Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway

Vøringfossen i Eidfjord, Hordaland

Fossefall

På jakt etter den perfekte kalddusjen

Kraft, energi og rå skjønnhet. Noen av verdens lengste fosser finnes i Norge, og flere fosser har tiltrukket seg turister helt siden tidlig på 1800-tallet.

Faktisk er hele 10 av verdens 30 høyeste fosser å se i Norge, ifølge World Waterfall Database.

Selv om slike lister gjerne er gjenstand for krangler, siden det ikke finnes noen enhetlig definisjon av «foss», er det liten tvil om at de store høydeforskjellene i Norge har skapt fosser som er helt unike i verdenssammenheng.

Flere av dem er blant våre mest populære turistattraksjoner, og er viktige innslag i det norske landskapet. Flere av de mest naturskjønne fossene finnes på Vestlandet, og de beste tidene å se dem på er i mai og juni, da snøen og isen fra fjellet smelter og vannivået er på sitt høyeste.

Vettisfossen, Nord-Europas høyeste uregulerte fossefall med et fritt fall på 275 meter, ble fredet allerede i 1924, og ikke uten grunn. Fossen ble også stemt fram som Norges vakreste av Dagblad-leserne i 2014.

Langfoss er et annet naturlig underverk, som stuper 600 meter ned fjellsiden og ut i Åkrafjorden. De høyeste fossene i Norge faller over 800 meter.

Blant andre attraksjoner kan vi nevne Vøringsfossen, en av Norges mest berømte fosser som har tiltrukket seg turister helt siden 1800-tallet. De syv søstre ligger ved siden av hverandre midtveis inne i Geirangerfjorden, og har fått navnet sitt fordi de på avstand kan likne håret til syv kvinner.

Mektige Kjosfossen er på sin side et av mange høydepunkt under en reise med Flåmsbana.

For nordmenn er fossene likevel noe mye mer enn bare en naturskjønnhet som man kan ta bilde av. Flere fosser i Norge er brukt til energiformål, og her til lands kommer nesten all elektrisiteten vår fra vannkraft.

Steinsdalsfossen, Hardanger
Steinsdalsfossen, Hardanger
Roger Ellingsen / Statens vegvesen
Vøringsfossen, Hardangervidda
Vøringsfossen, Hardangervidda
Jørn Hagen / Statens vegvesen
Kjosfossen, Aurland
Kjosfossen
Morten Rakke
Brudesløret waterfall, Geirangerfjorden
Brudesløret, Geirangerfjorden
Øyvind Heen / Visitnorway.com
Ad

Spektakulære fosser i Norge

Sikkerhet nær fossene

* Vennligst respekter at fossene representerer voldsomme naturkrefter, som kan være farlige. Ikke bare er strømmene sterke om du faller i vannet, men bakken i nærheten er ofte glatt og våt, mens klippene er bratte og høye.

* Følg instrukser og hold deg til oppmerkede stier. Hvis det er inngjerdede områder, må du naturligvis holde deg utenfor disse.

* Vær særlig forsiktig på vinterstid, når det gjerne er is rundt fossene, og på våren da vannstanden er spesielt høy.

Bestig en frossen foss

Å klatre opp et frossent fossefall er en ekstrem opplevelse, men handler mer om teknikk enn om rå styrke.

En hilsen fra våre sponsorer

 

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad