Skip to main content

13 fantastiske sykkelturer

Opplev Norge på to hjul

Fra fjorder og fjell i vest til midnattssolen i nord! Kom tett på naturen med noen av landets beste og fineste sykkelruter. Disse 13 turene passer for de fleste, spesielt om du velger elektrisk sykkel.

Sykkelferie

Du trenger ikke være topptrent for å feriere på to hjul. Det fine med sykkelturer er at du selv kan bestemme nøyaktig hvor lang hver etappe skal være, og hvor ofte du har lyst til å stoppe på veien.

Vi har samlet et knippe langturer som kan kortes ned eller forlenges, alt ettersom hva slags sykkelferie du ønsker deg. Turene er gjennomførbare for de aller fleste, med mange familievennlige etapper. Om du ønsker å gjøre turene enda lettere, kan du leie elsykkel eller bestille en sykkelpakke med bagasjetransport!

Discover Norway spesialiserer seg på sykkelturer i Norge, de fleste med bagasjetransport.

1. Rallarvegen til Flåm

Sesong: midten av juni til slutten av september
Nærmeste togstasjon: Geilo eller Finse

Rallarvegen er en klassiker som flere ganger har blitt kåret til Norges vakreste sykkeltur, og mer enn 25 000 mennesker sykler den hvert år.

Ruta går langsmed Bergensbanen og Flåmsbana, logisk nok, siden den er oppkalt etter rallarene som brukte den til å frakte materialer på da de bygde Bergensbanen tidlig på 1900-tallet.

Den vanligste ruta starter på høyfjellet ved Haugastøl 1000 meter over havet (Geilo er et godt utgangspunkt), og slynger seg gjennom 81 kilometer ned til Flåm ved Aurlandsfjorden. På veien sykler du forbi Finse, Hallingskeid og Myrdal. Til tross for at du mest vil suse nedover, er Rallarvegens høyeste punkt Fagernut på 1310 meter. Heldigvis ligger det en kafé akkurat her, og den har vafler på menyen!

Det går an å sykle hele strekningen på én dag, men det er vanlig å dele den opp i to eller tre etapper. Gjør du det, kan du kjøpe sykkelpakker som inkluderer overnatting, mat, sykkelleie og togbilletter.

Du må være i passelig god form for å sykle Rallarvegen, for enkelte deler går gjennom utfordrende terreng. Hvis du kan, anbefaler vi at du drar litt utenom høysesongen, da slipper du å sykle i kø.

Finn ut hvor du kan leie sykler og hvor du kan bo under turen:

2. Mjølkevegen i Valdres

Sesong: juni til oktober
Nærmeste togstasjon: Vinstra

Visste du at Valdres er et av landets beste sykkelområder, med flere hundre kilometer merkede ruter som stort sett går på lite trafikkerte fjellveier? Mjølkevegen med sine 250 kilometer er den lengste, men du trenger selvsagt ikke sykle hele på en gang – her kan du lage deg korte og lette eller lange og tunge etapper, alt ettersom hvilken form du er i. Du kan også holde deg til én base og dra på dagsturer.

Turen mellom Vinstra i Gudbrandsdalen og Gol i Hallingdal regnes som en av Norges flotteste sykkelturer, og er en del av Nasjonal sykkelrute nummer 5. Den er godt skiltet i begge retninger og går gjennom et område med høyst levende støler og fjellstuer, der du både kan stoppe for en godbit med smak av fjell, og overnatte. Det er også noen hoteller på veien, hvis du foretrekker det. Et annet alternativ er den 205 kilometer lange ruta fra Lemonsjø til Beitostølen.

Du kan leie sykkel (også elsykkel) flere steder langs ruta, og reisearrangører tilbyr sykkelpakker som inkluderer overnatting, mat og drikke og bagasjetransport.

Finn ruter, turforslag og overnatting langs Melkevegen:

3. Telemarkskanalen

Sesong: mai til september
Nærmeste togstasjon: Lunde eller Bø

Telemarkskanalen er ikke bare for båter. Med utgangspunkt i kanalen, i sin tid kalt verdens åttende underverk, går det et vell av ulike sykkelstier og -veier i alle retninger. Rutene er godt skiltet, også med vanskelighetsgrad. Noen går på asfalt, andre på grusvei, og noen på begge deler.

Kanalruta på 115 kilometer er den lengste turen og tar deg gjennom overraskende vill og dramatisk natur i Telemark. Den følger Nasjonal sykkelrute nummer 2 hele veien fra Ulefoss til Dalen, og du bør beregne minst to dager. Ved Eidsfoss sluse kan du prøve slusekryssing med sykkel, og blir du sliten, kan du bli med en av kanalbåtene et stykke.

Underveis finner du spesielt sykkelvennlig overnatting flere steder, og på Bandaksli ikke så langt fra Dalen, kan du overnatte i noen morsomme sovebokser helt ute på kaia. Hvis du ikke har lyst til å planlegge hele turen selv, kan du kjøpe sykkelpakker som inkluderer både overnatting, måltider og båtbilletter.

Kanalruta er merket som krevende, og du bør være litt sykkelvant hvis du har tenkt å sykle hele veien. Men mange av de andre rutene er enklere og passer for hele familien. Kanskje orker dere også de få ekstra kilometerne til Bø Sommarland?

4. Tour de Dovre

Sesong: starten av juni til midten av oktober
Nærmeste togstasjon: Dombås

Sykle ruta Tour de Dovre gjennom de tre nasjonalparkene RondaneDovre og Dovrefjell, med utsikt til både fjell, fjord og dalfører. Det er nok av steder å overnatte på veien, så du kan bruke så mange dager du vil på turen. Ta toget til Dombås og lei sykkel der, og velg deg Nasjonalparkveien til Hjerkinn. Videre går turen gjennom Folldalen, før du kommer til det mange mener er Norges vakreste dal, nemlig Grimsdalen. Derfra sykler du tilbake til Dovre og Dombås.

Tar du korteste vei, er runden på omtrent 125 kilometer. Men har du tid, anbefaler vi at du tar noen avstikkere. Du kan for eksempel dra på moskus- eller elgsafari, stikke innom kulturstoppet på Hjerkinn eller Viewpoint Snøhetta (1,5 kilometer å gå), og gå til toppen av Snøhetta.

Turen regnes som krevende, men deler du den opp i passelige dagsetapper, er den helt overkommelig. Trenger du drahjelp, kan du leie deg en elsykkel, og mat – det får du langs veien.

Finn ut hvor du kan leie sykkel, og sjekk ut hvor du kan overnatte:

Gjør turen enkel med en Tour de Dovre sykkelpakke med inkludert bagasjetransport.

5. Nordsjøvegen

Sesong: mai til oktober
Nærmeste togstasjon: Egersund eller Sandnes

Nordsjøsykkelruta er egentlig 6000 kilometer lang og går gjennom Storbritannia, Belgia, Nederland, Tyskland, Danmark, Sverige og Norge. Siden 2003 har ruta stått i Guinness Rekordbok som verdens lengste sammenhengende skiltede sykkelrute!

Velg deg et av de aller fineste strekkene: Nordsjøvegen på Sørvestlandet mellom Egersund og Sola (også kalt Jærruta), og eventuelt videre mot Stavanger og Haugesund, eller motsatt vei til Kristiansand. Her går store deler av turen langs strendene på Jæren, i et lys som har inspirert både billedkunstnere og diktere.

På veien kan du overnatte på hoteller og små pensjonater, i fyr og hytter og på campingplasser. Du finner også nok av gode spisesteder som baserer menyene sine på lokale råvarer. Eller hvorfor ikke kjøpe med noen reker og spise dem på bryggekanten i kveldssolen?

Få turforslag:

6. Helgelandskysten

Sesong: mai til oktober
Nærmeste flyplass: Brønnøysund, Sandnessjøen eller Bodø

Helgelandskysten i Nordland er rett og slett en sykkelperle der det ikke er stappfullt av folk. Her kan du sykle vakre Kystriksveien, kåret til en av verdens flotteste veier, med utsikt til majestetiske fjell, hvite strender og tusenvis av øyer.

Bruk gjerne de mange fergene og hurtigbåtene til å dra på øyhopping, for eksempel til verdensarvøya Vega, vakre Herøy og Dønna, og Træna, som dukker opp som en 338 meter høy overraskelse langt ute i havgapet.

Det kan være lurt å investere i en sykkelpakke, slik at du er sikker på å få med deg høydepunktene på strekningen du vil oppleve (Torghatten, for eksempel). Mange tilbyr også å frakte bagasjen din for deg.

Kombiner sykling og fottur, og overnatt i flotte omgivelser:

7. Inderøy og Den Gyldne Omvei

Sesong: mai til oktober
Nærmeste togstasjon: Røra togstasjon

Dra langsomt gjennom bølgende kulturlandskap og mellom historiske landemerker i InnherredRuta går bokstavelig talt fra matfat til matfat, for langs Den Gyldne Omvei ligger det massevis av gårder som serverer lokal og økologisk mat og drikke.

Turen starter fra togstasjonen på Røra. Visit Inherred leier ut både vanlige og elektriske sykler, og de kan møte deg på togstasjonen om du ønsker det. Og ikke tenk på bagasjen! Om du vil, kan du få den sendt til overnattingsstedet ditt.

Her er det ikke langt mellom hvert høydepunkt, og du kommer deg rundt på halvøya på en time. Men planlegg god nok tid til å få med deg alle de skjulte perlene!

Få informasjon om sykkelleie og ruteforslag:

8. Den klassiske fjordturen

Sesong: sommer og høst​
Nærmeste flyplass: Molde eller Kristiansund

Hvis du vil oppleve Nordvestlandet på sitt beste, kan du sykle The classic fjord tour fra Molde til Ålesund. Og på denne turen bør du ta deg god tid. Sykler du alle de 549 kilometerne, får du med deg både Atlanterhavsvegen, Trollstigen, Geirangerfjorden og Hjørundfjorden.

På veien sykler du over bruer helt ute i havgapet, langs tilsynelatende endeløse, vakre fjorder, gjennom grønne daler og opp på luftige fjellplatåer – før du suser ned igjen på den andre siden.

En rekke spisesteder servererdeilig lokal mat, særlig fjordene bidrar med fantastiske råvarer, og overnattingsmulighetene langs veien er mange, enten du vil bo i sjarmerende rorbuer eller på standsmessige hoteller.

Turen i sin helhet regnes som krevende og egner seg særlig for de som har en del sykkelturerfaring fra før. Men det gode offentlige transporttilbudet i området gjør at du enkelt kan sette sammen dine egne etapper og hoppe over de spesielt tunge strekkene. Lokale guideselskaper står dessuten klare til å skreddersy ruten din, og de tilbyr også bagasjetransport og guide.

Lei en elektrisk sykkel, få ruteforslag og sjekk ut steder du bør oppleve:

9. Oslofjorden rundt

Sesong: mai til oktober​
Nærmeste togstasjon: Moss, Oslo eller Horten

Alle kommunene rundt Oslofjorden har fine kyststier og småveier du kan sykle på. Turen langs kysten fra Moss til Horten er omtrent 215 kilometer lang, men her kan du velge og vrake i kortere og lengre distanser, og du kan selvsagt bruke så lang tid du vil på turen.

Sykle innom koselige småsteder som Son, Hvitsten, Drøbak og Filtvet, og utforsk gjerne også Oslo. Blir du svett, er du aldri langt unna muligheten for et forfriskende bad!

En fordel er at du slipper å ha med deg noe særlig mat, for spisestedene ligger ganske tett. Det er også mange steder å overnatte rundt Oslofjorden, både flotte hoteller, koselige hytter og campingplasser. Hva med en natt i en tretopphytte?

Bli kjent med områdene:

10. Andøya rundt

Sesong: mai til september​
Nærmeste flyplass: Andøya

Helt nord i Vesterålen ligger Andøya, med det tidligere fiskeværet Andenes som et koselig «sentrum» på nordspissen. Her kan du leie sykkel og rulle de 100 kilometerne rundt øya, men først bør du bli med på hvalsafari!

Sykle den flotte nasjonale turistvegen som går langs storhavet på vestsiden. Det gjør ingenting om det blir sent, for midnattssolen sørger for nok lys. Dra innom romfartssenteret før turen går videre til pittoreske Bleik, der du kan ta deg et iskaldt bad på den fantastiske, hvite sandstranden. Trenger du flere pauser, er rasteplassen Bukkekjerka verdt et stopp, og på Nordtun gård får du både nydelig ost til matpakken og mulighet for litt lamakos. Alveland i Dverberg har både gode kanelboller og flotte såpesuvenirer(!).

Hvis du vil bruke flere dager på turen, kan du overnatte i Risøyhamn eller Dverberg. Ruta går i ganske flatt terreng og passer for de aller fleste.

Finn flere morsomme ting å gjøre i Vesterålen, og sjekk ut hvor du kan leie sykler:

11. Mjøstråkk

Sesong: april til oktober
Nærmeste togstasjon: Hamer, Lillehammer eller Gjøvik​

Ta turen rundt Norges største innsjø. Ruta Mjøstråkk er 250 kilometer lang og går gjennom både nydelige kulturlandskap og mjøsbyene GjøvikHamar og Lillehammer.

Pass på å stoppe flere steder på veien, for her er det mye å se og oppleve! For eksempel Peder Balke-senteret på Kapp, Lillehammer kunstmuseum, Norges minste sjokoladefabrikk i Gjøvik og Domkirkeodden i Hamar. Og har du med barna, er ikke omveien lang til Hunderfossen familiepark.

Du tar deg selvsagt god tid og bruker flere dager på turen, slik at du kan spise og overnatte på noen av de koselige gårdene. Mjøstraktene er kjent for god og tradisjonell mat med en moderne vri, gjerne basert på råvarer fra hagen eller nærområdet.

Mesteparten av turen er lettsyklet og passer for de fleste. Du kan leie sykkel flere steder langs ruta. Og blir du sliten, kan du haike et stykke med Mjøsas hvite svane, Skibladner.

Lei en sykkel, og finn flere morsomme aktiviteter:

Du kan booke en rundtur i den nordre delen av Mjøsa her. Pakken inkluderer en tur med Skibladner, Norges eldste hjuldamper.

12. Den majestetiske fjordturen

Sesong: vår, sommer og høst
Nærmeste togstasjon: Bergen eller Voss

Start og avslutt i Bergen eller på Voss og sykle 303 kilometer gjennom et fantastisk vestlandslandskap! Den majestetiske fjordturen er en fin runde på Fjordkysten, og tar deg gjennom Voss og Myrkdalen, langs Nasjonal turistveg Gaularfjellet, innom Førde og langsmed Sognefjorden.

Legg gjerne inn noen ekstra overnattinger, for eksempel på historiske Kviknes hotell i Balestrand, så kan du utforske skjulte perler og turstier, padle havkajakk eller bli med på brevandring. Uansett kan det være greit med en liten pause fra syklingen.

Ruta har nemlig både episke klatreetapper og bratte nedoverbakker med hårnålssvinger, så her er det viktig å tilpasse turen etter eget tempo og ønske. Synes du det høres litt skummelt ut, kan du leie elsykkel på Voss eller ta med deg en guide.

Utforsk fjordkysten:

13. Lavkaløypa i Troms

Sesong: slutten av juni til slutten av september​
Nærmeste flyplass: Tromsø eller Bardufoss

Den 68 kilometer lange terrengsykkelstien Lavkaløypa starter i Storfjord i Lyngenfjordregionen og går gjennom den grønne Kitdalen, før du får noen skikkelige oppoverbakker opp til omtrent 800 meter. Men så snart du kommer over tregrensa, skjønner du at utsikten er verdt strevet!

Fra toppen sykler du ned til Skibotndal, før du ender opp i Skibotn. Turen følger den samme ruta som terrengsykkelrittet Lavkarittet, men selv om du trenger en form for terrengsykkel her, er ikke løypa spesielt vanskelig teknisk – nedoverbakkene går stort sett på grusveier, og det som er av stikjøring, vil de fleste klare.

På veien får du med deg litt krigshistorie, for deler av stien ble bygd av krigsfanger under annen verdenskrig. Ellers er det naturen som er høydepunktet på denne ruta. Det er hverken overnattingsmuligheter eller spisesteder på veien.

Løypa er tøff, men helt overkommelig hvis du er i alminnelig god form og tar deg litt god tid. Sykkel kan du leie flere steder i Lyngenfjordregionen.

Finn den beste ruten, og sjekk ut opplevelser langs veien:

Få sykkelekspert Øyvind Wolds beste tips til hvordan du planlegger sykkelferien og pakker smart!

Få gode ferietilbud

Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.

Planlegg sykkelferien

Finn den perfekte turen!

Se filmglimt

Finn inspirasjon til din neste sykkelferie.

Finn sykkeltilbud

Dra på en rolig landeveistur gjennom koselige småsteder og vakker natur, eller sus ned smale stier på terrengsykkel i et fett anlegg. Her kan du søke etter ruter og sykkelutleie i hele landet.

Sider du nylig har besøkt