FENALÅR
En urgammel tradisjon
Har du noen gang tenkt på hvor spesiel fenalåret er?
På linje med serranoskinke fra Spania og parmaskinke fra Italia har fenalår fra Norge også fått Europeisk beskyttet betegnelse.
Alt dette takket være disse lykkelige sauene som beiter mellom fjord og fjell.
Den urnorske tradisjonen med tørket og saltet lammelår har vært med oss i århundrer. Passer like bra til et festmåltid som på fjelltur.
Fenalåret har vært med på turer verden over siden vikingtiden, men det er først i de siste årene at kunsten å lage fenalår har nådd sitt fulle potensial. Mye av dette er takket være produsentsammenslutningen Fenalår fra Norge og deres arbeid for å redusere saltinnholdet og fremheve den milde, deilige aromaen. Kjøttet er så mørt at det nesten smelter i munnen.
– Fenalår skal være fullt av smak og aroma, ikke bare salt. Smaken er kjernen i et godt fenalår, sier Per Berg, styreleder i Fenalår fra Norge.
Ved å redusere saltnivået får enzymene i kjøttet en mulighet til å bevege seg mer fritt. Det er dette som fremhever smakene og teksturen.
Tradisjonell eller modnet
I dag lages fenalår på to måter, tradisjonell og modnet. Hovedforskjellen ligger i mengden salt, hvor den modnede varianten har litt mindre og er den du burde gå for hvis du virkelig ønsker det beste kjøttet.
– Det er mye mere krevende å produsere fenalår med lite salt. Alt handler om presisjon, tålmodighet og ferdighet. Dette er det de allerede har klart med skinke fra Sør-Europa. I løpet av de siste 10 årene har dette også blitt gjort med fenalår, med gode resultater.
Produsentsammenslutningen Fenalår fra Norge består av ni produsenter som sammen har gjort navnet Fenalår fra Norge til en Europeisk beskyttet betegnelse, som gjør fenalår til en av våre 23 nasjonale matskatter.
Statusen gjør det enklere å beskytte den unike kvaliteten fenalår har, og sikrer videre arbeid med å forbedre dette stolte, norske produktet.
Én ting er sikkert, fenalår har en spesiell plass i hjertene våre.
Vikingmat
Ingen vet helt sikkert når fenalåret ble til, men man tror det går så langt tilbake som til vikingtiden. Den klassiske menyen på vikingskipene var mest sannsynlig tørrfisk, spekekjøtt, surmelk og øl. Ferskt kjøtt og fersk fisk ble bare spist i sesong, så sylting, tørking og røyking av kjøtt var den beste løsningen for å utnytte sesongen og sikre mat hele året.
– Selv om salt var en mangelvare i Norge under vikingtiden, skal man ikke undervurdere vikingene. De brukte mest sannsynlig nettverket sitt rundt i verden for å skaffe seg salt, sier Berg.
Nøkkelen ligger i sauen
For å lage det beste fenalåret, trenger man det beste lammet! Og Norge er det perfekte hjemmet for sauene. Her får de beite utendørs store deler av året. Fjell og fjorder gir sauen god mosjon, og med mye næring i jorden trengs det nesten ingen bruk av kraftfôr.
– Råvarene har alltid noe å si for det ferdige produktet, og den norske sauen lever et godt liv. De spiser hva de vil og finner ofte det de har lyst til å spise når de er ute på beite, forteller Berg.
Norsk sau og lam er blant det mest bærekraftige kjøttet man kan spise her til lands.
Det finnes mange måter å nyte dette spesielle spekekjøttet.
Du har den klassiske kombinasjonen med flatbrød og rømme …
… eller prøv deg på en fenalårtoast? Eller kanskje fenalår carpaccio er det som frister?
En annen favoritt er lefserull med fenalår, perfekt til tapas!
Sjekk ut oppskriften og andre måter du kan nyte fenalår på.
Gøy med fenalår
Mange lurer på hvorfor bare Norge har tenkt tanken på å lage fenalår, men det passer perfekt for oss. Norge ser faktisk ut som et lammelår på kartet. Du kan si at det var skjebnen at Norge skulle bli hjemmet og fødestedet til fenalår. Bruk fenalåret som et kart og start med å skjære i Trøndelag før du spiser deg rundt landet på middagsbordet.
Du kan finne fenalår over hele Norge, og alle har sin egen, lille vri på hvordan det skal lages og hvordan det skal smake. Så om du vil finne en ny favoritt, må du holde øynene åpne når du er på reise!
Selv om du kan finne fenalår overalt, er det noen steder som har gjort det til sin spesialitet, spesielt på Vestlandet. Du kan også finne høykvalitetsprodusenter i Øst-Norge, for eksempel i Gudbrandsdalen og Hallingdal. Fenalår laget av lam fra Lofoten, Lofotlam, og fra Lyngen, Lyngenlam, er også unike, da begge har PGI-status og er ansett som nasjonale matskatter.
Hvor kan det kjøpes
Du finner fenalår i de fleste dagligvarebutikkene, men om du er på reisefot, bør du se etter det lokale mathjørnet i butikken, så du kan smake på den lokale varianten. Kanskje finner du din favoritt på et uventet sted?
Du kan også kjøpe fenalår direkte fra flere gårdsbutikker.
Fremtiden til fenalår
De mest lidenskapelige matentusiastene sier det er på tide at fenalår når verdensmarkedet. Arbeid mot å øke eksporten av fenalår vokser og har allerede hatt noe suksess i Frankrike.
– En av de store utfordringene med eksport av fenalår er at ingen vet hva det er, men folk lærer mer om produktet nå, og det vises, sier Berg.
Du kan nå finne fenalår i noen butikker i Frankrike, og det har vært noen fremskritt for fenalår i Italia også, så det blir spennende å se hvor langt fenalåret vil nå herfra.
Besøk fenalårets hjem
Norske spesialiteter
Bli kjent med sauens verden
Se våre beste tilbud
Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.