Skip to main content

Boller kan forføre en gråstein

– Norske boller er rett og slett uimotståelige, sier Bodil Nordjore.

Hun er kokebokforfatter og bolleentusiast, og har vunnet flere priser for sitt arbeid med norsk matkultur.

– Nystekte boller kan forføre en gråstein. Den gjør i hvert fall verden litt bedre i noen minutter, sier hun, og fortsetter:

– De er ikke klissete, og de smuler ikke. I tillegg lukter de himmelsk og setter smakssansene i full sving.

Hvem kan vel si nei til det?

Du kan finne variasjoner av søte boller over hele verden, men de norske skiller seg likevel ut fra mengden.

– Vi bruker en annen baketeknikk, og de norske bollene har mindre fett enn for eksempel fransk brioche.

Bollene har vært en favoritt siden hvetemelet og sukkeret kom til Norge på 1800-tallet. Nordjore forteller at det på den tiden var stor status og prestisje å være den som kunne bake. Nå er det heldigvis mye lettere: Råvarene får du tak i overalt, og oppskriftene er enkle å følge.

Alltid der når du trenger dem

Med eller uten rosiner? Det blir vi aldri enige om. Bodil Nordjore foretrekker saftige og myke boller med store rosiner.

Heldigvis får du som oftest mer enn ett alternativ når du skal stille søtsuget. Og boller finner du på nesten hvert gatehjørne, i alt fra bakerier og kaféer til dagligvarebutikker.

Og så må vi ikke glemme bensinstasjoner! Det er kanskje ikke til å tro, men ifølge TV2.no solgte norske bensinstasjoner mer enn 40 millioner boller i 2017.

Og er det et sted som har tatt «bolle på farten» til et helt nytt nivå, så er det Shell Espa på Østlandet. De solgte 1,5 millioner boller i 2019. Bensinstasjonen kalles bare Bolleland, og reiser du fra Oslo til populære alpindestinasjoner som Hafjell, Kvitfjell og Trysil, er det ingen diskusjon. Man stopper her!

De siste årene har også Bakeriet i Lom blitt et reisemål i seg selv, spesielt om sommeren. Og de besøkende står gladelig i kø for å få med seg noen godbiter.

Stjerneverdige kanelboller

Vi kan trygt si at du ikke må reise langt for å finne en deilig bolle i Norge – men visste du at kanelsnurrer blir servert på Maaemo, som fikk hele tre Michelin-stjerner i 2019? Restauranten er et av Norges beste spisesteder og en pioner innen nordiske matretter. Etter at de åpnet nye lokaler i Bjørvika i Oslo, fikk kanelsnurrer en plass på menyen.

Gjestene nyter et måltid i verdensklasse, før de blir vist inn i et nytt rom der rykende ferske kanelknuter er høydepunktet. Selv etter en 15-retters middag er det ingen som kan si nei til noe sånt.

Hvilken bolle er din favoritt?

Lag boller hjemme

Lyst på myke, deilige boller? Prøv deg på oppskriften fra Den norske kokeboka! Med denne grunnoppskriften kan du enten lage vanlige boller, eller legge til rosiner, bær og vaniljekrem. Nam! Her er det bare å bruke fantasien.

Finn et bakeri i nærheten

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt