjestgiveri i Flatdal eller til den sørlige inngangen til Hardangervidda, via Møsvatn.

  Se våre beste tilbud

  Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

  Vestlandet

 17. Dalene som leder til Trollheimen og Dovrefjell

 18. Dalene i Todalen, Innerdalen, Sunndalen, Litjdalen, Grødalen og Eikesdalen. En klynge av daler som strekker seg hele veien fra havet i høyfjelleslandet (Trollheimen og Dovre). Her venter supre muligheter for fotturer og klatring, men også for fantastisk sykling, blant annet på grusveien fra Eikesdalen via Aursjøen ned Litjadalen til den lille byen Sunndalsøra.

 19. Fra toppen av Hardangervidda og ned til fjorden

 20. Hårteigen og Husedalen/ Munketrappene. Dette er en naturskjønn tur som inkluderer både fjell og fjorder. Fra Eidfjord, innerst i Hardangerfjorden, opp den ville og vakre Hjølodalen til fjellhyttene Viveli, Hedlo og Hadlaskard, via Hårteigen – et av Hardangerviddas høyeste punkt – til fjellhyttene Torehytte og Stavali, og deretter ned en av Norges vakreste daler – Husedalen – som har tre store, men likevel svært forskjellige fossefall.

  Innerst i Sognefjorden

  Lustrafjorden med Norges fjellklatringssenter på Turtagrø og Hurrungane, og med Veitastrond og Jostedalen «gjemt bak» Jostadalsbreen. Området kan skryte av å tilby Norges eldste stavkirke, Urnes, som har en naturskjønn beliggenhet på en odde i Lustrafjorden. Her venter det beste av Sognefjorden med muligheter for utallige utendørsaktiviteter mellom fjord og bre.

  Norge best bevarte seilskuteby, Skudeneshavn

  Skudeneshavn er den kystbyen i Norge som har lykkes best i å bevare sine gamle hvite trehus og bygninger. Byen blomstret under den store seilskutetida på 1900-tallet. Skudeneshavns mer enn 200 trehusbebyggelser fra 1850-tallet er nydelig restaurert og vedlikeholdt av sine stolte eiere, hvorav mange er fra Stavanger, bare en fergetur unna.

 21. Ålfotbreen og Nordfjord

 22. Turen fra Vingen, Norges største helleristningsfelt i Norden (nær Norges høyeste sjøklippe, Hornelen, 860 m), opp gjennom særegne geologiske formasjoner fra devontiden, over Ålforbreen (Norges vestligste bre), via fjellhyttene Blåbrebu og Gjegnabu og ned til Hyefjord, er en av de fineste turene i verden (som mange andre turer i Norge som tar deg fra kysten og fjordene over høye fjell og isbreer). Dette er Norges våteste område, med 10 ganger så mye regn som i Bergen! (NB: En guidet isbretur anbefales på det varmeste).

 23. Lysefjorden med Preikestolen og Kjeragbolten

 24. I tillegg til Geirangerfjorden og Nærøyfjorden er Lysefjorden Norges mest fotograferte fjord, spesielt på grunn av den spektakulære fjellformasjonen Preikestolen og den imponerende Kjeragbolten, som trolig er verdens beste destinasjon for basehoppere. Den mest fascinerende veien og fergeruta mellom Kristiansand og Stavanger går via hårnålssvingene ned til Lysefjorden.

 25. Stadtlandet og Vågsøy

 26. Et paradis for surfere hvor du også finner Norges eldste klosterruiner, samt tre fyr du kan overnatte i. Hoddevika har fått et rykte på seg for å være et av de mest eksotiske stedene å surfe i verden (her er konkurransen sterk!). På øya Vågsøy finnes det tre forskjellige fyr du kan bo i: Hendanes, Kråkenes og Skogsnes fyr – alle med spektakulær panoramautsikt.

 27. På kysten nord for Sognefjorden

 28. Solund og Værlandet. Hvis det er ett område i Norge hvor begrepet «øyhopping» virkelig kommer til sin fulle rett, så er det her. Området har fantastisk natur og består av mange små samfunn, og ferger gjør det enkelt å ta seg rundt. Men det aller beste med området er padlemulighetene! Kajakkentusiaster fra hele verden har for lengst oppdaget øyparadiset ved munningen av Sognefjorden. Om sommeren konkurrerer de om plassen med mange andre båter i områder. Les om mer om Fjordkysten.

