Skip to main content

Du har sikkert opplevd det selv – hvordan vi alltid trekker frem de rareste rettene når vi snakker med utlendinger om norsk mat. «Smalahove», sier vi. «Et helt sauehode som ligger og stirrer på deg fra tallerkenen!» Eller «Lutefisk – fisk dyppet i kjemikalier, høres ikke det godt ut til julemiddag? He, he.» Eller «Rakfisk – det kommer du aldri til å tørre å smake på, det har ligget begravd i månedsvis.» Men selv om alt dette er både godt og eksotisk, har Norge mye mer å by på i matveien. Særlig ferske, lokale delikatesser basert på førsteklasses råvarer.

Og det er gjerne det matelskere ønsker seg. Så Visit Norway inviterte den amerikanske matbloggeren Tinger Hseih, den britiske bakeren Benjamina Ebuehi og den indiske kokken Maunika Gowardhan til Norge for å smake på noen av våre mest bærekraftige retter. I tillegg lagde de noen av sine signaturretter – med norsk vri.

– Jeg har ikke så mye erfaring med å dyrke og høste mine egne grønnsaker. Så å følge ingrediensene fra jord til bord og når de blir tatt rett opp av havet, blir skikkelig kult, sier Tinger helt i starten av reisen.

For hvordan smaker egentlig kråkeboller du selv nettopp har hentet opp fra havbunnen?

Sprellfersk sjømat

På trøndelagskysten fikk de de tre matbloggerne prøve norsk sjømat av ypperste klasse. Her høstes muslinger, kråkeboller og hummer som leveres til noen av Norges og verdens beste restauranter. Noen av dem havner også på bordet i norske Michelin-restauranter.

– Jeg risikerte livet mitt for dere, spøker Tinger, og serverer en kråkebolle hun nettopp har plukket fra sjøbunnen.

Fremdeles i våtdrakten åpner hun den, og alle får smake. Ansiktsuttrykkene deres sier alt – bare se selv!

Se hele historien under oppskriften.

Den ville smaken av vidda

Et av de første stedene i Norge som omfavnet potensialet i lokalmat var Røros, som nå har rundt 30 lokalmatprodusenter. De spesialiserer seg på alt fra meieriprodukter som smør, tjukkmjølk og yoghurt til røkt og speket kjøtt, fisk og prisvinnende oster.

Benjamina, Maunika og Tinger besøkte Rørosrein, der de fikk lære med om hvor viktig reindrift har vært i den samiske kulturen, og hvor viktig den fortsatt er for folk i dag. Og de skjønte fort hvorfor både barnefamilier og restaurantkritikere er glade i den karakteristiske viltsmaken.

Under besøket tryllet kokken Maunika frem litt eksotisk krydder hjemmefra og lagde indisk reinsdyrgryte. Forventningene steg til nye høyder da hun fortalte hva det eksotiske tilbehøret skulle være: multechutney!

– Ryktene sier at det ble utkjempet kriger over disse bærene, sier Maunika.

Se selv om de spesialkrydrede rettene imponerte de andre bloggerne.

Se hele historien under oppskriften.

Fra jord til kakebord

Egg fra frittgående høner, melk i overflod, smør og deilige oster – vi har mye å takke husdyra våre for. Og kanskje smaker maten ekstra godt fordi mange av dem får dra på sommerferie hvert år? Fornøyde og friske dyr gir råvarer i verdensklasse.

Og selv om du selvsagt kan kjøpe maten i butikken, er det noe eget med å handle rett fra bonden. Visste du at flere og flere gårder selger produktene sine fra egne gårdsbutikker?

Som baker bruker Benjamina mange gårdsprodukter i kakene sine. Men da hun besøkte Fannremsgården, måtte hun gjøre noe hun aldri hadde prøvd før: hente egg og melk rett fra kilden. De koselige hønene og kua Dotty sto til tjeneste.

– Men hvordan kan du melke en ku uten at hun føler seg ubekvem og sparker deg i ansiktet, spør hun bonden.

Det kunne Jon Fredrik Skauge, som har drevet Fannremsgården i mange år, vise henne. Og det var ikke hvilken som helst melk Benjamina fikk prøvekokkelere med: Mesteparten av melka fra Dotty og de andre kuene på gården selges til Michelin-restauranten Credo i Oslo.

Benjamina fikk også prøve – men som du kan se, er det ikke så lett som du kanskje tror …

Se hele historien under oppskriften.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt