Hvilken er din favorittbolle?
Advarsel: farlig godt
Er nordmenn det mest bollespisende folket i verden?
Bare på norske bensinstasjoner selges det flere titalls millioner boller – hvert år!
Fra bursdager og kaffekos til en kjapp matbit på vei hjem fra jobb – det er alltid en bolle i nærheten når du trenger det.
Noen er også så gode at de er verdt en liten omvei.
En av de mest populære variantene får litt ekstra smør, sukker og kanel før steking …
… og vips! så har du «kanelboller», «kanelknuter» eller «kanelsnurrer».
Kjært barn har mange navn, men uansett hva du kaller dem, er det vanskelig å si nei til kanelboller – der de ligger og nærmest roper: «Spis meg»!
I dag kan du få boller med rosiner, sjokolade, karamell, pistasj, brunost …
… og deilige friske bær.
Her kommer sola!
Boller kan også være et overgangsritual, og i Nord-Norge feirer de solsnudagen om vinteren med solboller.
Den 13. desember spanderer vi på oss litt safran i bolledeigen.
Lussekatter er ikke bare et høydepunkt for de minste – selv de voksne tar en ekstra runde (eller to) før de er forsynt.
En annen favoritt er skolebrød: store boller fylt med fløyelsmyk vaniljekrem, pyntet med melis og kokosmasse.
Boller kan også være trendy. Våren 2020 lanserte oslobaserte Nicoline Lysholm sine Skillings, som er kanelsnurrer med rosa glasur.
De gikk rett hjem hos folket og ble raskt en Instagram-hit.
«Jeg tar hele kurven, jeg!»