  Trøndelag

 29. Røros og området rundt

 30. Et gruvesamfunn på et høyfjellsplatå. Her ligger en av Europas største kobbergruver, som sørget for stor rikdom, særlig i København. Der endte nemlig det meste av kobberet opp som tak på mange viktige bygg, deriblant Børsen, hvis berømte dragespir også er kledt med kobber. Røros er sannsynligvis den eneste gruvebyen i verden som er bygd opp av nesten bare trehus. Les mer om Røros.

 31. Nidarosdomen i Trondheim

 32. Som Santiago de Compostela, var Nidarosdomen et av verdens viktigste pilegrimsmål i middelalderen. Interiøret i katedralen ble fratatt mange av sine kunstskatter i forbindelse med reformasjonen, men det er utvilsomt den største katedralen i Europa med beliggenhet så langt fra Roma. Selve bygningen opptar derfor en spesiell plass blant Europas katedraler. Les mer om Trondheim.

  Nord-Norge

 33. Grenselandet 

 34. Området som grenser til Russland, med sine kirker (Kong Oscar IIs kapell i Grense Jakobselv, protestantkirken og Sankt Georgs kapell i Neiden), den finsk-norske fiskelandsbyen Bugøynes, grenseveien fra Bjørvatn til Øvre Pasvik nasjonalpark og Treriksrøysa hvor de tre landene møtes. I Ytre Jarfjord venter spennende naturopplevelser som blant annet kongekrabbesafari.

 35. De ytterste Lofotøyene

 36. På øyene Reine, Sørvågen, Å, Værøy og Røst i Lofoten kan du oppleve en fascinerende blanding av storslått natur (formet av fiskeres aktivitet gjennom tusenvis av år) og de kosmopolitiske kravene til dagens turisme. Her vil du finne både kunstgallerier og fersk chili, ingefær og hvitløk.

 37. Træna og Myken-øyene

 38. Øyriker langt til havs. Her kan du oppleve overnatting i et fyr (Myken med panoramautsikt), fisk og en festival (Træna). Øyene har vært bosatt i mer enn 6000 år og er rike på kulturarv og historiske monumenter. Og fra moderne tid: Suksesshistorien om lakseoppdrett i Nord-Norge startet på Træna. Trænafestivalen har oppnådd internasjonal kultstatus.

 39. Fiskeværet Gjesvær

 40. Dette er et klassisk Finnmark-fiskevær med tre karakteristiske fuglefjell (Stappane), inkludert Norges største lundefuglkoloni bestående av over 350.000 fugler. Gjesvær har vært et viktig landemerke for sjøfarere så lang tilbake i tid som vikingtiden. Dette er Norges nordligste skjærgård bestående av mer enn 100 øyer og holmer. Den nordligste punktet er nevnt i Snorres saga om de norrøne konger.

 41. Eventyrlige Lyngen

 42. «Alpene i havet» er et paradis for både tradisjonelle og mer moderne måter å nyte villmakra på; fra fiske, jakt og klassisk fjellkjøring til ekstrem skikjøring, dykking og hanggliding. Lyngsalpene er et av de villeste landskapene i verden og har en etablert plass på det internasjonale ekstrem villmark-kartet.

 43. «Den ukjente fjord»: Vistenfjorden

 44. Vistenfjorden på kysten av Helgeland, mellom den berømte Vega-øya og de syv søstre, er en av Nord-Europas mest varierte naturlige biotoper, med spor av jakt og fiske datert 9000 år tilbake i tid, og permanente bosetninger ikke bare nær munningen av fjorden, men også på Bønå, der en lokal sauebonde og hans familie driver et villmarksenter som tilbyr en rekke utendørsaktiviteter.

 45. Fiskelandsbyen Hamn i Senja

 46. Hamn i Senja er en pittoresk fiskelandsby med en industrihistorie. Elektrisitet ble innført her så tidlig som i 1882. Den ble levert av en av verdens to første vannkraftverk, bygget for de lokale nikkelgruvene. Det gamle fiskeværet er et flott utgangspunkt for å utforske øya Senja.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages