VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Hvilken er din favorittbolle?

Advarsel: farlig godt

Wheat buns .
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no
Wheat buns .
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no

Er nordmenn det mest bollespisende folket i verden?

Bare på norske bensinstasjoner selges det flere titalls millioner boller – hvert år!

Fra bursdager og kaffekos til en kjapp matbit på vei hjem fra jobb – det er alltid en bolle i nærheten når du trenger det.

Noen er også så gode at de er verdt en liten omvei.

Wheat buns .
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no
Wheat buns .
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no

En av de mest populære variantene får litt ekstra smør, sukker og kanel før steking …

Cinnamon buns .
Photo: Godt Brød
Cinnamon buns .
Photo: Godt Brød

… og vips! så har du «kanelboller», «kanelknuter» eller «kanelsnurrer».

Kjært barn har mange navn, men uansett hva du kaller dem, er det vanskelig å si nei til kanelboller – der de ligger og nærmest roper: «Spis meg»!

Cinnamon buns .
Photo: Mari Svenningsen / Matprat.no
Cinnamon buns .
Photo: Mari Svenningsen / Matprat.no

Boller kan forføre en gråstein

– Norske boller er rett og slett uimotståelige, sier Bodil Nordjore.

Hun er kokebokforfatter og bolleentusiast, og har vunnet flere priser for sitt arbeid med norsk matkultur.

– Nystekte boller kan forføre en gråstein. Den gjør i hvert fall verden litt bedre i noen minutter, sier hun, og fortsetter:

– De er ikke klissete, og de smuler ikke. I tillegg lukter de himmelsk og setter smakssansene i full sving.

Hvem kan vel si nei til det?

Du kan finne variasjoner av søte boller over hele verden, men de norske skiller seg likevel ut fra mengden.

– Vi bruker en annen baketeknikk, og de norske bollene har mindre fett enn for eksempel fransk brioche.

Bollene har vært en favoritt siden hvetemelet og sukkeret kom til Norge på 1800-tallet. Nordjore forteller at det på den tiden var stor status og prestisje å være den som kunne bake. Nå er det heldigvis mye lettere: Råvarene får du tak i overalt, og oppskriftene er enkle å følge.

I dag kan du få boller med rosiner, sjokolade, karamell, pistasj, brunost …

… og deilige friske bær.

Berry buns .
Photo: Elisabeth Storaker / Making Waves
Berry buns .
Photo: Elisabeth Storaker / Making Waves

Alltid der når du trenger dem

Med eller uten rosiner? Det blir vi aldri enige om. Bodil Nordjore foretrekker saftige og myke boller med store rosiner.

Heldigvis får du som oftest mer enn ett alternativ når du skal stille søtsuget. Og boller finner du på nesten hvert gatehjørne, i alt fra bakerier og kaféer til dagligvarebutikker.

Og så må vi ikke glemme bensinstasjoner! Det er kanskje ikke til å tro, men ifølge TV2.no solgte norske bensinstasjoner mer enn 40 millioner boller i 2017.

Og er det et sted som har tatt «bolle på farten» til et helt nytt nivå, så er det Shell Espa på Østlandet. De solgte 1,5 millioner boller i 2019. Bensinstasjonen kalles bare Bolleland, og reiser du fra Oslo til populære alpindestinasjoner som Hafjell, Kvitfjell og Trysil, er det ingen diskusjon. Man stopper her!

De siste årene har også Bakeriet i Lom blitt et reisemål i seg selv, spesielt om sommeren. Og de besøkende står gladelig i kø for å få med seg noen godbiter.

Tips!

Varme boller smaker nydelig med smør og brunost!

Her kommer sola!

Boller kan også være et overgangsritual, og i Nord-Norge feirer de solsnudagen om vinteren med solboller.

Sun buns .
Photo: Elisabeth Storaker / Making Waves
Sun buns .
Photo: Elisabeth Storaker / Making Waves

Den 13. desember spanderer vi på oss litt safran i bolledeigen.

Lussekatter er ikke bare et høydepunkt for de minste – selv de voksne tar en ekstra runde (eller to) før de er forsynt.

Saffron buns .
Photo: Matprat.no / Esten Borgos
Saffron buns .
Photo: Matprat.no / Esten Borgos

En annen favoritt er skolebrød: store boller fylt med fløyelsmyk vaniljekrem, pyntet med melis og kokosmasse.

Skolebrød .
Photo: Esten Borgos / Matprat.no
Skolebrød .
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no

Boller kan også være trendy. Våren 2020 lanserte oslobaserte Nicoline Lysholm sine Skillings, som er kanelsnurrer med rosa glasur.

De gikk rett hjem hos folket og ble raskt en Instagram-hit.

Skillings in Oslo .
Photo: Fredrikke Wiheden
Skillings in Oslo .
Photo: Fredrikke Wiheden

«Jeg tar hele kurven, jeg!»

Skillings in Oslo .
Photo: Fredrikke Wiheden
Skillings in Oslo .
Photo: Fredrikke Wiheden

Stjerneverdige kanelboller

Vi kan trygt si at du ikke må reise langt for å finne en deilig bolle i Norge – men visste du at kanelsnurrer blir servert på Maaemo, som fikk hele tre Michelin-stjerner i 2019? Restauranten er et av Norges beste spisesteder og en pioner innen nordiske matretter. Etter at de åpnet nye lokaler i Bjørvika i Oslo, fikk kanelsnurrer en plass på menyen.

Gjestene nyter et måltid i verdensklasse, før de blir vist inn i et nytt rom der rykende ferske kanelknuter er høydepunktet. Selv etter en 15-retters middag er det ingen som kan si nei til noe sånt.

Hvilken bolle er din favoritt?

En familie spiser boller i Oslo på Østlandet
Norske boller.
Photo: Marte Enger / Making Waves

Lag boller hjemme

En enkel bolleoppskrift kan brukes til alt. Kanskje du vil legge til rosiner eller sjokolade? Eller foretrekker du hveteboller med en skive brunost som smelter på toppen? Her kan du få det akkurat som du vil!

Ingredienser

500 g hvetemel
100 g sukker
1 ts bakepulver
2 ts malt kardemomme
¼ ts salt
100 g smør
350 ml melk
25g tørrgjær

Slik gjør du

Finn frem en stor bakebolle og rør sammen mel, sukker, bakepulver, kardemomme og salt.

Smelt smøret på svak varme og ha i melken litt etter litt mens du rører. Ta kasserollen av platen og la blandingen kjøle seg ned litt. Når den er lunken, tilsetter du tørrgjæren og rører til blandingen er fri for klumper.

Hell melkeblandingen over i bakebollen og rør til en jevn deig. Kna deigen i omtrent ti minutter (på medium hastighet hvis du bruker kjøkkenmaskin), slik at du får en fin deig å jobbe med. Dersom deigen er veldig klissete, kan du ha i mer mel til deigen slipper bollen.

Legg et håndkle over bollen og la deigen heve på et lunt sted i en times tid. Da vil deigen være omtrent dobbelt så stor. Ha i rosiner eller sjokoladebiter hvis du ønsker det.

Når du skal bake ut bollene, er det best med litt mel på kjøkkenbenken. Del deigen i fire deler, som du igjen deler i fire eller fem. Rull ut boller med håndflaten og plasser dem på bakepapir eller stekebrett.

Legg et håndkle over bollene og la dem heve i 10–15 minutter.

Bollene stekes på 220°C i 12–14 minutter. Steketiden kan variere fra ovn til ovn, men bollene skal være gylne på toppen når de er ferdige.

Og de smaker best når de er nystekt!

Kortreiste søte smaker

I Norge har vi gode råvarer som gjør bakverkene enda bedre.

Bli med når tre internasjonale matbloggere drar på roadtrip i Norge, og se hvordan Benjamina fra The British Bake-off lager kake på Fannremsgåden i Trøndelag.

Du kan også dra på gårdsbesøk og lære mer om lokale produkter som egg, smør og melk. Husk å kjøpe noen godbiter på gårdsutsalget før du drar, som for eksempel lefser.

Landet bugner dessuten av forfriskende frukt og bær. Og hva er vel bedre enn nystekte boller, sveler eller brød toppet med hjemmelaget syltetøy?

Finn et bakeri i nærheten

Bakeriet i Lom ligg midt i Lom sentrum. Vi har utsal med brød og andre bakevarer og eigen kafé. Om sommaren har vi uteservering med pizza og… Read more
Bakeriet i Lom | Kafé
Bakverk og italiensk pizza i verdensklasse får du på Tollboden Bakeri i Flekkefjord. Read more
Tollboden Bakeri
Fole Godt AS er et håndverksbakeri og kafé som holder til sentralt i Molde sentrum, nærmere bestemt i Outzen Strøket.… Read more
Fole Godt
Det lokale og tradisjonsrike Edgars Bakeri har solgt deilig bakverk siden 1906. Read more
Edgars Bakeri & Konditori - Malmø
Kanskje Geilos mest populære bakeri, som transformeres til en fantastisk pizzeria mellom lunsj og middag. I bakeriet kan du kjøpe ferske… Read more
Highland Bakeri & Pizzeria
I Bakeriet SPRØ tilbyr vi ferske og naturlige bakevarer stekt i steinovn, nysmurte sandwich, et bredt utvalg av drikke og en meny som varierer med dag… Read more
Bakeriet SPRØ
Silver Bell Kro på Håholmen er et rustikt lokale med grove langbord og historisk sus. Brukes til mye til lunsj i sommersesongen og som… Read more
Håholmen Havstuer -Silver Bell Kro
Bare Beppe kafè og litt til ligger ved Byparken i hjertet av Sandefjord sentrum. I tillegg til vanlig kafèdrift har Bare Beppe sitt eget… Read more
Bare Beppe Kafé og litt til
Bare Beppe Kafé og Bakeri tilbyr også catering til alle anledninger og tar imot bestilling på kaker, både… Read more
Catering fra Bare Beppe Kafé og Bakeri
Høvdinghallen ved Hadeland Glassverk - Et  Mekka for matentusiaster Det er ingen tvil om at Høvdinghallen er… Read more
Høvdinghallen ved Hadeland Glassverk
Matopplevelsene står i kø på Hadeland Glassverk. Våre serveringssteder tilbyr klassiske matretter og tradisjonsrik bakst. Read more
Spisestedene på Hadeland Glassverk
Det lokale og tradisjonsrike Edgars Bakeri har solgt deilig bakverk siden 1906. Read more
Edgar's Bakeri & Konditori - ALTI Mandal
Det lokale og tradisjonsrike Edgars Bakeri har solgt deilig bakverk siden 1906. Read more
Edgar's Bakeri & Konditori - Gågata
Unn deg Lofotens beste kanelboller fra gamle bakeriet på Å. Kjenn kanellukten som sprer seg i Å hver eneste sommerdag. I bakeriet fyrer vi med… Read more
Bakeriet Å
Er en del av MATHUSET EYDE og ligger i Storgata midt i Rjukan sentrum. Dette er et tradisjonelt og hyggelig konditori med fristende alltid ferske… Read more
Eyde Konditori
Et bakeri med egen produksjon, utsalg og serveringssted i samme lokalene. Her får du ekte varer! Read more
Bakeriet i Brumunddal
Byene eneste konditori og cafe med lange tradisjoner. Read more
Stavelin Kafe og Konditori
Edgars bakeri har velsmakende bakevarer som passer alles ganer. Velkommen til oss – enten du vil spise her eller ta med deg! Read more
Edgars Bakeri på AMFI Farsund
Bakeri, konditori og kafe på Jørpeland i Strand, Ryfylke. Ryfylke bakeri & konditori er et håndverksbakeri på… Read more
Ryfylke bakeri & konditori
Bakeri, konditori og kafe på Tau i Strand, Ryfylke. Kom gjerne innom på søndagsmiddag. Ryfylke bakeri & konditori er et… Read more
Tau Konditori
Dalen Lefsebakeri ligger i storslått natur med høye fjell, mange turløyper og gode bademuligheter i Dalen utenfor Jørpeland i Ryfylke. Bakeriet baker… Read more
Dalen Lefsebakeri
Flåm Bakeri tilbyr tilreisende fra alle verdens hjørner og fastboende herlig nybakte bakverk hele året. Read more
Flåm Bakeri
Velkommen til Grini Hjemmebakeri og gårdsutsalg. Vi har hjemmebakte glutenfrie kransekaker og granola og kjøtt, syltetøy, egg og ost fra andre lokale… Read more
Grini Hjemmebakeri - Gårdsutsalg
Midt i Voss sentrum finn du Kringlo - eit bakeri som vart starta opp i 1994. Read more
Kringlo
Kafè med kaker, konfekt, lunsjrettar m.m i Åmot sentrum. Read more
Kakeringen Kafè og Konditori, Åmot
- midt i gamle Straumen Sentrum MARENS BAKERI - Ferske og smakfulle produkter til hverdag og fest. Her blir du ønsket velkommen med duftende… Read more
Marens Bakeri
Sommeren 2020 har vi åpent alle dager f.o.m 28 juni og 16 august kl 11-16.  Mandag til lørdag har vi åpent gårdsbakeri,… Read more
Sommerkafe i "Såmmårstuggu" på Kalsa Gårdsbakeri.
Bakeriet i Bagn er kjent for sine gode bakervarer, og filosofien er at de kun skal bruke de beste råvarene for å få de… Read more
Bakeriet i Bagn - Aurdal
I Bakeriet SPRØ tilbyr vi ferske og naturlige bakevarer stekt i steinovn, nysmurte sandwich, et bredt utvalg av drikke og en meny som varierer… Read more
Bakeriet SPRØ
Hemsedal Flatbrødbakeri AS produserer tradisjonsbakst fra Hemsedal og Hallingdal. Du kan kjøpe produktene på dagligvarebutikkene eller direkte hos… Read more
Hemsedal Flatbrødbakeri
Vossabakst er Voss sitt einaste handverksbakeri, der alle varene vert laga frå grunnen av og steikt i steinovn. Read more
Vossabakst
Bakeriet i Bagn er kjent for sine gode bakervarer, og filosofien er at de kun skal bruke de beste råvarene for å få de… Read more
Bakeriet i Bagn
Det lokale og tradisjonsrike Edgars Bakeri har solgt deilig bakverk siden 1906. Read more
Edgars Bakeri & Konditori i Lyngdal
Her finner du et stort utvalg i påsmurt mat, kaker, pizza og andre varmretter, samt drikke i alle varianter - kaffe, smoothies, frappe, meierivarer og… Read more
Harry Bakeri & Kaffibar
Kortreist Lykke er et lite bakeri som har spesialisert seg på munker og lefser. Read more
Kortreist Lykke lefse og munkebakeri
Lokalt bakeri i Leveld, baker etter lokale oppskrifter. Kultur, ekte håndverk av tradisjonsmat fra Hallingdal. Read more
Leveld Lefsebakeri
Et overflødighetshorn av bakevarer - og verdens beste skolekjeks Read more
Presteruds Eft. Baker og Konditori
Austbygda Bakeri ligger midt i Tinn Austbygd sentrum. Read more
Austbygda Bakeri
På Minibakeriet i Eid sentrum får du smaksbomber av bakervarer, gedigne «blingsar» og andre lokale godsaker. Read more
Minibakeriet
Det lokale og tradisjonsrike Edgar's Bakeri har solgt deilig bakverk siden 1906. Read more
Edgar's Bakeri & Konditori - Vigeland
Er du sulten på godt bakverk og vil kose deg med ein god lunsj eller eit deilig kakestykkje i Førde by, tilrår vi eit av Naustdal… Read more
Naustdal dampbakeri
Ønsker du en pust i bakken etter shopping turen i Amfi kjøpesenter, så tilbyr de også kafe, te, mineralvann samt flere gode… Read more
Hamstad Bakericafe Amfi
De har et stort utvalg i disken, alt fra vaffel til dagens middag.  Mange spennende retter ligger klare for å nytes i nye flotte… Read more
Hamstad Bakericafe Namsos Storsenter
Hos Rabalder café & bakeri får du ferske bakevarer hver dag. Vi har åpent fra kl. 10:00 - 16:30. Du kan kjøpe mat frem… Read more
Rabalder Café & Bakeri
Gol Bakeri og Konditori AS er et tradisjonsrikt bakeri som leverer brød og kaker i Hallingdal og Valdres. Våre bake- og konditormestere… Read more
Gol Bakeri
Utsalget ligger midt i Gol Sentrum har ca 40 sitteplasser og utservering om sommeren. En naturlig plass for en pause i shoppingen. Man.-fre. kl 08:30… Read more
Gol Bakeri Filialutsalg
Bakeriet Sprø i Oppdal, ferske og naturlige bakevarer stekt i steinovn. Read more
Bakeriet Sprø
Herlig lager tradisjonell mat fra Geilo. Herlig AS drives av Gunn Kristin Øen Uthus, hun baker og produserer småmat,… Read more
Herlig AS
Tonstad Bakeri AS finner du midt i Tonstad sentrum i Sirdal kommune. Her har vi et bakeri der vi produserer varene våre; det meste på den gammeldagse… Read more
Tonstad Bakeri
Bakeri med lange tradisjoner på sydsiden i Halden Read more
Børkes Bakeri
H.Jenseg bakeri og Konditori er sarpsborgs eldste bakeri.I tre generasjoner har familien holdt tradisjonen med sine velsmakende bakeverk.bakeriets 100… Read more
H.Jenseg Bakeri og Konditori
Select
    Show Details
    Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
    ×
    • Filters
      Filter Your Search
      TripAdvisor Symbol
      • Show More
      • No available filters
      • Show More
      • No available filters
      Generelt
      Tilgjengelighet
      Aldersgrense
      • Show More
      • No available filters
      Rabatt
      • Show More
      • No available filters
      Vanskelighetsgrad
      Landskap
      • Show More
      • No available filters
      Prisklasse
      Årstid
      Overnatting
      Camping
      • Show More
      • No available filters
      Hotellfasiliteter
      • Show More
      • No available filters
      Romfasiliteter
      Skidestinasjoner
      Utendørsaktiviteter
      Aktiviteter
      • Show More
      • No available filters
      Alpint
      Sykling
      Kano og kajakk
      Langrenn
      Fisking
      • Show More
      • No available filters
      Fottur
      Dyreliv og safari
      • Show More
      • No available filters
      Vinteraktiviteter
      • Show More
      • No available filters
      Planlegg reisen
      Reiseinformasjon
      • Show More
      • No available filters
      Tjenester
      • Show More
      • No available filters
      Taste Norway
      Lokalmat
      Barer og puber
      Restauranter og kafeer
      • Show More
      • No available filters
      Aktiviteter
      Aktiviteter
      • Show More
      • No available filters
      Aktiviteter for barn
      • Show More
      • No available filters
      Strender
      Shopping
      • Show More
      • No available filters
      Fornøyelsesparker
      Clear Filters
    • View
    • Sort By
    Filter Your Search
    TripAdvisor Symbol
    • Show More
    • No available filters
    • Show More
    • No available filters
    Generelt
    Tilgjengelighet
    Aldersgrense
    • Show More
    • No available filters
    Rabatt
    • Show More
    • No available filters
    Vanskelighetsgrad
    Landskap
    • Show More
    • No available filters
    Prisklasse
    Årstid
    Overnatting
    Camping
    • Show More
    • No available filters
    Hotellfasiliteter
    • Show More
    • No available filters
    Romfasiliteter
    Skidestinasjoner
    Utendørsaktiviteter
    Aktiviteter
    • Show More
    • No available filters
    Alpint
    Sykling
    Kano og kajakk
    Langrenn
    Fisking
    • Show More
    • No available filters
    Fottur
    Dyreliv og safari
    • Show More
    • No available filters
    Vinteraktiviteter
    • Show More
    • No available filters
    Planlegg reisen
    Reiseinformasjon
    • Show More
    • No available filters
    Tjenester
    • Show More
    • No available filters
    Taste Norway
    Lokalmat
    Barer og puber
    Restauranter og kafeer
    • Show More
    • No available filters
    Aktiviteter
    Aktiviteter
    • Show More
    • No available filters
    Aktiviteter for barn
    • Show More
    • No available filters
    Strender
    Shopping
    • Show More
    • No available filters
    Fornøyelsesparker
    Clear Filters
    Back To Top

    Se våre beste tilbud

    Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

    Nyt Norge