En kulinarisk reise i Stavanger-regionen
Er du klar for en smakfull opplevelse? Bli med til Vestlandet ...
…der kyrne løper fritt på store beiter langs Jæren, tomatene smaker ekstra søtt og fisken kommer sprellfersk rett fra Nordsjøen.
– Dette området er virkelig et matfat. Du kan følge ingrediensene helt fra jord til bord. Regionen har hele næringskjeden.
Jon Berg, kokebokforfatter og sommelier
Koselige kafeer, Michelin-restauranter, spisesteder med tradisjonskost og gårdsutsalg. Finn de skjulte perlene i Stavanger-regionen med tips fra mateksperten Jon Berg.
– Lammene, utegrisene og kyrne våre har store områder de kan boltre seg på, rett ved sjøen. Det ser ut som de koser seg i naturen på øya.
Inger Lise
Inger Lise og familien har fått velfortjent oppmerksomhet for gårdsdriften sin.
Ikke bare har de kommet til finalen i Det norske måltid flere ganger, men de har også fått Spesialmerket for sitt smakfulle Klosterlam.
Lammene beiter utelukkende ute på et "havsaltet" beite gjennom hele sesongen.
For et sted å være lam!
Har du lyst på en smak av noen av Klostergardens spesialiteter?
I et ombygd båthus, rett ved Utstein Kloster, ligger den koselige gårdsbutikken. Her finner du både lam, spekemat, skinn og lær, i tillegg til mye annet godt fra området.
En annen anbefaling fra Jon, er Hå gamle prestegard. Prestegarden ligger nydelig til på Jæren, sør for Stavanger.
Hå er først og fremst et galleri og kultursenter, men de har også en nydelig, liten kafé du bør stikke innom.
– På Hå er historie, kunst og mat i skjønn forening. De lager nydelige smørbrød, lapper og kaker. Og hvis du er heldig, spilles det livemusikk også.
Jon Berg
Har du lyst til å lage de deilige lappene fra Hå? Prøv oppskriften fra Jons kokebok! Så enkelt, og så godt.
Når du først er på Hå, hvorfor ikke slå til med en uforglemmelig overnatting på Obrestad fyr?
Fyret ligger ikke langt fra prestegarden, så du kan fint rusle eller sykle ditt!
Får du vann i munnen?
Nyt Tangos deilige østersrett med spiselige blomster, agurkgranité, mandelkrem og østerstartar.
Og til dessert: Norsk rabarbra med pâte à choux og frisk sorbé.
For en avslutning på måltidet!
Har du lyst til å bli god til å steke fisk? Ifølge Karl Erik er det enkelt!
Slik gjør du det:
– For å få sprøtt skinn, bruker vi høy varme og en nøytral olje. Smør tilsetter vi senere slik at det ikke blir brent.
Karl Erik
– Press fisken med skinnsiden ned i pannen, og stek til den får en fin farge. Når fisken begynner å bli brun tar vi ned temperaturen.
– Så tilsetter vi masse deilig smør og holder temperaturen lav. Husk alltid å steke lenger på skinnsidenn, siden den siden har mest fett.
– Stek den andre siden av fisken, og fortsett til smøret gir fra seg en nøtteaktig lukt. Så er du ferdig! Krydre med salt etter fisken er stekt. Da får du den ferskeste smaken.
Er du klar for å finne din favorittsmak i Stavanger-regionen?