Skip to main content

En kulinarisk reise i Stavanger-regionen

Er du klar for en smakfull opplevelse? Bli med til Vestlandet ...

…der kyrne løper fritt på store beiter langs Jæren, tomatene smaker ekstra søtt og fisken kommer sprellfersk rett fra Nordsjøen.

– Dette området er virkelig et matfat. Du kan følge ingrediensene helt fra jord til bord. Regionen har hele næringskjeden.

Jon Berg, kokebokforfatter og sommelier

Koselige kafeer, Michelin-restauranter, spisesteder med tradisjonskost og gårdsutsalg. Finn de skjulte perlene i Stavanger-regionen med tips fra mateksperten Jon Berg.

Prisvinnende ost og kjøtt, tradisjonelle teknikker brukt på nye måter og ingredienser fra både fjord og åker. Stavanger-regionen er virkelig et topp reisemål for foodies. Sørg for å få en smak av alt, med tips til hvor du bør reise og hva du bør spise.

En skattkiste

Råvarene du finner i Stavanger-regionen på Vestlandet kan gi enhver gourmet vann i munnen. Det milde kystklimaet, kombinert med høye fjell og dype fjorder, og noen av landets beste landbruksområder, gjør det mulig å dyrke og høste et vidt spekter av smakfulle ingredienser.

– I regionen finner du både fantastiske småskalaprodusenter med et lokalt fokus og store matprodusenter som leverer varer til hele landet. Store som små, her blir kvaliteten tatt på alvor, forteller Jon Berg.

Jon vokste opp i Stavanger-regionen og er lidenskapelig opptatt av mat. I tillegg til å være journalist og sommelier, er han også kokebokforfatter. I 2018 ga han ut boken Nordsjøvegen – fra Stavanger til Hidra, som guider leseren til de beste matopplevelsene i regionen.

– Det er et stort fokus på økologisk produksjon og dyrevelferd hos mange produsenter. Der tas det ingen snarveier, noe man smake i råvarene. I den lille kommunen Gjesdal løper utegriser fritt hos Tinas griser, og på Sola, like utenfor Stavanger, gresser anguskyr på grønne enger, sier Jon.

En kulinarisk reise

Bli med på en matreise gjennom regionen! Like utenfor Stavanger ligger det spennende øyriket Rennesøy, som består av åtte bebodde øyer. Det milde kystklimaet gjør øyene grønne nesten året rundt, og det er virkelig et vakkert sted som er verdt å utforske. I tillegg byr øyene på rik historie og kultur, og området er også kjent for å produsere fantastiske råvarer.

Kjører du nordover fra Stavanger i 30 minutter, kommer du til historiske Utstein Kloster på Klosterøya. Kjøreturen fra kystbyen er som en opplevelse i seg selv, med smale veier som snirkler seg tett på fjorden gjennom et idyllisk landskap. Legg merke til alle sauene og kyrne som beiter i veikanten mens du sakte, men sikkert nærmer deg.

På øya ligger Klostergarden, som har sitt utspring i Utstein Kloster, Norges best bevarte middelalderkloster. Dette området har tidligere vært både høvdingsete, kongsgård, kloster, herregård og slektsgard. I dag drives gården av Inger Lise og Anders Schanche Rettedal, som 11. generasjon i rekken. For Inger Lise og mannen er dyrevelferd og økologisk drift i fokus.

– Lammene, utegrisene og kyrne våre har store områder de kan boltre seg på, rett ved sjøen. Det ser ut som de koser seg i naturen på øya.

Inger Lise

Inger Lise og familien har fått velfortjent oppmerksomhet for gårdsdriften sin. 

Ikke bare har de kommet til finalen i Det norske måltid flere ganger, men de har også fått Spesialmerket for sitt smakfulle Klosterlam.

Lammene beiter utelukkende ute på et "havsaltet" beite gjennom hele sesongen.

For et sted å være lam!

Har du lyst på en smak av noen av Klostergardens spesialiteter?

I et ombygd båthus, rett ved Utstein Kloster, ligger den koselige gårdsbutikken. Her finner du både lam, spekemat, skinn og lær, i tillegg til mye annet godt fra området.

Eksklusive restauranter

Med så mange utrolige råvarer i regionen, er det kanskje ikke så rart at Stavanger byr på flere Michelin-restauranter og mange andre suverene spisesteder. Byen var faktisk en av landets første til å motta de prestisjefylte stjernene, som ble gitt til RE-NAA i 2016. Den kritikerroste restauranten ligger i Stavanger sentrum og kan i dag skilte med hele to stjerner. På setmenyen finner du selvsagt kun det beste fra området.

– Den største fordelen med å ha en restaurant akkurat her, er at alt finnes lokalt. Sjømat, grønnsaker, vilt og sopp. Vi finner alt innenfor en halvtimes rekkevidde, sier kokk Sven Erik Renaa.

I byen finner du også Michelin-restauranten Sabi Omakase som var den første sushirestauranten i Norge med Michelin-status. Her serveres autentisk edomae sushi, vakkert presentert av Roger Asakil Joya – en av få norske sushikokker med sertifisering av AJSA, All Japan Sushi Association.

Husk: Ønsker du bord på en av byens beste restauranter, er det lurt å booke bord god tid i forveien!

Tradisjonelle godbiter

Det er luksus å flotte seg på Michelin-restauranter, men du finner også mange andre hyggelige, og mer budsjettvennlige, spisesteder i regionen. Ifølge Jon Berg bør du ta turen ut av de største byene for en smak av ekte, norsk tradisjonskost. Et sted Jon anbefaler er Lura Turistheim i Sandnes, som ligger en kort kjøretur utenfor Stavanger. Der har de laget norske tradisjonsretter siden 1949!

– Komlen de lager, er akkurat slik jeg husker den fra barndommen. I tillegg er kjøttkakene utrolige gode, og til dessert, klassisk karamellpudding. Et besøk her er nesten som å være på et matmuseum, forteller Jon.

Kokebokforfatteren mener det er viktig å bevare de gode, gamle norske oppskriftene, slik at de også kan være med oss, og nytes, i fremtiden.

En annen anbefaling fra Jon, er Hå gamle prestegard. Prestegarden ligger nydelig til på Jæren, sør for Stavanger.

Hå er først og fremst et galleri og kultursenter, men de har også en nydelig, liten kafé du bør stikke innom.

– På Hå er historie, kunst og mat i skjønn forening. De lager nydelige smørbrød, lapper og kaker. Og hvis du er heldig, spilles det livemusikk også.

Jon Berg

Har du lyst til å lage de deilige lappene fra Hå? Prøv oppskriften fra Jons kokebok! Så enkelt, og så godt.

Når du først er på Hå, hvorfor ikke slå til med en uforglemmelig overnatting på Obrestad fyr?

Fyret ligger ikke langt fra prestegarden, så du kan fint rusle eller sykle ditt!

Tradisjonelle metoder på nye måter

Matkonservering er noe som står sterkt i den norske matkulturen, også på Vestlandet. Det kan du se spor av i Stavangers helt egne hermetikkmuseum! Hermetikkindustrien var faktisk byens primærnæring på 1900-tallet. Men mattradisjonene på Vestlandet er også formet etter langt eldre konserveringsteknikker. Tørking, salting, røyking og fermentering er godt brukte teknikker som har blitt overført fra generasjon til generasjon, og som fortsatt brukes av landets beste kokker og restauranter.

– Hos Tango ligger fokuset på råvarer i sesong, men for å utvide sesongen, og for å bruke opp alt vi har høstet gjennom sesongen, fermenterer vi mye mat, forteller Jan-Erik Hauge, kjøkkensjef på Tango.

Tango ligger i hjertet av Stavanger, og er en intim restaurant med kun 30 sitteplasser. Inne i restaurantkjøkkenet finner du ekte matnerder som haret brennende ønske om å sette matbyen på kartet. Overraskende smakskombinasjoner, vakre presentasjoner og perfekt vinparing har gjort Tango til et populært alternativ. 

Ifølge daglig leder, Tommy Oppedal Raanti, er det kun nøye utvalgte ingredienser som finner veien til Tango. 

– Vi jobber mye sammen med en bonde som heter Frode Ljosdal. Han leverer fantastiske råvarer, som squash, artisjokk, tomater og kål, fra gården sin på Brimse utenfor Stavanger. Klimaet på øya er helt annerledes fra det man finner på fastlandet. Der er man mer skjermet for været, som gjør at våren kommer tidligere, forklarer Tommy.

Stavanger-regionen er også kjent for å dyrke søte tomater i stor skala. I Orre på Jæren ligger Wiig Gartneri, en av landets største produsenter.

– De leverer grønnsaker til hele landet, så det er en massiv produksjon. Men du finner også dyktige tomatprodusenter på både Finnøy og Brimse, forteller Tommy.

Får du vann i munnen?

Nyt Tangos deilige østersrett med spiselige blomster, agurkgranité, mandelkrem og østerstartar.

Og til dessert: Norsk rabarbra med pâte à choux og frisk sorbé.

For en avslutning på måltidet!

Ferskt fra Nordsjøen

Det er umulig å snakke om Stavanger-regionen uten å nevne sjømaten. Vi er på kysten, tross alt! Før oljen ble oppdaget i Nordsjøen, var fiskeindustrien en av de viktigste næringene i Stavanger, spesielt silda. 

I dag er fisk fortsatt på menyen hos mange av byens restauranter, og fersk sjømat får du tak i året rundt. Men mange mener at sjømaten er aller best på vinteren, når fjorden er iskald og fisken og skalldyrene er ekstra saftige.

Men sjømaten herfra er uansett av så god kvalitet at den blir eksportert til noen av verdens beste restauranter. Vil du ha den ferskest mulig, bør du selvsagt spise den på en av sjømatrestaurantene i regionen.

– Hvitting, flyndre, sei og hyse er vanlig i området, i tillegg til mange typer skalldyr. Fersk lange eller kamskjell er være blant mine favoritter, sier Karl Erik Pallesen, kokk og medeier av Fisketorget i Stavanger.

Fisketorget er både et fisketorg og en restaurant. Stedet ligger flott til like ved havna i Stavanger, eller Vågen som de lokale sier. Her er det blitt solgt sjømat i over 150 år!

– Menyen i restauranten settes etter hva vi har i fiskedisken. Vi har som mål aldri å ha sjømat eldre enn to dager, slik at folk vet at de alltid får servert fersk fisk når de besøker oss. Det er også morsomt for kokkene våre å bli litt ekstra utfordret, ettersom de må være kreative med det vi har, og alltid tenke ut nye smakskombinasjoner, forklarer Karl Erik.

Har du lyst til å bli god til å steke fisk? Ifølge Karl Erik er det enkelt!

Slik gjør du det:

– For å få sprøtt skinn, bruker vi høy varme og en nøytral olje. Smør tilsetter vi senere slik at det ikke blir brent.

Karl Erik

– Press fisken med skinnsiden ned i pannen, og stek til den får en fin farge. Når fisken begynner å bli brun tar vi ned temperaturen.

– Så tilsetter vi masse deilig smør og holder temperaturen lav. Husk alltid å steke lenger på skinnsidenn, siden den siden har mest fett.

– Stek den andre siden av fisken, og fortsett til smøret gir fra seg en nøtteaktig lukt. Så er du ferdig! Krydre med salt etter fisken er stekt. Da får du den ferskeste smaken.

Populær fiskesuppe

Fiskesuppe er en av Fisketorgets mest populære retter. I 2019 alene solgte Karl Erik og resten av teamet hans hele 38000 porsjoner! Suppen er på menyen året rundt, men restauranten har også flere sesongbaserte spesialiteter.

– Personlig liker jeg godt skreisesongen. Selv om fisken kommer fra Nord-Norge, blir det alltid feststemning i hele landet. Tradisjonsretter, som lutefisk, er jeg også veldig glad i, sier Karl Erik.

Plantebasert i Stavanger

Om du foretrekker kjøttfrie retter, er Stavanger også stedet for det. Ifølge den lokale festivalsjefen Katrine Lilleland, har Stavanger en av Norges beste veganske restauranter – Bellies i Pedersgata.

Sjekk ut flere anbefalinger fra festivalsjefen:

Si ost!

I en gammel emballasjefabrikk øst i Stavanger ligger Stavanger Ysteri – et moderne ysteri med røtter i tradisjonell håndverksysting. Tidligere bar denne bydelen preg av å være hjertet av den lokale fiske- og hermetikkindustrien i byen, men i de siste årene har flere matprodusenter og restauranter tatt over de fraflyttede fabrikklokalene.

Stavanger Ysteri ble startet av Lise Brunborg i 2015. Ostene som blir laget på ysteriet lages utelukkende av melk fra Leikvoll Økologiske Gard, som er den eneste gården i området som produserer økologisk melk. Er du nysgjerrig på hvordan ostene lages? Ysteriet har et vindu ut til bakgården, der du kan se rett inn i produksjonen!

I 2021 ble den deilig rødkittosten Konrad kåret til Norges beste ost. Og at ysteriet i Stavanger lager god ost, er noe mange av Norges beste kokker har fått med seg. Michelin-restauranten Maaemo i Oslo har til og med basert en hel rett på blåskimmelosten Fønix!

Sulten på mer? Voll Ysteri på Jæren lager også smakfulle oster. Osten Jærosten ble tildelt førsteplassen i Det Norske Gårdsostmesterskapet hele tre år på rad. På Jæren finner du også gårdsbutikken Ystepikene i Varhaug, som absolutt er verdt et besøk.

Utforsk mer av det norske kjøkkenet! I Vår norske kokebok finner du unike oppskrifter fra hele landet, i tillegg til masse god reiseinspirasjon!

Er du klar for å finne din favorittsmak i Stavanger-regionen?

Planlegg turen!

Mer smakfull inspirasjon

Finn frem til Stavanger-regionens beste restauranter og spisesteder.

Les også

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt