There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels - i alle landets store byer
Nordic Choice Hotels - en annerledes hotellkjede
Thon Hotels - fantastisk frokost
Radisson Blu Hotels - finn dine favorittreisemål
Citybox - moderne lavprishotell med sentral beliggenhet
DanCenter - din feriehusekspert i Norge
Norgesbooking - finn en koselig hytte til norgesferien
Campcation – Bestill camping over hele Norge med Campcation
Vy - det har aldri vært enklere å reise med tog
SJ NORD - opplevelsen starter på toget
Vy express - reis med buss over hele Norge
NOR-WAY Bussekspress - bussreiser i hele Sør-Norge
DFDS - ta den behagelige sjøveien fra København til Oslo
AutoEurope - stort utvalg og uslåelige priser
Rent-A-Wreck - det smarte leiebilvalget
Arctic Campers - lei din bobil eller camper
Nordic Campers - den beste måten å se Norge på!
Cabin Campers - nasjonalromantisk opplevelse på fire hjul
Hurtigruten - "Verdens vakreste sjøreise"
Authentic Scandinavia - spennende norgesreiser
Up Norway - skreddersydde reiser
Norrøna Hvitserk - ekspedisjoner og eventyrreiser
Brim Explorer – Stille fjordturer med elektrisk katamaran
Fjord Tours - opplev Norge i et nøtteskall® med kun én billett
Fjord Travel – Bærekraftige flerdagsturer
Go Fjords - Turer og aktiviteter over hele Norge
Discover Norway - opplevelser i Norge. Ferdigpakka ski-, sykkel- og fotturer
Norwegian Holidays - pakkereiser til lave Norwegian-priser. Fly, hotell og leiebil
Expa Travel - Ekte opplevelser
Booknordics.com - aktiviteter, safarier, turer, hytter og opplevelseshotell
Stromma - sightseeingturer og opplevelser med buss, båt og tog.
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Er nordmenn det mest bollespisende folket i verden?
Bare på norske bensinstasjoner selges det flere titalls millioner boller – hvert år!
Fra bursdager og kaffekos til en kjapp matbit på vei hjem fra jobb – det er alltid en bolle i nærheten når du trenger det.
Noen er også så gode at de er verdt en liten omvei.
En av de mest populære variantene får litt ekstra smør, sukker og kanel før steking …
… og vips! så har du «kanelboller», «kanelknuter» eller «kanelsnurrer».
Kjært barn har mange navn, men uansett hva du kaller dem, er det vanskelig å si nei til kanelboller – der de ligger og nærmest roper: «Spis meg»!
– Norske boller er rett og slett uimotståelige, sier Bodil Nordjore.
Hun er kokebokforfatter og bolleentusiast, og har vunnet flere priser for sitt arbeid med norsk matkultur.
– Nystekte boller kan forføre en gråstein. Den gjør i hvert fall verden litt bedre i noen minutter, sier hun, og fortsetter:
– De er ikke klissete, og de smuler ikke. I tillegg lukter de himmelsk og setter smakssansene i full sving.
Hvem kan vel si nei til det?
Du kan finne variasjoner av søte boller over hele verden, men de norske skiller seg likevel ut fra mengden.
– Vi bruker en annen baketeknikk, og de norske bollene har mindre fett enn for eksempel fransk brioche.
Bollene har vært en favoritt siden hvetemelet og sukkeret kom til Norge på 1800-tallet. Nordjore forteller at det på den tiden var stor status og prestisje å være den som kunne bake. Nå er det heldigvis mye lettere: Råvarene får du tak i overalt, og oppskriftene er enkle å følge.
I dag kan du få boller med rosiner, sjokolade, karamell, pistasj, brunost …
… og deilige friske bær.
Med eller uten rosiner? Det blir vi aldri enige om. Bodil Nordjore foretrekker saftige og myke boller med store rosiner.
Heldigvis får du som oftest mer enn ett alternativ når du skal stille søtsuget. Og boller finner du på nesten hvert gatehjørne, i alt fra bakerier og kaféer til dagligvarebutikker.
Og så må vi ikke glemme bensinstasjoner! Det er kanskje ikke til å tro, men ifølge TV2.no solgte norske bensinstasjoner mer enn 40 millioner boller i 2017.
Og er det et sted som har tatt «bolle på farten» til et helt nytt nivå, så er det Shell Espa på Østlandet. De solgte 1,5 millioner boller i 2019. Bensinstasjonen kalles bare Bolleland, og reiser du fra Oslo til populære alpindestinasjoner som Hafjell, Kvitfjell og Trysil, er det ingen diskusjon. Man stopper her!
De siste årene har også Bakeriet i Lom blitt et reisemål i seg selv, spesielt om sommeren. Og de besøkende står gladelig i kø for å få med seg noen godbiter.
Varme boller smaker nydelig med smør og brunost!
Her kommer sola!
Boller kan også være et overgangsritual, og i Nord-Norge feirer de solsnudagen om vinteren med solboller.
Den 13. desember spanderer vi på oss litt safran i bolledeigen.
Lussekatter er ikke bare et høydepunkt for de minste – selv de voksne tar en ekstra runde (eller to) før de er forsynt.
En annen favoritt er skolebrød: store boller fylt med fløyelsmyk vaniljekrem, pyntet med melis og kokosmasse.
Boller kan også være trendy. Våren 2020 lanserte oslobaserte Nicoline Lysholm sine Skillings, som er kanelsnurrer med rosa glasur.
De gikk rett hjem hos folket og ble raskt en Instagram-hit.
«Jeg tar hele kurven, jeg!»
Vi kan trygt si at du ikke må reise langt for å finne en deilig bolle i Norge – men visste du at kanelsnurrer blir servert på Maaemo, som fikk hele tre Michelin-stjerner i 2019? Restauranten er et av Norges beste spisesteder og en pioner innen nordiske matretter. Etter at de åpnet nye lokaler i Bjørvika i Oslo, fikk kanelsnurrer en plass på menyen.
Gjestene nyter et måltid i verdensklasse, før de blir vist inn i et nytt rom der rykende ferske kanelknuter er høydepunktet. Selv etter en 15-retters middag er det ingen som kan si nei til noe sånt.
Hvilken bolle er din favoritt?
I Norge har vi gode råvarer som gjør bakverkene enda bedre.
Bli med når tre internasjonale matbloggere drar på roadtrip i Norge, og se hvordan Benjamina fra The British Bake-off lager kake på Fannremsgåden i Trøndelag.
Du kan også dra på gårdsbesøk og lære mer om lokale produkter som egg, smør og melk. Husk å kjøpe noen godbiter på gårdsutsalget før du drar, som for eksempel lefser.
Landet bugner dessuten av forfriskende frukt og bær. Og hva er vel bedre enn nystekte boller, sveler eller brød toppet med hjemmelaget syltetøy?
Lyst på myke, deilige boller? Prøv deg på oppskriften fra Den norske kokeboka! Med denne grunnoppskriften kan du enten lage vanlige boller, eller legge til rosiner, bær og vaniljekrem. Nam! Her er det bare å bruke fantasien.
Reis grønt med NOR-WAY Bussekspress og smak deg gjennom Norge.
I Norge har vi gode råvarer som gjør bakverkene enda bedre.
Bli med når tre internasjonale matbloggere drar på roadtrip i Norge, og se hvordan Benjamina fra The British Bake-off lager kake på Fannremsgåden i Trøndelag.
Du kan også dra på gårdsbesøk og lære mer om lokale produkter som egg, smør og melk. Husk å kjøpe noen godbiter på gårdsutsalget før du drar, som for eksempel lefser.
Landet bugner dessuten av forfriskende frukt og bær. Og hva er vel bedre enn nystekte boller, sveler eller brød toppet med hjemmelaget syltetøy?
Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.