Mat og drikke i Stavanger
Med frisk og freidig bruk av ferske, lokale råvarer inspirerer de to Michelin-restaurantene RE-NAA og Sabi Omakase mange andre spisesteder i hele Stavangerregionen.
– Det vi brenner for, er å vise frem Stavangerregionen på din tallerken, forklarer kjøkkensjef Sven Erik Renaa, som står over grytene i restaurant RE-NAA, som han driver sammen med kona Torill.
– Stavanger er verdens beste sted å tilberede mat fordi råvarene er rett utenfor døren. Vi har sjømat, grønnsaker, vilt, sopp og annet innenfor en rekkevidde på en liten halvtime, sier Erik, mens Torill legger til:
– Vinbønder har sine terroir, og hos oss er for eksempel lammebønder kjent for sine særpreg.
Flere andre restauranter holder høyt nivå og tempo, som N.B. Sørensen Annen Etage, Hall Toll, Spiseriet, Tango Bar & Kjøkken, Gaffel & Karaffel, 26 North og Fish & Cow. Uformell stemning og prisnivå får du hos RE-NAA Matbaren og RE-NAA Xpress, Skagen, N.B Sørensen Brasserie, Bølgen & Moi, Vågen på fiskemarkedet, Kitchen & Table, Bevaremegvel og Salza.
– Stavanger sentrum føles kanskje lite og intimt, men samtidig er det urbant og livfullt. Gatekunst, hipster-barer og kafeer dukker opp overalt, sier Sven Erik.
Lokale produsenter har også levert delikatesser til utenlandske topprestauranter, blant annet til verdenskjente Noma i København.
Det er en voksende appetitt for Stavangerregionens lokale spesialiteter på årlige festivaler for mat og drikke, der Gladmatfestivalen i juli måned er den største i sitt slag – tett fulgt av Stavanger Vinfestival.
– Stavanger har en interessant byhistorie, og på hermetikkmuseet kan du se hvordan vi greide å eksportere røkte sardiner over hele kloden i starten av det 19. århundre, forteller Sven Erik.
Han liker å plukke opp gamle mattradisjoner og gjøre dem til sine. Tankegangen er felles for nye gourmetsteder i hele området.
– Hvis du aldri har vært her, må du komme med en gang, oppfordrer Sven Erik.
Finn mer inspirasjon på Stavangers offisielle nettsted.
Michelin-restauranter og andre toppsteder i Stavanger
Byen har utviklet et eget gourmetmiljø med hardtarbeidende kjøkkensjefer som tar lokale råvarer til nye høyder. Resultatet er særegne smaker du bare får her.
Stavanger rimer på sjømat
En kjapp tur rundt i de travle, trange gatene i Stavanger gjør det soleklart at byen er omgitt av friskt hav på alle kanter. Dette er utvilsomt stedet for sjømat.
Sjekk hvor saftig en burger kan smake
Stavangers høye kulinariske standard har også funnet veien til enklere spisesteder over hele fjøla. Her tilberedes fantastisk mat til brukbare priser.
Stavanger er god på kaffe og drinker
Hvis regelen om at fullsatte steder er de beste, har Stavanger mange bra plasser fylt med folk og latter, enten målet er å få seg en kaffekopp eller treffe venner for en drink.
Planlegg reisen
Se våre beste tilbud
Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.
Fremdeles sulten?
Søk og se nærmere på tilbudene nedenfor.