There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels - i alle landets store byer
Nordic Choice Hotels - en annerledes hotellkjede
Thon Hotels - fantastisk frokost
Hostelling International Norge - sov komfortabelt og rimlig
Radisson Blu Hotels - finn dine favorittreisemål
Widerøe - Skandinavias største regionale flyselskap
AutoEurope - stort utvalg og uslåelige priser
Vy express - gjør det enkelt å reise grønt med buss
DFDS - ta den behagelige sjøveien fra København til Oslo
Rent-A-Wreck - det smarte leiebilvalget
Arctic Campers - lei din bobil eller camper
NOR-WAY Bussekspress - grønne bussreiser i hele Sør-Norge
Vy - å reise miljøvennlig skal være enkelt
Hurtigruten - "Verdens vakreste sjøreise"
Authentic Scandinavia - spennende norgesreiser
Up Norway - skreddersydde reiser
Norrøna Hvitserk - ekspedisjoner og eventyrreiser
Fjord Tours - opplev Norge i et nøtteskall® med kun én billett
Discover Norway - opplevelser i Norge. Ferdigpakka ski-, sykkel- og fotturer
Norwegian Holidays - pakkereiser til lave Norwegian-priser. Fly, hotell og leiebil
DanCenter - din feriehusekspert i Norge
Norgesbooking - finn en koselig hytte til norgesferien
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Er nordmenn det mest bollespisende folket i verden?
Bare på norske bensinstasjoner selges det flere titalls millioner boller – hvert år!
Fra bursdager og kaffekos til en kjapp matbit på vei hjem fra jobb – det er alltid en bolle i nærheten når du trenger det.
Noen er også så gode at de er verdt en liten omvei.
En av de mest populære variantene får litt ekstra smør, sukker og kanel før steking …
… og vips! så har du «kanelboller», «kanelknuter» eller «kanelsnurrer».
Kjært barn har mange navn, men uansett hva du kaller dem, er det vanskelig å si nei til kanelboller – der de ligger og nærmest roper: «Spis meg»!
– Norske boller er rett og slett uimotståelige, sier Bodil Nordjore.
Hun er kokebokforfatter og bolleentusiast, og har vunnet flere priser for sitt arbeid med norsk matkultur.
– Nystekte boller kan forføre en gråstein. Den gjør i hvert fall verden litt bedre i noen minutter, sier hun, og fortsetter:
– De er ikke klissete, og de smuler ikke. I tillegg lukter de himmelsk og setter smakssansene i full sving.
Hvem kan vel si nei til det?
Du kan finne variasjoner av søte boller over hele verden, men de norske skiller seg likevel ut fra mengden.
– Vi bruker en annen baketeknikk, og de norske bollene har mindre fett enn for eksempel fransk brioche.
Bollene har vært en favoritt siden hvetemelet og sukkeret kom til Norge på 1800-tallet. Nordjore forteller at det på den tiden var stor status og prestisje å være den som kunne bake. Nå er det heldigvis mye lettere: Råvarene får du tak i overalt, og oppskriftene er enkle å følge.
I dag kan du få boller med rosiner, sjokolade, karamell, pistasj, brunost …
… og deilige friske bær.
Med eller uten rosiner? Det blir vi aldri enige om. Bodil Nordjore foretrekker saftige og myke boller med store rosiner.
Heldigvis får du som oftest mer enn ett alternativ når du skal stille søtsuget. Og boller finner du på nesten hvert gatehjørne, i alt fra bakerier og kaféer til dagligvarebutikker.
Og så må vi ikke glemme bensinstasjoner! Det er kanskje ikke til å tro, men ifølge TV2.no solgte norske bensinstasjoner mer enn 40 millioner boller i 2017.
Og er det et sted som har tatt «bolle på farten» til et helt nytt nivå, så er det Shell Espa på Østlandet. De solgte 1,5 millioner boller i 2019. Bensinstasjonen kalles bare Bolleland, og reiser du fra Oslo til populære alpindestinasjoner som Hafjell, Kvitfjell og Trysil, er det ingen diskusjon. Man stopper her!
De siste årene har også Bakeriet i Lom blitt et reisemål i seg selv, spesielt om sommeren. Og de besøkende står gladelig i kø for å få med seg noen godbiter.
Varme boller smaker nydelig med smør og brunost!
Her kommer sola!
Boller kan også være et overgangsritual, og i Nord-Norge feirer de solsnudagen om vinteren med solboller.
Den 13. desember spanderer vi på oss litt safran i bolledeigen.
Lussekatter er ikke bare et høydepunkt for de minste – selv de voksne tar en ekstra runde (eller to) før de er forsynt.
En annen favoritt er skolebrød: store boller fylt med fløyelsmyk vaniljekrem, pyntet med melis og kokosmasse.
Boller kan også være trendy. Våren 2020 lanserte oslobaserte Nicoline Lysholm sine Skillings, som er kanelsnurrer med rosa glasur.
De gikk rett hjem hos folket og ble raskt en Instagram-hit.
«Jeg tar hele kurven, jeg!»
Vi kan trygt si at du ikke må reise langt for å finne en deilig bolle i Norge – men visste du at kanelsnurrer blir servert på Maaemo, som fikk hele tre Michelin-stjerner i 2019? Restauranten er et av Norges beste spisesteder og en pioner innen nordiske matretter. Etter at de åpnet nye lokaler i Bjørvika i Oslo, fikk kanelsnurrer en plass på menyen.
Gjestene nyter et måltid i verdensklasse, før de blir vist inn i et nytt rom der rykende ferske kanelknuter er høydepunktet. Selv etter en 15-retters middag er det ingen som kan si nei til noe sånt.
Hvilken bolle er din favoritt?
I Norge har vi gode råvarer som gjør bakverkene enda bedre.
Bli med når tre internasjonale matbloggere drar på roadtrip i Norge, og se hvordan Benjamina fra The British Bake-off lager kake på Fannremsgåden i Trøndelag.
Du kan også dra på gårdsbesøk og lære mer om lokale produkter som egg, smør og melk. Husk å kjøpe noen godbiter på gårdsutsalget før du drar.
Landet bugner dessuten av forfriskende frukt og bær. Og hva er vel bedre enn nystekte boller, sveler eller brød toppet med hjemmelaget syltetøy?
En enkel bolleoppskrift kan brukes til alt. Kanskje du vil legge til rosiner eller sjokolade? Eller foretrekker du hveteboller med en skive brunost som smelter på toppen? Her kan du få det akkurat som du vil!
500 g hvetemel
100 g sukker
1 ts bakepulver
2 ts malt kardemomme
¼ ts salt
100 g smør
350 ml melk
25g tørrgjær
Finn frem en stor bakebolle og rør sammen mel, sukker, bakepulver, kardemomme og salt.
Smelt smøret på svak varme og ha i melken litt etter litt mens du rører. Ta kasserollen av platen og la blandingen kjøle seg ned litt. Når den er lunken, tilsetter du tørrgjæren og rører til blandingen er fri for klumper.
Hell melkeblandingen over i bakebollen og rør til en jevn deig. Kna deigen i omtrent ti minutter (på medium hastighet hvis du bruker kjøkkenmaskin), slik at du får en fin deig å jobbe med. Dersom deigen er veldig klissete, kan du ha i mer mel til deigen slipper bollen.
Legg et håndkle over bollen og la deigen heve på et lunt sted i en times tid. Da vil deigen være omtrent dobbelt så stor. Ha i rosiner eller sjokoladebiter hvis du ønsker det.
Når du skal bake ut bollene, er det best med litt mel på kjøkkenbenken. Del deigen i fire deler, som du igjen deler i fire eller fem. Rull ut boller med håndflaten og plasser dem på bakepapir eller stekebrett.
Legg et håndkle over bollene og la dem heve i 10–15 minutter.
Bollene stekes på 220°C i 12–14 minutter. Steketiden kan variere fra ovn til ovn, men bollene skal være gylne på toppen når de er ferdige.
Og de smaker best når de er nystekt!
Reis grønt med NOR-WAY Bussekspress og smak deg gjennom Norge.
I Norge har vi gode råvarer som gjør bakverkene enda bedre.
Bli med når tre internasjonale matbloggere drar på roadtrip i Norge, og se hvordan Benjamina fra The British Bake-off lager kake på Fannremsgåden i Trøndelag.
Du kan også dra på gårdsbesøk og lære mer om lokale produkter som egg, smør og melk. Husk å kjøpe noen godbiter på gårdsutsalget før du drar.
Landet bugner dessuten av forfriskende frukt og bær. Og hva er vel bedre enn nystekte boller, sveler eller brød toppet med hjemmelaget syltetøy?
Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.
På få år har Norge blitt en internasjonal matnasjon med lokale, økologiske råvarer og Michelin-stjerner som stikkord. I dag feirer vi det som er typisk norsk på en moderne og utradisjonell måte.
Fra sider og eplemost til klippfisk, spekemat og verdens beste ost. Prøv en lokal spesialitet laget av førsteklasses norske råvarer – og la de kortreiste smakene glede og overraske deg.
Fra rype til elg og hjort – norsk viltkjøtt er i verdensklasse, sier mesterkokk Arne Brimi. Finn ut hvorfor!
Er dette Norges rareste matrett? Hver eneste høst bretter familien Løne på Voss opp ermene for å ta fatt på årets produksjon av smalahove. Du kan ikke ligge på latsiden når 70 000 sauehoder skal bli ferdige før jul.
I Norge feirer de ulike landsdelene jul med sine helt egne tradisjoner. Her er noen av de mest smaksrike og særegne norske høytidsritualene.
Fra kanelknuter til hveteboller og skolebrød – de er alle uimotståelige! Få inspirasjon til bollebakingen og test oppskriften vår, eller unn deg noe godt på et bakeri nær deg.
Tilbake til toppen