Skip to main content

Mjølkevegen – på to hjul gjennom Valdres

Unknown Component
civid: 659d48f518e87d375aeca4a4
name: plugins_common_social_share (widget)

Den 250 kilometer lange Mjølkevegen byr på forskjellige sykkelruter som alle slynger seg gjennom det frodige fjellandskapet i Valdres.

Når du står ved den store, klare innsjøen Vinstre og tar på deg sykkelhjelmen, kan du se Jotunheimens enorme fjell i bakgrunnen. Den uforglemmelige utsikten er en fantastisk opptakt til en like uforglemmelig tur.

Valdresdalen ligger midt i fjellandskapet rett sør for Jotunheimen. Her går det en 250 kilometer lang sykkelrute fra Vinstra til Gol.

Et enestående sykkelunivers

Ruten heter Mjølkevegen, og det høyeste punktet ligger 1300 meter over havet. Navnet er imidlertid ikke en referanse til galaksen vår, men kommer fra meieriene som bruker denne ruten når de henter melk fra kyrne som går fritt oppe på fjellet.

Når man ser utover de bølgende åser og vidstrakte gresslettene, er det ikke rart at dette er en av Norges mest populære sykkelruter!

Sykkelruter for alle nivåer

Kuene som rusler fredelig på veien, kan være et fint innslag på sykkelferien – bare du er forsiktig når du har fått litt fart på hjulene. Det er også mange geiter her, men de foretrekker gjerne brattere terreng.

Selv om Valdres ligger høyt, er det varmt og mye sol her om sommeren, så husk solkrem.

På kartet kan det se ut som om det er nedoverbakke hele veien, men når du sykler, oppdager du fort at landskapet er variert. Mjølkevegen har en blanding av krevende oppoverbakker, svimlende utforkjøringer og lange strekninger som går forbi glitrende innsjøer og en og annen skoglapp.

Her og der byr ruten på utfordringer som vil glede hardhausene, men den blir aldri for vanskelig for vanlige syklister.

Du kan også starte fra sør, for eksempel i Gol i Hallingdal, og sykle mot nord i stedet for omvendt. Det er verken mer eller mindre kupert eller utfordrende.

Hvis du svetter mer på grunn av sola enn selve syklingen, trenger du i hvert fall ikke bli enda mer svett av å bekymre deg for hvor du og bagasjen din skal bo.

Turoperatører har et bredt utvalg av pakker, der turen er delt inn i passende etapper og både overnatting og bagasjetransport er inkludert. Du trenger ikke tenke på annet enn å nyte omgivelsene og syklingen.

Alle hotellene serverer frokost og tilbyr vanligvis matpakker som du kan ta med på neste etappe.

Ta en historisk ferge

Ved fjellvannet Bygdin kan du kombinere sykkelturen med en båttur som har eksistert i mer enn 100 år.

M/S Bitihorn har gått i fast rute over innsjøen hver sommer siden starten i 1912. Ferjeturen gir passasjerene en unik utsikt over Jotunheimens ruvende fjelltopper som speiler seg i det klare fjellvannet.

Sov og spis godt

Du kan overnatte i enkle hytter mange steder i Valdres, men her finnes også mer moderne og komfortable overnattingssteder.

Langs ruten ligger det moderne luksushoteller hvor du kan hvile godt ut etter en lang dag med sykling. Her kan du vaske av deg svette og støv, og kjøle deg ned i et lekkert spa eller svømmebasseng.

Valdres er absolutt mest kjent for rakfisk, men området har massevis av andre kulinariske spesialiteter – som den lokale spekepølsa «kurv». Du kan også smake på forskjellige typer hjortekjøtt, hvitost, brunost og geitost på de mange spisestedene på veien.

Og en siste anbefaling på tampen – mikrobrygg har tatt helt av her, så skyll ned maten med en kald lokal øl!

Velg deg en rute på Mjølkevegen

Flere sykkelmuligheter

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Valdres tilbyr også …

Her kan du søke etter opplevelser og overnattingsmuligheter. Start planleggingen i dag!

Les også

Sider du nylig har besøkt